toukokuuta 28, 2019

Loviisan Wanhat Talot 24.-25.8.2019 ja VIP-bloggaajan pesti


Pidempään blogiani seuranneet tietävät, että olen menettänyt sydämeni täysin Loviisalle ♥

Kaikkihan alkoi jo ennen bloggaamisen aloittamista 2012 kesällä, jonka jälkeen olen jokaisena vuonna palannut tähän hurmaavaan pikkukaupunkiin. Ihanien vanhojen talojen lisäksi on myös Avoimet puutarhat -tapahtuma tullut osaksi minun kesänviettoani. Myös Wanhan Ajan Joulukodit kuuluu minun joulukuun ohjelmaan. Monien talojen asukkaista on vuosien mittaan tullut todella hyviä ystäviä, joita käydään tapaamassa vuosittain ja vaihtamassa kuulumisia. Samalla seurataan mielenkiinnolla mitä kussakin vanhassa talossa on tapahtunut.

Tänä vuonna minä tuskin maltan odottaa elokuun loppua ja LWT 2019 tapahtumaa. Sain suuren kunnian Loviisan Wanhat Talot -yhdistykseltä toimia yhtenä VIP-bloggaajana 24.-25. elokuuta järjestettävässä viikonlopussa. Kun LWT:n puheenjohtaja Nina Wiklund ilmoitti minulle asiasta teki mieli kiljua riemusta. Olen NIIN onnellinen tästä pestistä ja luottamuksesta loviisalaisilta talonomistajilta!


Viime perjantaina vietin kesälomapäivää ja matkasin innoissani hieman sateisessa säässä kohden Loviisaa. Kaikki meidät valitut VIP-bloggaajat oli kutsuttu aloittamaan päivä Loviisan Raatihuoneella. Oli todella mielenkiintoista päästä kurkistamaan vihdoin tähän ihanaan vaaleanpunaiseen "italiaishenkiseen" taloon sisälle. Raatihuone on arkkitehti Georg Theodor Chiewitzin taidonnäyte vuodelta 1862. Loviisan suuren palon jälkeen hänen piirustuspöydällään syntyi uuden Loviisan koko asemakaava. Myös Loviisan kaunis kirkko on Chiewitzin suunnittelema ja sinnekin kannattaa joskus kurkistaa sisälle kun Loviisassa liikkuu.


Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom avasi tilaisuuden kertoen Loviisan tulevaisuuden näkymistä liittyen rakentamiseen ja kaupunkikuvaan. Loviisan Kuningattarenrannassa pidetään vuonna 2023 asuntomessut. Loviisanlahden itärannalle noin kilometrin päähän Loviisan torista kohoaa messutaloalue. Alueelta tulee aukeamaan ihan huikeat näkymät historialliseen vanhaan kaupunkiin ja harjumaisemaan.

Kaupunginjohtaja kertoi myös omasta mielenkiintoisesta taloprojektistaan. Hän on ostanut isänäidinisänsä Ragnar Nordströmin perheen kodin Tullisillalta. Tämä talo tunnetaan myös nimellä Everstin linna ja se tulee olemaan yhtenä LWT 2019 kohteena elokuussa. Kivitalo on rakennettu 1901 ja siinä on kymmenen huonetta (283m2).

Pääsimme katsomaan myös alkuperäisen piirustuksen kopiota ja jos tulkitsin oikein olisi talon arkkitehti ollut G.E.Asp, joka toimi sekä arkkitehtinä että teollisuuskoulun rehtorina ja tuli tunnetuksi ensimmäisten suomenkielisten rakennusalan oppikirjojen tekijänä. En malttaisi odottaa, että näen tämän talon ensi kesänä. Minusta on todella upea juttu, että kaupunginjohtaja on kiinnostunut vanhasta sukutalostaan ja sen kunnostamisesta perheelleen.Seuraavaksi lähdimme kävelemään kohden Degerby Gille ravintolaa. Olen lukemattomia kertoja kulkenut tämän Loviisan vanhimman puutalon ohi mutta nyt pääsin ensimmäistä kertaa kurkistamaan 1695 rakennettuun taloon myös sisälle. Ja mikä parasta me nauttisimme täällä myös lounasta. Vaikka talo näyttää ulkoa kivitalolta se on todella puurakennus, jonka ulkoseinät on vain rapattu. Tämän talon yli 300 vuotta vanhat hirret ovat ihan varmasti nähneet ja kuulleet todella monia tarinoita.

