elokuuta 22, 2023

Loviisan Wanhat Talot 2023 -tapahtuma avaa ihanien talojen ovet taas katselijoille

Tulevana viikonloppuna 26.-27.8.2023 otetaan taas perinteisesti suunnaksi ihana Loviisan pikkukaupunki itäisellä Uudellamaalla ja Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma. Itse vierailin tapahtumassa ensimmäistä kertaa kesällä 2012 joten pitkät ovat perinteet ja jatkuvat tästä eteenpäinkin. Minä menetin nimittäin sydämeni heti ensivisiittini jälkeen hurmaavalle pikkukaupungille, sen vanhoille kauniille taloilla ja aivan ihanille ihmisille, joista monista on vuosien saatossa tullut loviisalaisia ystäviä, joita tavataan ainakin kahdesti vuodessa eli kesäisessä LWT -tapahtumassa ja Wanhan Ajan Joulukotien aikaan joulukuussa. Unohtamatta toki aiemmin kesällä järjestettävää Avoimet puutarhat -viikonloppua, jolloin taitavat viherpeukalot esittelevät kauniisti kukkivia kotipihojaan sekä hyötypuutarhojaan. Loviisa ♥ 

Ajattelin tänä kesänä käydä katsomassa kohteita, joissa en koskaan aiemmin ole käynyt tai kohteita, joissa olen vieraillut lähemmäs kymmenen vuotta sitten yhden kerran. Ihan varmasti tuon päivän aikana käyn myös tutuissa taloissa kuten Pitkänpöydäntalo, Huset vid ån, Kuninkaanlampi, Lilla ljuva muutamia mainitakseni. Osa kohteista on myös Loviisan kaupugin ulkopuolella eli aion käydä Malmgårdissa sekä Isnäsissa muutamassa kohteessa. 

Katselin juuri säätiedotusta viikonlopulle ja se näytti minusta ihan hyvältä. Aurinkoa, lämpötila 20C asteessa ja välillä saattaa ripsiä vettäkin eli siis tyypillinen kesäsää tulossa. Koska talot ovat minulle uusia olen ystävällisesti saanut käyttöön Loviisan Wanhat Talot -yhdistyksen puheenjohtaja Nina Wiklundilta kohteista otettuja valokuvia. Valokuvaajien nimitiedot löytyvät lainattujen kuvien yhteydessä. Kahdessa kohteessa, joissa olen käynyt vuosia sitten olen käyttänyt omia ottamiani valokuvia vuosien takaa.

Ota mukava asento ja lähde mukaan Loviisan pikkukaupunkiin kurkkailemaan muutamaan taloon sisälle. Ehkä sinäkin innostunut lähtemään Loviisaan piipahtamaan ja me vaikka sattumalta näemme jossain talokohteessa. 

Talbacka - Malmgård 85, Malmgård


valokuvat: Loviisan Wanhat Talot 

Talbacka on kohde, josta aloitan oman kierrokseni. Kun ajelen Espoosta Porvoon moottoritietä pitkin on fiksua aloittaa tästä itäuusmaalaisessa perinnemaisemassa olevasta punamultatalosta. Vuonna 1917 rakennettu talo on Malmgårdin kartanon työväenasunto. Talo on valtavan suuri eli lähes 300 neliötä, joten täällä puuhaa kyllä riittää koko perheelle. Talon ovat ostaneet Ruut Luukkonen ja Jahkob Tjäder vuonna 2021. Tässä talossa on paljon mahdollisuuksia tehdä vaikka mitä ja taloa ympäröi puutarha, joka sekin kaipaa trimmaamista. Talon pihapiirissä on kukko kanoineen ja ehkä jatkossa myös jotain muita pieneläimiä nähdään Talabackassa. 

Pihlajarinne - Edöntie 130, Isnäs

valokuvat: Kati Kunttu 

Pihlajarinne on 1800-luvun lopulla rakennettu hirsirakennus, joka on vuosien saatossa nähnyt ja kokenut erilaisia perheitä asukkainaan. Tällä hetkellä yhdessä talon asunnoista asuu Jenni Koistinen kahden tyttärensä kanssa. Heidän 114 neliön kotia kuvaillaan viihtyisäksi, avaraksi ja kauniisti sisustetuksi. Taloon on tehty valtavasti muutoksi, jotta neljän hellahuoneen kokonaisuudesta on saatu toimiva ja isompi koti. 

