helmikuuta 02, 2019

Tulppaanit ovat jo lupaus tulevasta keväästä ♥



Eilen Keskustakirjasto Oodissa järjestettiin Oodi tulppaaneille -tapahtuma heti aamusta klo 10. Kotimaisten tulppaanien sesonki on nyt kuumillaan ja samalla Oodissa juhlistettiin myös Kauppapuutarhaliitto ry:n 100-vuotisjuhlintaa. Meille kotiinkin on jo ostettu yksi 25 valkoisen tulppaanin nippu. Pakko hehkuttaa, että nämä tulppaanit kestivät lähes viikon ja vain yksi niistä avautui täysin. Tästä "erilaisesta rohkelikosta" laitoinkin kuvan tuonne Instan puolelle. Myös valkoinen tulppaanikimppuni löytyy Marjon matkassa IG:stä.

Tulppaani tapahtuman aluksi huippufloristi Saija Sitolahti kertoi tämän hetken tulppaanitrendeistä ja käyttöideoista. Kirsikkana kakussa oli, että 100 tapahtuman osallistujaa pääsi mukaan Saijan kimpputyöpajaan tekemään itselleen oman tulppaanikimpun kotiin viemiseksi. Jos ei olisi ollut työpäivää olisin varmasti mennyt mukaan tähän Saijan kimppupajaan. Työpaja järjestettiin ensimmäisen kerroksen Maijansalissa. Hauska yhteensattuma, että minä vietin samaisessa salissa koko torstai aamupäivän yrityksemme tuotelanseerauksen merkeissä.



Minulla oli vakaa aikomus ehtiä eilen perjantai iltapäivällä piipahtamassa Oodissa katsoakseni miltä tulppaaniasetelmat näyttävät. Auraamattomat kadut ja lumikaaos sotkivat kuitenkin aikatauluni sen verran pahoin, että tulppaanien väriloiston ihailun jäi. Tänään olimme sopineet hyvän ystäväni kanssa kahvittelutapaamisen Oodiin. Väkeä oli todella paljon liikkeellä koska tänään Keskustakirjastossa vietettiin Robottipäivää. Kukkien jälkeen tekniikan nälkäiset isot ja vähän pienemmätkin ihmiset olivat kansoittaneet koko alakerran. Oodissa muuten tapahtuu ihan koko ajan jotain. Kiinalaista uutta vuotta vietetään Kansalaistorilla maanantaina 4.helmikuuta ja samalla myös Oodissa on siihen liittyviä tapahtumia. 



Oodista löytyi todella upeita tulppaaniasetelmia. Heti pohjakerroksen neuvonnassa oli ihan käsittämättömän kaunis vaaleapunainen viuhkamainen asetelma. Siinä oli mukana myös vaaleanpunaiseksi värjättyjä pajunkissoja, punertavia marjoja, helmiä sekä muitakin kukkia. Lumoava! Tulppaaneita löytyy myös 2. sekä 3.kerroksen asiointipisteistä. Vielä huomenna sunnuntaina uskoisin niiden olevan vielä esillä. Jos hyvä tuuri käy ja kukat kestävät ehkä vielä maanantainakin. Näitä kauniiden kukka-asetelmien toivoisi säilyvän useita päiviä, jotta mahdollisimman moni ehtisi nähdä ne. Kaikki kuvat (3 viimeistä lukuunottamatta) ovat Oodista.



Tulppaanien ilmestyminen kauppaan alkuvuodesta on aina lupaus siitä, että lumisateesta ja kylmästä ilmasta huolimatta kevät tulee. Nykyisten tulppaanien kantamuodot ovat muuten peräisin Osmanien alueelta (nykyinen Turkki) aina Himalajalle ulottuvalta vyöhykkeeltä. Villejä tulppaaneja kasvaa Keski-Aasiassa luonnonvaraisena noin 100 erilaista lajiketta.

