maaliskuuta 11, 2019

Gdanskin rouhea Jozef K kahvila ja Kerastase arvonnan voittaja


Olisiko aika taas palata viime elokuiseen Gdansk vierailuuni? Kuten jo aiemmassa hotelli- ja ravintolapostauksessa kerroin olin Puolassa työmatkan merkeissä. Pyrin aina tutustumaan myös itse kohteeseen kun/jos vapaa-aikaa on. Näille työreissuille ei voi suunnitelmia "must to see" -kohteista tehdä koska etukäteen on vaikea tietää paljonko aikaa on käytettävissä. Toisaalta olen huomannut, että ne parhaimmat kohteet olenkin löytänyt ikään kuin sattumalta tai intuition ohjaamana. Usein sitä kävellessään jotain katua pitkin tuntee vain vastustamatonta vetoa kurkistaa jostain ovesta sisälle. Näin minulle kävi Gdanskissa peräti kolme kertaa. Tässä tulee tarina Jozef K kahvilasta.


Jo ensimmäisen päivän iltana kävellessäni pikaisesti työpäivän jälkeen yhtä Gdanskin vanhan keskustan kaduista olin pannut merkille kaksi mielenkiintoista ovea. Niiden edessä näytti olevan somia metallisia terassituoleja ja -pöytiä. Teki silloin jo mieli piipahtaa katsomassa mitä tuon rakennuksen sisällä mahtaisi olla mutta sitten alkoi satamaan vettä ja piti kiirehtiä illalliselle. Laitoin tarkasti mieleen, että olin kulkenut Piwna katua ihan Akademia Sztuk Pieknych taidekoulun renessanssirakennukselle saakka joten sinne siis palaisin seuraavana päivänä tutkimaan tarkemmin.


Osoitteesta Piwna 1/2, 22-100 Gdansk (puolalaisissa osoitteissa on muuten ihan hirveä paljon numeroita) löytyy äärimmäisen mielenkiintoinen kahvila Jozef K. Kun nousee katuterassilta portaat toiselle terassitasanteelle pääseekin sitten kurkistamaan itse ovesta sisälle. WOW! Astut sisään maailmaan, jota voisi kuvailla yhdellä sanalla MIELENKIINTOINEN! Sisustus on yhdistelmä steampunkia, vintage huonekaluja ja kasoittain kirjoja. Itse tila on valtavan korkea ja ylimmällekin tasolle näkee alhaalta. Itselleni tuli melkein epätodellinen olo siitä missä mahdankaan olla.


Olin tässä vaiheessa vielä autuaallisen tietämätön paikan nimestäkään. Sain lopulta tarjoilijalta selville, että tämä paikka olisi Café Jozef K. Muistatteko kouluajoilta puolalaisen kirjailijan Franz Kafkan ja hänen klassikkoteoksensa Oikeusjuttu? Päähenkilö kirjassa on hyvin ristiriitainen ja epäjohdonmukainen 30-vuotias pankin prokuristi Jozef K, joka eräänä aamuna herättyään vangitaan ja asetetaan syytteeseen rikoksesta, jota ei koskaan paljasteta.

Lyhykäisyydessään Oikeusjuttu kertoo siis taistelusta, jossa vastakkain on yksilö ja yhteiskunta. Jozef K yrittää epätoivoisesti selvittää mistä häntä oikein syytetään? Kirja on tyypillisen "kafkamainen" ja niin on myös Gdanskin kahvila Jozef K. Aivan loistavan nerokas idea antaa paikalle juuri tämä nimi! Ja kirjoja tässä tilassa todella on paljon. Niitä on jopa käytetty "välikattona", joten luettavissa nämä opukset eivät valitettavasti ole.


Kirjojen lisäksi tilassa on steampunk- ja teollisuussisustukselle tyypillisiä mittareita, vipuja, putkia, koneistoja, hammasrattaita, metallilevyjä, kelloja jne. Steampunk tai siis "höyrypunk" on 1980-luvulla syntynyt tieteiskirjallisuuden suuntaus, joka yhdistää viktoriaanista 1800-luvun höyrykoneiden aikakautta nykyaikaan ja uusimpaan tekniikkaan. Steampunk kirjoissa leikitään ajatuksella, että 1800-luvun epäonnistuneet teknologiset suunnitelmat ja silloisten tieteiskirjojen mahdottomatkin näyt olisivat kuitenkin olleet toteuttamiskelpoisia ja tulleet yleiseen käytäntöön. Steampunk on aivan nerokas lisä kahvilan sisustukseen!


Kolmas elementti, joka minua tilassa viehätti aivan suunnattomasti oli 50-60 lukujen äärimmäisen elegantit kalusteet. Aikoinaan Helsingin Kampista löytyi Steam Helsinki niminen baari, jossa sisustus oli hyvin raskas. Kävin itse siellä kerran enkä pitänyt steampunk tyylin tummista nahkasohvista ja tummasta puusta. Jozef K:n kalusteet puolestaan kevensivät tilaa ja sopivat kuitenkin tyyliltään sinne hyvin. Sisustus oli huoletonta ja hauskaakin sekä "vähän sinne päin".


Café Jozef K toimii siis päivisin kahvilana. Itse tyydyin ottamaan siellä vain pullollisen Coca Colaa janooni terassilla. Tarjolla näytti olevan runsaasti erilaisia oluita sekä muitakin juomia ja iltaisin paikka muuttuukin baariksi. Kuulin tarjoilijalta, että Jozef K:ssa esiintyy myös livemuusikoita ja jazz-illat ovat kuulemma erittäin suosittuja. Kahvilasta olisi saanut myös jotain pientä naposteltavaa mutta minulle riitti vain virkistävä juoma ja vierailu tässä mystisessä tilassa.


