heinäkuuta 17, 2019

Saarenmaa ja Muhu - Viron elämykselliset saaret

Lehdistömatka Storytold ja Your Brand Up Studio

Virolla on aivan erityinen paikka minun sydämessäni! Olen matkustanut Suomenlahden yli niin monta kertaa, että olen jo seonnut laskuissani. Kun kirjoitin Palju Önne Eesti 100 postausta helmikuussa 2018 haikailin mielessäni vähän erilaisesta reissusta jollekin Viron saarista. Virolla kun saaria löytyy yli 2000! Toukokuun alussa toiveeni toteutui kun minut kutsuttiin mukaan lehdistömatkalle, joka suuntautuisi Saarenmaalle ja Muhuun.

Löysin ennen reissua Visit Estonian sivuilta seuraavat lauseet, jotka vakuuttivat minut tulevan matkan elämyksellisyydestä.

"Länsi-Viron saarten ainulaatuinen ja monipuolinen luonto, joka on säilynyt nykypäivään sen ansiosta, että ihmiset osasivat elää saaren herkkää luonto kunnioittanen on syy, miksi Länsi-Viron saaret valittiin Unescon ohjelmaan 'Ihminen ja biosfääri'." 


Miten Saarenmaalle ja Muhuun sitten pääsee Tallinnasta?  Jos olet omalla autolla liikkeellä kestää 140 km ajomatka noin 2,5 tuntia Virtsun lauttasatamaan. Jos haluaa pysähdellä matkalla on hyvä varata toki runsaammin aikaa. Lauttamatkaa varten kannattaa ehdottomasti varata autolippu etukäteen koska kesäkuukausien aikana yhteyslautalla voi olla ruuhkaa.

Toinen vaihtoehto on matkustaa bussilla. Bussilippu Tallinnasta Kuressaareen maksaa ajankohdasta ja liikennöitsijästä riippuen noin 12-18€ (2019). Bussilippuun sisältyy myös lauttamatka ja bussi ajaa Muhun saaren läpi Kuressaareen Saarenmaalla.

Kolmas vaihtoehto on lentää Tallinnasta Kuressaareen ja siitä tarkemmin tästä.

Lauttamatka Kuivastun lauttasatamaan kestää vajaa 30 minuuttia ja lautalta löytyy ravintola. Menomatkalla söin ruokaisan salaatin ja paluumatkalla runsaasti täytetyn leivän. Selkeästi seljanka näytti maistuvan monelle ja kalakeitto tuoksuikin todella herkulliselta. Toki lautalla voi vain kahvitella jonkun pienen makean kera tai herkutella letuilla.

NamiNamaste

Ensimmäiseksi saavutaan Muhun saarelle, joka on Viron kolmanneksi suurin saari. Muhun saaren luonto on todella upea ja koska saarella ei ole juurikaan harjoitettu maataloutta on se myös säilynyt. Suurin osa saaren rannikosta on suojeltu EU:n Natura 2000 hankkeen nojalla. Muhussa tavataan mm. peuroja, kettuja, hirviä ja villisikojakin. Monet muuttolinnut levähtävät saarella muuttomatkoillaan. Muhun hevostiloilta löytyy uhanalaisia eestinhevosia, joka on kylmäverinen maatiaisrotu ja muistuttaa meidän suomenhevosta. Saarelta löytyy myös 23 harvinaista kämmekkälajit, jotka ovat suojeltuja. Valokuvissani puut eivät ole vielä kunnolla lehdessä koska tein matkan 6.-7.5.

Muhu on kuuluisa taitavista käsityöläisistään ja Muhun värikäs sekä  runsaasti kirjailtu kansallispuku on upea taidonnäyte tästä taidosta. 


Reilun kymmenen kilometrin päässä Kuivasten lauttasatamasta sijaitsee Liivan kylä, jossa kannattaa ehdottomasti pysähtyä. Tämä Muhun pieni kyläkeskus on idyllinen paikka ja sieltä voi ostaa herkullista Muhun leipää. Piipahdimme myös kalakaupassa, jossa näytti olevan myynnissä vaikka mitä vonkaleita.

Käsityöliikkeessä puolestaan oli Muhun perinteisiä kudottuja oranssimustia villapaitoja ja pipoja. Värikäs villapaita on kauttaaltaan kirjoneuletta. Tien toiselta puolelta löytyy Liivan vanha kyläkauppa, joka on muutettu "kalakahvilaksi" Kalakohvik. Jos mielit tuoreesta kalasta valmistettua hyvää kotiruokaa sitä löytyy kesäisin juuri täältä.



