maaliskuuta 09, 2019

Lapuan Kankurit - Naistenpäivän aamupala ja Anu Jokelan "Lähikukkia maljakkoon"


Lapuan Kankurit järjesti eilen jo perinteeksi muodostuneen Naistenpäivän aamupalan Katariinankadun myymälässä. Naistenpäivän kunniaksi Lapuan Kankurit lahjoitti viime vuosien tapaan tänäkin vuonna Kansainvälisenä naisten päivänä 20% omien myymälöidensä ja verkkokaupan myynnistä NAISTEN PANKILLE. Hieno ele Lapuan Kankureilta!

Kirkon Ulkomaanavun Naisten pankki tukee kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä ja omaehtoista toimeentuloa kestävän kehityksen periaattein. Naiset ovat auttamisen keskiötä ja tukemalla heitä autetaan koko perhettä ja myös koko kyläyhteisöä. Lahjoittamalla vaikka vain 30€ Naisten Pankin kautta voi kehitysmaiden nainen saada mahdollisuuden ammattiin.


Lapuan Kankurit on yli 100-vuotias perheyritys, joka on perustettu Pohjanmaalle 1917. Tällä hetkellä yritystä vetävät jo neljännen polven kankurit Jaana ja Esko Hjelt. Yrityksen keskiössä ovat jäljitettävyys, kestävä kehitys ja aidot luonnonmateriaalit. Kankureiden työtapoihin kuuluvat myös vastuullisuus ja ekologinen toiminta, jatkuva tuotekehitys ja huippudesignin vaaliminen. Lapuan Karkurien tuotteissa käytetään vain pellavaa, tenceliä, puuvillaa, villaa ja mohairia. Yrityksen työntekijät - värjäävät, muotoilijat, koneenkäyttäjät... - ovat ammattilaisia, jotka tekevät työtään suurella intohimolla.


Täällä blogissakin Lapuan Karkurit on vilahtanut useaan otteeseen. Viime syksyn Habitare messuilla Lapuan Kankureiden osasto oli yksi messujen tyylikkäimmistä. Kirjoitin silloin postaukseen näin "Haaveilen joskus pääseväni Lapuan Kankureiden omaan kutomoon katsomaan kuinka ammattilaiset kutovat näitä tuotteita. Pellava on materiaali, joka kestää äidiltä tyttärelle ja se on kaiken lisäksi luonnonmateriaali, joka tuntuu miellyttävältä, imee tehokkaasti kosteutta ja kuivuu nopeasti. Pellava on myös antibakteerinen ja allergiasoimaton materiaali. Itselläni on isoäitini jäämistöstä upeita pellavaliinoja, jotka silittäessä muuttuvat hohtavan sileiksi."

Suunnittelija Anu Leinonen ja tekstiilitaiteilija Elina Helenius

Kesällä 2018 Fiskarsin Kesäkoti-näyttelyssä oli tyylikkään upea saunatupa, joka oli  Japanissa syntyneen mutta jo 11 vuotta Suomessa asuneen Aoi Yoshizawan ja Lapuan Kankureiden yhteistyön tulosta. Saunatupa oli suunniteltu edesmenneelle keraamikko Rut Brykille.

Minä arvostan Lapuan Kankureiden vahvaa ammattitaitoa, materiaalituntemusta, huippusuunnittelijoita, uusinta kudontatekniikkaa, tuoteinnovaatioita sekä vastuullista asennetta ympäristöön ja ihmisiin. Lisäksi heidän pyyheliinansa tuntuvat käteen todella pehmeiltä ja väritys on kaunista. Vielä en ole päässyt tuonne kutomoon tutustumaan mutta ehkä jonain päivänä... 

Uusi Niitty pyyhe, jota voi käyttää myös pöytäliinana, design Elina Helenius

Aamupalalla oli mukana myös Lapuan Kankureiden suunnittelijoita. Lapuan Kankureiden luottosuunnittelija Anu Leinonen on saanut useita muotoilualan palkintoja. Anun persoonallinen tyyli perustuu juuri selkeyteen ja luonnonmateriaaleihin. Leinonen on antanut pestylle pellavalle esteettisen rennon ja pehmeän muodon. Anu Leinonen ehti suunnitteli valmistumisensa jälkeen kymmenen vuotta mallistoja Pariisissa ranskalaiselle vaateyritykselle.

Tekstiilitaiteilija Elina Helenius on ollut vuoden 2018 alusta mukana Lapuan Kankureiden designtiimissä antaen oman panoksensa tuotekehitystyöhön ja designiin. Elina palkittiin Vuoden 2012 Tekstiilitaiteilijaksi ja hänen designejaan on esitelty kansainvälisissä näyttelyissä sekä julkaisuissa ja hänet on palkittu useissa suunnittelukilpailuissa. Elinan upea sammalseinä ryijy on tutustuttanut minut taiteilijaan sekä hänen upeisiin tekstiileihin. OP:n pääkonttorin seinällä on toinen Elinan upeista ryijyistä.Aamupalan ohessa saimme myös inspiraatiota miten käyttää lähikukkia maljakossa. Sisustussuunnittelija, yrittäjä ja intohimoinen kukka-asetelmien tekijä Anu Jokela antoi meille ammattilaisen vinkkejä. Anu oli muuten aivan mielettömän energinen puhuja, joka kyllä sai viimeiset unihiekat karisemaan silmistä. Oli kiinnostavaa kuulla miten puutarhakukkia tulisi käsitellä ennen maljakkoon laittamista jotta ne kestäisivät vähän pidempään. Ja miksi ne syreeninoksat aina nuupahtavat maljakossa. Tai kuinka Kloritea voi käyttää kukkavirkisteenä. Anu myös näytti meille kuinka asetellaan kukkia maljakkoon ja opasti myös kauniin kukkalahjapaketin teossa.

