elokuuta 19, 2023

Parikkalan patsaspuisto - mystinen ITE-taide kohde Valtatie 6:n varrella

 

Suomi on pullollaan mielenkiintoisia paikkoja, jotka odottavat löytämistä. Yksi sellainen on ehdottomasti ITE-taiteilija Veijo Rönkkösen Parikkalan patsaspuisto aivan itärajan Valtatie 6:n varrella Parikkalan Koitsanlahdessa. Patsaspuistosta löytyy 560 Rönkkösen itse tekemää betonipatsasta 50-vuoden ajalta eli maailmanlaajuisesti yksi tärkeimmistä yhden ihmisen tekemistä taiteellisista aikaansaannoksista. 

Puisto on myös todella lajirunsas ja rehevä joten kulkiessa kannattaa kiinnittää patsaiden lisäksi myös huomiota pensaisiin, kukkiin, istutuksiin ja polkuihin puistossa. Tarkkaan harkittua ja joka puolella on lukuisia patsaita, joita puistoon syntyi 50 vuoden aikana. Kuljet puistossa erilaisten aika- ja paikkakohtauksen ohitse nähden asioita ympäri maailmaa. Rönkkönen ei matkustanut mutta hän oli tuonut maailmanihmeitä luokseen betoniin muovattuna. Kuva lainattu Patsaspuiston sivuilta 


Veijo Rönkkönen (1944-2010) oli itseoppinut taiteilija, joka teki ensimmäisen betoniveistoksensa jo 16-vuotiaana. Tämä veistos oli nimeltään Miehen karikatyyri ja samana vuonna Rönkkönen aloitti myös Simpeleen paperitehtaalla kolmivuorotyön tekemisen. Paperitehdas säilyikin hänen työpaikkanaan aina eläkeikään saakka. Varsinaisen päivätyönsä lisäksi Rönkkönen teki kuitenkin koko ajan myös betoniveistoksia omaan patsaspuistoonsa. Tehtaan tilipussin turvin pystyi myös taiteilemaan siinä ohessa. Veijo Rönkkösen viimeinen veistos on nimeltään Rumpalipoika ja sen tehtyään Rönkkönen puhui itsekin siihen suuntaan, että puisto olisi nyt valmis. Pieni Rumpalipoika johtaa lasten joukkoa puutarhassa. 
Patsaiden lisäksi Rönkkönen on itse suunnitellut ja toteuttanut puutarhan, jossa vallalla on villi luonnollisuus. Patsaspuistossa liikkuessaan on ehdottomasti myös katsottavat kasveja ja itse puutarhaa. Alueelle oli tehty polkuja, joita pitkin kuljetaan etteivät kasvit vahingoittuisi. Puutarhapoluille Rönkkönen valoi betonilaattoja, joissa ITE-taitelijan omat käden- ja jalanjäljet osoittavat toivotun kulkusuunnan puutarhassa. Toki puutarhasta löytyy nykyään myös opaskartta helpottamaan kiertämistä. Polut, joiden laatoissa luki "Vain puutarhurille" oli tarkoitettu vain Rönkköselle itselleen joten puistossa kulkiessa sinne on luotu myös jännän mystinen fiilis juuri näillä "kielletyillä poluilla". 

Veijo Rönkkönen kiinnostui kasveista jo varhain. Jo kansakouluaikoina hän osti ensimmäisillä palkkarahoillaan kymmenen omenapuun tainta. Rönkkönen suorittikin puutarhurin tutkinnon Kansainvalistusseuran kirjeopistossa. Veijo peri isältään talon ja tilan sillä edellytyksellä, että hän hoitaa oman äitinsä sekä myös tilan isän kuoltua. Rönkkönen olisi halunnut matkustella ja nähdä maailmaa mutta koska äidin huoltajana hän ei niin voinut tehdä toi ITE taiteilija maailman ihmeet betoniveistoksina omaan puutarhaansa. Ei siis ole ihme, että puutarhassa on eksoottisia eläimiä ja palmujakin.