Meidän seuraava ex-tempore pysähdyspaikka Muhun saarella oli Sikke Sumarin NamiNamaste. Namaste on yli sata vuotta vanha kalastajatila, joka on alkuperäiseltä nimeltään ollut Vana-Tähvena. Kun Sikke Sumari kymmenen vuotta sitten ryhtyi järjestämään tilalla kokkauskursseja hän otti uudeksi nimeksi sanskriitinkielisen tervehdyksen "namaste" - tervetuloa sydämeeni. Ruoanlaittokurssien lisäksi NamiNamastessa voi yöpyä ja nauttia paikan keittiön tarjoamista herkullisista antimista.

Paikkaa laitettiin kuntoon kesäsesonkia varten joten sisätiloihin emme tällä reissulla päässeet kurkistamaan. Tänne olisi tulevaisuudessa mielenkiintoista palata vaikka yöpymään tai ehkä peräti kokkailemaan joskus. Nostalgisen vanhoja rakennuksia, joissa osassa oli ruokokatot.


Muhun saaren todellinen helmi on pitkien kiviaitojen halkoma Koguvan kylä, jonne emme tällä reissulla ehtineet. Myös Üügun rantakallio ja Viron vanhimpiin kuuluva Katariinan kirkko, jonka hautausmaalta löytyy pakanallisuuden aikaisia hautakiviä olisi hauska päästä joskus näkemään. Saarelta löytyy myös strutsitila.

Meidän matkamme jatkui viinitilalle nimeltään Luscher&Matiesen Muhu Veinitalu, joka on suomalaisen Peke Elomaan luotsaama Viron ensimmäinen viinimatkailutila. Erittäin mielenkiintoinen ja myös "herkullinen" paikka, josta on tulossa myöhemmin lisää tänne blogiin.


Toisen matkapäivän aikana vierailimme myös Muhun saaren eteläkärjessä sijaitsevassa vuosisatoja vanhassa Pädasten kartanossa. Täällä toimii ylellinen ja ainoa Viron viiden tähden hotelli Tallinnan ulkopuolella. Täysin saneeratussa upeassa kartanosta löytyy myös ravintola ja kylpylä. Tähän hienostuneeseen kartanomiljööhön palataan vielä myöhemmin omassa postauksessa.

Muhusta siirrytään Saarenmaalle jännää neljän kilometrin mittaista Väinatamm pengertietä pitkin. Maisemasta tulee etäisesti mieleen liikkuminen Alankomaissa.



Saarenmaa on Viron suurin saari. Saarenmaan leudon meri-ilmaston ja kalkkipitoisen maaperän takia kasvisto ja eläimistö ovat molemmat hyvin monipuolisia ja yli 200 lajia onkin suojeltua. Saarenmaalta löytyy mm. harvinaisia perhosia ja useita suojeltuja kohteita: puistoja, korkeita rantatörmiä, suuria puita, siirtolohkareita ja ainutlaatuisia soita. Viidumäen luonnonsuojelualue ja Vilsandin kansallispuisto ovat myös hyviä vierailukohteita luonnossa viihtyvälle. Saarenmaalta löytyy myös erikoinen Kaalin meteoriittikraatteri.

Tuulimylly Piispanlinnan alueella Kuressaaressa

Saarenmaa on tunnettu Anglan tuulimyllymäestä ja sen saarenmaalaisista pukkituulimyllyistä. Pangan rantajyrkänne puolestaan on saarien ja Länsi-Viron korkein kallioperäpaljastuma. Jyrkänteen enimmäiskorkeus on 21,3 m ja leveys on 2,5 km. Tätä erikoista suoraan merenrannasta kohoavaan "kalkkikivimuuria" on pidetty muinaisena uhripaikka, jonne tuotiin merelle tarkoitettuja uhreja. Seuraavalla Saarenmaan reissullani on nämä kohteet ehdottomasti nähtävä sekä myös lukuisat majakat, joita saarelta löytyy.


Kuressaare on Saarenmaan ainoa kaupunki ja maakunnan pääkaupunki. Kaupunki viettää 450-vuotisjuhlaansa joten sillä on todella pitkä historia takana. Tämä pittoreski pikkukaupunki syntyi aikoinaan Piispanlinnan ympärille. Tämä keskiaikainen 1300-luvulta oleva linna on tiettävästi parhaiten säilynyt keskiaikainen linnoitus koko Balttiassa. Nykyään Piispanlinna toimii museo- ja tapahtumatilana, jossa järjestetään myös konsertteja. Puolustustornin ylimmässä kerroksessa on näköalatornina toimiva kesäkahvila.