Jos Anun kukka-asetelmakurssit kiinnostavat niin ota yhteyttä Hilmalaan. Hilmala löytyy Hietsun paviljongista ja se on myös Hilma Tellervon koti - hän puolestaan on Anun alterego :) Uskon, että Marjon matka tulee kyllä suuntautumaan Hilmalaan ja Hilman kukkakursseille.

"Ja mikä tärkeistä, Hilma tekee - suurella sydämellä. Kun kukaan ei 
kiellä, voi väreillä mässäillä, maalilla räiskiä ja kukilla herkutella."

Anun vyötärölle oli kietaistu hameeksi Lapun Kankureiden pyyheliina - tuotteet ovat monikäyttöisiä!


Anu Jokelan rento kukkakimppu, jossa on sekaisin erilaisia kukkia myös luonnosta.
Kiitos Lapuan Kankurit inspiroivasta aamupalasta. Perjantai käynnistyi hyvällä boostilla!
16 kommenttia:

 1. Aivan ihania tekstiilejä ja upeissa sävyissä. Mahtava aamiainen sinulla on ollut!
  Ihanaa viikonloppua Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapuan Kankureiden tyyli on hyvin tunnistettava ja värit todella harmonisia. Aamupala oli kiva tapa aloittaa Naistenpäivä. Kivaa uutta viikkoa Outi <3

   Poista
 2. Ai vitsit miten ihanan kesäinen fiilis tuli tästä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tuli noista lähikukista juuri sellainen tunne, että kuljen niityillä kesähameessa poimimassa kukkia koriin. No, onneksi siihen ei ole enää montaa kuukautta. Kyllä se kesä tulee...

   Poista
 3. Ompa tosiaan hieno ele Lapuan Kankureilta, kun lahjoittavat Kansainvälisen Naistenpäivän myynnistään noinkin ison osan Naisten pankille. Arvostan sitä todella paljon. Teillä on varmasti ollut mukava aamu tuolla Katariinankadulla. Lapuan kankurit muistan jo lapsuudestani. Itselläkin on joskus ainakin ollut heidän pyyhkeitään ja myös kaitaliinat ovat minulle tuttuja. Kiva myös tuo kukka-asetelmien tekeminen ja siinä ohjeistaminen! Kivaa sunnuntaita sinulle, Marjo ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapuan Kankureilta hieno ele ja pienelläkin rahalla voidaan kehitysmaissa tehdä paljon naisten auttamiseksi. Nuo kukka-asetelmat alkoi sen verran polttelemaan, että täytyy katsoa miten noita kursseja on Hilmalassa ja ilmoittautua mukaan. Kivaa uutta viikkoa Krisse <3

   Poista
 4. Kauniita sävyjä. Haaveilen itsekin jo rennoista luonnonkukkakimpuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kankureiden värisävyissä oli omia itseäni miellyttäviä kuten tuo vaaleanpunainen. Saimma myös upeita vinkkejä miten pitää ne luonnonkukat myös hengissä maljakossa.

   Poista
 5. Ihanalle näyttää! Lapuan kankurit on yksi mun suosikkibrändeistä mitä tekstiileihin ja sisustukseen tulee <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Marianne :) Heillä on kyllä upea brändi ja pitkä historia kutoa kangasta.

   Poista
 6. Onpa mukavan kuuloinen perinne ja tosi kauniita tekstiilejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari :) Olen itse joskus lahjoittanut myös Naisten Pankin kautta ja hyvin pienellä summalla voi auttaa.

   Poista
 7. Hieno ele Lapuan Kankureilta. Lahjoittamalla Naisten Pankin kautta apu menee aina perille. Kehitysmaissa usein se on nainen, joka elättää koko perheen.

  Aivan ihastuttavia kukka-asetelmia ja ammattilaisen ohjeet tulevat aina tarpeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulanneli :) Upea ele ja voi myös olla varma, että apu menee juuri oikealle henkilölle kun se on nainen.

   Odotan jo sormet syyhyten kesäisiä niittyjä ja kukkia... :D

   Poista
 8. Terveisiä täältä Pohjanmaalta! Juuri Naistenpäivänä kävimme ostamassa kesäpuotiimme jälleen uusia tuotteita Lapuan Kankureilta, ihan juuri sieltä Lapualta. Ja annoimme samalla summan Naisten pankkiinkin!
  Kankureilla on todella ihania tuotteita ja joka vuosi aina uusia kuoseja. Lumisateessa ajelimme ja saimme s+ilti ison annoksen kesää, kuosien muodossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta kommentista ja piipahtamisesta blogissani <3 Lapuan Kankurien tuotteet ovat NIIN ihania joten kiva kun teidän kesäpuodista niitä tulee löytymään. Uudet kuosit näyttivät minustakin ihanan raikkailta ja kesäisiltä. Kyllä se vielä lumi haihtuu ja kesä tulee.
   Hyvää alkavaa kevättä Eeviregina <3

   Poista