heinäkuuta 23, 2019

Modes Muzejs on Riian mielenkiintoinen muotimuseo

Kaupallinen yhteistyö Tallink Silja

Riian risteilymatkastani Silja Europalla kesä-heinäkuun vaihteessa jo kirjoittelinkin yhden postauksen matkavinkeistä. Tällä kertaa kurkistetaan miltä näyttää muotikeräilijä Alexandre Vassiliev säätiön museossa Modes Muzejs. Olin laivalla ensiksi vähän pettynyt kun sain kuulla ettei ihailemani Art Nouveau -museo olisikaan auki Riiassa. Toisaalta mietin, että siellä olen jo vieraillut ja muotimuseo taas olisi uusi kohde. Myös Tallinnan Kumussa olleet Alexandre Vassiliev näyttelyt jäivät minulta pari vuotta sitten väliin mutta nyt Riiassa näkisin hänen kokoelmiaan.


Alexandre Vassiliev (synt. 1958) on venäläinen muotihistorioitsija ja muotikeräilijä. Ehkä hänen innostuksensa muotiin on tullut maalari/sisustaja isältä ja näyttelijä äidiltä verenperintönä. Keräilyharrastuksen vaatteiden osalta Alexandre aloitti jo 16-vuotiaana saatuaan isältään rahaa tähän harrastukseen. Hänen onnistuikin hankkia jo varhain viktoriaanisia sekä jugend pukuja itselleen suoraan pukujen omistajilta. Neuvostoaikaan kun ei mitään vintage-myymälöitä ollut vielä olemassa.

Alexandre Vassilievin keräilyharrastus kiihtyi kun on muutti 1982 Pariisiin ja ostomahdollisuudet muuton myötä myös lisääntyivät. Tällä hetkellä hänen kokoelmissaan on 55 000 esinettä, joista 10 000 on historiallisia pukuja. Vintage asuja on hankittu mm. huutokaupoista Amerikasta, Englannista ja Ranskasta. Hänen nimeään kantavan säätiön palveluksessa on useita restauroitsijoita, jotka kunnostavat ostettuja pukuja sekä asusteita.


Riian muotimuseo Modes Muzejs sijaitsee osoitteessa Crecinieku iela 24-1. Museossa on mahdollista tutustua pysyväisnäyttelyyn sekä vaihtuviin teemanäyttelyihin. Juuri nyt muotimuseossa on näyttely "The Brilliant 80s" 15.5. - 13.9.2019. Näyttelysaleissa on värikkäitä meikkejä, ylisuuria olkatoppauksia, valtavia hiuskuontaloita, laatikkomaisuutta, kimallusta, juppiutta, käsittämättömiä väriyhdistelmiä ja kaikkea sitä mitä 80-luvun muoti piti sisällään. Jos on itse elänyt tämän aikakauden vaatetuksessaan voi tehdä myös aikamatkan omaan nuoruuteensa ja menneeseen aikaan.


Museon henkilökunta opasti ystävällisesti englanniksi miten näyttelyssä on tarkoitus kulkea ottaakseen sen haltuun. Aloitimme tuolta "80-luvun nurkkauksesta", jossa seinät on peitetty Madonnan, Princen, a-haan, Motörheadin, Steffi Graffin ja muiden tuon ajan kuumien julkkisten, laulajien, bändien, valokuvamallien jne. kuvilla. Pöydällä on radio varustettuna kasettisoitimella ja kirjoitukoneita kaksin kappalein.


Hauska yksityiskohta näyttelyssä olivat nämä asustevitriinit. Nuo korkkarit on varustettu sekä palloilla että useilla eri väreillä ja ajalle tyypillisillä alaspäin kapenevalla korolla. Kenkien kärjet olivat myös kapenevat. Koruissa "less is more" ei ole todellakaan ollut vallalla vaan kaulassa sekä myös korvissa on ollut kullanvärisiä helyjä ihan urakalla. Myös suuret muovikorut yleistyivät 80-luvulla.