Kun astuu eteishalliin kannattaa kurkistaa heti oikealle sillä siinä on talon vanhin osa Gillen sydän. Tässä tilassa on ihanat tummat hirsiseinät. Seinällä roikkuu kaunis 1700-luvun ryijy ja vanhassa takassa varmasti palaa tuli kylmänä syys- tai talvi-iltana. Uskon, että täällä olisi todella romanttista nauttia illallista kynttilänvalossa joskus. Pitkän pöydän ääreen mahtuu ruokailemaan 18 henkilöä.

LWT:n puheenjohtaja Nina Wiklund


Me asetuimme istumaan kauniisti katettuun isoon Historialliseen saliin eteistilasta vasemmalle. Valkoiset pöytäliinat, kukkia maljakoissa ja seinillä lukemattomia tauluja entisaikoina Loviisaan liittyneistä henkilöistä. Totta kai joukossa myös Ruotsin kuningatar Lovisa Ulrikan muotokuva, jonka mukaan Loviisan kaupunki on saanut nimensä.

Kohotimme tervetuliaismaljan ja Nina sekä LWT:n projektipäällikkö Luru Hirva kertoivat tulevasta Loviisan Wanhat Talot 2019 tapahtumasta. Kovaa vauhtia ollaan tekemässä uusia nettisivuja tapahtumalle sekä myös printtilehteä. Mukaan on tulossa monia mielenkiintoisia uusia kohteita. Me VIP-bloggaajat saamme tietoa jo ennakkoon ja pyrin jakamaan täällä blogissa säännöllisesti vinkkejä elokuun tapahtumaan. Kannattaa jo tässä vaiheessa laittaa tuon viikonlopun kohdalle varaus koska kaikkea kivaa uutta on tulossa. LWT 2019 lähettiläs Anu Pensola piti myös puheenvuoronsa liittyen perinnerakentamiseen ja maalla asumiseen. Anu tulee olemaan mukana tapahtuman paneeleissa LWT viikonloppuna.

LWT 2019 lähettiläs Anu Pensola


Lounaaksi oli uusia perunoita, lohta korvasienikastikkeella ja parsaakin sekä raikasta salaattia. Äärimmäisen makoisa ja maittava lounas. Gillen keittiössä valmistetaan perinteisiä suomalaisia herkkuja. Mukana on myös karjalais-, lappilais- ja saaristolaisherkkuja unohtamatta ranskalaisen keittiön klassikoita. Gille käyttää sesongin raaka-aineita ja ruoka on rehellistä sekä itsetehtyä.

Torstaisin Degerby Gille tarjoaa myös lounasta ja listaa kannattaa kurkistaa ravintolan Facebook-sivuilta. Lounaalle ei tarvitse tehdä ennakkovarausta ja se tarjoillaan klo 11-14. Lounas on vain 13€! Muuten Degerby Gille toimii tilausravintolana. Ravintola löytyy osoitteesta Sepänkuja 4.Iltapäiväkahvit siirryttiin nauttimaan aivan ihanaan Liisantaloon, jossa sijaitsee hurmaava Tuhannen tuskan kahvila. Olen vieraillut siellä lukemattomia kertoja ja tästä pääset tekemääni postaukseen kahvilasta. Nyt oli sen verran kylmä, että nautimme kahvit sisätiloissa mutta kun sää tästä yhtään lämpenee kannattaa ehdottomasti siirtyä kahvilan sisäpihalle istuskelemaan.

Kahvilan "hieman erikoinen" nimi juontaa juurensa siitä, että kieltolain aikana tässä talossa on toiminut salakapakka tai "teehuone", jossa on tarjottu "kovaa teetä". Nykyään teekannuissa on ihan normaalia haudutettua teetä ja kahvikannuissa kahvia. Ja aina aidoista posliinikupeista ja lautasilta. Tässä kahvilassa jo itse tarjoilukalusto on kaunista puhumattakaan kaikista niistä herkuista mitä kukkalautasilla eteen kannetaan.


Olen 16.elokuuta 2017 kirjoittanut kahvilan Facebook seinälle seuraavasti "Tuhannen tuskan kahvila saa unohtamaan kaiken kiireen ja hössötyksen. Täällä nautitaan juomia kauniista posliinikupeista ja syödään suussa sulavia herkkuja. Palvelu henkilökohtaista ja ystävällistä. Viihtyisän kotoisa ja ainutlaatuinen elämys." 