Suur-Töll ja Piret patsas

Merenrannalta läheltä Piispanlinnaa löytyy humoristinen patsas, jossa alastomat nais- ja mieshahmot kantavat täynnä kalaa olevaa venettä. Teos on vuodelta 2002 ja se on kuvanveistäjä Tauno Kangron käsialaa. Veistos symboloi Suur-Tölliä, joka on Saarenmaan jättiläinen sekä hänen vaimoaan Piretiä. Ensimmäiset tarinat tästä valtavasta jättiläistä löytyvät jo 1700-luvun lopulta. Saarenmaan suuret kivikasat ja kivet selitetään myös Suur-Tölliin liittyviksi. Tarinoiden mukaan Viron Naissaari olisi syntynyt paikkaan, johon Piret aikoinaan hukkui. 




Piispanlinnan alueella on paljon katsottavaa. Päärakennuksen pohjapiirros on suorakulmainen ja se sisältää kaksi tornia. Sturvoltin torni on linnan pohjoisosassa ja hieman korkeampi Pikk Hermannin torni on itänurkassa. Linna on rakennettu helposti työstettävästä saarenmaalaisesta dolomiitista. Rakennuksessa on neljä siipeä, joiden keskellä on sisäpiha. Rakennukseen kuuluu kellari ja eteläosan kaarikattoinen kappeli.



Piispanlinnaa ympäröi kaunis Kuressaaren keskuspuisto. Rakennuksia ja puistoa aloitettiin rakentamaan 1800-luvun loppupuolella kun Kuressaaresta tuli mutahoitojen keksimisen myötä Viron tärkein turistikohde. Puiston rakentamista varten perustettiin 1861 komitea mutta myös kaupungin asukkaat avustivat antamalla rahalahjoituksia, istukkaita, lainaamalla hevosia ja vaunuja. Vuonna 1930 puistoon on istutettu harvinaisia puulajeja, joita tilattiin Tarton yliopistosta. Puiston alueella onkin runsas kasvisto ja noin 80 erilaista puu- ja pensaslajia.


Puistoalueella on todella kauniita vanhoja kunnostettuja rakennuksia, laululava, ravintola ja kahvila.



Missä Kurressaaressa voi majoittua? Me yövyimme Georg Ots Spa hotellissa, joka sijaitsee 50 metrin päässä huvivenesatamasta ja rannasta. Historiallinen Piispanlinna oli vain 450 metrin päässä majoituspaikasta. Hotellista löytyi uima-altaita, kuntosali ja saunoja. GO Span hotellin huoneet olivat mukavan tyylikkäästi sisustettuja ja sisälsivät ilmaisen WiFin, minibaarin sekä modernin kylpyhuoneen kylpytakeilla. Useimmissa huoneissa on parveke, jolta on näkymä merelle tai Piispanlinnalle. Meidän huoneestamme näki molemmat.




Buffet aamiainen oli runsas ja maittava. Lisäbuustia ruokailuun antoi merinäkymä aamuiselle Itämerelle. Hyvän päivän aloittaa minusta aina monipuolinen aamiainen, joka ravitsee pitkälle päivään.

Koska ollaan perinteisessä virolaisessa kylpyläkaupungissa on myös GO Spasta mahdollista saada erilaisia spa-hoitoja mm. antistress hierontaa, yrttikylpyjä, romanttisia kukkakylpyjä. Myös lapsille löytyy ikioma kylpyläpaketti, joka sisältää vaikka vaahtokylvyn tai pikkumiehen muskelihieronnan.

Sisustuksessa oli muuten käytetty Georg Otsista otettuja mustavalkoisia valokuvia, jotka toivat hotelliin kivan sävähdyksen. Niitä katsoessaan melkein kuuli "Saarenmaan valssin" korvissaan... Aamiaiskuvaa lukuunottamatta on hotellikuvat lainattu GO Span sivuilta.


Länsi-Viron saarikohteet miellyttivät minua ja haluan ehdottomasti mennä uudelleen paremmalla ajalla kiertämään saaria. Erilainen, koskematon luonto ja rauhallisuus ovat valttia sekä Muhussa että Saarenmaalla. Täällä mieli ja sielu lepäsivät!

