syyskuuta 23, 2016

Herkkuja Folk Gospadassa ja yömyssyt Marriottin katolla

Tiedättekö sen tunteen kun tekisi mieli ottaa vielä jotain hyvää ruokaa vaikka vatsa on ihan halkeamispisteessä ja olokin on jo melko kylläinen. Olet istunut useita tunteja ravintolassa hyvässä seurassa syömässä ja viettämässä iltaa. Takanasi on tosi aikainen aamuherätys ja kiirehtiminen lentokoneeseen silmät ristissä ehkä hieman huonolla aamiaisella ja lyhyiden yöunien jälkeen. Itsellesi täysin vieraan maan ravintolan annoskoot ovat ehkä yllättäneet sinut runsaudellaan tai sitten olet vain yliarvioinut nälkäsi lukiessasi innolla ruokalistaa. 

Nautittuasi vielä muutamia viinilasillisia tilaat totta kai jälkiruokaakin kun kaikki muutkin tekevät niin. Toivot koko ajan salaa, että vatsaasi ilmestyisi ihan pienen pieni aukko, johon vielä seuraavaksi kannettava ruokalaji uppoaisi sulavasti. Onneksi laitoin sentään melko löysän mekon niin vatsa ei ihan hirveästi pömpötä mietit jälkiruokaa ja jälkiruokaviiniä odottaessasi. No, panttaan sitten huomenna ja kävelen näiden herkkujen edestä oikein urakalla mietit ja upotat samalla lusikkasi eteesi tuotuun jälkiruokaan.... 


Parin viikon takaisella työmatkallani Varsovassa ravintola Folk Gospadassa tuo ylläkuvattu tapahtui ihan aikuisten oikeasti enkä yhtään liioittele jos sanon, että siinä pikkumusta mekko oli ihan ratkeamispisteessä. En ollut ehtinyt ennakkoon kuin kurkata ravintolan nettisivut ja muutamien suomalaisten antamat arviot TripAdvisorissa. Olin myös vähän huolissani kun netin ulkokuvan perusteella ravintola näytti jotenkin nukkavierulta vilkkaan kadun varrella olevalta paikalta. 


 Mutta paikan päällä osoittautuikin, että Folk Gospada on todella viihtyisä puolalainen ravintola joten pelkoni oli siis täysin turha. Ravintolan sisustus oli kotoisan "maalaismainen". Puisia pöytiä, tuoleja ja seinää kiertävillä sohvilla hauskat pitsiset nojailutyynyt. Ravintolasta tuli minulle takauma parin vuoden takaiseen Pietarin matkaan ja siellä olevaan ruokapaikkaan. Paljon paksuja kynttilöitä ja ravintolassa vähän sellainen hämyinen fiilis. Sisääntulossa oli isoja, vanhoja viinitynnyreitä ja lasisia säilykepurkkeja kuin olisi tullut kellariin. Ravintolan maaseutufiilistä lisäsivät vielä terassilla olevat valkoiset lammaspatsaat auringonkukkien keskellä. Jotenkin hellyttävä paikka suurkaupungissa!


Alkuruokia tilatessamme päädyimme ottamaan useita kahden ruokailijan kesken jaettavia alkupalalautasia. Tarjoilija vähän varoitti meitä, että annokset ovat melko kookkaita mutta jostain kumman syystä niitä kuitenkin tilattiin melko monta :) joten pöytämme oli täynnä ruokaa.

The Chef’s board– for two roasted meats and bacon baked on the day, country ham, game pâté with mushrooms,
a selection of sausages, lard with duck and natural collagen jelly, horseradish,
pickled cucumbers from Hajnówka, horseradish-cranberry saucePolish regional country cheese board - for two Koryciński with nigella seeds, Przemkowski, Pieczona Rita, Emilgrana, Oscypek,
Blue Price, celery, apple and roasted walnuts salad, raspberry honey with cranberries,
white celery julienne salad with roasted pumpkin seeds and truffle oil


Ja totta kai myös Folk Gospadan omaa rapeaa leipää sekä ravintolan itse valmistamaa voita. Alkupalalautaset olivat oivallinen valinta alkuun tosin niitä olisi voinut nauttia vähän maltillisemmin kun sitä pääruokaakin oli tilattu. Yksi kollegani päätyi tilaamaan alkuruuaksi puolalaisia pierogeja eli dumpligseja siis slaavilaisia keitinpiiraita. Olin itse viisastunut Pietarin reissulla tilattuani vastaavia venäläisiä pelmenejä, että ne ovat todella hyviä mutta äärimmäisen täyttäviä alkupaloja.

