toukokuuta 02, 2019

Magnolia - kevään kukkiva kuningatar


Magnolia on minusta kevään kukkivien puiden ehdoton kuningatar. Magnolia lumoaa sekä kauneudellaan että huumaavalla tuoksullaan ohikulkijan. On ihan pakko pysähtyä ihailemaan tätä keväistä näyttävää puuta tai pensasta. Katsoa tarkkaan sen lehdettömille oksille ilmestyneitä puhtaanvalkoisia ja vaaleanpunaisia kukkia. Kellertäviäkin magnolioita on ja haaveilen joskus näkeväni tällaisenkin kaunottaren. Aika ympärillä ikään kuin pysähtyy kun silmien edessä on niin paljon upeaa kauneutta. Karuilla oksilla herkkiä mutta samalla hyvinkin vahvoja magnolian kukkia. Kukkia, jotka olivat olemassa jo silloin kuin dinosaurukset aikoinaan tallustelivat maapallon pinnalla. 


Magnolia ovat olleet olemassa todella kauan. Magnolioita ja niiden läheisiä esivanhempia oli maapallolla jo liitukaudella 142-65 miljoonaa vuotta sitten joten ne kuuluvat kaikkein vanhimpien kukkakasvien joukkoon. Noihin samoihin aikoihin myös dinosaurukset hallitsivat maapalloa ja magnoliametsiä kasvoi meillä pohjolassakin. Magnoliat olivat olemassa ennen mehiläisten syntymistä joten kovakuoriset hoitivat niiden pölyttämisen. 


Dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon mutta magnoliat selvisivät jääkausista ja lukuisista muista luonnonmullistuksista, joita 65 miljoonaan vuotta sitten tapahtui. On sanottu etteivät maapallon magnoliat ole ulkoisesti juurikaan muuttunut näiden kymmenien miljoonien vuosien aikana. Ehkä myös tieto siitä, että katsoo jotain todella vanhaa ja sitkeästi maapallolla säilynyttä saa myös lumoutumaan magnolian kauneuden lisäksi. 

Magnolia edustaa tiettyä vaihetta havupuiden ja saniaisten jälkeen, jolloin ympäristöön oli alkanut kymmeniä miljoonia vuosia sitten muodostua lehtipuita. Magnolia myös muistuttaa jossain määrin havupuuta. Magnoliassa on esimerkiksi siemenkota, joka taas muistuttaa käpyä. Voisiko ajatella, että magnolia on vähän kuin siili eli "elävä fossiili" kymmenien miljoonien vuosien takaa...


Jo muinaiset kiinalaiset ovat viljelleet näitä kukkivia kuningattaria puutarhoissaan. Kiinalaisille magnolian kukka edusti äärimmäistä puhtautta ja valaistumista. Keväinen magnolian kukinta oli tärkeä hetki muinaisessa Kiinassa, jossa magnoliapuun alla saatettiin yöpyä todistamassa suurta hetkeä. Kiinalaiset arvostivat keväistä kukintaa niin paljon ettei se saanut jäädä näkemättä ja kokematta. 


Magnoliat (kiinaksi hou po) saapuivat Eurooppaan 1700-1800 lukujen vaiheessa. Kasvit nimettiin ranskalaisen kasvitieteilijä Pierre Magnolin (1638-1715) mukaan magnolioiksi. Magnoliat olivat sensaatio saapuessaan Eurooppaan. Ensimmäiset magnolialajikkeet jalosti Ranskassa 1800-luvun alussa Napoleonin armeijan entinen upseeri, joka päätti luopua sotimisesta. Kukkien kauneus oli siis miekkaa väkevämpää ja sai upseerin keskittymään jatkossa kasvien jalostamiseen. 


Magnolian kukat ovat symboloineet eri aikakausina sekä eri kulttuureissa hyvinkin erilaisia asioita. Viktoriaaniseen aikaan rakastavaiset lähettivät hyvin hienovaraisesti toisilleen kukkia merkiksi rakkaudestaan. Magnoliat symboloivat silloin arvokkuutta. Muinaisessa Kiinassa magnoliat puolestaan olivat merkinneet naisellista kauneutta ja lempeyttä. Etelä-Amerikassa magnolioita näkee usein morsiuskimpuissa ja siellä kukat symboloivat morsiamen puhtautta sekä myös ylevyyttä. 


Magnolioiden suku on suuri ja laajalle levinnyt. Magnolioita löytyy aina tropiikista lauhkean vyöhykkeen vuoristometsiin asti Aasian ja Amerikan mantereilla. Meillä Suomessa viljeltävät lajit ovat kotoisin Japanista, Koreasta, Kiinasta sekä Pohjois-Amerikasta.