80-luvulla oli tärkeää myös "kommunikoida" omien vaatteiden ja ulkonäön kautta muille statuksestaan. Tätä kutsuttiin juppiudeksi eli "young urban professional" olivat tärkeitä arvoja silloin. Korostettiin nuoruutta sekä kunnianhimoa ja syntyikin uusi sukupolvi, joka piti rahasta ja myös sen kuluttamisesta. Oli tärkeää olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan niin menestyi!

Elokuva Wall Street kiteytti hyvin ajan hengen. Taiteessa elettiin postmodernismia, joka näkyi myös muodissa. "Postmodernisti ei haluakaan miettiä mennyttä tai tulevaa vaan hän pyrki hakemaan aina sitä mikä oli hyvää juuri tässä ajassa." kiteytti tutkija Sakari Hänninen Helsingin yliopistosta.Juhlavaatteissa oli kimalletta, paljetteja, sulkia, hohtavia kankaita ja legendaariset ISOT olkatoppaukset, joita saattoi hyvin olla useita päällekkäin. Vaatteiden tuli myös näyttää kalliilta ja vaatteita voitiin myös asustaa luksusmerkkien huiveilla sekä suurilla ja selvästi erottuvilla logoilla, jotta luotaisiin vaikutelmaa korkeasta elintasosta. Myös kengät, vyöt ja käsilaukut oli koristeltu pienillä ja vähän suuremmillakin "jalokivillä".
Yhdessä Modes Muzejs muotimuseon vitriinissä esitellään vaihtoehtoista 80-luvun avantgard-muotia. Tuo pikkumekko tuo mieleen Madonnan esiintymisasut 80-luvulta. Myös erikoinen lp-levyistä tehty käsilaukku oli hauska tosin varmasti myös hyvin epäkäytännöllinen käytössä.


Yleisilmeeltään kasarimuoti on ollut värikästä ja iloistakin. Vaateteollisuuden tuotannon kehitys mahdollisti uudenlaisen värien ja myös painopintojen käytön vaatteissa. Myös neonvärit ja runsas kuviointi vaatteissa kuuluivat voimakkaasti 80-luvun muotiin. Leopardikuosi on hyvin trendikästä. Ylisuuret neuleet sullottiin lumipestyjen farkkujen sisälle ja farkkujen malli on alaspäin kapeneva "porkkana", joka ei välttämättä imarrellut kaikkia vartalotyyppejä.


Myös 80-luvun punk kulttuuri ja ilmiön räväkkä pukeutuminen on esitetty katumuodin vitriinissä. Irokeesin, verkkosukkahousujen, revityn skottiruutuhameen vastakohtana on hauskasti Margaret Thatcherin perinaisellisen tyylikäs ja konservatiivinen pukeutuminen. Nuoret kapinoivat Rautarouvaa vastaan asuillaan, musiikillaan ja teoillaan.


Näyttelyyn on otettu mukaan myös latvialaisten suunnittelijoiden tekemiä 80-luvun vaatteita. Pärjätäkseen business maailmassa miehisillä aloilla nainen tarvitsi 80-luvulla jakku- tai housupuvun. Vaikutteita pukeutumiseen haettiin miesten puvuista. Pankeissa ja teollisuusyrityksissä ei nainen todellakaan voinut pärjätä liehuvassa kukkamekossa.


Hauska pienoisnäyttely kertoi puolestaan miesten pukeutumisen muuttumista viimeisen sadan vuoden ajalta. Nämä puvut vitriinissä olivat oikeasti nukkemaisen pieniä samoin kaikki niihin liittyvä rekvisiitta.


Riian muotimuseon pysyväisnäyttely esittelee puvut äänen, musiikin ja valojen avulla. Eri aikakausille tyypillinen musiikki pauhaa ja 70-luvun discopallokin välkkyi. Lähdetään liikkeelle monen vuosikymmenen takaa 1800-luvulta ja päädytään nykyaikaan.