Ravintolan henkilökunta oli pukeutunut hauskasti ja palvelu oli erinomaista. Vaikka Puolassa ei muualla aina saanutkaan palvelua englanniksi täällä sait auliisti niin ruoka- kuin viinisuosituksia sujuvalla englannilla. Tarjoilijat kävivät myös säännöllisesti kyselemässä oliko kaikki hyvin ja tarvitaanko jotain vaikka ravintola oli keskiviikko iltana ihan täynnä viimeistä paikkaa myöden. Folk Gospadaan kannattaa ehdottomasti varata pöytä etukäteen koska se tuntui olevan suosittu paikka.


Pääruuaksi päädyin kalaan ja erittäin oivallinen valinta vaikka annos oli melko kookas. Jo tässä vaiheessa alkoi vatsani olemaan jo aika täynnä Folk Gospadan herkuista. Tosin istuimme ravintolassa varmaan yli kolme tuntia koska meitä oli kymmenen hengen seurue eikä kiirettä mihinkään joten olihan siinä hyvää aikaa rauhassa nauttia hyvästä ruuasta ja sulatellakin sitä.

Grilled salmon with blanched spinach and white onion and green peppercorn sauce
Vaikka vatsa totesi tässä vaiheessa olevansa jo ihan täynnä kuulin itseni silti tilaavan jälkiruokaa muiden mukana. Kuten tuolla alussa totesin fiksu ihminen olisi skipannut jälkiruuan mutta täytyyhän sitä hyvä illallinen myös päättää johonkin pieneen makeaan. Päädyin tilaamaan annoksen, joka sisälsi kolmea erilaista ihanaa sorberttia. Folk Gospadan listalta en jälkiruokaani enää löytänyt mutta annoksessa oli sitruuna-, mango- ja viinimarjasorbettia. Mums!


Suosittelen lämmöllä kokeilemaan Folk Gospadan herkkuja jos etsit Varsovassa hyvää ruokapaikkaa. Ravintolalla on hyvä sijainti ja meidän iltamme sieltä meni kaikilta osin nappiin. Ruoka, juomat ja palvelu ylittivät odotuksemme.

Vatsat pinkeän pulleina päätimme kävellä Warsaw Hotel Marriottin skybariin ottamaan vielä pienet yömyssyt ennen yöpuulle vetäytymistä omassa hotellissamme. Vaikka väsymys painoi jo silmäluomiani kello 4.00 aamuherätyksen takia tätä keskiyön elämystä ei kannattanut jättää väliin. Aivan huikea näkymät yli öisen Varsovan ja hyvä drinkki! Marriottiin skybariin on mahdollista myös hotellissa asumattomien päästä iltaisin. Kuvaaminen ikkunalasin läpi ei tee oikeutta sille valomerelle mikä silmien eteen levittäytyi. Huikea paikka!Hyvää yötä Varsovasta....lisää postauksia tulossa jossain vaiheessa
kaupungin arkkitehtuurista ja päivänäkymiäkin....zzzZZZzzz

4 kommenttia:

 1. Aivan ihana paikka. Ruoan sijaan huomasin kuvasta, että olet kyllä niin kaunis tuossa kivassa ja tietty siis livenäkin <3
  Herkullista viikonloppua Marjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka oli mutkattoman mukava ja hyvä ruoka. Kiitos Outi - muutaman viinilasin jälkeen ;)
   Mukavaa viikonloppua Outi <3

   Poista
 2. Sama tunne usein, harvoin pystyn vastustamaan makeaa vaikka viisainta olisi kieltäytyä. Siippa epäili minun olevan sairas kun lauantaina Pariisissa olin illallisella väsynyt ja sanoin, etten jaksa jälkiruokaa. Päädyimme kuitenkin jakamaan jälkkärin...

  Varsovalla on vähän tylsän kaupungin aine, mutta taitaa olla ihan turhaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jälkkärin vastustaminen on vaikeata :D kuten tässä tapauksessa. Toisaalta sorbetti sai aterian kivasti laskeutumaan - seli seli - uskoo ken haluaa :D
   Varsova ei todellakaan ole tylsä kaupunki. Jatkoa seuraa ja näet, että kaupunki on kauniskin...

   Poista