Magnolioita on pidetty liian arkoina Suomen olosuhteisiin mutta tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Suomesta löytyy lukuisia vanhoja yksilöitä, jotka ovat selvinneet monista kovan pakkasen talvista. Turun yliopiston tutkimuksen mukaan Suomessa kasvaa lähes 600 magnoliaa, yhteensä 11 eri lajia ja 35 lajiketta. Parhaiten magnoliat menestyvät lounaissaaristossa sekä etelä- ja lounaisrannikolla. Monet lajikkeet ovat osoittautuneet talvenkestäviksi. 


Olen itse nähnyt New Yorkin puistossa ehkä elämäni kauneimman magnolian. Myös keväisessä Amsterdamissa olen ihaillut todella upeita magnoliapuita Rembrandtin aukiolla. En koskaan ole käynyt Tokiossa mutta siellä puistot ovat valkoisenaan magnolioista keväällä. 

Matkustin viime sunnuntaina Arboretum Magnolian puulajipuistoon Lohjalle, jossa vietettiin avoimien ovien päivään kun magnolia kukki. Alun perin yleisöpäivän piti olla 12.toukokuuta mutta lämmin sää oli aikaistanut kukintaa. Valkoiset puut olivat Lohjalla kukassa mutta vaaleanpunaisessa puussa oli harmikseni vain yksi kukka. Saatte nähdä kuvia täällä ihan omassa postauksessa ja tietoa tästä elämyksellisestä paikasta muutenkin.

Kaikki tämän postauksen kuvat on otettu vappuaattona Torkkelinmäen magnoliapuista. Huomasin täysin sattumalta Facebookin jostain Helsinki / Helsingin puistot ryhmästä, että näin kauniita magnolioita löytyy Kalliosta. Vielä ehkä ehtii katsomaan näitä kaunokaisia ennen kuin kylmät yöt ruskistavat kukat. Erittäin kaunista ja ensi vuonna uudelleen! 
15 kommenttia:

 1. Aivan upeita kuvia! <3 Enpä tiennytkään, että Kalliosta löytyy näin kauniita magnolioita! Täytyy pistäytyä katsomaan joku päivä, jos vaikka olisivat vielä kukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselleni myös tuli yllätyksenä. Ovat vähän piilossa eli löytyvät Torkkelinkadulta ja meni vähän aikaa kun etsiskelin näitä. Ovat kauniin vanhan muurin edessä ja jos olisi päässyt ylhäällä olevan talon tasanteelle olisi magnolioista saanut todella hienoja kuvia myös. Se oli yksityisaluetta joten en edes yrittänyt. Ehkä saatat vielä ehtiä näkemään nämä!

   Poista
 2. Aivan mielettömän ihania ja kauniita kuvia. <3 Tänään oli vähän hassu fiilis, kun lumihuntu oli maassa.

  Kivaa viikkistä Marjo. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen illalla alkoi yhtäkkiä satamaan ihan hirveästi. Ei ehditty Minnien kanssa lenkiltä kotiin joten kaksi "uitettua koiraa" sitten läpimärkinä seisoi rappukäytävässä. Espoossa ei ollut onneksi lunta maassa. Toivotaa, että kääntyy pian nyt taas keväiseen suuntaan.

   Pelkään, että kasvit kuten nämä magnoliat kärsivät ja myös linnut, joilla jo poikasia.
   Mukavaa viikonloppua Tiia <3

   Poista
 3. Vau, en tiennytkään, että Harjussa kasvaa magnolioita. Kiitos vinkistä! Ainoa magnolia Helsingissä tiedän on vanhalla kotipihalla saman kadun varrella kuin nytkin asumme. Nyt on niin kylmää, että ovat kukat jo tainneet mennä, mutta viikonloppuna voisi vielä käydä katsastamassa jos muutama kukka enää löytyisi.

  Onneksi näin Lontoossa magnolioita. Olin aivan fiiliksissä kun näin junan ikkunasta niiden vielä kukkivan, olin luullut niden jo kukkineen edellisellä viikolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsingissä on magnolioista myös Kumpulassa, Viikin arboretumissa ja totta kai yksityisillä pihoilla. Nämä todella bongasin ihan sattumalta Facebookista. Käpylässä Kalervonkadulla myös yksityispihalla ihana iso magnolia. Näkee kyllä kun kävelee ohi eikä tarvitse kurkkia pihalle erikseen.

   Onneksi näit Lontoossa ja pääsit vielä nauttimaan kukkaloistosta. Usein kun olen ollut Amsterdamissa näin keväällä on jo ihan paras kukinta ohi.

   Poista
 4. Marjo, sinussa on kyllä vahvasti toimittajan vikaa. Missä muualla jaetaan näin ansiokkaasti faktatietoa oman kirjoituksen tueksi, kysyn vaan. Juttu kelpaisi minkä tahansa puutarhablogin tai -lehden kirjoitukseksi <3.

  Haaveilen joka kevät magnolia- ja/tai kirsikkapuiden kukintojen live-kohtaamisesta, mutta aina ne mokomat ehtivät kukkia ennen kuin herään todellisuuteen. Niin taitaa käydä tänäkin vuonna. Kerava on tunnettu komeasti kukkivista kirsikkapuistaan vaan onkohan tänä vuonna lumi riipinyt ne ennen kuin herään horroksestani.

