elokuuta 02, 2019

#hullunahankoon


Sanotaan, että "Hangossa paistaa aina aurinko". Jos haluaa takuuvarmasti sinisen taivaan ja lämpöä on matkustettava Suomen eteläisimpään kaupunkiin, sanon taas minä. Olen monesti lähtenyt Espoosta melko pilvisessä säässä kohden Hankoa. Saapuessani Hankoniemelle olen huomannut Tammisaaren jälkeen, että ilmasto muuttuu. Viimeistään Lappohjassa merituulen on tuntenut puhaltavan jo tien molemmilta puolilta.

Mitä lähemmäs itse niemenkärkeä ja Hankoa tullaan ollaankin jo meren ympäröimänä peräti kolmelta eri suunnalta. Sijaintinsa ansiosta Hangon ilmasto on lauhan merellinen ja lämpötilavaihtelutkin pieniä. Kaupungin merenkulun perinteet johtavat jo purjelaivojen aikakaudelle, jolloin merenkävijät pitivät Hankoniemen edustoja pysähdyspaikkana. En tietenkään ole meteorologi tai "säiden jumala" mutta jos itse haluan aurinkoisen päivän suuntaan Hankoon.


Hangossa on aina nähtävä hiekkarannat ja ne legendaariset valkoiset uimakopit! En jaksaisi enää pötkötellä pyyhkeen päällä kuten joskus nuoruudessa vaan kyllä se käveleminen rantavedessä on enemmän minun juttuni. Selailin vanhoja valokuvia ja näytin 90-luvulla kesäisin aina todella "ruskealta ja rannalla grillatulta". Yhdessä iltakuvassa minusta näkyi oikeastaan vain hampaat ja silmänvalkuaiset! Kuva oli melkein pelottava...


Hangossa on ihania kahviloita, joissa voi piipahtaa kävelyn lomassa. Tämä Alan's Cafe on jäänyt minulle hyvinkin rakkaana paikkana mieleen ja piipahdan siellä lähes aina Hangossa ollessani. Yhdestä kahvittelusta syntyi postausta aikoinaan tänne blogiin. Jos haluaa mieluummiin kahvihetken meren äärellä kannattaa ottaa suunnaksi Neljän Tuulen Tupa, jonka kuva on postauksen avauskuvana. Kahvila sijaitsee Pienellä Mäntysaarella, jota Mannerheim on isännöinyt vuosina 1927-1933. Jännä paikka!


Rantojen lisäksi Hangosta löytyy todella kauniita puistoja, joissa on kiva samoilla puiden katveessa. Hangon Kirkkopuisto levittäytyy Bulevardin viereen. Puistossa on todella kauniita kukkaistutuksia ja jokaisella reissullani onnistun aina näkemään valtavan määrän perhosia lentämässä kukasta kukkaan. Varsinkin punaiselle Vesitornille ja Hangon kirkolle johtavien portaiden reunustat on istutettu täyteen kukkivaa loistoa joten siinä kannattaa perhosia tiirailla. Puistosta löytyy myös Hangon jäätelökioski, josta saa hyvää viilennystä.


Bulevardin toisella puolella olevasta Raatihuoneenpuistosta löytyy myös jänniä patsaita kuten tämä Sten Fogelbergin Marielle. Vähän matkan päässä on Catharina Kajanderin Sovinto patsas. Puistossa on penkkejä, joilla voi istahtaa kävelyn lomassa. Hangon maanmerkki Vapaudenpatsas ja kaksi leijonaa löytyy Bulevardin päästä.


Jos haluaa tehdä ostoksia kannattaa suunnistaa Vuorikadulle, joka on kävelykatu lähellä Bulevardia. Sieltä löytää runsaasti persoonallisia kivijalkaliikkeitä ja myös paljon kivoja pop up-kauppoja, jotka ovat rantautuneet Hankoon kesäajaksi. Viikko sitten ruusut muuten kukkivat ihan valtoimenaan kävelykadun keskellä. Tuntui, että olisi istunut ruusutarhassa kun lepuutimme jalkojamme hetken tällä penkillä. Karvakavereille oli ystävällisesti sijoitettu vesikuppeja liikkeiden ovien pieleen. Minnie kiitti!



Blogikollegani Katin ihana Kotilaituri pop up-kesäkauppa löytyy myös Vuorikadulta. Kesäkaupassa alkoi ale 30.7. ja Facebook sivujen kautta näkee mitä kaikkea on tarjolla -20%, -30% ja -50% ja tasarahahinnoin! Liike on avoinna 11.8. saakka seuraavasti ma-pe 10-18, la 10-15 ja su 12-15. Kotilaituri pop up-kesäliike on avoinna tämän jälkeen vielä lauantaisin 17.8. ja 24.8. Kannattaa käydä kurkkimassa. Tässä vähän maistiaiskuvia meidän reissulta reilun viikon takaa.






Minun ikuinen rakas harrastus Hangossa on vanhojen talojen katseleminen ja valokuvaaminen. Nämä huvilat ovat seisseet täällä jo pitkälti yli sata vuotta koska ne rakennettiin jo 1880-1890. Kun Hanko oli kukoistava kylpyläkaupunki täällä todella kuhisi kesäisin kun kylpylävieraat sekä kesäasukkaat saapuivat Hankoniemelle. Jos haluat lukea tarkemmin Hangon vanhoista huviloita kurkista syysretkestäni Hankoon parin vuoden takaa. Sieltä löytyy myös lisätietoa Rakkauden polusta...


