huhtikuuta 30, 2022

Töttöröö ja hauskaa vappua kaikille 🎈

 

Kuva lainattu Inktank.fi sivulta 

Huhtikuun 30.päivä eli vappuaatto! Joku ystäväni manasi jo aamutuimaan Facebookissa tähän vappuun osunutta huonoa säätä "Hei, missä olet aurinko?" vähän pettyneeseen sävyyn. Vanhaa liikunnanopettajaani lainatakseni "Sää on vain pukeutumiskysymys joten ei tehdä siitä numeroa." Nyt startannut vappu näyttää ainakin täällä pääkaupunkiseudulla olevan pääosin poutainen mutta pilvinen ja lämpömittarissa lähes +10C astetta. Emme pääse siis hiihtämään kuten vappuna 1957 Kaivopuistossa. Sukset voi siis pakata jo kesäsäilytykseen levollisin mielin. Ja historian kirjat tietävät kertoa, että vuonna 1947 satoi Helsingissä lunta 27cm joten meillähän on ihan loistosää👍 Always look on the bright side of life!

Kuva lainattu Inktank.fi sivulta 

Kuva Volker von Bonin

Kuva Ivan Timiriasew 

Ei huono, sanoisin koska muistan ihan järkyttäviä vappusäitä, joissa ollaan nuoruuden huumassa (LUE: hulluudessa) lähdetty viettämään vappua sandaaleissa ja paljain varpain. On paleltua liian vähissä vaatteissa ja oltu sen jälkeen sitten seuraava viikko flunssassa. Onneksi nykyään järki menee edelle ja vappuna voi tarvittaessa vaikka pukeutua toppatakkiin jos on kylmä. 

Pieni vapunviettäjä, kuvaaja Tuntematon

Kuva Constantin Grunberg

Vappu 1949, IL arkisto

Kahden etävapun jälkeen tänä vuonna pääsee halutessaan seuraamaan myös perinteistä Mantan lakitusta kello 18 Kauppatorille. Tänä vuonna lakitusvuorossa on HYY eli Helsingin Yliopiston Ylioppilaskunta. HYYn Facebook sivuilla kerrotaan, että Mantan lakki saapuu 16.30 Sinebrychoffin panimohevosten kyydissä torille. Mantan perinteinen pesu aloitetaan klo 17 ja lakitus Manta vielä rokotetaan klo 17.55. Kauppatorilla yritetään myös joukkokaraoken Suomen ennätystä ennen kuin lakki lasketaan Mantan legendaarisille kutreille. Ilmeisesti lakitusta voi seurata sekä Facebook että HYYn Instagramin kautta. 

Vapun viettoa Helsingissä 1919, kuva kaleva.fi 

Vappuun kuuluu totta kai sima ja tippaleivät, joita molempia ostin eilen kaupasta "laiskana emäntänä". Olen aina suosinut Fazerin tippaleipiä kun ne ovat olleet "sellaisia söhryjä" eli eivät ihan perinteisiä tippaleipiä. Nyt hinta oli laskenut mikä toki plussaa mutta niistä oli tullut "niitä matomaisia tippaleipiä". Vielä en ole maistanut joten toivon, että taikinaa ei ole lähdetty muuttamaan. Niissä entisissä oli vain minusta kiva suutuntuma. 

Vapun viettoa Pohjoisespalla 1910, kuva Ivan Timiriasew

Kuva Volker von Bonin 

Tänä vappuna (koska on parillinen vuosi) ilmestyi teekkareiden Julkku-lehti ja totta kai ihan legendaarinen Kevätpörriäinen. Vanha viisaus sanoo, että "lasten suusta kuulee totuuden" ja lasten sutkaukset ovat myös aivan hillittömiä. Ennen kuin aloitan oman vapun juhlistamiseni lainaan muutamia helmiä Kevätpörriäisestä.

”Mitä hevonen sanoi toiselle hevoselle, kun he tapasivat? Pidä turpaväli!” Viola Jyrkynen, 5B

"Mitä Pekka Pouta pidätettiin uutislähetyksessä? Hän tarjosi telkkarissa ohutta yläpilveä."

"Miksi hevonen osti pattereita? Koska se halusi olla virtahepo"

"Mitä maapallo sanoi muille planeetoille? Hankkikaa elämä!"

"Kuka on maailman kovin nörtti? Hämähäkki, se roikkuu koko ajan verkossa."

"Ruuneberg ja hänen vaimonsa menivät Porvoon torille. Ruunebergin vaimo sanoi: "Johan, nyt on markkinat."

Oikein mukavaa ja turvallista vappua kaikille lukijoilleni 🎈


6 kommenttia:

 1. Mahtavaat sitaatit Kevätpörriäisestä! Meillä ei ilmeisesti ole enää taloyhtiössä yhtään ala-asteelaista, kun kukaan ei tullut myymään Kevätpörriäistä. Etätyö on aiheuttanyt senkin, että yhteenkään Julkun myyjään en törmännyt. Kyllähän nuo kirjallisuuden merkkituotteet kuuluvat olennaisesti vappuun :D

  Minun huonoin vappusää kisaa johtaa muistaakseni vuosi 1995, jolloin jätti-isolla grillillä grillaus epäonnistui täysin, koska räntää satoi niin valtavasti :D

  Kivaa vappupäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätpörriäinen ei petä koskaan! Lapsilla on ihan mielettömiä oivalluksia kuten tuo hevonen+patterit=virtahepo :) Myös Pekka Pouta oivallus oli jäätävä. Olen samaa mieltä, että Kevätpörriäis kauppiaita saa nykyään kyllä etsiä ihan huolella Jos ystäväpiirissä tai naapurustossa ei ole koululaisia niin täytyy metsästää sitten kauempaa. Julkkua on voinut tilata myös postitse itselleen ja onhan toki etätyö sekä korona-aika muuttanut molempien julkaisujen saatavuutta vaikeammaksi.

   Grillaus ja räntäsade ei oikein sovi yhteen. Muistan itsekin tuon -95 vapun ja sen miten hirveästi palelin siellä räntäsateessa.

   Kivaa vappupäivää Rva Kepponen!

   Poista