Veijo Rönkkönen oli varmaan omana aikanaan myös yksinäinen koska hän oli homoseksuaali ja dominoivan äitinsä kanssa elävä luova taiteilija, jonka piti istua tiettyyn normaalin elämän muottiin. Ihan varmasti Parikkalassa pidettiin erikoisena sitä, että  Rönkkönen kävi kahden viikon välein parturissa ja toivoi hiuksiin erikoisempaa leikkausta sekä jopa väriä. Vuonna 2010 vakioparturi ihmettelikin kun Rönkkönen ei ilmestynyt varatulle ajalle mitä miehelle mahtoi olla tapahtunut. Valitettavasti ITE-taiteilija oli kuollut kotonaan nukkuessaan ilmeisesti sydänvaivoihin, joita oli käynyt valittamassa jo aiemmin terveyskeskuksessa saamatta apua. 


Kuva: Patsaspuiston sivuilta


Rönkkönen oli omana aikanaan myös erikoinen mies koska hän joogasi päivittäin. Rönkkösen joogatarha patsaspuistossa käsittää 250 hyvin taiteilijan oloista joogaavaa hahmoa. Taiteilija kertoi, että patsaat ovat hänen oman nuoren vartalonsa muistolle pystytetty monumentti puistossa. Teos on vaikuttava ja sitä kyllä katseli pitkään miettien näkemäänsä. Rönkkösen mukaan juuri tämä joogaavien teos on koko puiston henkinen keskus, jossa omakuvamaisuus yhdistyy fyysisen ja henkisen maailman yhteensovittamiseen. Kuumana kesäpäivänä oli mukava hetki hengähtää juuri tämän teoksen luona ennen eteenpäin jatkamista. Veijo Rönkköstä pidettiin myös vähän "kylähulluna" monien vähän poikkeavien tapojensa takia. ITE-taiteen luominen oli varmasti monelle paikkakuntalaiselle erikoista puhumattakaan monista muista asioista, jotka erottivat Rönkkösen massasta. Taiteilija oli myös hiljainen ja sisäänpäin kääntynyt kyläläisten mielestä. Äitinsä kuoleman jälkeen taiteilija muuttui puheliaammaksi ja alkoi tehdä ensimmäistä kertaa myös lapsiveistoksia. Vaikka Rönkkönen ei koskaan saanut omia lapsia loi hän lapsiveistoksia pihalleen omaksi ilokseen. Lapsista koostui oikea paraati puutarhaan. Lapset leikkivät ja tanssivat pihalla iloisina ja eläväisinä tuoden iloa myös tekijälleen. 

Parikkalan patsaspuisto on avoinna koko vuoden ja ympäri vuorokauden. Puiston polut eivät ole valaistuja eikä varmaan puistopoluilla ole talvikunnossapitoakaan. Vielä ehtii hyvin loppukesän ja tulevan syksyn aikana käydä katsomassa miltä tämä Veijo Rönkkösen elämäntyö näyttää ihan livenä. Kohteessa käy myös Museokortti. Ohessa tarkempia ohjeita liittyen lippuihin ja maksamiseen 

PÄÄSYMAKSUT:

• aikuiset 5 €
• lapset 2 €
• perhelippu 10 €
• yli 20-hengen ryhmät 100 € (kysy laskutusta 
pajuatte@gmail.com)

Pääsymaksun voi maksaa:/ myös Museokortti käy

• Käteisellä keräystolppaan
• MobilePaylla numeroon 56743
• Pankkikortilla tai käteisellä puiston putiikissa. Putiikki avoinna kesä-, heinä- ja elokuussa sekä tapahtumien yhteydessä.

Mystinen ja elämyksellinen patsaspuisto - Marjon matkassa suosittelee.

2 kommenttia:

 1. Erinomainen postaus runsaine kuvineen - kiitos siitä Marjo!
  En ole ikinä käynyt, mutta haluaisin joskus käydä. Harmillisesti patsaspuisto ei ole ikinä osunut reitilleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen 🧡 Parikkalan patsaspuisto on kiinnostava ja omalla tavallaan myös vähän mystinen paikka. Tuo on totta, että patsaspuisto on "vähän syrjässä" ehkä normiajoreiteistä. Tämä kannattaa yhdistää Itä-Suomi vierailuun.

   Poista