elokuuta 07, 2023

Leikkisän värikäs kattaus saa hymyn huulille heti aamusta

 

Vuodenvaihteen aikoihin bongasin jostakin tulevan kevään ja kesän trendikatsauksesta astioita, jotka olivat värikkäitä, leikkisiä ja mikä parasta itse tuotteissa oli myös hauskoja muotoja. Minulle tuli jännä flashblack omasta nuoruudesta ja ajasta, jolloin olin extramassa Stockmannin lasi- ja posliiniosastolla saadakseni lisätienestejä. Tavaratalon 4.kerroksen osastolla oli silloin tapana, että vialliset astiat päätyivät ns."markankoriin", josta henkilökunta sai ostaa niitä itselleen yhdellä markalla per esine. Tuotteet olivat asiakkaille myyntikelvottomia eli ne poistettu kuranteista tuotteista sekä tavarakirjanpidossa ikään kuin hävikkinä. 

Itse asiassa "markantuotteet" olivat äärimmäisen käyttökelpoisia pienine usein lähes olemattomine vikoineen joten ei liene yllätys, että näitä "hyviä löytöjä" tuli hankittua jonkin verran. Minä mm. ostin keraamisia kannuja, jotka olivat erilaisten hedelmien muotoisia. Olen säilyttänyt kannuistani ainoastaan sitruunakannun ja muut myin pari käyttövuoden jälkeen edelleen Vermon parkkikirppiksellä huomautuksella "tavarat 2.laatua". Muistan, että kannut oli ostettu myyntipöydältäni jo ennen kuin kirpputori oli edes virallisesti avattu. Olivat selkeästi kuumaa kamaa pikku virheistään huolimatta myös muille väreistä ja muodoista pitäville. 





Nämä ihanat mandariini- ja sitruunakannut kuvien kera on lainattu  My o my nettisivuilta.

Netissä myynnissä olevia kannuja eri vuosikymmeniltä. Kuvat lainattu netistä eri myyntisivuilta. 

Koska minulle ei ole enää hedelmäkannujani lukuun ottamatta sitruunakannua kokosin erilaisia nyt myynnissä olevia hedelmäkannuja netin uumenista yllä olevan kuvaan. Idea kannuista pulpahti mieleeni Hanna Sumarin Instagramista ja siellä esitellystä mandariinikannusta, joka oli ostettu My o my -liikkeestä. Ihan huippuihania kannuja löytyi verkosta vaikka kuinka paljon sekä uusia että myös aiemmin myynnissä olleita. Nuo mandariinit näyttivät niin tuoreilta My o my -kannussa, että olisi tehnyt mieli melkein puraista hedelmästä pikku pala. 

Vuodenvaihteessa talvitunnelmissa ja kaamoksen vielä vallitessa oli myös todella voimaannuttavaa katsella värikkäitä astioita netistä ja haaveilla jo kevään lämmöstä. Löysin itselleni ihan uuden yrityksen nimeltään Byon Design, joka on lähtöisin Göteborgista. Byonin valikoima on laaja sisältäen sisustustuotteita, valaisimia ja jopa veistoksia. Tuotteet on persoonallisia sekä leikkisiä ollen samalla myös monikäyttöisiä ja toimivia.

Lautasten, kuppien ja kulhojen koristeena on unikko. Itse asiassa koko tuote on "yhtä isoa unikonkukkaa". Tuntuu ihan satumaiselta syödä aamiaisleipää herkullisilla lisukkeilla ison oranssinpunaisen unikon päältä. Samalla voi juoda joko kahvia tai teetä unikkokupista. Pidän siitä, että sarjassa on kunnollinen laakea kuppia eikä perinteinen muki, joka ei missään tapauksessa olisi yhtä juhlava. 

Annoskulho sopii hyvin vaikkapa tuorepuurolle tai rahkaherkulle hedelmien, siementen ja marjojen kera. Pähkinäallergisena jätän pähkinät ja mantelit suosiolla pois omista "breakfast bowl herkuistani". Kulhoja on kahta eri kokoa ja minulla itselläni aamiaiskulhona on tuo isompi 17 cm halkaisijaltaan kun pienempi kulho on vain 12 cm. 


Kuvissa näkyy myös pieniä vihreitä kaalinlehtikulhoja. Nämä eivät ole Byon Designin vaan niiden alkuperä löytyy Portugalista. Jo vuonna 1884 perustettu Bordallo Pinheiro yhdistää myös toiminnallisuuden humoristisiin ja taiteellisiin kuvioihin. Yrityksestä onkin tullut näin osa Portugalin taidehistoriaa. Bordallo Pinheiro pitää edelleen kiinni perinteisistä valmistustekniikoista sekä alkuperäisestä estetiikasta. Kaikki tuotteet valmistetaan myös käsityönä Portugalissa. Kaalinlehtikulhot ostin keväällä persoonallisesta puodista nimeltään Viiti, josta löytyy paljon muutakin kivaa. Tästä voit kurkistaa minun vierailuuni Viitin tallipuodissa. Tästä Viitin nettikauppaan