Tulppaanit rantautuivat Turkista Hollantiin ja muuallekin Eurooppaan 1500-luvulla. Sipulikasveista tuli nopeasti suosittuja ja harvinaisemmista tulppaanisipuleista oltiin valmiita pulittamaan huomattavia summia rahaa. Tulppaanit muuten aiheuttivat maailman ensimmäisen pörssiromahduksen. Kun tulppaanikauppa kiihtyi markkinat ylikuumenivat. Yksittäisestä, harvinaisesta tulppaanin sipulista oltiin villimpinä vuosina valmiina maksamaan usean kivitalon arvoa! Siis ihan käsittämätön summa rahaa. Sipulikauppa kävi kiihkeimmillään Hollannissa vuosina 1636-1637, jolloin "tulppaanimania" aiheutti talouskuplan puhkeamisen.


Suurena tulppaanien ystävänä pääsin 2016 keväällä työmatkani yhteydessä viettämään muutamia tunteja Keukenhofin kukkapuistossa Hollannin Lissessä. Seuraavat kuvat on minun Keukenhof vierailulta tässä aivan huikeassa kukkaloistossa. Lisää kuvia löydät kun klikkaat minun postaukseen kukkaretkestä tuosta em. linkistä. Puistossa kulkiessaan tuli kuvia kyllä otettua aika huolellisesti.

Puiston alueelle on istutettu 7 miljoona kukkasipulia. Koko puiston alue 32 hehtaaria ja sieltä löytyy 15 kilometriä käveltäviä teiltä. Erilaisia lajikkeita Keukenhofista löytyy peräti 1600! Jos mietit vierailua nyt kuluvana vuonna on Keukenhof avoinna 21.3. - 19.5.2019. Puisto avataan aamulla klo 8 ja portit sulkeutuvat 19.30 illalla. Tämän vuoden teema Keukenhofissa on "Flower Power". Puiston muista isoista tapahtumista löytyy lisätietoa tästä.



Tiedän jo tässä vaiheessa, että omaan maljakkooni tulee tämän kevään aikana ilmestymään monia tulppaanikimppuja. Valittujen tulppaanien väri saattaa vaihdella ja onneksi tarjolla on aina monen värisiä kukkia. Myös jossain vaiheessa hurahdan ostamaan jotain erikoisempia lajikkeita kuten vaikka kerrattuja tulppaaneita tai hauskoja papukaijatulppaaneita. Mutta tulppaaneja vain pitää olla kotona keväällä koska minä rakastan niitä

Ja kyllä se kevät sieltä tulee - hitaasti mutta varmasti 



18 kommenttia:

  1. Ihania tulppaaniasetelmia!
    Olen pitkään haaveillut käyväni Keukenhoffissa. Ystäväni viime viikolla kysyi, että lähdenkö hänen kanssaa sinne, mutta en taaskaan saanut soviteltua sitä kalenteriini. Toivottavasti joku kevät pääsen käymään siellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä ihan huikea kukkajuttuja Oodissa. Aika freeseissä olivat vielä eilen mutta kovin montaa eivät tietenkään kestä kun eivät ole maljakoissa.

      Keukenhof on NIIN ihana paikka, että joskus olen miettinyt lentoa vain sinne ja takaisin yhden päivän aikana. Samoilua kukkien keskellä ja kotiin. Päivä täynnä väriä ja kukkaloistoa.
      Varmasti joku kevät sinäkin ehdit sinne vielä :)

      Poista
  2. Tuolla Keskustakirjasto Oodissa tuntuu tosiaankin tapahtuvan paljon ja kokoajan. Kiva tämä Oodi tulppaaneille-tapahtumakin. Tulppaanit tosiaankin kuuluvat kevääseen ja ovat niin ihania ♥ Eilen sain appivanhemmiltani kauniin kimpun tulppaaneja. Hollannin keväistä kukkaloistoa olisi ihana joskus päästä katsomaan. Kiitos, kun jaoit omia kuviasi sieltä ja pääsin niiden kautta ihastelemaan tulppaaniloistoa. Ja kyllä se kevät sieltä tulee, vaikkei tänä aamuna ehkä sitä uskoisikaan, kun katsoo ikkunasta ulos.

