helmikuuta 24, 2019

Värikäs Frazada tuo iloa kotiisi


Olen koko ikäni haaveillut matkasta Peruun sekä siitä, että näkisin Andit. Meillä oli lapsuudenkodissani kirja Conquistadoreista - Amerikan mantereen valloittajista. Kirja oli täynnä aivan mielettömiä kuvia Perusta ja selaisin sitä innolla. Olen jopa unissani vaeltanut Inca trailia entiseen inkakaupunkiin Machu Picchuun ja tuijottanut Auringon temppeliä. Vielä en Peruun saakka ole päässyt kuin matkaamalla iltaisin Höyhensaarille mutta pari viikkoa sitten sain nähdä Andien naisten käsin tekemiä värikkäitä kankaita melkein kotinurkillani täällä Suomessa.

Ystäväni Minna, joka omistaa Mäntylinnan huoneistomajoituksen laittoi minulle viestiä. "Menen käymään Frazadassa huomenna - tulisitko mukaan? Mulla on haussa kapea "matto" Mäntylinnan mustan sohvan istuinosan päälle." Klikkasin auki Minnan lähettämän Fradazan nettisivun ja nähdessäni värikkäät kankaat ei minua kahdesti tarvinnut kutsua. Minähän rakastan värejä joten Audin nokka kohden Metsäpurontietä Maunulassa.

Kuva Pixabay

"Frazadat ovat Andien naisten jo vuosisatojen ajan kutomia lämpimiä kankaita, joita käytetään mattoina tai huopina. Värit ja kuviot kertovat tarinaa paikkakunnasta, perhetapahtumasta, luonnonilmiöistä... Materiaaleina käytetään itse kerityn lampaanvillan lisäksi joskus myös laaman- ja alpakanvillaa. Langat värjätään käsin, ja luonnon väriaineita käytetään runsaasti. Kudontatekniikat siirtyvät äidiltä tyttärelle." Frazada


Me vierailimme Minnan kanssa Frazadan pop-up -myymälässä, joka löytyy siis osoitteesta Metsäpurontie 19-21. Pop up -myymälä on avoinna joka maanantai 15.30-18.30, sekä hyvin joustavasti sopimuksen mukaan. Myymälä löytyy katutasosta ja vinkkinä se on lähellä Maunulan asukastalo Saunabaaria. Tämä arkkitehti Viljo Revellin 1951 suunnittelema rakennus palveli aikanaan nimensä mukaisesti yhteissaunana 500 kylpijälle iltaa kohden. SAUNA -kirjaimetkin on palautettu 2007 takaisin talon julkisivuun.
Lainattu Frazadan nettisivuilta

Ulkona oli ehtinyt jo hämärtyä mutta astuessamme sisälle siellä melkein paistoi Andien aurinko sillä niin värikkäitä ja iloisia nämä Andien naisten kutomat frazadat ovat. Meidät otti vastaan Pia, jonka ansiosta näitä iloisen värisiä frazadoita on saatavilla myös Suomessa. Hän on itse löytänyt frazadat vaeltaessaan Andeilla ja aloittanut myös niiden tuomisen Suomeen.

"Näin syntyy frazada: keritystä, karstatusta, kehrätystä ja värjätystä villasta. Loimen toinen pää sidotaan kutojan vyötärölle ja toinen esim. seinällä olevaan koukkuun. Yksi frazada kootaan kahdesta kappaleesta yhteen ompelemalla. Sauma ja reunat voidaan vielä koristella ompelein. Yhden frazadan kutominen kestää noin kaksi viikkoa." 

Lainattu Frazadan Instagramista 

Pia kertoi myös, että tuotteiden ostoprosessissa panostetaan siihen, että niitä tekeville käsityöläisille - perulaisille naisille - jää mahdollisimman suuri osa tuotteen hinnasta. Tämä on minusta suurenmoista ja vastuullista toimintaa - arvostan! Naiset pystyvät ansaitsemaan perheelle toimeentuloa tehden frazadoita kotonaan eikä heidän tarvitse jättää kotiseutujaan mennäkseen töihin suuriin taajamiin tai kaupunkeihin. 


Koska frazadat on kudottu käsityöläisten kotona, ehkä ulkonakin tai maalattiaisissa huoneissa kannattaa ne käyttöönotettaessa kunnolla tomuttaa.

