elokuuta 11, 2019

Loviisan Wanhat talot tapahtuma 24. -25.8.2019 - elämysviikonloppu pikkukaupungissa alkaa kohta

Kaupallinen yhteistyö Loviisan Wanhat Talot
Postauksen kuvat Maria Kalmi

Loviisan Wanhat Talot tapahtuma elokuun lopussa on kuulunut omaan kesääni jo vuodesta 2012! Kahden viikon kuluttua vierailen tässä tapahtumassa jo 8.kertaa joten kyllä minusta voidaan jo puhua kesäperinteestä. Loviisan pikkukaupunki ja Wanhat Talot hurmasivat minut aikoinaan ihan kertarysäyksellä. Tänne palaa kuin kotiin ja monista talojen omistajista onkin muodostunut rakkaita ystäviä tässä vuosien varrella.

Odotan innolla vanhojen talojen näkemistä ja ennen kaikkea myös sitä mitä uutta taloissa on tapahtunut vuoden aikana. Vackerbackan porttitalon toisen puolen valmistumista olen päässyt seuraamaan ihan remontointivaiheesta lähtien. Äärimmäisen mielenkiintoinen projekti! Itse vanhasta talosta haaveilevana kuljeskelen talosta toiseen kurkkimassa miten yli 100 vuotta vanhoihin taloihin on tehty hurmaavia koteja. Katselen, kuuntelen ja aistin taloissa liikkuessani niiden tunnelmaa!

Tänä vuonna taloja on tapahtumassa mukana 39 virallisen messuluettelon mukaan. Ihan viime hetkillä on mukaan tullut yksi bonuskohde Villekulla, josta sain lisätietoa LWT:n puheenjohtaja Nina Wiklundilta.

Villekulla on rakennettu 1875 ja se sijaitsee Monika ja Kenneth Ståhlsin asuintalon pihalla. Tämän talon remontti on aivan alkumetreillä joten kohteessa pääsee seuraamaan korjausurakan etenemistä ihan alusta. Monika ja Kenneth kaipaavat tietoa Villekullan historiasta, joten jos tiedossasi on jotain tämän talon vaiheista voit jakaa tietosi heidän kanssaan. Mielenkiintoinen vanha kohde seurattavaksi!

Kuva Maria Kalmi

Olen poiminut tähän postaukseen mukaan muutamia omia vinkkejä ja tärppejä LWT-tapahtumasta. Tapahtuma on kaksipäiväinen joten älä yritä ottaa kaikkea haltuun yhden päivän aikana. Ostamallasi rannekkeella 18€ pääset tapahtumaan molempina päivinä. Alle 12-vuotiaat veloituksetta. Rannekkeita myydään Raatihuoneentorin LWT-kojuissa ja tarkempaa infoa löydät tästä.

Muista ehdottomasti varata mukaan myös käteistä rahaa! Pankkiautomaatteja kaupungista toki löytyy mutta jonot ovat joskus aika pitkiä. Jos intoudut ostamaan jotain vaikka Raatihuoneentorin myyjiltä tai pihakirppareilta tarvitset kolikoita ja/tai seteleitä. Liikkeissä toki käy korttikin.

Ehdottomasti kannattaa piipahtaa lifestyle liikkeessä nimeltään Herttanen, Stolpenkatu 5, josta olen kirjoittanut tänne blogiinkin useita kertoja. Tästä ja tästä voit kurkistaa miltä Annen ihana puoti on näyttänut joulukotien aikana. Toinen oma suosikkini on Krinti Suolatorilla, Laivasilta 1 - vanhaa ja uutta tavaraa sekä hurmaava Ylppö koira. Krintistä olen itse hankkinut uushopeisia ruokailuvälineitä ja ikkunalaudalla istuvan koirapariskunnan.

Varaa mukaasi hyvät kengät! Jos saavut tilaisuuteen autolla löytyy Loviisasta hyvin parkkitilaa mutta kävelemään joudut silti sillä esim. Suolatorille ja sen ympäröiville kaduille on ajaminen sallittu vain talojen asukkaille. Kaikki kohteet eivät ole Loviisassa vaan etäkohteita on myös mukana.

Muista tankata kiertelyn lomassa sekä juomaa että ruokaakin! Muutamien talokohteiden yhteydessä on mahdollista istahtaa kahville makean tai suolaisen kera, joten täälläkin sitä käteistä tarvitaan. Tuhannen tuskan kahvila on oma suosikkini Loviisassa. Degerby Gille tarjoaa upeita makuelämyksiä ja myös kauniin vanhan miljöön. Kahvila-ravintola Laivansillassa olen syönyt yhtenä kesänä aivan huippuhyvää kalakeittoa. Myös Konditoria-Café Vaherkylä on kiva paikka aterioida. Suolatorilta löytyy myös usein hernesoppatykkejä.