Aamiaissettiini kuuluu siis kaksi kahvi/teekuppia, aamiaislautaset 29cm, aamiaiskulhot 17 cm ja iso tarjoilulautanen 40 cm sekä muutamia Bordallo Pinheiron kaalinlehtiä. Aamiaismehua varten kaapista löytyy vielä sitruunakaadin sieltä Stockan "markan korista". Eiköhän tällä setillä ole nautinnollista nauttia kiireetöntä aamiaista viikonloppuna paperisen painomusteelta tuoksuvan ja sormenpäät mustaavan Hesarin kera. Kun ei ole kiire yhtään mihinkään ja voi huolettava vaikka kaataa itselleen vielä sen kolmannenkin kupin kahvia.

Minä hankin kupit ja aamiaislautaset Nordic Nest -verkkokaupan kautta jo hyvissä ajoin huhti-toukokuun vaihteessa. Niistä oli hyvä todella hyvä tarjous juuri silloin mutta luvattoman pitkä toimitusaika. Meinasin jo peruuttaa tilauksen mutta lopulta sinnittelin miettien "odottavan aika on pitkä". Nordic Nest-sivuilla lautasia nimitetään "Poppy leipälautanen"

Toisen hankinnan tein pari viikkoa sitten Arketin kautta eli silloin tilasin aamiaiskulhot ja tarjoilulautasen. Arketin ja H&M nettisivuilla on astioiden nimeksi annettu "San Raphael Wild Flower" eli villikukka/luonnonkukka. 

Astioita ovat myyneet myös Bootz.com ja RoyalDesing.fi. Juuri näitä Byonin astiota halutaan myös ostaa Tori.ri kautta eli tuntuvat olevan juuri nyt melko suosittuja. Itse en aio tätä aamiaissettiä kasvattaa yhtään enempää koska näillä pärjää oikein hyvin. Tässä on juuri riittävästi kauneutta, luonnonläheisyyttä ja minusta myös ripaus sitä tärkeää sadunomaisuutta ja hetkessä elämistä.

Aamiainen usein viikolla syödään melkoisessa kiireessä ja hosumisessa kun työt kutsuvat.  Viikonloppuna on minusta aivan ehdottoman ihanaa se, että aamiaishetki on ilman kiirettä, hoppua ja säntäilyä. Aamiaispöydässä voi istua myös vähän pidempään ja antaa itselleen "pienen palan rauhaa" ennen uuteen päivään lähtöä. 

Mitä pidät minun uusista aamiaisastioista? Onko väriä jo liikaa vai rakastatko värikkyyttä? Minä rakastan värejä yhdistettynä vielä näihin luonnonmuotoihin. Minkälainen on sinun viikonlopun aamiaishetkesi?



8 kommenttia:

  1. Katselin Portugalissa mm. noita lehtikulhoja ja kukka-astioita, siellä niitä oli joka keramiikkakaupassa. En kuitenkaan ostanut vaikka hinnat olivat pääasiassa edullisia, kun astioita on muutenkin niin paljon ja laukkujen pakkaaminen painorajojen takia alkoi muutenkin olla melkoista Tetristä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Portugalissa menee pää sekaisin kaikesta siitä ihanasta keramiikasta mitä siellä on tarjolla. Jotain keramiikka on tarttunut aina Portugalista kotiin tuomiseksi. Minä ihastuin juuri tähän unikonkukkasen muotoon ja väreihin. Teillä oli varmasti paljon ruokaostoksia jo tehtynä reissusta ja kaikki mitä haluaa ei vain mahdu mukaan matkalaukkuun.

      Poista
  2. Ihanat astiat :) Tuollainen setti olisi ihana erityisesti kesäloman hitaisiin aamiaisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Minä olen syönyt näistä nyt aika monena aamuna kun vihdoin sain kaikki osat kasaan. Istun usein vielä parvekkeella tämän kattauksen kanssa niin maksimoituu kesäisyys ja värit. Hitaat aamut ovat parhautta niin kesällä kuin talvellakin.

      Poista
  3. Ei todellakaan ole liikaa värejä. Aivan ihania astioita, kovasti tykkään. Minullakin haussa nyt väriä kattauksiin.
    Ihanaa viikonloppua sinulle Marjo ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi - arvasin sinun olevan myös värien ystävä. Toivottavasti sinäkin löydät värikkäitä astioita vaikka Karkkilan kirpparilta Mian kanssa. Omistan kyllä ihan valkoisiakin lautasia värikkäiden lisäksi! Mukavaa viikonlopun jatkoa Outi ♥

      Poista
  4. Hurmaavat astiat ovat aivan sinun oloisiasi! Kotisi huokuu värikylläistä harmoniaa! Terveisin Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuija kauniista sanoistasi ♥ Meilä on paljon myös valkoista mm. sohvakalusto ja makuuhuoneen sängynpeitto mutta myönnän kyllä käyttäväni myös värejä. Mukavaa viikonloppua ♥

      Poista