Olin käynyt katselemassa silloin Avoimet puutarhat -tapahtumassa ihania, kukkivia puutarhoja ympäri Loviisaa. Tulimme isäni kanssa nauttimaan rauhallisesta kahvihetkestä Liisantalon sisäpihalla ja sen me myös koimme. Muistan vieläkin, että vaikka paikka oli tupaten täynnä kahvittelijoita kaikki toimi moitteettoman ystävällisesti ja nopeasti. Jos joku valittu tuote oli jo iltapäivällä lopuillaan tarjottiin toista yhtä makoisaa tilalle.


Muita VIP-bloggaajia (joista osa näkyy tässä kahvilakuvassa) ovat LWT 2019 tapahtumassa:

Tuleentuijottaja, Trean Sisustusblogi, Parasta lähteä nyt, Saa kurkistaa, Metsäemo,
Navetta ja Puolivaltakuntaa, Reijan räsymatto, Paumau, Mausteena Vintage

Meitä on siis yhteensä kymmenen bloggaajaa, jotka tulemme kirjoittamaan Loviisan Wanhat Talot tapahtumasta tässä kesänä aikana. Kannattaa kurkistella muitakin blogeja ja ottaa vaikka seurantaan.
Loppupäiväksi meidät jaettiin kolmeen ryhmään, joista kukin lähti tutustumaan yhteen LWT 2019 kohteeseen. Kohteiksi oli valittu Lilla Ljuva, Pitkänpöydäntalo ja Vackerbacka, jotka kaikki ovat minulle äärimmäisen rakkaita kohteita Loviisassa. Minulle valikoitui Vackerbacka, joten Suolatorille kipin kapin Tina ja Juha Karvosen ihanaan Loviisan ainoaan porttitaloon viettämään aikaa.Vackerbackasta ensimmäinen blogipostaus on syntynyt kesällä 2013. Silloin toinen puoli talosta oli vielä täydellisesti "rakennustyömaa". Olen silloin kirjoittanut "Tässä talossa kohtaavat vanha sekä uusi sulassa sovussa. Sisustuksessa on käytetty design huonekaluja mm. Eero Aarnion pastillituolia ja Ray ja Charles Eamesin La Chaise tuolia. Kiva kontrasti mielestäni vaikka huomasinkin lukiessani Loviisan Wanhojen talojen Facebook sivuja, että osa ei sulata uuden ja vanhan yhdistämistä. No, makuasioita on turha kiistellä mutta minä pidän tämän talon sisustustyylistä todella paljon." 

Seison edelleen tuon kirjoitukseni takana. Tässä talossa on täysin oma tyyli ja uuden/vanhan yhdistämisestä on tehty täällä taidetta. Tällä pariskunnalla on pettämätön sisustussilmä ja -maku!Koska Vackerbacka on porttitalo löytyy täällä "yhdyskäytävä", jota pitkin voi ryömiä "porttikongin" yli toiseen taloon. Perheen lapsille tehty salakäytävä on huikea samoin kuin uuninpanko vanhalla puolella hauskana "piilopaikkana." Lapsista osa on jo muuttanut pois kotoa ja koti elää sen mukaisesti. Vackerbacka on myös siitä ihan mieletön kohde koska täällä tapahtuu aina muutoksia. Taloon mennessäsi voit vain miettiä "mitä uutta tällä kertaa?" Tästä voidaan toki keskustella paljonkin talon isännän kanssa...Vackerbackan sisustuksessa on myös aina ripaus huumoria mukana. Uudella puolella on katsomopenkkejä tuoleina ja joku tivolin pieni "lastenlaite Pinokkiokin".  Toisaalta ihanat isot pussikristallikruunut tuovat valoa tiloihin hyvinkin perinteisesti. Ihailen aina lasten todella koristeellisia ja kultakuvioilla varustettua sänkyjä. Olen kuullut mistä ne ovat kotoisin mutta juuri nyt en saa sitä päähäni. Talo on myös täynnä ihania tekstiileiltä sillä onhan talon emäntä Tina tekstiilitaiteilija.Tästä alkaa matkani LWT 2019 VIP-bloggajana. Pysykää kuulolla niin tietoa tulee vielä paljon lisää. Nähdäänhän elokuussa Loviisassa. Loviisa on pikkukaupunki, joka odottaa juuri sinua!

18 kommenttia:

 1. Onnea VIP-bloggaajan pestistä! En ole itse koskaan käynyt Loviisassa, mutta se vaikuttaa todella tutustumisen arvoiselta paikalta! Tuo kahvila vaikuttaa todella sympaattiselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sonja :) Suosittelen joskus vierailemaan Loviisassa vaikka juuri kesällä kun kaupunki on todella vihreän kaunis. Toinen idyllinen on toki joulun aika ja silloin on muutamia Joulukoteja auki. Tuhannen tuskan kahvila on sympaattinen paikka ja herkullinen myös!

   Poista
 2. Olet kyllä ehtiväinen ihminen. Ihanan näköistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen "vierivä kivi" niin en sammaloidu :D On kaunista ja idyllistä - tiedän, että pitäisit vielä enemmän jos näkisit tämän kaiken omin silmin.

   Poista
 3. Oikein paljon onnea Vip-bloggaajalle. Joka vuosi olenkin täällä blogissasi päässyt ihailemaan Loviisan kauniita vanhoja taloa. Vackebacka on aivan ihana koti, jossa itsekin voisin kuvitella asuvani.
  Kaunista iltaa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi ihanuus <3 Onhan tämä suuri kunnia ja mahdollisuus olla vielä enemmän tapahtumassa itsekin mukana vaikka en loviisalainen olekaan. Ehkä jonain päivänä...
   Vackerbacka on sinun paikkasi - ja tiedän, että jos näkisit sen pitäisit siitä vielä enemmän.
   Kivaa keskiviikkoa Outi <3

   Poista
 4. Voi Onnea Marjo, sinä jos kukat olet Vi-bloggarin tittelin ansainnut ❤️.
  Enpä tiennyt, että Loviisassa olisi noin paljon nähtävää, pitää siis kääntää auto kohti Loviisaa kesällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari <3 Loviisa on ihana paikka ja tämän sanon kaikesta sydämestä siellä vuosia käyneenä. Nyt kesällä tulette miehen kanssa Loviisaan johonkin tapahtumaan. Kuljette kaupungille, käytte kaffella ja syötte hyvin. Varoituksen sana - tähän jää koukkuun :D

   Poista
 5. Oon käynyt Loviisassa kerran ja tykkäsin kans paljon kaupungista. Ihanasti kuvailet Loviisaa. Täytyy piipahtaa kesällä uudelleen. Kiitos vinkeistä. Näistä on hyötyö :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet jo ehtinyt Loviisaan. Ensi kesänä sitten tutustumaan vaikka puutarhoihin tai Wanhoihin Taloihin. Lisää vinkkejä on tulossa pitkin kesää :)

   Poista
 6. Sinä jos kuka olet VIP! <3 Ihana päästä kuvien kautta kurkistamaan Loviisaan, koska todennäköisesti livenä en itse paikalle pääse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mira ihanuus <3 lupaan, että löydät täällä sekä kuvia että juttuja liittyen Loviisaan. Kivaa helatorstai iltaa!

   Poista
 7. No nyt tuli kyllä VIPbloggaajan pesti oikeaan osoitteeseen! Ihanaa lukea sitten tapahtumasta blogistasi, sillä itse en ainakaan tänä vuonna pääse paikalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari <3 Harmi kun et ehdi tulla mutta lupaan kirjoittaa. Yritän ehtiä myös Ugin tapahtumaan syyskuussa ja museolle myös.

   Poista
 8. Onnittelut VIP-bloggaajan pestistä!

  Minä olen kerran käynyt tuossa Wanhojen talojen tapahtumassa ja tykkäsin taloista todella paljon. Hirveä kuhinahan siellä kävi, vähemmän väkeä olisi tehnyt tapahtumasta minulle täydellisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen <3

   Suosittelen, että menet tänä vuonna heti ensimmäisen päivän aamusta niin väkeä ei ehdi kertyä niin paljoa. Tapahtuma on niin suosittu, että joihinkin kohteisiin kyllä muodostuu jonoja mitä pidemmälle päivä etenee. Joulukodeissa ihmisiä on vähemmän.

   Poista
 9. Olet kyllä ehdottomasti oikea valinta VIP-bloggaajaksi Loviisaan. Loviisa on ihana pikku kaupunki ja nuo Wanhat talot ovat niin upeita. Ihastelen niiden asukkaiden kekseliäisyyttä sisustaa koti vähän normaalista poiketen. Odotan jo suurella innolla, että pääsen taas kurkkimaan noihin ihaniin koteihin ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krisse <3 Loviisa on vienyt sydämeni ja monista ihmistä on tullut hyviä ystäviä.
   Kesällä sitten nähdään mitä kaikkea uutta ja kekseliästä on taloihin ilmestynyt.

   Poista