Labbyn kartano ja vanha väentupa - Labbyn kartano 49, Isnäs


Kesällä 2019 LWT:n yhteydessä kun toimin VIP-bloggaajana kävin myös tutustumassa tähän historialliseen kartanoon ja sen väentupaan. Labbyn kartanon päärakennus on siirretty 1860-luvulla nykyiselle paikalleen juustomestarin ja pehtorin asunnoksi. Ison kartanorakennuksen vierestä löytyy 1700-luvulla rakennettu Väentupa. Kartanoa on remontoitua huone kerrallaan ja 2018 talo sai  uuden katon. Kartanon mailla on peräti 15 rakennusta, joita kaikkia kunnostetaan tällä hetkellä. Kartanoon kuuluu olennaisesti myös kartanopuisto joten myös sitä ollaan ennallistamassa kartanon ympärille. 

Smeds Hemman - Fantsnäsintie 95, LoviisaKesän 2016 LWT-tapahtuman yhteydessä olen vieraillut edellisen kerran Smeds hemma -nimisessä talossa. Kohde oli meidän viimeinen talo ja meinasi tulla hoppu, että ehdimme ajoissa taloon sisälle ja myös katsella tätä upeaa ja kaunista kesäasuntoa meren rannalla. 

Smeds hemman on rakennettu jo 1700-luvulla Ruotsin armeijan everstiluutnantin puustelliksi. Vastaavia rakennuksia kuin Smeds hemman löytyy Suomesta vain kolme! Talo on siirretty tälle paikalle jostain tuntemattomasta paikasta. Taloon on tehty ajan kuluessa muutoksia mm. pohjapiirustuksissa näkyvä eteläpääty on poistettu jossain vaiheessa. Hirsitalossa on kauniita yksityiskohtia ja upeita sisustuksia. Muistan, että minulle jäi erityisesti mieleen huone, jossa oli värikkäitä talonpoikaiskalusteita. 

Villa Mickos - Mikkolantie 21 Loviisa
valokuvat: Anne Karkkonen 

Villa Mickos on itselleni ihan uusi tuttavuus! Päivi ja Samuli Turunen ovat hankkineet Mickosin tilan päärakennuksen 2021. Talossa asuu vanhempien lisäksi pari lasta, kaksi koiraa ja neljä kissaa - ihanan eläinrakas perhe! Mickosin päärakennus on rakennettu noin 1890 ja taloa on vuosien saatossa hallinnoineet neljä eri omistajaa ja sukua. Itse päärakennus on 1954-1955 modernisoitu ja toinen suuri mullistus on ollut 1960-1970 -lukujen taitteessa. Vanhat tulisijat on ikävästi vuosien saatossa purettu samoin lattiat. Onneksi hirsirunkoinen rakennus on julkisivultaan suojattu. 

Sjövalla - Varvikintie 14, Loviisa


valokuvat: Anne Karkkonen 

Sjövalla on rakennettu 1907 ja siinä oli Berlinin luotsiperheen aikana ollut vain 65 neliötä. Vuodesta 1967 Sjövalla oli talvikylmä kesämökki ilman juoksevaa vettä tai muita mukavuuksia. Maria Linde osti talon vuonna 2016 ja käynnisti siellä mittavan projektin. Neliöitä löytyy nykyään 136 ja kaikki ovat lämmintä tilaa. Taloon on tullut kylpyhuone ja wc sekä iso uusi makuuhuone sekä suurempi veranta. Talon hirsikehikko on onneksi kunnossa ja myös sisäkatot on onnistuttu säästämään kuten myös salin vanhat lattialankut, ovia, salin kaakeliuuni ja keittiön hella. 

Jos viikonloppuna ei ole muita suunnitelmia niin lähdepä LWT -tapahtumaan katselemaan kauniita vanhoja taloja. Loviisa on pieni kaupunki mutta se tarjoaa valtavasti elämyksiä vanhojen talojen lisäksi. Jos nähdään Loviisassa niin moikataan! 

2 kommenttia:

 1. Vanhoissa taloissa on aina omanlaista taikaa. Rakastan sitä miten värejä yhdistellään ja kunnioitetaan vanhaa ja kaunista.
  Ihanaa viikonloppua sinulle Marjo ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samalaisia luonteeltamme näiden vanhojen talojen suhteen. Ihanaa viikonloppua Outi 🧡

   Poista