Muotimuseon yhteydessä on myös kahvila, jossa voi käydä nauttimassa muoti pläjäyksen jälkeen kahvit pienen suolaisen tai makean kera. Museota suosittelen lämpimästi jos olet kiinnostanut muodista, asusteita ja samalla myös ajanilmiöistä. Lippu maksoi 7€ ja näyttelyn kiertää 45 minuutissa. Hauska, inpisroiva ja ajatuksia herättävä museo!

Jos mielit Silja Europan kyydissä Riikaan niin viimeinen tämän kesän risteily on 12.8. 


10 kommenttia:

 1. Eikä riittänyt se, että rakasti rahaa ja kuluttamista, vaan opetettiin, että ostamisella saa onnea :) Hieno aikamatka omaan nuoruuteen...Jestas noi kasaritukat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on muuten ihan totta! Miten ihmeessä en muistanut "tätä teesiä" kun tein postausta. Elämänmenossa ei todellakaan mietitty ekologisuutta ja "vähennä kulutustasi" -teemaa vaan raha ja sen näyttäminen "toi onnen". Puvut näyttelyssä olivat kyllä omalla tavallaan nostalgisia mutta myös nykysilmällä katsottuja "hassuja". Kuvaaminen näyttelyssä oli hankalaa kun puvut olivat lasien takana ja valojakin oli paljon. Kasaritukat :D :D :D

   Poista
 2. Vau onpas upeita asuja! Itse museona töissä olevana, on kiinnostava lukea millaisia museoita ympäri maailmaa löytyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 80-luvulla kaikki on ollut suurta ja mahtavaa - olkatoppaukset, hiukset, korujen määrä ja pukeutumisen mittasuhteet. Unohdin mainita ne ylisuuret bleiserit, joiden hihat käänettiin niin, että vuosi näkyi. Ja purjehduskengät - siis vaikka et purjehtinut tai edes omistanut venettä ne piti olla.

   Kävin kesäkuussa myös Suomessa kenkämuseossa, joka on perustettu Korkeakoskella. Tästä voit kurkata sinne jos kiinnostaa.
   https://styleheaven-marjorie.blogspot.com/2019/06/koskenjalan-kenka-ja-nahkamuseo-tarjoaa.html

   Poista
 3. Ihana näyttely, tuonne mäkin haluaisin. Kultainen 80-luku <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos menet Riikaan niin ehdottomasti suosittelen piipahtamaan. Silja Europa tekee tänä kesänä vielä yhden laivareissun Helgingistä Riikaan. Tästä pääset kurkistamaan minun reissuun kesä-heinäkuun vaihteessa.

   https://styleheaven-marjorie.blogspot.com/2019/07/silja-europa-risteilee-riikaan-tana.html

   Poista
 4. Riikassa kävimme monta vuotta sitten. Linja-autolla matkattiin Tallinnasta. Mielenkiintoinen oli kaupunki ja paljon katsottavaa. Mustapäiden talosta odotan tänne jotain tietoa kun emme olleet siellä sisällä. Kuvia olisi mukava myös nähdä talon sisältä. Sinikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sinikka kommentistasi pitkästä aikaan. Olen itsekin tehnyt ensimmäisen Riian matkan juuri Tallinnan kautta 2000-luvun alkupuolella. Ja olen samaa mieltä, että kaupunki on täynnä katsottavaa ja koettavaa. Mustapäiden talosta on tulossa ihan oma postaus tänne blogiin. Ja siinä on myös sisäkuvia sillä olin itsekin nyt ensimmäistä kertaa talon sisällä. Jos maltat odottaa niin näet kyllä kuvia. Mukavaa alkavaa viikonloppua ja kesän jatkoa :)

   Poista
 5. Upeita kuvia ja kuoseja 👌😊 Riika on tuttu muuten, mutta museot jääneet kiertämättä. Täytyy harkita ensi kerralla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Niina :) Riika on itsellenikin tuttu kaupunki mutta nyt löytyi kiva uusi museo. Monet museot ovat ihanan viileitä paikkoja - samoin muuten kirkot - joten niissä on kiva piipahtaa. Kivaa sunnuntaita!

   Poista