    Mukavaa sunnuntaita Sinulle, Marjo ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmiset ovat löytäneet Oodin todella hyvin. Se on todellinen "kaikkien olohuone". Nyt viikonlopun aikana ihmisiä oli niin paljon, että lastenvaunuja ei saanut tuoda sille. Tuo Robottipäivä oli kerännyt paljon kiinnostuneita ensimmäiseen kerrokseen ja myös toisen kerroksen työpajatiloissa kuhisi.

      Ihanat appivanhemmat sinulla! Minun maljakko odottaa nyt uusia tulppaaneja. Ihan varmasti pääset joku kevät Keukenhofiin.

      Kivaa sunnuntaita Krisse ♥

      Poista
  3. Tulppaanit olivat entisajan bitcoin!
    Olen pari kertaa ollut Saijan pikasidontakursseilla, hauskaa puuhaa ja lopputuloksestakin on tullut kiva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeps...tulppaanimania oli aika kova juttu ja kupla sitten puhkesi monen kannalta ikävällä tavalla 1600-luvulla.

      Saija kurssi minuakin poltteli mutta en valitettavasti ehtinyt mennä. Kukkien sidonta on ihan rentouttavaa puuhaa. Pidän!

      Poista
  4. Ihania kuvia <3 Tulppaanit kuuluvat ehdottomasti omiin lempikukkiini ja tuovat talvekin keskelle kevään tuntua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mira ♥ Juuri heitin valkoiset tulppaani roskiin ja odotan jo innolla mikä väri tulee seuraavaksi niiden tilalle...

      Poista
  5. Ai hitsinpimpulat kun on kauniit värit. Tahtoo kevään äkkiä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Melissa ♥ Tulppaanit vaan on niin ihania!
      Minäkin tahtoisin kevään jo kohta tänne...kohta lähden kaivamaan autoa lumesta...
      toivottavasti löydän sen :D

      Poista
  6. Upeita asetelmia! Itse odotan kevättä ja kukkapenkistä kohoavia tulppaaneja,niitä tosin voisi olla enemmänkin ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myyrille taitaa maistua kukkasipulit joten ehkä he harventavat sinun kukkapenkkejä😁 Toivotaan, että jättävät rauhaan tänä keväänä

      Poista
  7. Upeita kukka-asetelmia ja ihana tuo tulppaanipuisto! Minäkin olin eilen Oodissa, mutta niin oli muutama muukin, joten eipä törmätty!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulppaanit vaan on NIIN ihania! Keukenhof on vierailemisen arvoinen paikka eli laita korvan taakse jo menet Amsterdamiin.

      Eilen Oodissa oli kyllä melkoista kuhinaa. Huomasinkin teidän YouTube videosta, että olitte Pian kanssa tubettaneet sieltä. Hauskoja nämä huoneet, joita voi varata itselleen. Me istuimme torstaina oman lanseerauksemme jälkeen yhdessä ja pidimme pikku yhteenvetoa aamupäivästä. Netistä vain varaus huoneelle ja hetkeksi omaan rauhaan pois hälinästä. Pidän!

      Poista
  8. Täällä jo toinen kimppu ostettu kotiin tulppaaneja. Ne tosiaan tuovat mieleen kevään ja sitä päin tässä mennään koko ajan, onneksi! Aivan ihania kukka-asetelmia <3
    Ihanaa iltaa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua kuolasin tuota viuhkamaista asetelmaa missä oli niitä pajunkissoja. Se oli luonnossa vielä kauniimpi kuin kuvassa. Ostin vaihteeksi kimpun krysanteemeja eilen kun tulppaanit olivat lopussa.

      Kivaa uutta viikkoa Outia ja toivottavasti olet jo terve <3

      Poista
  9. Saijan työt hurmaavat aina! ❤️
    Kiitos kun jaoit tunnelmapaloja Oodista.
    Lempeitä helmikuun tuulia sinne pohjoiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna 😘 Meillä vain lumisateet jatkuvat ja lisää valkoista sataa...onkohan jääkausi alkamassa 😉
      Ollapa nyt siellä etelässä....

      Poista