helmikuuta 20, 2019

Karl Lagerfeld ja Chanel SS 2019


Yksi 1900-luvun muodin vaikutusvaltaisimmista muotisuunnittelijoista on poissa. Eilen päivällä Pariisista tulleet ikävät uutiset kertoivat, että Chanelin pääsuunnittelija Karl Lagerfeld on kuollut 85 vuoden ikäisenä. Ikoninen mustien aurinkolasien ja poninhännän omaava legenda oli siirtynyt tästä ajasta ikuisuuteen. Mies, joka vuonna 1983 siirryttyään Chaneliin alkoi kiivaasti nuorentamaan ja modernisoimaan konservatiivista muotitaloa. Tyyli-ikoni, jonka tavaramerkkinä olivat kovat, korkeat kaulukset, mustat vaatteet ja käsineet. Muotisuunnittelija, joka vuodesta toiseen uudistui ja toi uutta catwalkille. Tunsin haikeaa surumielisyyttä koska minusta Karl Lagerfeld oli iätön ja käsite vähän kuin Aira Samulin meillä Suomessa.Viimeinen näytös, jossa Karl Lagerfeld oli itse läsnä pidettiin 2.10.2018. Näytöksessä esiteltiin kevään/kesän 2019 Chanelin mallisto. Pariisin maailmannäyttelyyn 1900 rakennettu lasinen näyttelyhalli Grand Palais oli muutettu tähän näytökseen käsittämättömän upeaksi merenranta maisemaksi. Taustalla kirkuivat lokit, mallit kävelivät hiekkarannalla ja myös vesielementti oli osa catwalkia. Muistan katselleeni näitä näytöskuvia viime syksynä haaveillen siitä kuinka mieletöntä olisi joskus päästä Chanelin näytökseen vieraaksi. Laiton myös merkille, että Karl Lagerfeld oli ilman mustia aurinkolasejaan ja näytti hieman väsyneeltä.Karl Lagerfeldt syntyi Saksan Hampurissa 10.9.1933. Hän jätti myöhemmin t-kirjaimen pois sukunimestään muuttuen siis Lagerfeld nimiseksi. Nuori 22-vuotias Karl voitti vuonna 1955 International Woof Secretariat -kilpailun ja sai paikan ranskalaisen Pierre Balmainin muotitalosta. Hän ehti työskennellä Jean Patoulla, Valentinolla, Krizialla ja Charles Jourdanilla kunnes vuonna 1964 päätti pitää tauon muotimaailmasta. Lagerfeld lähti opiskelemaan taidetta Italiaan.

Paluu muotimaailmaan tapahtui 1967 kun Karl Lagerfeld siirtyi Fendille. Hän työskenteli myös ranskalaiselle Chloén muotitalolle ennen siirtymistään Chanelille. Muistan itse elävästi kun Lagerfeld teki vuonna 2004 yhteistyömalliston H & M valmisvaateketjun kanssa suunnitellen upean kokoelman. Kuolasin sieltä monia tuotteita mutta itse ehtiessäni liikkeeseen ne kaikki oli jo myyty!
Karl Lagerfeld oli tunnettu myös todella spektaakkelimaisista ja ajan hermolla olevista muotinäytöksistä. Vuoden 1991 Chanelin näytöksessä oli hip-hop musiikkia ja "urheiluvaatemaisuutta". Vuonna 2008 Grand Palaisin keskellä on valtava Chanel karuselli täynnä jättimäisiä Chanel laukkuja. Skandinaviasta tuotiin jäätä tonneittain vuoden 2010 näytökseen, jotta saatiin aikaan jäävuori ja jääpatsaita catwalkille. Seuraavana vuonna Versailles "oli siirretty" kuvainnollisesti näytökseen. Ilmastomuutokseen otettiin kantaan 2013 ja catwalkilla seisoi rivi tuulimyllyjä ja aurinkopaneleita mallien lisäksi. Lentokenttä miljöö (2016) ja avaruusasema (2017) teematkin ovat olleet muodin esittelylle taustana. Ihan huikeaa!