Ihan pikku vinkkinä, että jos ostat ex-tempore jotain suurempaa pihakirppiksiltä mieti jaksatko raahata sitä mukanasi koko päivän :) Minulla on tästä omakohtainen kokemus eli yhtenä vuonna ostin vanhan aika kookkaan ikkunapokan. Pääsimme sopimukseen, että noudan ostokseni myöhemmin tosin meinasin kyllä melkein unohtaa sen hakea. Myyjien kanssa kannattaa aina neuvotella ja jos sinulla ei ole peräkärryä mukana tarvitset myös kuljetuksen isoille tavaroille. Meillä oli tyttöjen kanssa yhtenä vuotena sellainen sääntö "kaikkea sellaista saa ostaa, jonka voi itse kantaa autolle".

Tässä muutamia LWT taloja, jotka ovat minulle jo tuttuja, rakkaita tai uutuuskohteita, joissa aion ehdottomasti vierailla.

Villa Armas

Villa Armas
on minulle tuttu Wanhan Ajan Joulukodeista mutta kesällä en tässä kohteessa ole koskaan käynyt. Talon emäntä on kätevä käsistään ja täältä on mahdollista ostaa myös hänen töitään. Postauksen aloituskuva myös Villa Armaksesta. Nuo sinivalkoiset vadit ja lautaset!

Kuva Maria Kalmi

Kuninkaanlampi

Kuninkaanlampi on saanut nimensä kuningas Kaarle Kustaan 1700-luvun linnoitustöiden yhteydessä syntyneen lammen mukaan. Upea puutarha ja Olga rouvan leivonnaiset vievät minut tänne joka kerta. Piharakennuksesta löytyy myös sisustustarvikkeita ja olen ostanut täältä monta kivaa juttua.

Kuva Maria Kalmi

Lilla Ljuva

Lilla Ljuva on Fröken Wiklundin huikea taidonnäyte ja Suomen 3.kaunein koti sekä teeveestä tuttu. Talo, joka on kaunis kuin karkki ja jossa tulee aina hyvälle tuulelle. Kivoja ideoita ja aina kaikkea uutta. Keittiössä hauska ruudulliseksi maalattu lattia.

Kuva Maria Kalmi

Labbyn kartano ja vanha Väentupa, Isnäs

Loviisan Wanhojen Talojen etäkohde löytyy Isnäsistä, joka on pieni kylä Länsi-Loviisassa. Kartano, vanha väentupa ja puutarha, jota kunnostetaan kuulostaa mielenkiintoiselta. Ja tuon jugend-kakluunin haluan myös nähdä.


Kuva Maria Kalmi


Eija's Garden, Ahvenkoski

Eija's Garden on myös etäkohde ja löytyy siis Ahvenkoskelta. Olen vieraillut tuossa ihanassa puutarhassa mutta itse torppa on vielä kokematta ja näkemättä. Nyt haluan kokea myös torpan fiiliksen sisällä. Puutarhassa kannattaa myös käydä kurkkimassa.

Kuva Maria Kalmi

Helgas

Helgas on vanha matkustajakoti, josta oli reilu viikko sitten artikkeli Hesarissa. Sisarukset Sini ja Heli ovat ostaneet puoliksi talon. Matkustajakodista syntyi Helgas 1 ja Helgas 2 kodit. Olen vierailut täällä ennenkin mutta en nyt pariin vuoteen. Paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia kuten "puhelinkoppi" käytävällä.

Kuva Maria Kalmi

Pitkänpöydäntalo 

Pitkänpöydäntalo on yksi ikisuosikki Loviisassa. Talon pihalta löytyy Kaisa emännän keramiikkapaja, jossa on myös keramiikkatöitä myynnissä. Meille on kotiutunut "koirakuorolainen".  Itse talossa voi myös hyvällä tuurilla törmätä talon ihanaan labbikseen. Kaunis puutarha, jossa myös kanala.

Kuva Maria Kalmi

Vackerbacka

Vackerbacka on talo, jonka toisen puolen kunnostamista olen seurannut ihan alusta lähtien. Tässä talossa tapahtuu aina ja sisustus vaihtuu usein. Ihanaa vanhan ja uuden sekoittamista tyylillä. Pidän myös tämän Loviisan ainoan porttitalon sijainnista Suolatorin laidalla.

Viereinen Ajurintalo, jota olen kutsunut leikkisästi Vackerbackan talon kanssa "Suolatorin kaksosiksi" on muuten myynnissä tässä vieressä. Lottovoittoa odotellen... :)

Kuva Maria Kalmi

Lisäksi haluan nähdä myös Rautaparran Ruotsinpyhtäällä, koska siellä olen ollut vain joulukotien yhteydessä. Villa Jose kätkee sisäänsä koboltinsinisen upean kakluunin kaiken muun ihanan lisäksi. Everstinlinna on kivinen jugendtalo, jota Loviisan kaupunginjohtaja kunnostaa perheelleen. Skoltomten on entinen koulu ja minulle uusi kohde vierailtavaksi. Sahamäki on Ruotsinpyhtäällä kauniin värikäs ja paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia sisältävä kohde. Tätä listaa voisin jatkaa loputtomiin...

