maaliskuuta 17, 2019

Helsingin kaupunginteatterin Kinky Boots vei mukanaan


Kun Helsingin Kaupunginteatterin punainen paljettiesirippu laskeutui eilen minä melkein purskahdin itkuun. En suinkaan surusta vaan siitä valtavasta tunnelatauksesta, jonka kulunut kaksi tuntia ja 35 minuuttia oli saanut sisälläni aikaan. Kinky Boots musikaali meni syvälle. Osui ja upposi ihan kirjaimellisesti. Musikaali on tehty sydämellä juhlistamaan erilaisuutta, ystävyyttä ja ennakkoluulojen voittamista. Se nosti minut seisomaan esityksen jälkeen ja taputtamaan lisää. Kinky Boots oli loistava, energinen, koskettava, voimaannuttava, inhimillinen, monitahoinen! Minun teki mieleni vetää punaiset Kinky Bootsit jalkaan ja tanssia...


Olin koko syksyn "menossa" katsomaan Kinky Boots musikaalia. Jostain kummasta syystä en vain saanut sitä sovitettua aikatauluihini. Ensi-ilta suurella näyttämöllä oli 30.elokuuta. Olen vieläkin todella harmissani, että elokuussa kesälomani takia missasin Helsingin Kaupunginteatterin 2018-2019 näytäntökauden avajaiset. Luin kaikki arvostelut Kinky Bootsista ja elin melkein joka solullani tätä musikaalia lukiessani niitä. Helsinkiin oli vihdoin rantautunut Tony-, Grammy- ja Olivier -palkinnot saanut huippumusikaali maailmalta. Ihan mieletöntä!

Joulun välipäivinä sain vihdoin varattua itselleni myös lipun Kinky Bootsiin ja eilen oli tämä suuri ilta! Viime yönä minun unissa tanssittiin, laulettiin, heiluteltiin pitkiä punaisia saappaita ja elettiin suuria tunteita läpi uudelleen ja uudelleen. Silti aamulla heräsi virkistynyt ja superonnellinen musikaalin kokenut nainen, joka ehdottomasti haluaa nähdä sen vielä toisenkin kerran. Tästä ei voi saada kyllikseen vain yhdellä katsomisella.


Kinky Boots musikaalin käsikirjoitus on Harvey Fiersteinin ja musiikin sekä laulujen sanojen takana on iki-ihana Cyndi Lauper. Ihan käsittämätöntä miten hienosti Kari Arffmanin ja Hanna Kailan suomennos toimii - se svengaa kuin hirvi! Samuel Harjanteen ohjaus, Gunilla Olsson-Karlssonin koregrafia, Peter Ahlqvistin lavastus ja Tuomas Lampisen pukusuunnittelu saavat miettimään ollaanko sittenkin Broadwaylla eikä Helsingissä? Olen nähnyt musikaaleja muuallakin kuin Suomessa ja ei Kinky Boots kalpene niiden rinnalla yhtään. Päinvastoin!


Juoni lyhykäisyydessään on konkurssikypsän Pierce & Son kenkätehtaan kohtalo englantilaisessa pikkukaupungissa. Miesten kengät eivät enää pärjää ulkomaiselle halpatuonnille ja tilauksia palautetaan. Charlie Pierce (Petrus Kähkönen) perii tehtaan isänsä kuoltua. Charlie on ehtinyt muuttamaan tyttöystävänsä kanssa jo Lontooseen, josta joutuu vastentahtoisesti palaamaan takaisin tehtaaseen ja sen johtoon. Hän on onnekseen ehtinyt tavata drag queen Lolan (Lauri Mikkola) ennen paluutaan. Kenkätehtaalla tehdäänkin totaalinen muutos tuotannossa ja jatkossa siellä valmistetaan miehille naisten kenkiä. Nämä Kinky Bootsit päätyvät Milanoon messuille ja loppu onkin sitten historiaa...


