elokuuta 23, 2019

Hurmaava Farmor's Cafe Högsårassa on auki vielä

Viikonlopuksi on luvattu todella lämpimiä elokuisia päiviä joten mitäpä jos tekisit pienen lähimatkan Högsåran saarelle? Takaan, että tällä reissulla saat nauttia kauniista merimaisemista, suloisesta kyläyhteisöstä, herkullisista kakuista, taivaallisesta ruoasta ja mikä parasta pääset saaristoon. Samalla voi halutessaan ottaa myös haltuun muutakin Kemiönsaarta, josta löytyy paljon kivaa ja mielenkiintoista katsottavaa. Tästä voit kurkistaa mitä muuta Kemiönsaarelta voi bongata.Högsåran yhteysalus korvattiin vuonna 2000 lossilla, joka liikennöi Svartnäsin (Kasnäs) ja Högsåran välillä. Lautta vetää vain noin 14 autoa joten oman auton voi hyvin jättää Svartnäsin parkkipaikalle. Högsåran saari on helppo ottaa haltuun ihan kävelemällä. Tästä voi kurkistaa miten blogikollegat Pirkko ja Lasse Meriharakat -blogista vierailivat saarella heinäkuun alussa. Meidän vierailumme aikana, kesälomani viimeisenä viikonloppuna oli todella helteisen kuumaa joten Minnie koiran ollessa mukana saaressa jätimme turhan pitkät kävelylenkit pois.

Kasnäsin ja Högsåran väli on ehkä muutamia kilometrejä ja matka kestää noin 10 minuuttia. Högsåran lautta liikennöi melko harvakseen joten kannattaa tarkistaa jo mennessään milloin haluaa palata. Me missasimme yhden lautan mutta toisaalta tämän kömmähdyksen takia saimme mahdollisuuden nauttia vielä herkullista pizzaa joten ei huono juttu ollenkaan!

Jos menet omalla autolla Högsåraan niin muistathan noudattaa tätä "liikennemerkkiä" etkä hurjastele. Hiekkatiet ovat kapeita ja ne kulkevat talojen välistä. Tällä saarella ei voi olla kiire mihinkään joten maltti on valttia.Högsåraan voi toki saapua omalla veneellä ja arkkuroida itsensä tuonne Kejsarhamnen -vierasvenesatamaan. Tämä paikka on saanut nimensä siitä, että Venäjän suurruhtinas Aleksanteri III vietti osan kesistä 1885-1894 perheineen ja hoveineen juuri tässä poukamassa. Högsåran saarella he tutustuivat myös paikalliseen kalastajaeukkoon Serafinaan, joka sai myöhemmin lempinimekseen Kejsar-Fina.


Me suuntasimme ensimmäiseksi Farmor's Café nimiseen paikkaan, jota lukuisat ystäväni olivat vuosia minulle hehkuttaneet. Tämä idyllinen kesäkahvila on jo vuodesta 1994 tarjonnut tunnelmallisen pihapiirin ja kahvittelupaikan punamultaisessa vanhassa talossa. Farmor's Café on rakennettu Gamlas Lillstuga -nimiseen entiseen luotsitupaan, joka on tehty 1700- ja 1800-luvun vaihteessa. Talon tuvassa asui isoäiti Erika yksin 15 vuoden ajan sen jälkeen kun hänen puolisonsa Janne kuoli 1935. Taloa alettiinkin kutsua "Isoäidin taloksi".

Minnie tutkii ovatko Pupulandian asukkaat kotosalla. 

Farmor's Cafén pihapiiristä löytyy Pupulandia, jossa kanit Suola, Pippuri ja Sokeri asustelevat. Emme onnistuneet kuumana kesäpäivänä näkemään niistä kuitenkaan vilahdustakaan. Viereisellä niityllä laidunsivat kahvilan suloiset lampaat Auringonkukka, Valkoinenkukka ja Voikukka. Näille veijareille sai myös tarjota tuoretta ruohoa sekä silitellä. Farmor's Café tarjoaa aika huikean kakkuvalikoiman, josta oli melkein vaikeuksia valita kun kaikkea ei kuitenkaan voinut ottaa (LUE: kehdannut) lautaselleen. Kahvilan leipomukset ovat itsetehtyjä ja kakusta sai itse leikata haluamansa kokoisen palan mikä yllätti minut. Monessa paikassa kakkupalat nimittäin leikataan henkilökunnan toimesta. Kakkupöytä on katettu päivittäin 12-22.