Marjon matkassa toimii siis Loviisan Wanhat Talot -tapahtumassa VIP-bloggaajana. Pyrin olemaan paikalla molempina päivinä ja minua saa tulla rohkeasti vetämään hihasta. Näkemisiin Loviisassa! 

Kaikki postaukset kuvat Maria Kalmi / Loviisan Wanhat Talot.

17 kommenttia:

 1. Odotan jo innolla, että pääsen tutustumaan Loviisan Wanhoihin taloihin. Pari vuotta on mennyt, kun olen siellä käynyt, joten nyt on taas ihanaa päästä itsekin paikalle. Kiitos kohdevinkeistä. Täytyy vielä tutustua nettisivujen avulla, mitkä kohteet kiinnostavat ja missä haluan käydä sekä selvittää, mihin ajaa auton parkkiin.

  Hienoa, että juuri sinä olet VIP-bloggaajana Loviisassa ♥ Toivottavasti törmätään siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. LWT2019 sivuilta löytyy hurjasti tietoa myös kohde-esittelyjen lisäksi.
   Kiitos ♥ oli kyllä suuri kunnia tulla valituksi tähän VIP-bloggaaja ryhmään.
   Itse odotan tätä viikonloppua jo todella innolla ja sitä, että pääsen
   taas vanhojen talojen kiertelyyn. Toivottavasti törmätään Loviisassa
   jossain käänteessä.
   Mukavaa ja aurinkoista uutta viikkoa Krisse ♥

   Poista
 2. Niin kauniita ja eläviä taloja <3 Juuri sain mainoksen retkestä tänne Loviisaan katselemaan näitä ihania taloja :)

  https://villananna.vaikuttajamedia.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loviisa ♥ sille kyllä menettää sydämensä ja siksi palaan sinne aina uudelleen.
   Ehdottomasti suosittelen tapahtumaan!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Sanopa muuta Mira ♥ Minä NIIN haluaisin asua tällaisessa vanhassa talossa...

   Poista
 4. Muistelen talojen olleen hyvin viehättäviä kun kiertelin niitä kanssasi jotain vuosia sitten.

  Tuhannen tuskan kahvila oli viehättävä ja tarjottavatkin hyviä, mutta ihan tavallisena kesän arkipäivän kun asiakkaitakaan ei ollut paljoa oli tarjoilu tuskallisen hidasta.

  Ravintoloista kannattaa ehdottomasti testata Trattoria Locale torin varrella, innovatiivista ruokaa paikallisista raaka-aianeista ja kivasti sisustettukin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli kiva LWT silloin muutamia vuosia sitten! Muistan, että ehdimme paljon kiertää ja katsella sekä myös kahvitella ja syödäkin. Noudatimme siis tankkaus periaatetta :D

   Ikävä kuulla jos olet ollut pettynyt Tuhannen tuskan kahvilan tarjoiluun. Ehkä silloin oli jotain hämminkiä koska oma kokemukseni on ihan päinvastainen.

   Kiitos kun muistutit tuosta uudesta Trattoria Localesta. Ihan unohdin sen.

   Poista
 5. Odotan niin kovasti jo kaikkia postauksia taloista. Olen ihan ihastunut kaikkiin näihin koteihin <3
  Mukavaa viikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Outi ♥ Lupaan kyllä postata kun saa valokuvat selvitettyä ja tänne blogiin.
   Melkein tässä jo päiviä lasketaan tapahtumaan. Vähän kun joulua odottaisi.
   Kivaa viikko Outi ♥

   Poista
 6. Tää kuulostaa aivan ihanalta tapahtumalta, kaikki näyttää niin idylliseltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on Mari NIIN ihana tapahtuma! Ehdottomasti suosittelen, että jos vierailet :)

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Vanhat talot on tunnelmallisia ja ne ovat ihania paikkoja asua. Haaveilen ikuisesti itse vanhasta talosta ja edelleen odottelen sitä lottovoittoa :D Näissä taloissa on "oma henkensä" ja siitä juuri pidän.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Olen NIIN samaa mieltä kanssasi :) Kaunottaria kaikkia omalla tavalla ja kun niitä on rakkaudella korjattu/sisustettu/entisöity on uusi elämä alkanut talovanhuksissa.

   Poista
 9. On kyllä tosi upeita vanhoja taloja. Mekin ollaan haaveiltu vanhan talon ostosta, vaikka siinä hommaa yleensä onkin talon perustusten korjauksesta pintojen uusimiseen. Pitääpä käydä hakemassa inspiraatiota tästä tapahtumasta, Loviisa on muutenkin kaunis paikka.

  VastaaPoista