Sekä Petrus Kähkönen että Lauri Mikkola ovat rooleissa aivan loistavia. Olen nähnyt Petruksen Billy Elliotin isoveljen Tonyn roolissa Helsingin Kaupunginteatterin esityksessä syksyllä 2015. Poikkeuksellisesti esitys oli Peacockissa kun teatteri oli silloin remontissa. Lauri puolestaan on jäänyt mieleen The Voice of Finlandin ensimmäiseltä tuotantokaudelta. Hän on esiintynyt myös UMK:ssa 2014. Kinky Bootsin päärooleihin juuri oikeat henkilöt ja heidän välinen kemia toimi äärimmäisen hyvin.

Musikaalissa on paljon hyviä näyttelijäsuorituksia ja upeaa tanssimista. Lolan enkelit ovat siis kaikki miehiä, joiden tanssimista huikean korkeissa korkokengissä on todella ilo katsella. Muistan lukeneeni jostain etteivät he olleet tottuneita korkkareihin ennen tätä produktiota. Lauri Mikkola kertoi MTV3:n uutisissa syksyllä, että "rakkoja on jalkoihin saatu runsaasti ja tiikeribalsamia on käytetty mutta kaaduttu ei olla". Ja Kinky Bootsin loppunumerossa näitä huikean korkeita stilettosaappaita näkyykin sitten useammissa jaloissa joten kyllä kaikki ovat saaneet harjoitella korkokengillä kävelyä tässä musikaalissa.


Kinky Boots musikaalissa on minusta paljon yhtymäkohtia Billy Elliot musikaaliin. Vaikka molemmissa on tehdasmiljöö, pikkukaupunki, nyrkkeily, tanssi sekä "hyväksy toinen sellaisena kuin hän on" mukana ne ovat silti hyvin erilaisia. Molemmat musikaalit ovat minua koskettaneet omalla tavallaan. Ja syvältä. Billy Elliotin olen nähnyt useampia kertoja - tosin DVD:ltä ja vain kerran teatterissa. Kinky Bootsit haluan ehdottomasti kokea toisen kerran vielä kuluvan kevään aikana. Tutkin jo eilen kuumeisesti uutta mahdollisuutta elää tämä ikimuistoinen ilta uudelleen.


Mikä minua sitten Kinky Bootsissa viehätti? Ystäväni kiteytti eilen hyvin myös minun ajatukseni kirjoituksellaan Facebook-seinälläni. "Ehkä meidän ei pitäisikään yrittää pistää ihmisiä laatikoihin vaan tykätä heistä sellaisina kuin ovat?"

Lolan opetus musikaalissa öykkäröivälle Donille on seuraava "Hyväksy toinen sellaisena kuin hän on." Tuo lause on hieno ja maailmaa syleilevä mutta kuinka moni meistä pystyy sen toteuttamaan? Meillä jokaisella on omat arvomme ja maailmankatsomuksemme, joiden avulla helposti lokeroimme ihmisiä. Emme edes aina välttämättä vaivaudu tutustumaan heihin ennen kuin olemme jo sijoittaneet heidät johonkin laatikkoon.

Kinky Boots kertoo minusta siitä miten kaksi hyvin erilaista - mutta toisaalta hyvinkin samanlaista - nuorta miestä löytävät ystävyyden ja yhdistävät kaksi maailmaa tehden jotain uutta ja vallankumouksellista. Peruukki, höyhenet, paljetit ja naisten vaatteet eivät muuta sitä ihmistä, joka niiden sisällä olla. Sankariksi voi tulla myös korkokengät jalassa ja tämän oppii myös Charlie musikaalissa.

Kinky Boots koskettaa. Esitys saa riehakkaalle tuulelle ja se vie mukaan. Musiikki, värit, äänet, paljetit tekevät hyvää sekä sielulle että silmille - vahva suositus!


"Voin sankariksi tulla kera korkokenkien."


Kuvituskuvat on otettu mahtavasta käsiohjelmasta, joka kannattaa jo 
visuaalisuuden ja tarinan takia ostaa. 
Itse esityksessä kuvaaminen on kielletty mutta 
rohkaistuin ottamaan yhden kuvan esityksen jälkeen. 