Talon pihapiirissä oli myös Paviljonki, jossa sisilialainen kokki oli paistamassa pizzoja. Mietin mielessäni, että varmasti hauska ja erilainen "kesätyö"  kun tulee Välimeren saarelta Itämerelle pieneen Högsåraan hommiin. Pizzat näyttivät maistuvan lämpimästä säästä huolimatta. Koska myöhästyimme ensimmäisestä lossista palasimme takaisin Farmor's Cafén pihapiiriin nauttimaan herkulliset pizzat. Pizzat on tehty italialaiseen juureen ja puutarhapizzat paistetaan puu-uunissa. Maistuivat todella hyville!


Toinen yhtä herkullisen näköinen vaihtoehto olisi ollut syödä saaristolaispöytä, joka sekin näytti todella runsaalta. Harmiksemme saaristolaispöydän tarjoiluaika oli jo loppumaisillaan eli lauantaina sekä sunnuntaina 12-n.15 välillä on mahdollista nauttia saaristolaispöydän herkuista.

Farmor's Cafén ruokafilosofia perustuu aitoon ja maanläheiseen ruoanlaittoon. Menu vaihtelee sesongin raaka-aineiden ja niiden saatavuuden mukaan päivittäin. Ruoanlaitossa pyritään hyödyntämään myös saaren omia antimia. Pihalla kasvoikin lukuisia yrttejä ja puutarhan kukkia ruoka-annoksia varten.

Kahvilan sähköt saadaan saarella sijaitsevasta kolmesta tuulivoimalasta. Tuulimyllyt Frej, Ilo ja Flora nousivat Högsåraan vuonna 2007. Tuulimyllyt on nimetty saaren työhevosten mukaan ja ne tuottavat energiaa myös Kasnäsiin ja Taalintehtaalle Kemiönsaarella. Tuulimyllyjä voi myös käydä katsomassa saarella.


Farmor's Cafè sisätilat ovat kauniin tyylikkäät. Useimmat ruokailijat ja kahvittelijat tosin istuivat aurinkoisella pihalla ja terassilla. Farmor's Caféssa on myynnissä myös piensisustusesineitä ja kirjoja. Myös itse paikasta on tehty kirja. Kauniit vanhat hirsiseinät loivat kodikkaan tunnelman kahvilatiloihin. Myös upeita, perinteikkäitä esineitä oli sisustuksessa mukana.
Saarella kannattaa kyllä kierrellä ja ihailla myös kaunista luontoa. Högsårassa on vielä muutamassa talossa eläimiäkin, jotka perinnelaiduntavat niittyjä. Me onnistuimme näkemään muutamia lehmiä läheisellä niityllä. Kiinnitin myös huomioita runsaaseen niittykukkien kasvustoon ja siihen miten paljon mehiläisiä sekä perhosia saaressa näimmekään. Kun ollaan saaristossa ovat kasvilajit myös vähän erilaisia kuin mantereella.

"Liikenteenjakaja lehmiin" törmäsimme matkalla Farmor's Café kahvilaan. Lehmiä vastapäätä on entinen Mankelitupa, jossa tällä hetkellä on kyläläisten kirjasto, kokoustila ja tietokone. Kylän keskustassa on aiemmin ollut myös posti, pensionaatti ja kauppa.Högsåran saarella on vajaa 50 asukasta vakituisesti ja kesällä toki myös paljon turisteja, jotka tulevat joko veneillään saarelle tai lossilla. Saarella liikkuessaan kannattaa muistaa ettei saarella asuvien ihmisten pihapiireihin voi mennä kuljeskelemaan vaan on pysyttävä yleisillä teillä.

Saarelta löytyy myös kaksi museota Beata Stugan, jonka avaimen saa Farmor's Cafésta. Toinen museo on Jungsfrusundin luotsimuseo, joka sijaitsee venesataman yhteydessä. Tämä museo kertoo tarinoita luotseista, luotsaamisesta, saaristosta ja merenkulusta. Museossa on myös vaihtuvia erikoisnäyttelyitä.


Högsåran kylä on ollut aiemmin tunnettu nimenomaan luotsiasemana. Kylän vanhat tilat ovat suurimmaksi osaksi vanhoja luotsitiloja 1700-luvulta. Luotsit ovat vartioinneet läheistä väylää aina vuoteen 1985 saakka. Nyt entinen luotsitupa on vuokrattu asunnoiksi. Korkealla kalliolle voi kiivetä seuraamalla valkoisia kiviä tähystämään väylää vielä tänäkin päivää.

Kallioilta löytyy myös talvisodan syttymisen muistolaatta. Suomen laivaston panssarilaivat Ilmarinen ja Väinämöinen olivat ankkuroituna Högsåraan kun niitä aloitettiin pommittamaan. Molemmat laivat selvisivät kuitenkin pommituksesta vahingoitta.Högsårasta löytyy myös useita hiekkarantoja, joten uimaankin pääsee niin halutessaan. Saaren länsirannalla on Sandvikin kaunis lahti, joka kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon. Tällä lahdella voi nähdä myös runsaasti joutsenia. Venevajoja olisi voinut lossirannassa tuijottaa vaikka kuinka kauan.

