elokuuta 09, 2019

Parvekeviidakko rehottaa taas mutta miten mahtaa käydä tomaatin kanssa


Elokuun 9.päivän kunniaksi ajattelin laittaa nyt blogin puolelle kuulumisia meidän parvekeviidakosta! Instagramissa olikin jo viime viikolla pieni videopätkä parvekkeelta retorisella kysymyksellä varustettuna "Lähtikö taas vähän lapasesta?" Paria päivää ennen olin ladannut vielä enemmän videoita IG-Stories puolelle parvekkeelta. Sain muuten aivan ihania kommentteja teiltä lukijoilta Instan puolella privaviesteinä.

"Onpas ihanan paljon kaikkea." 
"WAU! Oot kyl viherpeukalo, mulla kaikki vaan kuolee." 
"Onko sulla joku kikka miten kukat kasvaa? Pliis, kerro?!" 
"Kerro miten sun parvekekasvit pystyy hengissä ja kukkii?"


Parvekkeemme on ylimmässä, kolmannessa kerroksessa ja etelän suuntaan. Aiemmin parvekkeen edessä oli todella iso koivu ja pihlajakin mutta ne on kaadettu siitä pois jo muutamia vuosia sitten. Toistaiseksi parvekkeemme on lasittamaton koska en ole kaivannut sinne laseja. "Ehkä ensin vuonna lasitan parvekkeen" mietin aina syksyisin kun ilmat alkavat muuttumaan mutta en kuitenkaan toteuta sitä.



Minulla on tapana talvehdittaa pelargoniat aina seuraavaan kesään. Kaikkien kukkien osalta se ei aina onnistu ja tänä vuonna kolme pelargoniaa ei lähtenyt enää kasvamaan keväällä. En silti joutunut keväällä ostamaan yhtään uutta tilalle. Pelargonioita on parvekkeella nyt kuusi kappaletta ja ne ovat todella reheviä sekä isoja. Kaikki myös kukkivat kauniisti.

Pelargoniat riittivät oikein hyvin Indiskasta aikoinaan ostettuihin metallisiin kukkalaatikkoihin, joissa ne kasvavat Ikeasta hankituissa valkoisissa ruukuissa. Pelargonioiden seuraksi ostan aina lobelioita koska tämä punaisen ja sinisen liitto on minusta niin kaunista vierekkäin. Joka toisessa ruukussa kukkii pelargoniat ja joka toisessa lobeliat.

Bongasin Kotilaituri Katin blogista apilat ja mietin, että nehän näyttävä kivoilta. Löysin Plantagenista valkoapiloita, joiden lehdet ovat hauskasti kaksiväriset joten yksi niistä niistä lähti Marjon matkaan. Olen jo saanut sen tekemään apilankukkia.



Pakko kertoa tähän väliin, että ollessani toukokuussa Sisustustoimittajien vieraana Fiskarsissa sain Kekkilän pisteeltä tomaatin taimen, tomaattiravinnetta ja tomaatille tarkoitettua multaakin. Olin aivan innoissani sillä koskaan aiemmin en ole kasvattanut tomaattia itse. Parvekkeellani on aina kasvanut basilikaa, sitruunamelissaan, tilliä, minttua tai jotain muuta "syötävää". Nyt minulle tulisi sitten vähän isompaan syötävää - tomaatteja.

Pari viikkoa sitten aloin todella huolestua sillä tomaattini on kasvanut äärimmäisen paljon ja rehevästi mutta siinä ei näy yhden yhtä kukkaa. Laitoin mailia blogikollega Riinalle, joka kirjoittaa Versoja Vaahteramäeltä puutarhablogia ja kyselin neuvoja mitä ihmettä minun pitäisi tehdä saadakseni tomaatteja? Ihana Riina neuvoi minua seuraavasti:

Moikka Marjo!
Voi olla, että tomaattisi ei ole ehtinyt vielä tekemään kukkia.
Mutta syynä voi olla myös kuumuus. Tomaatti ei tee hedelmää, jos lämpö nousee yli 27 asteen.
Onko parvekkeellasi lasit? Jos on, niin availe niitä aina välillä.
Tuo tomaattilannoite on hyvä. Mutta siitäkin voit pitää hieman taukoa, jos saa hieman liikaa typpeä. Typpi kasvattaa juurikin lehtiä.
Mutta luulen, että pääsyy on kuumuus. Tuuleta ja siirrä (jos on mahdollista) tai varjosta hieman vaikka jollain kankaalla tai verholla pahimmalta paahteelta. Mutta älä kieputa ympäri tomaatin, että ilma kiertää.
Ja odottele pari viikkoa, jospa kukkia alkaisi ilmestymään. 🌸
Mukavaa sunnuntaita!

Edelleenkään tomaatissani ei näy kukan kukkaa joten voi olla, että minä jään nyt nuolemaan näppejä tomaattien osalta. Olin jo suunnitellut kuinka olisin syönyt ensimmäiset omat tomaattini aidon buffalonmaidosta valmistetun mozzarellan kanssa. Käyn joka aamu ja ilta kurkkimassa tomaattiani odottaen kukkien ilmestymistä....



Minulla on perinteisesti olla pitkässsä laatikossa puusäleikköseinämän vieressä markettoja. Viime kesänä kokeilin siihen tupakkakukkia vaihteeksi mutta tänä vuonna laatikkoon päätyi ahkeraliisaa ja murattia. Meidän kerrostalokyttääjä siis koirani Minnie seisoo aina etutassuillaan tätä laatikkoa vasten kun se tarkkailee mitä pihalla tapahtuu. Ahkeraliisat ovat kasvaneet todella reheviksi ja ne eivät ole moksiskaan koiran tassuista. Oivallinen valinta!