18 kommenttia:

 1. Tämä vaikuttaa juuri sellaiselta piristysruiskeelta, jonka tarpeessa olisin itsekin! Tuntui, että pääsin ainakin pienen osan elämään ja hengittämään tästä musikaalista jo yksin tämän sinun tekstisi kautta. Kiitos siitä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mrs B! Tämä todella sai aikaan suuri tunteita ihan laidasta laitaan. Tuntui vatsapohjassa ja sydämessä. Huikean hieno ja jos vain saat vielä liput niin mene ihmeessä.
   Kivaa uutta viikkoa <3

   Poista
 2. En ole koskaan pitänyt musikaaleista mutta tämä jotenkin vaikuttaa kiinnostavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musikaalit taitavat jakaa ihmiset. Niistä joko pidetään tai sitten ei. Tämä toimi kyllä erittäin hyvin ja laulajat erittäin ammattitaitoisia. Jo pelkästään katsomalla musikaalia ja sen vauhtia hengästyi itsekin.

   Poista
 3. Tämä oli niin hyvä! Tosin olen musikaali-ihminen eli ne uppoavat melkein jokainen ja melkein aina. Sinällään ei yllätä, mutta tämä oli jotenkin poikkeuksellisenkin hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen NIIN samaa mieltä kanssasi. Olen itsekin musikaali-ihminen. Tanssi ja laulu vievät mukanaan. Usein pelkään sitä, että suomennokset eivät toimi mutta Kinky Bootsissa kaikki meni nappiin ja maaliin. Kivaa uutta viikkoa Satu :)

   Poista
 4. Vitsit miten hauskan kuuloinen show ja mitä bootseja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viihdyttävä, hauska ja samalla hyvin koskettava <3
   Saappaat olivat huikeita!

   Poista
 5. Tämä olisi varmaan mahtava esitys! Loistavan mainospuheen pidit. Täällä jo googlailen lippuja esitykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on Minna ihan SUPERHYVÄ esitys! Hyvä, että googlailet lippuja sillä musikaali pyörii enää tämän kevään. Syksyllä tulee sitten Helsingin Kaupunginteatteriin Pieni Merenneito musikaali.

   Poista
 6. Kirjoitit kyllä tästä esityksestä niin hyvin ja syväluotaavasti, että se kiinnostaisi kyllä nähdä! Harmi vaan että reissuja pääkaupunkiseudulle tulee vain aniharvoin ja silloinkin nuo reissut on buukattu täyteen!

  hanna
  https://hannamaiav.vaikuttajamedia.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna <3 kauniisti sanottu! Ymmärrän, että muualta Suomesta ei vain piipahdeta Helsingin Kaupunginteatterissa vaan "tehdään teatterireissu", joka vaatiikin sitten enemmän järjestelyjä. Ehkä näet tämän jossain maailmalla - vaikka Lontoossa tai Nykissä.

   Poista
 7. Tämä toivottavasti tulee esitykseen uudelleen. Ensi kerralla niin aijon olla sormi näppäimistöllä heti kun liput tulee myyntiin. Mahtavasti kirjoitettu. Jo pelkkä postauksesi lukeminen vei ihan mennessään. Sä niin osaat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tinsku ihanuus <3 En usko, että tulee enää uudelleen koska on valtavan iso ja kallis produktio. Syksyllä alkaa taas uusi musikaali - Pieni Merenneito - teatterissa. Ehkä sinäkin voit nähdä tämän jossain muualla kuin Suomessa.

   Poista
 8. Minä olen useasti katsellut lippuja, mutta aina on jäänyt ostamatta. Nyt postauksesi jälkeen vähän harmittaa. Pitänee vissiin katsoa, että olisiko mitään enää jäljellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hajapaikkoja varmasti löytyy vielä mutta kannattaa olla nopea. Pitäisikö meidän yhdistää menot...

   Poista
 9. Voi tämän olisin halunnut nähdä, aika loppuun myyty taitaa olla. Itse kävin viikko sitten katsomassa TTT:ssä Tampereella Billy Elliotin - musikaalit on kyllä ihania, mukaansatempaavia kokemuksia! :)
  Iloista viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Billy Elliott on vaikuttava myös. Uskon, että olisit pitänyt myös Kinky Boots -musikaalista mutta lipputilanne taitaa olla aika loppuunmyyntiä. Ehkä näet sen jossain muualla tai vaikka DVD:ltä. Aurinkoista sunnuntaita Taina :)

   Poista