kesäkuuta 22, 2021

Laukon Kesä ja Laukko-passin arvonta kaikkiin kesän 2021 taidepäiviin sekä puistotapahtumiin

 

Kaupallinen yhteistyö

Jos Laukon Kesä ei vielä tapahtumana ole tuttu niin nyt tänä kesänä kannattaa ehdottomasti ottaa se haltuun. Laukon historiallisen kartanon mailla on mahdollista nauttia monipuolisesti nykytaiteesta, lukuisista puistokonserteista kuuden hehtaarin kartanopuistossa sekä herkullisesta kartanon ravintolan ruokatarjonnasta. Laukon kartano sijaitsee Tampereen kauneimmalla järviseudulla Vesilahdessa hyvien kulkuyhteyksien päässä. Helsingistä, Turusta ja Porista Laukkoon ajaa vajaassa kahdessa tunnissa. Tampereelta Vesilahteen on matkaa vain 40 kilometriä. Meiltä Espoosta kertyi kilometrejä Laukkoon  142 ja Lempäälään saakka matka taittui sukkelasti E12 moottoritietä ja loput parikymmentä kilometriä aivan ihanissa maalaismaisemissa. Peltoja silmänkantamattomiin tien molemmin puolin ja kauniita vanhoja taloja pihapiireineen. 

Kävin itse vierailemassa Laukossa 15.toukokuuta kun taide oli jo viikon ollut katseltavana eri näyttelytiloissa. Taidenäyttelyt ovat avoinna 26.syyskuuta saakka lukuun ottamatta nyt kuluvaa juhannusviikkoa. Ihan varmasti tulen itse palaamaan Laukkoon vielä toisen ellen kolmannenkin kerran. Sain nimittäin kaksi kappaletta Laukko-passeja, joista toisen tulen arpomaan teidän lukijoiden kesken täällä blogissa sekä myös Instagramin puolella. Joten onnekkaalla lukijallani tai Instagram seuraajallani on oivallinen mahdollisuus päästä kausikortilla kaikkiin Laukon kesän tapahtumiin nyt jo loppuunmyydyllä Laukko-passilla. Laukko-passista vielä tarkemmin postauksen lopussa. 

Viljamakasiini, Heikki Marila Tänä kesänä on Laukon kartanossa esillä todella kiinnostavia kotimaisia nykytaiteilijoita. Taidenäyttelyt on sijoitettu seitsemään eri rakennukseen joten alueella pystyy vierailemaan hyvin väljästi ja koronaturvallisesti talosta toiseen. Kartanon alueelle on otettu myös käyttöön uusi näyttelytila eli entinen hyvin klassisen ulkokuoren omaava Viljamakasiini. Ihan varmasti monelle tulee yllätyksenä sisälle astuessaan miten upeaan betoniseen sisätilaan tullaankaan. Heikki Marila juhlistaa 30-vuotista taiteilijauraansa sekä Viljamakasiinissa että Kartanorakennuksessa. Viljamakasiinissa on esillä viime vuosikymmenellä maalattuja vanhojen mestareiden innoittamia teossarjoja. Viljamakasiini tarjoaa upeat puitteet Marilan kookkaille ja tummille asetelmille. 

Pehtoorin talo ja Puutarhurin talo, Eeva Peura"Eeva Peuran (s. 1982) tsehovilaisissa puutarhoissa asustavat sulassa sovussa paronittaret, sudet, narrit ja sammakot. Herkän pelottavissa maalauksissa koetut ja uneksitut todellisuudet limittyvät omiksi salaperäisiksi maailmoikseen. Taiteilijalle teosten karnevalistiset maailmat avautuvat pitkän, avoimen ja keskustelevan työskentelyprosessin kautta."


"Historiaa henkivän uusklassisen kartanomiljöön inspiraatio tuntuu Puutarhurin taloon maalatuissa uusissa teoksissa. Taustalla häilyvät Signe Branderin kesällä 1911 Laukosta ottamat valokuvat muodikkaine talvipuutarhoineen ja uusrokokooistutuksineen. Ihmismielen syövereistä nousevien unikuviensa lopullista merkitystä Eeva Peura ei paljasta."

Tapani Kokko, Pakanakirkko 


Tapani Kokon hulvattoman rohkea Pakanakirkko (2017) värikkään seurakuntansa kera oli mukana jo viime kesän Laukon taidekesässä. Kesällä 2021 seurakuntalaisia on vieläkin enemmän tässä pikku kirkossa ja vielä enemmän bling-bling meininkiä mukana. Tänä vuonna Pakanakirkkoon kuljetaan punakeltaisen Paratiisin portin kautta, joka tuotiin Laukkoon Valamon luostarista. Pakanakirkossa soi taustalla Henna Rajakankaan maaginen äänimaailma. Tästä voit kurkistaa enemmän Tapani Kokosta viime vuoden Laukko postauksesta ja tästä pääset Instagramiin kurkistamaan videon Pakanakirkosta. 