Erittäin mielenkiintoinen paikka ja tänne haluan ehdottomasti palata seuraavalla Gdanskin matkallani. Vaikka en tiennyt paikasta yhtään mitään sinne sisään astuessani tunsin, että olin löytänyt todellisen helmen ihan sattumalta. Ikäväkseni Jozef K:n omat nettisivut löytyvät vain puolaksi koska sieltä olisi löytänyt paikasta paljon lisätietoa. Kannattaa myös kurkistaa lisää sisäkuvia tuolta nettisivuilta.Ja sitten sokerina pohjalla on aika julkistaa kenet arvontageneraattori valitsi Kerastase tuotteiden voittajaksi. Tällä kertaa palkinto osui Mirca Seppäselle. 
Onnea Mirca ja kiitos kaikille arvontaan osallistuneille ♥ 

Ihana arvonta! 8 arvalla mukana!
mircamaria@luukku.com16 kommenttia:

 1. Gdansk on yksi sellainen kaupunki, jonne olen suunnitellut matkaavani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä pitäisit kyllä Gdanskista :) Siellä on paljon kaunista katsottavaa ja idyllisiä pikku kahviloita sekä ruokapaikkoja. Ihmiset ystävällisiä ja hahmotat keskustan ihan kävelemällä.

   Poista
 2. Olisi kiva joskus matkustaa Gdanskiin. Tämän kesän reissu suuntautuu tällä kertaa Budapestiin. Rakastan erilaisia kahviloita, mutta tuo kahvila onkin melko erikoinen sisustukseltaan. Mielenkiintoiselta vaikuttaa... 😊 Voisin poiketa, jos kohdalle osuisi! 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Marjaana Gdanskia. Pieni ja idyllinen paikka sekä lyhyt matka vierailla Suomesta. Budapest on minunkin "must to see" -listalla. Ollut suunnitelmissa viime kesästä saakka. Minusta tällaiset kahvilat ovat "helmiä" jo pelkästään sisustuksen takia.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen paikka. Olen kaksi kertaa ollut Gdanskissa, mutta harmikseni täytyy sanoa että todellinen kaupunkiin tutustuminen on jäänyt kokonaan. On tullut vain kierreltyä pääkatuja ja istahdettua johonkin kadunvarsikuppilaan jalkoja lepuuttamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun tekisi mieli jo mennä sinne uudelleen! Kun on työmatkalla vain jää paljon katsomatta ja kokematta. Ehkä ensi kesänä. Matka onneksi niin lyhyt, että täällä voi poiketa ihan vain viikonlopun aikana. Kivaa uutta viikkoa Kristiina :)

   Poista
 4. Onpa mielenkiintoisen oloinen kahvila! Meillä on Puola ollut pitkään niiden maiden listalla, jossa olisi mukava päästä käymään - Gdansk yhtenä vaihtoehtona kaupungeista. Intuitio on ehdottomasti se paras matkakumppani, sen allekirjoitan aivan täysin, mekin löysimme viimekertaisella reissulla lukuisia ihania paikkoja ihan vain intuition ohjaamana. Näitä lisää, tämä oli ihana teksti lukea ja katsella! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mrs B <3 Suosittelen todella Gdanskia! Olen jo pari vuotta miettinyt tätä ja nyt kun työmatka suuntautui sinne olin ihan pähkinöinä. Paljon jäi näkemättä/kokematta joten uusintareissuun haluan ehdottomasti. Olen samaa mieltä, että intuitio on hyvä opas reissuilla :)

   Poista
 5. Erilainen, kiehtova ja kiinnostava, sanat jotka tulevat mieleen kuvien kahvilasta.
  Ihanaa viikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät ja kuvaavat adjektiivit paikasta.
   Hyvää torstaista Outi ihanuus <3

   Poista
 6. Gdansk on kuulemani mukaan ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Café Jozef K vaikuttaa tosi kivalta kahvilalta. Voisin itsekin poiketa siellä, jos olisin Gdanskissa. Minustakin tuo 50-60-luvun sisustustyyli sopii sinne todella hyvin ja miellyttää silmääni. Kuvasi kahvilasta ovat todella huikeita ja postaus kaikenkaikkiaan todella hyvä. Kiitos siitä, Marjo ja kivaa viikon jatkoa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän, että sinä pitäisit Gdanskista! Kaunista ja riittävän pieni mittakaava kävelyyn ja liikkumiseen ihan ytimessä. Ystävällisiä ihmisiä.
   Olin sellaiseen aikaan, että sisätiloissa ei juurikaan istunut ketään kun ulkona oli
   upea auringonpaiste. Kivaa päivää Krisse <3

   Poista
  2. Siskoni kävi tammikuussa Gdanskissa ja oli myös positiivisesti yllättynyt paikasta. Luulen, että Gdansk tulee saavuttamaan suuren suosion lomakohteena myös talviaikaan.

   Poista
 7. Jännä paikka, täytyy pitää mielessä kun piipahdan Gdanskissa seuraavan kerran :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä ja mielenkiintoinen sekä todella erikoinen!
   Laita Mari korvan taakse kun Gdanskiin eksyt.

   Poista
 8. OOnpa viehättävä kahvila, samoin kuin tarina nimen takana. Puola tuntui ennen ei lainkaan mielenkiintoiselta maalta, mutta Gdanskiin olisi kuvs tutustua. Muuten, entinen vuokraisäntäni täällä on Franz Kafkan sukua.

  VastaaPoista