maaliskuuta 23, 2015

Suljettujen ovien tarinaa

Tallinnan kaduilla kävellessämme lauantaina tuli mieleen pitkästä aikaa napsia kuvia vanhan kaupungin ulko-ovista talojen seinissä. Vanhat, kauniit ovet ovat minusta todella kiinnostavia elementtejä. Jos miettii tarkkaan niin ulko-oven tehtävä on vain peittää kulkuaukko talon seinässä. Ulko-ovet rajaavat myös sisätilan ja ulkotilan muodostaen esteen kurkistaa sisälle taloon tai rappukäytävään. 

Ovi luo myös turvallisuutta ja vain onnellinen ulko-oven avaimen haltija pääsee näkemään mitä oven takana on. Jonkun oven pielessä voi olla ovisummeri, jota soittamalla saattaa päästä sisälle mikäli tuntee jonkun talosta. Useimmat ovet jäävät silti kiinni ja mielikuvitustani kiehtoo aina miettiä mitä minkäkin oven takana mahtaa olla. Löytyykö sieltä minkälaisia ihmisiä tai miltä sisätila mahtaa näyttää...?
Ovet voivat olla kauniisti maalattuja ja entisöityjä tai huonokuntoisia, halkeavan maalikerroksen peittämiä aikaa nähneitä vähän ehkä repsottaviakin yksilöitä. Kauniita ne ovat kaikki silti ja jännittävän mielenkiintoisia. Kiinnitän aina huomiota myös oven lukkoon, kahvaan tai nuppiin. Monet ovista johtavat todella talojen rappukäytäviin tai sitten suoraan jonkun ihmisen eteistilaan tai halliin. Yksi tämän jutun ovista näytti johtavan johonkin yökerhoon tai baaritilaan koska aukioloajat löytyivät ovesta myös.Puoliranskalaisia ovia, 3-peilisiä ovia, 4-peilisiä ovia, 6-peilisiä ovia, ikkunallisia peiliovia, jugend ovia, maalattuja peiliovia, arabialaisia ovia, ristikollisia ovia, kaarellisia ovia, koristeellisia puuveistoksilla koristeltuja ovia. Ovia eri aikakausilta ja hyvin erilaisessa kunnossa olevia ovia. Yhdessä ovessa näkyi jopa värillistä lasia oven yläosassa.Mitä ihmettä mahtaa olla näin koristeellisen oven takana, jonka sävykin on erikoinen keltaiseen taloon? Asuuko tässä talossa joku taiteellinen sielu, joka on ehdottomasti halunnut ovensa vaaleanpunaisella ja violetilla vai kuuluuko tämä alkuperäiseen väritykseen? Miksi ovessa ruusukoristeiden lisäksi on ankkureita? Onkohan talossa asunut merimiehiä?

Ovien bongaaminen on hauska harrastus ja kauniita kun ovat niin päätin jakaa teille niistä muutamia. Koko ovimetsästyksen ajan kaikki ovet pysyivät visusti kiinni joten yhteenkään taloon en nähnyt sisälle. Jäi siis paljon kysymyksiä risteilemään mieleen....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti