maaliskuuta 31, 2019

Gdanskin kauniit, vanhat talot hurmaavat ja samalla yllättävät


Kun viime elokuussa kävelin Gdanskin vanhakaupungin katuja tunsin olevani "seitsemännessä taivaassa". Unohdin tyystin vilkaista välillä edes katuun koska kuljin niska kenossa katsellen vain yläilmoihin. Kaupungin arkkitehtuuri lumosi minut täysin. Vanhoja, kauniita taloja kadun molemmin puolin. Viehättäviä koristeita talojen julkisivuissa ja upeita patsaita katoilla.

Kuljin Dluga kävelykatua hitaasti aistien historiaa. Vanhaa vaurasta hansakaupunkia, joka kukoisti kaupungin suuruuden ajalla 1400-1600 -luvulla. Ympärilläni kohosi toinen toistaan upeampia 1700-luvun rakennuksia vaikka toisessa maailmansodassa Gdanskin rakennuksista lähes 90% hävitettiin. Mutta kaikki pommitettu tai poltettu on jälleenrakennettu pikkutarkasti ja pieteetillä uudelleen. Ihailin jo Varsovan matkallani puolalaisten sitkeyttä ja ammattitaitoa rakentaa "vanhoja taloja" valokuvien mukaan uudelleen. Gdansk vakuutti minut, että Puolassa osataan jälleenrakentaa!Gdanskin kaupunki on perustettu jo vuonna 997 kun Gdanskin linnoitus rakennettiin. Pyhä Adalbert kastoi lähetysmatkallaan Gdanskin asukkaita ja mainitsi kaupungin myös kirjallisesti. 1200-luvulla kaupunkiin muutti vauraita hansakauppiaita Lyypekistä ja Bremenistä. Hallitsijat Gdanskissa vaihtuivat usein. Kaupunki kuului välillä Pommerin herttuoille kunnes se taas luovutettiin Böömin ja Puolan kuninkaille.

Danzig, jolla nimellä kaupunki tunnettiin vuoteen 1945 asti, tuli osaksi hansaliittoa 1361. Kaupunki kasvoi erittäin voimakkaasti aina 1600-luvulle saakka. Kuningas Kasimir IV:n myöntämät oikeudet ja pääsy Puolan markkinoille teki kaupungista rikkaan satamakaupungin, jossa kukoisti kauppa ja kulttuurissa vietettiin kulta-aikaa. Danzigiin muutti paljon ihmisiä eri etnisistä ryhmistä: saksalaisia, puolalaisia, juutalaisia ja hollantilaisia.

Dlugi Targ ja Neptunuksen suihkulähde1700-luvulla kaupunkia kärsi taloudellisesti ahdingosta sotien takia. Myös paiseruttoepidemia koetteli kaupunkia. Puolan ensimmäisessä jaossa Danzig joutui Preussin vallan alle. Danzig ehti olla myös vapaakaupunkina 1807-1815 kunnes siitä tuli osa Saksan valtakuntaan 1871.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Puola itsenäistyi ja se alkoi havitella itselleen Danzigia päästäkseen merelle kuten liittoutuneet olivat luvanneet. Kaupunkia ei kuitenkaan kokonaan annettu puolalaisille vaan Danzigista tehtiin vapaakaupunki, joka oli itsenäinen kaupunki Kansainliiton valvonnassa. Saksankielinen väestö hallitsi sekä asutti edelleen kaupunkia ja saksalaiset estivät puolalaisten asettumisen Danzigiin. Näihin aikoihin syntyi uusi satama Gdynia, josta kasvoikin sitten merkittävä satamakaupunki.Toinen maailmansota alkoi Danzigista. Saksan ja Puolan väliset kiistat kaupungin hallinnasta toimivat tekosyynä saksalaisten marssimiselle Puolaan 1.9.1939. Jo toisena sotapäivänä Saksan joukot marssivat Danzigiin asti ja surmasivat puolalaiset postinkantajat, jotka puolustivat postitoimistoa. Puolalaiset antautuivat seitsemän päivän kuluttua ja saksalaiset valtasivat kaupungin. Danzigin puolalaiset ja juutalaiset joko karkotettiin tai tapettiin. Osa päätyi Stutthoffin keskitysleiriin. Sivistyneistö murhattiin.

Vuoden 1945 alussa Saksa aloitti evakuoimaan saksalaista siviiliväestöä kaupungista. 30. maaliskuuta neuvostojoukot saapuivat kaupunkiin ja kaupungissa alkoi täysi sekasorto. Sotilaat raiskasivat ja murhasivat siviiliväestöä sekä samalla ryöstivät myös Danzigia. Arvioiden mukaan 40% kaupungin asukkaista sai surmansa joko saksalaisten tai neuvostojoukkojen toimesta.

Vanhakaupunki oli kärsinyt jo erittäin pahoin pommituksista ja lopuksi neuvostojoukot sytyttivät sen vielä tuleen. Tuhot olivat valtavat ja 90% Danzigin vanhakaupungista oli tuhoutunut. Löysin netistä erittäin mielenkiintoisen linkin mistä näkee missä kunnossa rakennukset ovat olleet ja kuinka upeasti ne on jälleenrakennettu.
Gdanskin jälleenrakentaminen on tehty 1950-1960 -luvuilla. Entisöinti on kestänyt useita vuosikymmeniä. Kaupungista tuli kommunistisen Puolan tärkeä satama- ja teollisuuskaupunki. Jälleenrakentamisessa on rekonstruoitu vanha rakennuskanta ja pyritty tekemään kaupungista sellainen kuin se on ollut ennen toisen maailmansodan suurta hävitystä. Myös kaikki saksankieliset nimet on vaihdettu puolankielisiin. Myös Danzig nimestä tuli Gdansk.
Kaikki tämän postauksen kuvat on otettu Dluga kadulta, jota kutsutaan myös pitkäksi kaduksi. Hotellimme sijaitsi Motlawa-joen rannalla joten tulin kadulle vihreän portin eli Brama Zielonan kautta. Portti itsessään on jo mahtava. Alun perin se toimi vierailevien kuninkaallisten yömajana. Kuninkaalliset halusivat kuitenkin yöpyä lähempänä Neptunus-suihkulähdettä olevissa taloissa.

Vaikka kuninkaalliset eivät aikoinaan porttitalossa halunneetkaan majoittua on siellä myöhemmin ollut Puolan ensimmäisen vaalein valitun presidentin Lech Walesan toimisto. Vanhakaupunki alkaa tästä portista ja päättyy toiselle portille. Ensimmäisenä tullaan Dlugi Targ -aukiolle, josta löytyy paljon mukavia kahviloita. Aukiolla on myös kaupungin kuuluisin suihkulähde Neptunus (Fontanna Neptuna). Meren jumala on sopiva symboli Gdanskille, jonka elämään Itämeri ja merenkulku ovat aina kuuluneet.

Zlota Brama eli Kultainen portti


Dlugi katu päättyy puolestaan kultaiselle portille eli Zlota Bramalle, joka on Targ Weglowy -aukiolla. Aukiolla on itse asiassa kolme komeaa rakennelmaa: Wyzynna -portti, "etuportti" eli Przedbramia ja vasta sitten Zlota Brama -portti (jos tullaan kadulle päärautatieasemalta päin). Keskimmäisen portin osina ovat vankityrmänä käytetty torni Katownia, kidutuskammio Wieza Wiezienna ja Meripihkamuseo.

Zlota Brama -portissa on paljon kauniita yksityiskohtia. Portin päällä on neljä naispatsasta, jotka edustavat gdanskilaisille kuuluvia asioita eli rauhaa, vapautta, vaurautta ja hyvää mainetta. Moni muukin kuin minä napsi kuvia tästä portista.Dluga katua kulkiessaan näkee myös kaupungintalon Ratusz Glownego Mieasta. Sen korkean tornin erottaa jo kaukaa joten talo toimii hyvänä maamerkkinä. Toinen korkea rakennus on viereisellä Mariacka kadulla oleva Mariankirkkoa Bazylika Mariacka. Kävin tässä kauniissa kirkossa mutta siihen palataan myöhemmin.

Kadun varrella on myös museoita, joista yhdessä minä itsekin ehdin piipahtaa mutta se on oman postauksen arvoinen juttu. Totta kai Dluga kadulla on paljon kauniita kahviloita ja ruokapaikkoja vieri vieressä. On mukava välillä istahtaa ja kerätä voimia, että jaksaa taas ihailla. Myös taidegallerioita ja pikkuliikkeitäkin löytyy.

Jos ei mitään muuta ehti Gdanskissa katsoa niin suosittelen kävelemään Dluga kadun päästä päähän. Katu on ehkä 500-600 metriä pitkä ja sen varrella on todella paljon kaunista ja historiaa. Saa hyvän annoksen kaunista uudelleenrakennettua arkkitehtuuria samalla.

Tällaisia kuulumia Gdanskista tällä kertaa!20 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus ja upeita kuvia! Olen pitkään halunnut päästä matkustamaan Puolaan ja tästä artikkelista sai paljon irti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen monta vuotta haaveillut Gdanskista ja nyt tuli sitten pakollinen työmatka sinne, jossa ehti vähän myös katsoa kaupunki. Ehdottomasti menen uudelleen!

   Poista
 2. Oi VAU! Gdanskissa mä en oo käynyt, mut tosi saman tyylistä arkkitehtuuria on Latviassa, Vanhas Riikassa :)

  lily.fi/blogit/noora-emilia/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka Riikassa on vanhaa arkkitehtuuria siellä ei näy niin paljon saksalaisvaikutusta kuin täällä Gdanskissa. Taloissa on myös paljon samaa kuin Amsterdamin korkeissa kapeissa taloissa. Kun Gdanskiin aikoinaan muutti paljonkin eri kansallisuuksia sinne myös tuli erilaisia rakennustapoja ja kulttuurivaikutteita. Vanha Riika on enemmän jugendia mutta äärimmäisen kaunis paikka :)

   Poista
 3. Puola vaikuttaa kyllä tosi mielenkiintoiselta! Pakko varmaa käydä siellä joku kerta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolassa on paljon mielenkiintoista. Itse olen käynyt nyt siis Varsovassa ja täällä Gdanskissa mutta Krakovaan haluaisin myös ehdottomasti päästä käymään. Myös käynti Auschwitzissa on suunnitelmissa vaikka mikä "helppo paikka" se ei tule olemaan...

   Poista
 4. Gdansk on kyllä hieno! Itse aikanaan siellä vieraillessa olin vaikuttunut myös siitä, miten he ovat jälleenrakentaneet. Toisaalta historia on näkyvissä, se ikäväkin. Ei tarvitse mennä kuin noiden julkisivujen "taakse", niin huomaa, että talot ovat uudempia kuin miltä näyttävät, mutta kaunista saavat aikaiseksi. Mies jaksaa kuvata ja ihastella myös noita ihania lyhtyjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on hyvä, että Gdanskin näkyy myös "ne ikävämmät puolet" kaiken kauneuden keskellä. Stutthoffin keskitysleirissä olisi myös mielenkiintoista päästä käymään. Miehesi on lyhty-fani kuten minäkin. Olen varmaan todella tylsää seuraa tällaisissa kaupunkipaikoissa kun katselen ympäristö todella paljon kameran linssin läpi...

   Poista
 5. Niin upeita taloja. Vanhoissa taloissa on aina niin kauniita yksityiskohtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin samaa mieltä kanssasi Outi! Me olemme molemmat hurahtaneet vanhoihin taloihin ja nimenomaan niihin yksityiskohtiin.

   Poista
 6. Upeita kuvia Gdanskista!
  Olen jo pidempään suunnitellut, että pitäisi käydä uudestaan siellä, kun edellisestä vierailusta on yli 20 vuotta. On muutenkin jotekin järkyttävää tuo, että monesta asiasta on kulunut parikymmentä vuotta. Tässä alkaa tuntemaan itsensä kohta vanhaksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen! Ehdottomasti lisää matkasuunnitelmiisi. Ihan varmasti asioita on myös muuttunut 20 vuodessa kun edellisen kerran kävit ja tullut myös uuttakin. Pöh sinä mikään vanha olet :D

   Poista
 7. Nuo talot ovat kyllä niin upeita. Gdansk on kasvattanut suosiotaan matkailukohteena ja yhä useampi suuntaa matkansa sinne enkä ihmettele sitä yhtään.

  Kivaa alkanutta viikkoa Sinulle, Marjo ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gdansk on edullinen ja Turusta menee sinne vielä tosi edullisia lentoja. Matka on myös ihanan lyhyt ja kaupunki on riittävän pieni hahmottaa.
   Kivaa torstaita Kristiina ♥

   Poista
 8. Kiitos upeasta kuvamatkasta kehuttuun kaupunkiin! Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija ♥ Nyt vaan matkaa suunnittelemaan...

   Poista
 9. Gdansk on tosiaan upea kaupunki, itsekin ihastelin näitä mahtavia rakennuksia siellä käydessäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että joku muukin on katsellut taloja "sillä silmällä". Vanhat talot on ovat yksi minun heikkous :D

   Poista
 10. Ihana postaus! Gdansk on upea kaupunki. Kun tätä luki, niin sinne tekisi taas mieli uudelleen lähteä.
  Edellisellä kerralla, kun kävin Gdanskissa, niin kävin myös vanhassa kirjastossa. Pyysin saada katsoa sodanaikaista Gdanskia. Ihana kirjastohenkilökunta kantoi eteeni kirjoja sodan tuhoamasta Gdanskista ja ajasta ennen sotaa. Ja kahvikupin ja pikkuleipiäkin joku minulle kiikutti. Ihana Gdansk ja ihania kirjaston ihmisiä. Ja Puolassa osataan tuo jälleenrakentamisen taito kympin arvoisesti.
  Kiitos Marjo ja mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula ♥ Gdansk on todella mielenkiintoinen kaupunki. Myös minua kiinnostaa historia ja se miten tämä käsittämätön jälleenrakentaminen on tehty. Ehkä itse päädyn myös seuraavalla kirjastoon tutkimaan vanhoja kirjoja. Netistä löytää jotain mutta olisi todella mielenkiintoista nähdä vielä enemmän.
   Mukavaa viikonloppua Tuula ♥

   Poista