tammikuuta 02, 2022

Punaisesta tulikin sininen - Vanhankaupunginkosken pato vaihtoi väriä

 


Kirjoittelen tuossa 27.joulukuuta punaisena hehkuvasta Vanhankaupunginkosken padosta. Sain useita viestejä liittyen tähän kosken valaistukseen "Kauanko tapahtuma kestää?" "Miten pitkään hehkuu vielä punaisena?" "Liittyykö tämä jotenkin Lux Helsinkiin?" "Voiko alueelle mennä vapaasti?" muutamia mainitakseni. Muutamissa lapsiperheissä suunniteltiin retkeä katsomaan punaisena hehkuvaa patoa ja alaspäin villinä syöksyvää vettä. Nyt ajattelin pikaisesti piipahtaa täällä blogin puolella kertomassa, että padon valaistus on muuttunut punaisesta siniseksi. Eilen illalla kävimme katsomassa uutta väritystä kun olin ehtinyt jo Facebookista bongata valojen vaihtuneen. Unohdin viimeksi myös kirjoittaa, että padon ylittävälle autosillalle näkyy "pyöreän patorakennuksen" vieressä valopylväs, joka kertoo kulloinkin padossa oleva värityksen. Ja nyt siinä on siniset valot joten myös padottu koski kuohuu nyt sinisenä.

Sain myös sähköpostilla viestejä vähän närkästyneistäkin viestejä siitä "Miksei patoa pureta?" Padosta on Helsingissä väännetty kättä jo vuosikymmeniä. Vastakkain ovat historiallisen rakennelman suojeleminen arvokkaassa kulttuuriympäristössä ja toisella puolella luontoarvot. Padon purkaminen helpottaisi vaelluskalojen liikkumista. Yle uutisoi keväällä 2020, että Helsingin kaupungin valtuusto käsitteli pato asiaa ja "Kaupunki on päättänyt jatkaa myös itähaaran nousuesteiden poistamisen suunnittelua ja aikoo toteuttaa ne mahdollisimman nopeasti." Tämän hetkisestä tilanteesta en osaa sanoa sen tarkemmin koska toinen Hesarista löytämäni uutinen oli "maksumuurin takana". Ilmeisesti kaupunki muuttaa nyt joen itähaaraa siten, että olisi entistä houkuttelevampi vaelluskaloille. Jos jollain lukijallani on lisätietoa asiasta niin mielellään jakakaa kommentteihin ajantasaista infoa tilanteesta.

Siniseksi valaistu Vanhankaupunginkosken pato on kaunis mutta ehkä sininen värinä ei ole niin intensiivinen kuin hehkuva punainen. Tuntui siltä, että muuten villi pato oli nyt sinisen värin ansiosta paljon maltillisempi. Toisaalta kun sitä tuijotteli pidempää ja erotti tummassa illassa kameran linssin läpi yksityiskohtia niin kyllähän koski edelleen oli voimakas vaikka sininen ei värinä sellainen olekaan.

Vanhankaupunginkosken itäinen patoamaton haara Käykää kurkkimassa jos maisemissa olette ja samalla kannattaa kyllä myös ihailla vanhaa arkkitehtuuria padon läheisyydessä. Punainen tiiliarkkitehtuuri on nostalgisen kaunista ja herättää paljon muistoja! Mukavaa sunnuntaita hieman harmaasta säästä huolimatta. Onneksi eilen saimme nauttia auringonpaisteesta ihan kunnolla. Ja ette ikinä usko, mutta minä kuulin tänä aamuna jo lintujen laulavan! Ei silti vielä ehkä kevättä ilmassa vielä :)
4 kommenttia:

 1. Jotenkin punainen väri oli juhlavampi kuin tämä sininen. Sininen tekee padosta kylmemmän oloisen.
  Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin, että olet kanssani samaa mieltä! Olemme siis samiksia :) Sininen on viileä ja klassisempi mutta punaisessa on enemmän voimaa ja ytyä. Hyvä loppiaista Outi ♥️

   Poista
 2. Mennäänpä taas ihailemaan miehen lapsuudenaikaisia asuin- ja seikkailu-sekä metskauspaikkoja♥️Sulla Marjo on aina niin upeat kuvat🤗 Onnea tähän uuteen vuoteen🍀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pipsamuori ja oikein hyvää vuotta 2022 myös sinulle ♥️ Sinun miehelläsi on ollut kyllä melko upeat lapsuudenmaisemat. Täällä on paljon mielenkiintoista paikkaa seikkailla ja lapsena minä olin myös seikkailija - tosin taidan olla sitä vieläkin! Keväällä ja kesällä aina katselen kalastajia täällä ja mietin tuleeko saalista. Kiva, että pidät kuvistani.
   Hyvää loppiaista sinulle ja miehellesi :)

   Poista