kesäkuuta 20, 2015

Juhannusaatto - Midsummer Eve

♫•♪♫ ♫•♪♫♫•♪♫
Juhannus on meillä herttainen,
Kirkas taivas on sininen.
Pirtti on jo pesty puhtoinen.
Pihamaakin laastu on.
Koivujen lehvät portailla huiskii,
Kesän juhlasta pihlaat kuiskii,
Metsiköstä kielot kannettiin,
Sinikukat huoneisiin.

Arkityönsä väki lopetttaa,
Kaikki iltaa jo odottaa.
Kalliolle kokko kohoaa,
kunhan yö nyt ennättää.
Sielläpä silloin laulut ne soivat,
Suuret, pienet karkeloivat.
Räiskytellen kokko palavi,
Kesäyöhön sammuvi.
 
♫•♪♫ ♫•♪♫♫•♪♫

Suomalaisen vanhan kansansävelen mukaan juhannusta on aiemmin juhlittu juuri em. tavalla eikä meidän juhlinta edelleenkään poikkea kovin paljon tästä idyllisestä keskikesän juhlan juhlistamisesta. Toki moni viettää perinteisen maaseudulle pakenemisen vastapainoksi trendikästä cityjuhannusta tai karkaa muille maille vierahille varmaan lämpöön Minttumaariksi.

Suomen kesässä säätila puhuttaa jo monta viikkoa ennen juhannusta juhlakansaa. Iltapäivälehtien sivuilla Ilmatieteenlaitos ja erilaiset muut sääennustajat antavat kilvan arvioitaan siitä paistaako vai sataako meillä aattoiltana? Mihin muuten on hävinnyt mennä vuosien Sammakkomies ennustuksineen? Hänen päätelmänsä tuntuivat osuvan pelottavan tarkasti oikeaan sään suhteen....


Jos vuosi sitten juhannuksena oli viileää ja olisin kaivannut kevyttoppista lämmikkeeksi ei ilma eilenkään ollut kuin morsian. Melko pitkällä oltiin iltapäivässä ennen kuin auringonsäteitä nähtiin ja lämpötilakin vähän kohosi. En kaivanut silti toppista esille vaan yritin sinnitellä juhannusjuhlissa ohuemmalla takilla nilkat paljaina. Pakko myöntää, että muutamat olivat pipot päässä ja hanskat käsissä juhannuskokolla.


Juhannuskokon sytyttäminen on juhannusaaton kohokohta ja me olimme ottaneet jo puoli tuntia ennen hoohetkeä hyvät paikat ihan vesirajasta kokolle. Sääliksi kävi kokon sytyttäjiä sillä 40 minuutin uurastuksen jälkeen he vihdoin saivat kuin saivatkin kokon roihuamaan. Sateet ja tuuli oli tehneet kokosta varmaan melko kostean. Pienimmät juhlijat hieman tuskastuivat odotteluun eivätkä karvakaveritkaan pitäneet paikallaan istumista kovin paljon. Tosin osa kävi viilentymässä vedessä välillä odottelun lomassa.


Lopulta se kokko sitten syttyi valtavan aplodimeren avustuksella. Sitten poksautettiin skumppapullot ja skoolattiin keskikesän juhlalle sekä toivotettiin hyvät juhannukset tutuille ja tuntemattomillekin. Hyttysiä ja muitakin öhkömönkijäisiä kuhisi leppäpuskissa veden ääressä mutta nehän kuuluvat juhannukseen ihan kylkiäisinä. On sitten tänään raavittavia paukkamia nilkoissa.Voiko olla suomalaisempaa maisemaa kuin kesäyössä roihuava kokko ja sen ympärillä venekuntia ihailemassa ja laskeva aurinko. On se jännää miten hetkessä maisema muuttaa muotoaan kun aurinko alkaa painua mailleen mutta vain hetkeksi noustakseen taas kohta uudelleen. En ole koskaan ollut napapiirin pohjoispuolella juhannuksena joten minulla on Lapin juhannus ja se yötön yö kokematta. Toki olen matkaillut pohjoisessa heinäkuun alussa ja silloin yötöntä yötä sekä valkeutta on aamuun saakka mutta pohjoisen juhannus on koettava joku vuosi ehdottomasti.Juhannuksena voi sitoa kukkaseppeleen päähän myös niistä seitsemästä kukasta ja jättää laittamatta kukkia sinne tyynyn alle aiheuttamasta turhaa allergiaan ja pikku öttiäisten pääsyä lakanoihin. Tai sitten voi vaihtoehtoisesti tehdä koivunlehvistä seppeleen oman koiruuden kaulan ympärille. Toki unohtamatta vihdan sitomista juhannussaunaa varten. Itse muistan lapsuuden juhannuksista kun isovanhempien kesämökillä laitettiin aina juhannuskoivut ovien pieliin. Isoisä sitoi meille oikeaoppisesti vihdat - meilläpäin ei koskaan puhuttu vastoista - ja sitten saunottiin puulämmitteisessä juhannussaunassa. Aaah....se oli sitä juhannusta parhaimmillaan ♥ ♥ ♥ ♥ ♥


Suomalaiseen juhannukseen kuuluu myös minusta ihan erottamattomasti haitari ja haitarinsoittaja. Olen varmaan täällä jo joskus kertonut mutta muistan vanhempien kesämökiltä hetket kun läheisiltä juhannusjuhlinta kantautui haitarilla soitettuna Satumaa tango. Minulle nousee aina ihokarvat pystyy kun kuulen kesäyössä Satumaa tangon.... Kovin montaa kesämekkoon sonnustautunutta daamia ei eilen näkynyt näillä juhannusjuhlilla ja tanssijoilla ei näyttänyt olevan yhtään kuuma fleecepuseroissa ja pitkissä housuissa. Sellaista se on suomalainen juhannus! Käytännöllisyys esteettisyyden edelle ja enkä olisi itsekään mistään hinnasta laittanut eilen kesähepeneitä päälleni.


Juhannusyön taikoja on vaikka mitä. Perinteisesti suurin osa juhannustaioista on pitänyt jostain kumman syystä tehdä alasti - miksi ihmeessä olen aina miettinyt? Juhannusyö on täynnä tulevaisuuden lupauksia ja keskiyön auringon aikaan on oikea aika tehdä taikoja. Seitsemän kukan kerääminen on varmaan tunnetuin juhannustaikoja. Ensi vuonna voisin kokeilla jotain muuta. Voisin vaikka kieriskellä alasti viljapellossa tai heitellä saunavihtaa saunan katolle tai kuunnella kuinka monta kertaa käki kukkuu ;) 

Juhannustaiat ovat ihania ja kuuluvat ehdottomasti suomalaiseen juhannukseen. Tuon alastomuuden kanssa täytyy vain olla vähän tarkkana ettei joudu tekemisiin virkavallan kanssa. Eilisissä juhannusjuhlissa kaikilla pystyivät vaatteet päällä ja meno oli siistiä poliisien silmien alla kun oltiin. Minusta oli myös hauskaa, että mukana oli Suomessa asuvia ulkomaalaisia syömässä grillimakkaraa sinapilla meidän suomalaisten kanssa.

Mukavaa juhannuspäivää ! Toivottavasti juhannukselle on sujunut mukavasti?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti