toukokuuta 23, 2019

Omenapuun kukkia, kirsikkapuun kukkia, syreeninkukkia...


Toukokuun toiseksi viimeinen viikko ja kaikkialla kukkii sekä vihertää valtavasti! Jotenkin viimeinen kevätkuukausi siis toukokuu menee aina ihan mielettömän kovaa vauhtia. Juurihan oli vappu ja ensi viikolla helatorstai, jonka jälkeen alkaakin jo kesäkuu. Ensin tuntuu siltä ettei kevät pääse vauhtiin mutta sitten yhtäkkiä kaikki meneekin valtavin harppauksin eteenpäin. Vuosi sitten lähes samana päivänmääränä olen pohtinut tätä asiaa täällä blogissa. Silloinkin tuskailin sitä, että ehdinkö mukaan siihen kaikkeen ihanaa mitä luonnossa tapahtuu vai missaanko jotain tärkeää?


Tänään tarkoituksena oli tarkoitus laittaa kuriin kodissa valoillaan olevaa villakoira-armeijaa mutta kauniin auringonpaisteen takia jätin sen tekemättä. Ehtiihän Minnien karvat imuroida myöhemmin, ajattelin. Siirryin mieluummin nauttimaan Malminkartanon Fruticetumin omenapuista ja luonnon kauneudesta. Paikkahan on ihana piknikin nauttimiselle koska sinne tuodaan aina omenanpuiden kukinta-aikaan pöytiä ja penkkejä. Tänään muutamia seurue nauttia siellä vielä iltasella piknikantimista. Muistelin omaa kivaa eväskokemusta muutamien vuosien takaa omenapuiden alla. Ehkä ensi vuonna taas. Tänään vain kuljeskeltiin ja nautittiin visuaalisesti.


Osa omenapuista oli ehtinyt jo kukkia mutta vielä löytyi kuvattavia yksilöitä, jotka kurottelivat korkealle sinistä taivasta kohden. Muistelin viime syksyn Ahvenanmaan retkeä, jossa kävimme yhdelle omenatilalla ja ajoimme lukemattomien muiden omenatilojen ohi. Siellä omenapuut oli leikattu aivan erinäköisiksi ja ne olivat hyvin kapeita. Täällä hedelmätarhassa ei tuoteta omenoita kaupallisiin tarkoituksiin vaan syksyllä kaupunkilaiset pääsevät poimimaan satoa. Nämä omenapuut ovat myös iäkkäitä ja vanhimmat ovat 40-luvulta joten ne saavat olla juuri sellaisia perinteisiä omenapuita.


Löysimme vielä muutamia kirsikkapuitakin omenatarhan ulkopuolelta vaaleanpunaisia kukkia täynnä. Ja totta kai alkukesän huumaavan tuoksuiset syreenitkin siellä jo avasivat kukkasiaan. Vielä eivät syreenit olleet parhaimmillaan mutta kovaa vauhtia nekin puhkeavat loistoonsa. Malminkartanon kaikki syreenit olivat liloja. Pitäisi varmaan tehdä taas joku iltakävelyretki erään autiotalon vanhalle, hylätylle pihamaalle, jotta saisin maljakkoon yhden syreeninoksan. Kovin kauaa oksa ei kotona kestä mutta sen tuoksu on sen arvoista.


Mietin omenatarhassa kävellessämme kuinka paljon punkkeja siellä mahtaa kuhista. Minnie on varautunut näitä inhottavia "öhkömönkijäisiä" vastaan mutta emäntä sitä vastoin ei tänäkään vuonna ainakaan vielä ole ottanut punkkirokotetta. Viimeksi tänään näin punkkibussin ja mietin, että "pitäisikö vai ei" mutta se jäi ajatuksen asteelle. Kun saavuimme kotiin syynäsin Minnien todella tarkasti läpi ettei joku punkki silti olisi takertunut jonnekin sen turkkiin. Onneksi mitään ei löytynyt. Ei ollut omissa vaatteissakaan ylimääräisiä salamatkustajia tullut kotiin kiusaksi.


Kukkiva Fruticetum oli houkutellut paikalle myös valokuvaajan, joka otti kuvia pariskunnasta lapsineen omenapuiden alla. Näistä kuvista tuli ihan varmasti upeita otoksia mihin tarkoitukseen niitä ikinä sitten käytetäänkään. Kaikkihan siellä näpsivät valokuvia koska kukkivat puut ovat hurmaavia eikä niitä vain voi vastustaa. Itselläni kertyi kameraan 196 valokuvaa! Ja totta kai muutamia vielä kännykkäänkin.


Malminkartanon Fruticetum löytyy osoitteesta Kartanonkaari 29. Tänä viikonloppuna varmaan vielä ehtii nauttimaan omenapuun kukistakin muiden kukkivien puiden ja syreenien lisäksi. Kun omenapuiden kukinta loppuu Fruticetumin portti sulkeutuu avautuakseen sitten sadonkorjuun aikaan taas uudelleen 

15 kommenttia:

 1. Aivan ihania näkymiä! En yhtään ihmettele että noin paljon kuvia otit.
  Mukavaa viikonloppua sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina❤️
   Nyt kun Kaikkialla kukkii ja vihertää tulee kuvattua ihan koko ajan.
   Kivaa alkanutta uutta viikkoa

   Poista
 2. Mielettömän upeita kuvia Marjo! Hyvä että jätit villakoirat sivuun ja lähdit aurinkoon, niitä ehtii puunailla sitten sadesäällä, kuten tänään =) Tuo punkkirokote ollut muuten mielessä itselläkin.. Koirallani on punkkilääke jo muutamana kesänä ja olen ollut siihen tyytyväinen. Ihanaa toukokuun jatkoa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Niina❤️ Villakoirat jäivät kakkoseksi mutta minustakin juuri oikea ratkaisu. Kyllä punkkirokote pitäisi ottaa myös itselle kun saaristossa tulee liikuttua.
   Mukavaa uutta viikkoa Niina❤️

   Poista
 3. Tuolla tuli käytyä monta kertaa kun asuimme Konalassa. Aivan ihana paikka ja upealta näytti kukinnot <3
  Ihanaa viikonloppua sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistankin paikan olevan sinulle tuttu Konalan perusteella. Hurmaava paikka ja kiva käydä aina fiilistelemässä.
   Kivaa uutta viikkoa❤️kohta alkaa kesäkuu

   Poista
 4. Puut kukkii niin kauniina nyt, tai meillä jo puut tiputtaa kukkiaan mutta kauniita ne ovat edelleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun on sadellut muutamana päivänä ovat monet puut alkaneet jo tiputtaa kukkiaan.
   Onneksi syreenit ovat vasta puhkeamassa kukkaan ja tuometkin.
   Kyllä kevät on kaunista aikaa❤️

   Poista
 5. Voi, mitä ihanaa kukkaloistoa ♥ Teillä on lähellä kauniita iltalenkkeilypaikkoja. Meillä koristeomenapuun kukinta kesti tänä vuonna tosi lyhyen aikaa eikä kukinta ollut läheskään niin runsas kuin esimerkiksi viime vuonna. Harmillista, kun on niin kaunis kukkiessaan.

  Mukavaa viikonloppua Sinulle, Marjo ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Malminkartanon omenatarha on kyllä ihana paikka ja meiltä sinne ajaa 10 minuutissa.
   Tämä kevät on ollut niin poikkeuksellisen helteinen ettei kukinta vain kestä kovin pitkään.
   Onneksi nyt kukkii jo kukkapenkeissä ja pensaissa.
   Kivaa uutta viikkoa sinulle Krisse❤️

   Poista
 6. Niin kauniita kuvia! Toukokuu meni tosiaan yhdessä hujauksessa. Mä niin rakastan tätä aikaa kun kaikki kukkii ja tuoksuu ihanalle :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari ❤️ Olen niin iloinen, että skippasin siivouksen ja lähdin ulkoilemaan.
   Minäkin rakastan kevättä ja juuri tätä aikaa kun kaikkialla kukkii.
   Kivaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 7. Meidän takapihalla kukki viikon verran omenapuut. Onneksi ehdin ottamaan kuvat, meinaan yhtenä aamuna kaikki kukat olivat pudonneet terassille. Eipä ne kauaa kestäneet :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ehdit ottaamaan kuvat! Kyllä tämä kevät ja juuri toukokuu on sellaista aikaa, että koko ajan pitää olla valppaana ja zoomailla kameralla❤️

   Poista