Jos et vielä ole käynyt Högsårassa niin vielä tänä kesänä ehdit sinne. Kesäkahvila on avoinna 1.9. saakka. Vahva suositus ja Marjon matka tulee ihan varmasti suuntautumaan tänne jatkossakin!


18 kommenttia:

 1. Oi, kiitos Farmor's Cafen tunnelmista! Tuo on retkilistallamme. Meiltä on matkaa niin paljon, että viettänemme tuolla yötäkin jossakin. Täytyy tutkia telttailumahdollisuudet, vaikka punkkikammo onkin aika kamala. Sinä sait retkitoiveen liekkeihin! Elokuisin terveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä Tuija! Löysin netistä, että Högsårassa voisi majoittua vuokramökissä tai täysihoitolassa.

   Hög­så­ra pen­si­o­nat 0400 554299.
   Vil­la Ce­ci­lia 050 0571739 in­fo@far­mors­ca­fe.fi

   Yksi ystäväni puolestaa majoittui Kasnäsissa ja teki sieltä sitten päiväretken
   Högsåran saarelle. Jotkut ovat minusta kirjoittaneet telttailleensa juuri tuolla
   Sandvikin lahden rannalla.

   Me teimme todella Espoosta vain päiväretken ja hyvin siinäkin ehti nähdä ja kokea.

   Poista
 2. Tänään täällä suunnalla on ollut melko koleaa, mutta toivottavasti huomenna aurinko jaksaisi taas lämmittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että teillä paistaisi huomenna. Ainakin pääkaupunkiseudulle ja Etelä-Suomeen on luvattu hyvä säätä. Mukavaa viikonloppua Mira <3

   Poista
 3. Ihanan näköistä, ihan mun näköinen paikka <3

  https://villananna.vaikuttajamedia.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin juuri sinun näköinen paikka! Jos et tänä kesänä enää ehdi niin ensi kesäksi kiva reissuvinkki 😉

   Poista
 4. Viehättävä paikka ja tarjottavatkin näyttävät herkullisilta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki näytti niin herkulliselta että oli oikeastaan hyvä juttu että myöhästyimme yhdestä lautasta. Näin tuli mahdollisuus nauttia vielä jotain herkkuja!

   Poista
 5. Kiitos linkkauksesta! Ilmeisesti olimme onnekkaita kun päivä oli hieman pilvinen - eipä ainakaan ollut kuuma kierrellä saarta laajemminkin.
  Ainakin veneilyhenkisille suosittelen käymistä molemmissa saaren satamissa, historiallisessa Kejsarhamnissa ja myös uudemmassa, joko kävellen tai veneellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisimme liikkuneet myös enemmän saaressa mutta ilma oli todella helteinen ja säälimme karvakaveria. Ehdottomasti molemmat satamat kannattaa tsekata ja kävellen saaren ottaa hyvin haltuunsa.

   Poista
 6. Sä kyllä vierailet ihanissa paikoissa. On kun pääsisi sun matkassa itsekin vähän sohvamatkailemeen samalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi <3 Tiedäthän sinä minut "vierivä kivi ei sammaloidu" eli koko ajan liikkessä :D
   Jos lähdet nojatuolimatkan sijaan minun mukaani.

   Poista
 7. Aivan ihana paikka ja olisi kiva käydä kyllä. Meiltä löytyykin tuo lippuhommeli kotoa. <3


  Kivaa viikkistä Marjo. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia <3 tiedän, että sinä olisit viitynyt Högsårassa. Kaikkea kivaa ja vanhaa!
   Luo lippunaru on hauska ja pidin noista väreistä. Se taisi olla vain koristeena vaikka
   "ns. kauppanurkassa" olikin.

   Kivaa viikonjatkoa Tiia <3

   Poista
 8. Olipas kiva vinkki! En ole koskaan edes tainnut kuulla kyseisestä paikasta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että pidit! Nyt vain nimi mieleen ja käymään täällä vaikka ensi kesänä.
   On elämyksellinen ja tuntui kun olisi ollut pidemmälläkin reissussa.

   Poista
 9. Olit oikeassa, minun pitäisi päästä käymään tuolla. Paikka vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta ja kaiken kyllä kruunaa tuo ihana Farmor's Cafe ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän, että juuri sinä olisit viihtynyt täällä :) Näköisesi paikka ja ne tarjottavat. Saaristossa jo sinänsä on taikaa ja tässä paikassa vielä lisäätaikaa. Ensi kesänä sitten taas!

   Poista