Kanala, Ville Heimala 


Kuvanveistäjä, biologi Ville Heimalan työt Kanalassa ovat mystisen kiinnostavia. Jos sisääntulon peittävä matto tuo tilaan jännän fiiliksen. "Menneen maailman kansantieteellisistä kokoelmista inspiroituneessa installaatiossa Heimala tulkitsee luonnon kulttuurin ja historian välistä salaperäistä vuorovaikutussuhdetta." Heimalan työt vievät myös Elias Lönnrotin ajan Laukkoon, jossa meidän rakas kansalliseepoksemme Kalevala sai keväällä 1849 lopullisen muotonsa. Ensimmäisellä Laukko visiitilläni 2016 pääsin käymään myös Elias Lönnroth huoneessa. Lönnroth toimi useana kesänä kotiopettajana aikoinaan Laukossa. Haluan ehdottomasti nähdä enemmänkin Heimalan töitä jatkossa. 

Päärakennus, Heikki MarilaItse kartanorakennuksen pohjakerros on pyhitetty Heikki Marilan todella upeille ja suurille töille. Marilan kädenjälki töissä on voimakasta mutta samalla myös jännän herkkää. Laukon kartanon barokki interiööri luo hyvän kontrastin esittää Marilan töitä kartanon päärakennuksen saleissa. Viime vuosikymmenen krusifiksit ovat mielenkiintoisia - toisaalta synkkiä kuvatessaan kärsimystä ja kuolemaan mutta toisaalta myös puhuttelevasti toivoa ja iloakin herättäviä. Marilan vaaleiden kukkataulujen edessä mykistyy. Niiden hempeät värit ja keväinen ote luovat hyvän kontrastin muuten melko tummille tauluille tiloissa. 

Päärakennus, galleria kerros ja Talli, Tamara Piilola

Tamara Piilolan hypnoottisen vihreän vehreät sielunmaiset täyttävät sekä päärakennuksen galleriakerroksen että Tallin tilat. Piilolan maalaukset saavat haaveilemaan paosta metsän siimekseen ja läheiselle niitylle. Tauluissa kiehtoo niiden herkkyys ja eteerisyys. "Metodinen työskentelytapa tekee Piilolan tyylistä omintakeisen ja mieleenpainuvan. Maalaukset pohjautuvat maailmalta vuosien varrelta kerätystä digitaalisesta kuva-arkistosta kollaasitekniikalla rakennettuihin luonnoksiin, joiden avulla Piilola pitää suurikokoisten maalaustensa sisäisen rakenteen ja dynamiikan eheänä."

Linnakellari, Tiina Torkkeli

Laukon kartanon keskiaikaisessa linnakellarissa nähdään tänä kesänä Tiina Torkkelin eläinveistoksia. Kuumana kesäpäivänä piipahdus täällä ihan viileässä linnakellarissa pelastaa päivän. Torkkelin eläinveistokset ovat äärimmäisen herkkiä mutta samalla omalla tavallaan voimakkaita. Valaistu linnakellari on hyppäys keskiajalle.

Laukon kartanon konsertitKuva lainattu Laukon kartanon Facebook sivulta 

Kartanopuistossa järjestetään tänä kesänä peräti 20 puistokonserttia. Kartanopuistossa on tilaa levittäytyä kuuden hehtaarin alueelle joten musiikista voi nauttia omassa seurueen kanssa turvallisesti Tästä voitte kurkistaa Laukon Facebookiin miten väljästi Vesterisen keikalla oltiin pari vuotta sitten.  Aamulehti otsikoi 10.kesäkuuta "Näin kovia artisteja ei Laukossa ole ollut näin isosti aikaisemmin". Viime vuoden kaikki kesäkonsertit jäivät koronan takia järjestämättä. Mukana on popin, rockin, jazzin ja klassisen musiikin tähtiä kuten Behm, Pauli Hanhiniemi, Samuli Putro, Suvi Teräsniska, Waltteri Torikka, Jarkko Ahola, Johanna Försti, Jaakko Ryhänen, Neljä Ruusua, Miljoonasade, Jarkko Ahola ja tästä voit kurkistaa koko konserttikesän kattauksen. Minua kiinnostaa monikin artisti mutta etunenässä Behm, jonka kappaleet ovat tässä viimeisen vuoden aikana tulleet hyvin rakkaiksi. 