Villahan on materiaalina likaa hylkivä joten hyvin pitkälle pärjää vain tuulettamalla frazadaa ja pyyhkimällä mahdollisia tahroja siitä pois. Talvella kun on lunta villamatot rakastavat pakkaslumikylpyjä. Muistan, että meillä kotona villamatot tampattiin aina pakkaspäivinä lumihangessa. Omassa kodissani minulla ei tällä hetkellä ole yhtään villamattoa mutta jos olisi veisin ne ehdottomasti ulos hankeen.

Perulaiset naiset suosittelevat maton pesemistä kylmässä vedessä käsin tai jaloin. Pia kertoi, että mattoja poljetaan pestessä kuin viinirypäleitäkin niitä käsitellessä. Voit kurkistaa tästä miten Pia suosittelee frazadoita pestäväksi kotioloissa.


Minna löysi oman frazadansa meidän reissultamme ja se on nyt Mäntylinnan huoneistonmajoituksen sohvalla. Eikös näytäkin upealta tässä 50-luvun tyyliin sisustetussa asunnossa? Jos sinua kiinnostaa lukea minun vierailustani Mäntylinnassa niin tästä pääset parin vuoden takaiseen kesäyöpymiseeni siellä.Kiitos Pialle mukavasta juttutuokiosta Frazadan pop-up -myymälässä!

Kuva Pixabay

14 kommenttia:

 1. Voi, mitä ihanaa väri-iloittelua ♥ Kivoja värejä noissa matoissa ja tyynynpäällisissä. Arvostan tuotteiden ostoprosessin vastuullisuutta. Perulaiset naiset tekevät valtavan työn huonoissa oloissa kutoessaan mattoja.

  Meilläkin villamatot tomutettiin talvisin lumihangessa. Se on kyllä tosi hyvä keino.

  Mukavaa uutta viikkoa Sinulle, Marjo ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeita värejä ja ihania yhdistelmiä! Minä itse arvostan juuri sitä, että näitä myös tuotetaan vastuullisesti Suomeen jotta myös itse tekijöille - Andien naisille - jää tästä ansiota ja elantoa.

   Arvasin, että teilläkin on matot tomutettu lumihangessa. Meidän taloyhtiössä on pari perhettä, jotka edelleen tekevät näin. Itse pidän aina villavaatteita käytön jälkeen roikkumassa parvekkeella niin ne puhdistuvat.

   Kivaa viikkoa ja lomaa myös sinulle Krisse ♥ nauti!

   Poista
 2. Ihanan värikkäitä! Miellyttävät minun värisilmääni. Ja tuo vastuullisuus vain lisää viehättävyyttä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni oli vähän nuhjuinen ja väsähtänyt olo kun menin silloin Frazadaan mutta väreillä on kyllä todella energisoiva vaikutus. Siellä melkein siis paistoi aurinko vaikka ulkona sitä koko päivänä oltu edes nähty. Vastuullisuus on tärkeä juttu itsellenikin ja se, että naiset voivat tehdä työtä kotoa käsin omilla seuduillaan.

   Poista
 3. Ihania värejä, nuo aivan taatusti piristävät mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värit piristävät ja antavat myös energiaa. Itse käytän punaista pukeutumisessa aina voimavärinä.

   Poista
 4. Heti löytyi muutama tyyny, jotka sopisivat meidänkin kotiin. Ihanan värikästä <3
  Kaunista viikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värit ovat ihania ja tuovat kyllä keväistä fiilistä kotiin.
   Mukavaa viikkoa Outi ♥

   Poista
 5. Upeita töitä ja todella kauniissa väreissä <3 Villa on myös laadukas luonnonmateriaali.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä! Villa on juurin materiaali, joka todella kestää paremmin oikein hoidettuna kuin keinokuidut.

   Poista
 6. Olipa mielenkiintoinen postaus! 😊 Aivan ihania nuo värit ja upeita töitä kaikkinensa! Heti tuli kauhea innostus neuloa riemunkirjavat villasukat, kun näin nuo värit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emma :) Värit inspiroivat sinut ehkä kutomaan villasukat - joten värit toimivat!

   Poista
 7. Upeita väriyhdistelmiä. Minulla on kevyt perulainen villaviltti vuosien takaa kun virittelimme bisnestä perulaisen yrityksen kanssa. Siitä ei siloin tullut mitäään, mutta sain ottaa peiton kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännää, että olet ollut yrittelemässä perulaisten villavilttien tuontia Suomeen. Uskon, että laadukas tuote myös se viltti.

   Poista