maaliskuuta 15, 2015

Tropiikin kuningattaret

Ensimmäiseksi nöyrin anteeksipyyntö kaikille teille ihanat ystäväni/sukulaiseni/tuttavani, jotka olette vuosien varrella antaneet minulle kauniita orkideoita. Jokainen teistä on vakuuttanut minulle ettei orkidean kasvattaminen ole vaikeaa ja tulen selviämään siitä kyllä. Silti en ole onnistunut vielä yhdenkään orkidean kasvatuksen kanssa tai sanotaanko etten ole saanut sitä kukkimaan uudelleen. 
Olen yrittänyt välttää suoraa auringonvaloa kukalle asettamalla sen pois eteläikkunalta. Orkideani on saanut upota ruukkunsa kanssa veteen silloin tällöin, jonka jälkeen olen valuttanut siitä liiat vedet pois. Kukan juuret eivät koskaan ole seisseet ruukussa liiassa vedessä ja minulle on vakuutettu, että orkidea sopii nimenomaan laiskalle kastelijalle.
Olen miettinyt jos orkideani on saanut kuitenkin vetoa ikkunasta? Olen lannoittanut sitä silloin tällöin - en kuitenkaan mielestäni liian usein. Joku ystäväni ehdotti kerran, että ehkä huoneilmani on liian kuivaa orkidealle? Joka tapauksessa olen kyllästynyt sitten kasvattamaan kukatonta orkideaan ja nakannut sen menemään kun uusia kukkia ei ole ilmestynyt kaikista yrityksistäni huolimatta.
Olen miettinyt miten ihmeessä en onnistu orkidean kanssa kun huonekasvini muuten ovat ihan hyvinvoivia ja useimmat niistä ovat olleet huushollissani jo vuosia. Samoin onnistun parvekekukkieni kanssa ja olen jopa saanut pelargoniani talvehtimaan mutta orkideaa en vain onnistu saamaan uudelleen kukkimaan. Enkö minä sittenkään ole viherpeukalo?Rakastan silti näitä kämmekkäkasveja yli kaiken ja onneksi voin ihailla niitä muiden kodeissa kukkimassa. Tänään otin suunnaksi Talvipuutarhan ja kaikki nämä kukkivat ihanuudet ovat nähtävissä Hammaskjöldintiellä Töölönlahden lähellä. Orkideat ovat ihan parhaimmillaan juuri nyt. 

Pitäisiköhän minun vielä antaa yksi mahdollisuus itselleni ja ostaa perhosorkidea kotiini? Onkohan vielä joku virhe mitä minun pitäisi välttää. Selasin nettiä ja löysin sieltä Suomen Orkideayhdistyksen kotisivut, joten taidan tutkia vielä sieltä apuja koska luontoni ei halusi antaa periksi tässä asiassa ettenkö minä saa yhtä kukkaa kukkimaan uudelleen..... :)


Jos yritys orkidean kanssa joskus tulee onnistumaan lupaan raportoida siitä teille. Muuten vaikenen aiheesta ikuisesti ja myönnän olevani tässä orkidea kasvatuksessa ihan tuupelo!

2 kommenttia:

 1. Vanhin orkideani taitaa olla n. 15 v. vanha, muutkin yli 10 v.

  Salaisuus taitaa olla todella huono hoito. Suoraa aurinkoa ne eivät saa kuin keskikesällä hyvin varhain aamulla hetken aikaa. Kastelen n. kaksi kertaa kuussa tipan suoraan kannusta, kaikki orkideat ovat alkuperäisissä lasiruukuissa, en ole koskaan vaihtanut "multaa" eli puuhaketta, yhtenä vuonna hain sitä vain hieman lisää naapuritalon istutuksista, joihin oli ilmestynyt haketta läjäpäin. Ajattelin, ettei yhden kourallisen puuttumista autokuormallisesta huomata...

  Koskaan en myöskään ole lannoittanut, jostain olen lukenut, että se voi olla pahasta. Välillä rangat ovat surkean näköiset ilman kukkia, mutta niin kauan kun lehdet ovat kunnossa, on orkidea kukkinut jonkin kuukauden sisään taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos näistä vinkeistä :) Ihailen ihmisiä, jotka ovat onnistuneet noin hyvin kuin sinä.
   Ehkä olen ollut sitten liian huolellinen hoitaja. Tästähän taitaa tulla nyt sitten haaste, josta pitäisi yrittää selviytyä...

   Poista