Jos turnajaiset, haarniskat ja mennyt ritarimaailma kiinnostavat niin 22.-23.7. maineikas Rohan Tallit järjestää Tenebris-turnajaiset turnajaisareenalla. Illan aloittaa klo 18 folkrockbändi Greenrose Fair ja klo 19 alkaen ovat ritarit ratsuineen esiintymisvuorossa. Olen itse nähnyt Rohan Tallien esityksiä sekä Hämeenlinnan keskiaikafestivaaleilla ja Turun linnan turjanaisissa . Oheiset valokuvat ovat Hämeenlinnasta ja Turusta muutamien vuosien takaa. 

Jos Laukossa yllättää nälkä tai kahvihammasta kolottaa niin ravintola ja kahvila tarjoavat kaikkea hyvää. Myös kartanon puodista voi tarvittaessa tehdä ostoksia. Marjon matkaan puodista on lähtenyt sinivalkoisia Burleigh astioita. Laukko-passin arvontaSokerina pohjalla nyt käynnistetään luvattu Laukko-passin arvonta sekä Facebookin että Instagramin puolella. Laukko-passi on 75 euron arvoinen, henkilökohtainen kausikortti kaikkiin puistokonsertteihin, historiatapahtumiin ja taidepäiviin. Passi on voimassa Laukon kartanon aukioloaikoina 8.5. - 26.9.2021. Kausikortilla pääsee jonon ohi myös etukäteen loppuunmyytyihin tapahtumiin. 

 • Osallistuminen Laukko-passin arvontaan tapahtuu seuraavasti. 
 • Käy tykkäämässä Marjon matkassa Facebook-sivusta ja jätä tämän postauksen jaon jälkeen kommentti Facebook sivulle mitä haluaisit nähdä tai kokea Laukossa.
 • Käy tykkäämässä Marjon matkassa Instagram tilistä ja jätä myös sinne kommentti mitä haluaisit nähdä tai kokea Laukossa.
 • Jos osallistut sekä Facebookin että Instagramin kautta tuplaat mahdollisuuteni voittaa. 
Koska ensimmäinen konsertti Laukossa on jo 30.6 arvonta suoritetaan sunnuntai iltana 27.6.2021 eli voit osallistua kilpailuun kello 18 saakka sunnuntai iltana. Voittajalle ilmoitetaan vielä samana iltana voitosta ja Laukko-passi postitetaan Suomessa olevaan osoitteeseen maanantaina 28.6.
Onnea kaikille arvontaan!8 kommenttia:

 1. Suomessa on kyllä paljon paikkoja, joista ei tiedä yhtään mitään. Ehkä minäkin vielä tutustun paremmin tähän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi on pullollaan löydettävää! Luulen, että nyt korona aikana kun moni matkailee Suomessa näitä paikkoja tulee löydettyä ja Suomi-kuva laajenee monella. Meillä on valtavan pitkä maa, jossa on sekä kulttuuria, luontoa kuin muutakin nähtävää todella paljon.

   Onnea Laukko-passin arvontaan!

   Poista
 2. Upea Laukon kartano, joka tuli tututuksi myös Lönnrothille! Kartano luo mahtavat puitteet taiteelle ja mahduttaa nähtävää monipuolisesti. Itse tykästyin Piilolan hypnoottisiin vehreisiin töihin. Tämä oli hyvä, tosi kattava postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta kommentistasi. Laukko on paikkana todella monipuolinen ja luo upeat puitteet sekä taiteen esittämiseen että myös juuri konserteille. Sinulle hevosihmisenä on varmasti myös tuttu Houston Laukko, joka oli aikoinaan yksi Suomen tunnetuimmista ravihevosista. Ori ravasi aikoinaan Euroopan mestaruuden 1995 toistaiseksi ainoana suomalaissyntyisenä hevosena. Piilolan työt ovat juurikin hypnoottisia ja tuo vihreys!

   Poista
 3. Onpa paljon mielenkiintoisia teoksia. Etenkin nuo ensimmäiset maalaukset olivat omaan makuu, todella upeita. <3 Kiitos kattavasta postauksesta, hienoja kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjut. Heikki Marilan työt juuri tuolla vanhassa Viljamakasiinissa olivat kyllä väritykseltään ja tunnelmaltaan myös minun mieleen. Rakennus loi upeat puitteet taiteelle. Jos olette lasten kanssa liikkeellä Vesilahden suunnalla kannattaa poiketa myös syömässä Laukon ravintolassa tai vain kahvittelemassa. Lapsetkin varmaan viihtyisivät.

   Poista
 4. Mä en ole koskaan käynyt tuolla, mutta pakko korjata asia tänä kesänä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upea juttu Henna :) Ehdottomasti kannattaa käydä vaikka konserteissa.
   Behm on myt keskiviikkona mutta taitaa olla loppuunmyyty jo.

   Poista