Lisää postauksia Muhusta on vielä tulossa lähiaikoina joten pysy kuulolla.


16 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Juri :) Voin kun olisit ollut mukana tällä reissulla.

      Poista
  2. Todella upeita kuvia. Aivan upeita pakkoja ja aivan naapurissa. Tuntuu, että aina löytyy uutta nähtävää Virosta!
    Kaunista loppuviikkoa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi :) Olet ihan oikeassa siinä, että kannattaa lähteä rohkeasti tutkimaan mitä muuta Virosta löytyy kuin Tallinna, joka toki sekin muuttuu ja kehittyy ihan koko ajan. Toiseksi suurin saari Hiidenmaa olisi kiva myös käydä katsomassa ja lukemattomia muita paikkoja Viroja. Onneksi kahdessa tunnissa pääsee Suomenlahden yli seikkailemaan.

      Kivaa torstaita Outi <3

      Poista
  3. Viroa pitäisi kyllä lähteä kiertämään. Tallinna on niin nähty, enkä muutoinkaan ole mikään Tallinna fani. Luulen, että saisimme enemmän irti Virosta, jos lähtisimme kiertelemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Kun itse menin aikoinaan bussilla 2000-luvun alussa Riikaan huomasin jo silloin, että maa on mielenkiintoinen. Pärnu oli todella positiivinen kokemus pari vuotta myöhemmin ja sinne mentiin omalla autolla. Näki ihanaa virolaista maaseutua myös. Odotan innolla mihin seuraavaksi menen Virossa.

      Poista
  4. Jestas miten kaunista ja Saarenmaa polttelee kovasti. Odotan innolla syyskuista Saarenmaata, nimittäin ikinä en ole Saarenmaalla vielä käynyt.

    Aurinkoista loppuviikkoa Marjo. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia ♥ Saarenmaa ja Muhu ovat erittäin kauniita paikkoja. Siellä todella
      mieli lepäsi kun oltiin poissa kaikesta kiireestä ja hälinästä. Ihanaa, että olet
      menossa syyskuussa tänne. On varmasti tulossa ikimuistoinen matka!

      Hyvää viikonloppua Tiia ja aurinkoa ♥

      Poista
  5. Matkakuumehan tästä postauksesta ja näistä kuvista tulee! Meillä jää tänä kesänä perheen perinteinen Pärnun matkakin tekemättä. En kestä! Saarenmaalla ei ole koskaan käyty. Bucket listalle päätyy tämä(kin) paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sorry Minna jos postausta aiheutti sinussa matkakuumetta ♥ Kannattaa laittaa
      ensi kesän bucket listalle. Sopii hyvin perheille ja katsottavaa riittää
      kaiken ikäisille. Harmi kun teidän Pärnun reissu jää väliin. Siitä on aikaa
      kun olen itse käynyt siellä. Kehotan kaikkia vierailemaan Virossa ja Tallinnan
      lisäksi myös muualla maassa, jossa nähtävää ja koettavaa on hurjan paljon.
      Aurinkoista viikonloppua Minna ♥

      Poista
  6. Kiitos vinkeistä Marjo ja tosiaan kaveriporukalla lähdetään viettämään elokuun ensimmäistä viikonloppua Saarenmaalle ja Pärnuun. Olemme varanneet Kuressaaresta majoituksen ja tarkoitus ainakin lina-aluetta kiertää :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä Sari :) Ihanaa kun sinäkin olet menossa sekä Saarenmaalle että Pärnuun. Teille on tulossa selkeästi hyvä loma. Odotan jo innolla sinun kuvia reissusta. Hyvää viikonloppua Sari ♥

      Poista
  7. Kauniita kuvia. Saarenmaa on minulta ihan käymättä. Katsotaan viekö matkani koskaan sinne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥ Niin oli minultakin käymättä mutta ihmettelen vaan miksi en ollut mennyt jo aiemmin tänne kun on näin upea paikka. Sitä luulee nähneensä Viron kun on käynyt Tallinnassa mutta tuntuu koko ajan löytyvän uutta kun lähtee vähän edemmäs.

      Poista
  8. Kiitos vinkeistä! Upeita kuvia ja hienon näköisiä paikkoja, varmasti etenkin kesällä 😎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥ Kuvattavaa olisi ollut vaikka kuinka paljon ja niin kauniita paikkoja. Monia asia jäi näkemättä joten tänne on päästävä kyllä uudelleen.

      Poista