  Kauniita kuvia Marjo. Niin kuin aina <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Rouva Sana ♥ nyt kyllä punastun täällä ruudun toisella puolella. On todella merkityksellistä saada palautetta juuri sinulta, joka olet OIKEASTI toimittaja. Ehkä minussa on sitten on vähän "toimittajan vikaa". Koska olen luonteeltani utelias minä kyllä aina selvitän tietoja ja "taustoitan" postauksiani. Minulla on kyltymätön tiedonjano mutta yritän kyllä samalla välittää sitä fiilistä minkä vaikka nämä magnoliat ja niiden näkeminen saivat minussa aikaan.

   Ensi vuonna sinun on laitettava kalenteriin huhti-toukokuun vaihteeseen "hälytys" magnoliat ja kirsikkapuut. Toinen tärkeä on tietysti omenapuut mutta ne kukkivat vähän pidempään ja puita löytyy varmasti myös kotiseudulta.

   Olen myös kuullut noista Keravan kirsikkapuista. Käy ihmeessä katsomassa sillä kirsikka ei vielä esim. Roihuvuoren kirsikkapuistossa ollut täydessä kukassaan. Ovat hyvin voineet "siirtyä horrostamaan" uudelleen ja kukkia vielä nähtävillä. Roihuvuoden Hanami-juhlaa vietetään vasta 19.5.

   Kiitos - kauniista sanoista <3 yritän kehittyä vaikka Fridan kursseille en tänään ehtinyt.

   Poista
 5. Magnoliat ovat upeita! Olen aina kuvitellut, että niitä nähdäkseen pitää matkustaa vähintään Tukholmaan tai eteläisempään Ruotsiin. Harmi, etten ehtinyt Torkkelimäelle ennen sadetta ja räntää, ei taida enää olla paljoa ihailtavaa jäljellä. Yritän muistaa nämä jutut ensi keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei onneksi tarvitse :) Magnolioita olen kyllä ensimmäisen kerran itsekin nähnyt ulkomailla mutta kyllä näitä kaunottaria löytyy meiltäkin. Tuolla vastasin Tuulille, että myös Käpylässä Kalervonkadulla on iso magnolia ja siitä voi ajaa ohi autolla tai kävellä. Magnolia on yksityispuutarhassa mutta näkyy aidan yli. Laita sinäkin "hälyytys" ensi kesälle :)

   Poista
 6. Magnolia on todella kaunis ja olisi ihana saada sellainen kasvamaan ja kukkimaan omallekin pihalle. Kukka on viattoman kaunis ja nämä sinun kuvasi upeista magnolioista silmiähivelevän kauniita ♥

  Mukavaa viikonloppua Sinulle, Marjo ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se varmasti onnistuu jos olosuhteet ovat hyvät! Arboretum Mustilan (Elimäki) sivuilla on hyviä vinkkejä magnolian kasvattamiseen ja sieltä voi ostaa taimiakin. Minusta sinä olet jopa käynyt siellä katsomassa rhodoja, joka kukkivat vähän myöhemmin.

   Mustilassa kartanon pihapiirissa kasvava japaninmagnolia on selvinnyt kovimmistakin talvista ainakin 50 vuoden ajan, ja sitä lisätään nykyisin kasvullisesti rekisteröimättömillä lajikenimillä 'Mustila' ja 'Vanha Rouva'. Tuoksuvasta kukkaloistosta unelmoivien ei siis eteläisessä Suomessa tarvitse tyytyä pelkästään unelmiin. Ehkä se olisi lähin vaikka sinulle nähdä magnolioita ja saada vinkkejä myös kasvatukseen.

   Kivaa viikonloppua Krisse ♥

   Poista
  2. Kyllä, olen käynyt pari vuotta sitten Arboretum Mustilassa katsomassa rhodeja. Silloin kukinta oli jo hiukan ohi, joten tänä vuonna voisi yrittää osua oikeaan aikaan paikalle ja samalla voisi käydä puutarhamyymälässäkin. Olen joskus käynytkin siinä ostoksilla ja heillä on kyllä hyvät taimet. Sieltä varmasti kannattaisikin ostaa tuo magnolian taimi. Magnolioiden kukintaa voisi tosiaan käydä ihastelemassa myös Arboretum Mustilassa. Miten en ole tullut ajateleeksi?! Kiitos vinkistä, Marjo ♥

   Poista
  3. Ei sitä voi kaikkea muistaa missä on käynyt ♥

   Poista
 7. Kiitoksia. Tänäänkin opin jotain ja tiedoksi tämä oppitunti löytyi kun eräs ystävä on pitkästä aikaa etätöissä Shanghaissa ja lähetti kuvan salaattilounaasta latten kera. Latte maito oli kuvioitu erittäin taidokkaasti magnolian kukaksi. https://ruisenor.net/muita/kuvat/Magnolia.jpg

  VastaaPoista