Karl Lagerfeld on ollut tunnettu myös kärkkäistä mielipiteistään ja erikoisista tavoistaan. Ehkä hän halusi kohauttaa mielipiteillään muotimaailmaa ja pitää sitä vähän koko ajan varpaillaan. Värikäs persoona otti kantaa asioihin eivätkä suorat kannantotot aina miellyttäneet kaikkia. Karl Lagerfeld ei koskaan sopinut tapaamisia aamuihin koska hän ei ollut aamuihminen. Muoti-ikoni rakasti Coca Cola Zeroa ja väitti sen avulla laihduttaneensakin.

Lagerfeldin silmäterä oli valkoinen persialainen kissa Choupette. Kissalla oli kaksi omaa palvelijaa pitämässä siitä huolta ja totta kai myös Ingtragram tili. Lagerfeld oli sanonut, että hän menisi kissansa kanssa naimisiinkin jos se olisi mahdollista. Mietin tuleeko kissa Choupette nyt perimään Lagerfeldin omaisuuden...nähtäväksi jää.

Tammikuussa 2019 Karl Lagerfeld ei enää osallistunut Chanelin muotinäytökseen Pariisissa. Lehtitietojen mukaan hän olisi sairastellut jo silloin. Näkemäni joulukuinen lehtikuva miehestä kertoi ettei hän ehkä voinut enää hyvin ja jäi pois julkisuudesta.

RIP Karl Lagerfeld - muotimaailmaan jää iso aukko täytettäväksi

Kaikki postauksen kuvat ovat lainattu netistä. Näytöskuvat Vogue. 

14 kommenttia:

 1. Upea suunnittelija, joka jättää suuret saappaat täytettäviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole täysin samaa mieltä! Hyvä pitkä elämä takana ja loppuun saakka teki mallistoja.
   Ihailen näitä "ikiliikkujia", jotka eivät eläköidy vaan jatkavat.

   Poista
 2. Choupetella on jopa oma talo Lagerfeldin talon vieressä Pariisissa. Choupete taitaa tosiaan olla mainittu testamentissakin, mutta kissa ei ainakaan suoraan voi periä. Eiköhän Karl ole sille kuitenkin järjestänyt lokoiset päivät jatkossakin.

  Jännittävä nähdä kuinka Chanelin tyyli tulee muuttumaan ja miten käy Karl-merkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Choupette viettää varmaan "kissanpäiviä" jatkossakin palvelijoidensa kanssa. Onhan hän tosi söpö!
   Mietin samaa miten Karl-merkki. Chanel saattaa muuttua taas konservatiivisemmaksi kun Lagerfeld on poissa.

   Poista
 3. Itsekin lukaisin eilen iltapäivälehtiin kirjoitetut artikkelit herrasta. Värikäs persoona :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värikäs, luova ja mielenkiintoinen. Aika näyttää miten Chanel tulee muuttumaan ja säilyykö räväkkyys enää.

   Poista
 4. Todella surullinen uutinen tuo, kyseessä kuitenkin aivan mieletön persoona!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka Lagerfeld oli jo iäkäs niin olihan tämä surullinen uutinen. Viime viikkoina on tullut monia ikäviä menetyksiä.

   Poista
 5. Todella surullinen uutinen, vaikka olihan muoti-ikonilla jo ikää. Kaiken kaikkiaan todella suuri menetys. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karl Lagersfeld oli luova korkeasta iästään huolimatta loppuu saakka.
   Isot saappaat jäävät tyhjäksi ja todella on jännää myös nähdä miten Chanel tulee muuttumaan.

   Poista
 6. Suuri menetys muotimaailmalle :/. Hän oli kyllä mielenkiintoinen persoona!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen oli juuri oikea sana kuvaamaan Lagerfeldiä! Hän yllätti aina vuosi toisensa jälkeen eikä ollut ennakoitavissa.

   Poista
 7. Chanel ei ole koskaan kuulunut mun suosikkeihin mutta iso nimi on jättänyt isot kengät täytettäväksi. Muotimaailman ongelma on nykyään pitkälti se, että useat nuoret suunnittelijat eivät osaa enää ommella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en pitänyt vuosi sitten Chanelin mallistossa pvc-kengistä ja -saappaista. Lagerfeld kuuluu vielä siihen ikäpolveen, joka osasi todella myös itse ommella. Pääsin viime viikolla vierailemaan Aalto-yliopistolla TaiKin tekstiilipuolella ja sillä ommeltiin kovasti. Tärkeää suunnittelijan on myös itse osa ommella.

   Poista