Kokeilin tänä vuonna ensimmäisen kerran myös begonioita, jotka löysin aivan pilkkahinnalla meidän pienestä K-Marketista. Jonotin kassalle kun äkkäsin kaksi begoniaa ja nappasin ne mukaan. Kukat olivat ihan heräteostos mutta äärimmäisen hyvä sellainen. Begoniat ovat kestäneet hyvin kuumuutta ja ovat kukkineet todella runsaasti koko ajan.


Hankin Plantagenista apilan, lobeliat, ahkeraliisat, petunia amppelin, muratit ja muutamia neilikoita. Neilikat olen istuttanut metalliseen "pyykkisoikkoon", jossa on mukana myös murattia. Tämä asetelma on myös todella rehevä ja runsas tällä hetkellä. Olen käyttänyt Biolan kesäkukkalannoitetta säännöllisesti ja myös kastellut parvekekukkia päivittäin. Meidän parvekkeelle paistaa niin paljon aurinko, että kukat tarvitsevat paljon vettä. Tomaatti ei ole ollut ihan suorassa paahteessa ja sille olen antanut Kekkilän tomaattilannoitetta.


Meillä parveketta käytetään todella paljon kesäisin yhtenä huoneena, jossa syödään aamiaista ja luetaan Hesaria. Myös ruokailut parvekkeella ovat ihania hetkiä päivittäin. Ihan kuumimpina päivinä jos ei ole edes tuullut yhtään on ollut helpompi kyllä ruokailla sisällä. Jatkan parvekekukkieni ja tomaatin hoitamista. Ehkä jään ilman tomaatteja nyt ensimmäisenä vuotena mutta pakko myöntää, että tomaatintaimen kasvua on ollut hurjan jännä seurata. Se on melkein kasvanut silmissä.



Aurinkoista viikonloppua kaikille. Nautitaan kesästä ja elokuusta täysin siemauksin!


8 kommenttia:

  1. Melkoinen viidakko, ihana. Meillä tänä vuonna on ollut tavallista vähemmän kasveja kun ollaan oltu parillakin reissulla ja kasvit on täytynyt viedä aina anoppilaan hoitoon. Rosmariinia ja minttua täytyy kuitenkin aina olla joka kesä parvekkeella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En pidä itseäni viherpeukalona. Olen onnistunut tappamaan jo kaksi huonekuustakin. Jotenkin parvekkeellani kasvit vain viihtyvät pelkän kastelun ja lannoituksen avulla. Tai ehkä käyn välillä vähän juttelemassa niille :D

      Olitte niin pitkään poissa kotoa, että hyvä kasveille päästä anoppilaan hoitoon. Säilyivät hengissä ja voivat hyvin. Edelleen jaksan toivoa niitä tomaatteja mutta saa nähdä miten käy....

      Poista
  2. Parvekkeesi on todellinen keidas ja mitkä värit <3 omalla terassilla vain vihertää ja tummenee, kukkivia ei ole kuin unikot, jos kotiväki on muistanut niitä riittävästi kastella ja suojata.
    Mukavaa, että inspiroiduit apiloista - ne ovat kestosuosikkini :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati ihanuus <3 Sinun terassi on NIIN kaunis ja nuo apilat sopivat sinne tummaan/vihertävään mutta myös minun värikkääseen parvekkeeseen. Unikot ovat myös huikeita ja niitä kävin ihailemassa siellä kukkaniityllä pari viikkoa sitten.
      Apiloita olen katsellut jo aiemmin kun niitä on sinulla nähnyt mutta nyt sitten ostin ja viihtyy kasvina hyvin parvekkeellani.

      Poista
  3. Voi miten kaunista sun parvekkeella on. Kukkameri näyttää aivan upealta. Oot kyllä taitava kasvien kanssa :) Sä tiedät mut, en osaa pitää mitään kukkia elossa. Tänä kesänä en laittanut mitään kukkia takapihalle, mutta jostain syystä ruukkuun alkoi ilmestyä viime kesän kukkia uudestaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi ihanuus <3 Kukat ovat kyllä aika rehevät tällä hetkellä joten olen vähentänyt lannoittamista. Kuten Tuulille tuossa vastasin niin onnistun kyllä joka kesä parvekkaalla. En tiedä miten kävisi pihan kanssa. Kyllä sinäkin vielä onnistut <3 kivaa uutta viikkoa!

      Poista
  4. Oi, sun parvekkella näyttää niin ihanalta ja rehevältä!
    Ja älä vielä menetä toivoasi tomaattien suhteen, ne saattavat yllättää nyt kun säät ovat hieman viilenneet!
    Ihania elokuun hetkiä parveekkeellesi! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina avustasi ja tästä kommentista <3

      Kun itse kasvatan tomaattia ensimmäistä kertaa olen sen kanssa ihan ummikko ja mietin
      olenko sittenkin tehnyt jotain väärin. Tosin kuten totesit nyt pahimmat helteet ovat
      väistyneet ainakin hetkeksi. Luin nimittäin, että elokuun lopulle ennustetaan taas
      uutta hellejaksoa. Yritän edelleen kastella sitä ja käydä juttelemassa mukavia jos
      päättäisi sitten vaikka tehdä kukkiakin.

      Sinun jos kenen sanoilla on minulle suuri merkitys kun olet "puutarhaguru".
      Kivaa viikkoa Riina <3

      Poista