Kun minulle iskee nälkä Hangossa suuntaan Itäsatamaan ja usein miten Ravintola Origoon. Sieltä löytyy niin herkullinen saaristolaispöytä, että huh huh! Pelkästään tätä kalaherkkujen määrää katsoesssa makunystyrät alkavat hyrrätä. Totta kai muitakin ruokailuvaihtoehtoja löytyy Itäsataman lukuisista ravintoloista.


Hangosta palaa aina kotiin levännyt, virkistynyt, inspiroinut ja taas uudelleen 
Hankoon palaava tyyppi!  #hullunahankoon



20 kommenttia:

  1. Hanko on kiva kesäkaupunki, en ole koskaan tainnutkaan olla siellä talvella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanko on kiva kesäkaupunki mutta suosittelen myös muina vuodenaikoina. Olen itse vieraillut jopa helmikuussa Hangossa. Talvella unelias pikkukaupunki mutta meri ja ympäristö kaunista katsottavaa.

      Poista
  2. Mikä postaus <3 Kiitos Marjo <3
    Pieni kesäkauppani on kyllä kerännyt kiitosta, ihan pakahdun kävijöiden sanoista ja kauppani saamasta vastaanotosta <3
    Hanko on vienyt mun sydämeni täysin, kesä täällä on ihanaa aikaa mutta syksy ja talvi ne vasta ovatkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä Kati <3 Minä jopa pidin enemmän tästä sinun Vuorikadun liiketilasta kuin viime kesän "mökkikaupasta". Totta siellä sataman ja veden lähellä varmasti oli omat hyvät puolensa mutta itse Vuorikatu Hangossa on kyllä oikea shoppailijan paratiisi.
      Hanko on NIIN ihana paikka - ja kaikkina vuodenaikoina.
      Kivaa alkanutta elokuuta <3

      Poista
  3. Olipa ihana hyvän fiiliksen postaus ja kauniit kuvat. Tahtoo Hankoon!
    Johanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna <3 Teepä retki Hankoon - et tule pettymään!

      Poista
  4. Mä en olekaan koskaan Hangossa käynyt, ehkä vielä joku kesä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sinä Mira vielä Hankoon pääset kun tyttäresi kasvaa!
      Aurinkoista viikonloppua <3

      Poista
  5. Hanko oli kyllä rakkautta ensisilmäyksellä. Rakastan niitä huviloita, haluaisin käydä jokaisessa sisällä kurkkimassa.
    Ihanaa viikonloppua Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan sinun ja Miian viime kesän Hankoon oikein hyvin siellä. Olen itse myös miettinyt aina huviloiden ohi kulkiessa miten ihanaa olisi päästä kurkistamaan niihin myös sisälle.
      Kivaa viikonloppua Outi <3

      Poista
  6. Hanko on kaunis, ainakin sen verran mitä lapsuudesta muistan. Silloin olen nimittäin viimeksi siellä ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanko on kaunis edelleen! Kehotan tekemään nyt elokuussa päiväreissun...kesää on vielä jäljellä vaikka koulut alkavatkin. Kivaa viikonloppua <3

      Poista
  7. Oi miten ihania kuvia ja tunnelmia Hangosta❤️! Ihanaa, että olet päässyt piipahtamaan Katin pop up -puodissa, sinne minunkin mieleni halajaa. Hangossa on jotain samaa kuin Naantalissa ja Nauvossa, ne ovat meidän suosikkejamme, kun mökkeilemme täällä Turun saaristossa. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Teija <3 Hango, Naantali ja Nauvo ovat myös omia suosikkejani. Kaikissa paikoissa on se kesäisen merellinen tunnelma mutta jokainen on erilainen omalla tavallaan. Teidän mökki toimii Turun saaristossa hyvänä tukikohtana, josta voi sitten tehdä päiväretkiä kohteisiin.
      Aurinkoista viikonloppua Teija <3

      Poista
  8. Kaikki tuntuvat käyvän nykyisin Hangossa ja en yhtään ihmettele, kun näitä kuvia katsoo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hangossa on kaikkea: meri, kilometreittäin hiekkarantaa, sieviä vanhoja taloja, hyviä ravintoloita, veneilymahdollisuus ja tunnelma "kuin oltaisiin ulkomailla". Kiitos Satu <3

      Poista
  9. Hanko on aina yhtä ihana ja etenkin tietty kesäisin. <3 On kyllä sellainenkin tarina Hangosta, kun päälle parikymppisenä kamun autolla Hangon Regattaan mentiin bilettämään ja nukuttiin tietty autossa. Noh auton kuski ei tullut sitten lauantai yönä autolle, joten päädyin johonkin saareen yöksi ja palasin seuraavana päivänä saarelaisten kanssa stadiin, asuttiin ihan naapurissa kaikki ja toinen kamu tuli bussilla sunnuntaina stadiin ja itse kuski ajoi sitten maanantaina vasta kotiin. Olipahan aikamoinen Regatta. :)

    Niin ihanat nuo sun sinipunavalkoiset vaatteet ja asusteet.

    kivaa viikonloppua Marjo. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hangon Regatat olivat juuri tuollaisia, joissa "sattui ja tapahtui kaikenlaista". Olen ollut niissä nuoruudessa monta kertaa ja aina oli jotain outoa säätöä mukana. Nykyään minua ei saisi Hankoon itse Regatan aikana millään ilveellä. Haluan käydä ihan erilaisessa Hangossa :D

      Kiitos Tiia ja mukavaa sunnuntaita <3

      Poista
  10. Ihanat kuvat! Neljän tuulen tuvassa en vielä käynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuire😀 Ensi kerralla menet sitten Hanko reissulla Neljän tuulen tuvalle. Kivaa viikonloppua!

      Poista