helmikuuta 27, 2019

Huikeat Väre ja Business 3.0 Otaniemen kampuksella


Tuoreessa QS:n yliopistovertailussa Aalto-yliopiston taiteen ja muotoilun ala nousi ranking listalla jo maailman 7. parhaaksi. Aallon arkkitehtuurin ala nousi neljä pykälää ylemmäs sijalle 42. Ja myös liiketaloustiede oli sadan parhaan joukossa. Aivan huippu juttu Suomelle! QS World University Rankings vuoden 2019 listalla oli mukana 48 tieteenalaa ympäri maailmaa.

Jos Aalto-yliopiston maine akateemisessa maailmassa on hyvä niin upeita ovat myös uudet Otaniemen kampuksen rakennukset Väre ja Business 3.0. Pääsin viime viikolla kurkistamaan sekä TaiKin että Kauppakorkeakoulun kiinteistöihin. Olimme ystäväni Sarin kanssa viritelleet tätä vierailua jos silloin kuin taiteenalan ihmiset muuttivat Hämeentieltä Otaniemeen mutta aikataulumme eivät menneet yksiin. Kauppakorkeakoulu oli paria päivää ennen minun vierailuani muuttanut omalle puolelleen joten näin nyt molemmat rakennuksen osat samalla kertaa.

VÄRE - Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu


Molemmat rakennukset ovat Verstas Arkkitehtien suunnittelemia ja pääsuunnittelijana on ollut arkkitehti Jussi Palva. Otaniemen kampus on perinteisesti ollut Alvar Aallon jäljiltä hyvin punatiilinen arkkitehtuuriltaan. Uudet korkeakoulurakennukset on suunniteltu siten, että ne täydentävät sekä arkkitehtuuriltaan että väritykseltään jo olemassa olevaa rakennuskantaa. Uuden ja vanhan väliin on jätetty kohtaamisaukio, jota ei vielä ihan lumikasojen alta hahmottanut viime viikolla.

Lumen, Kirsi Kaulanen

Väre rakennus on laajuudeltaan noin 27 000 neliötä ja kylkeen tullut A Bloc kauppakeskus noin 6000 neliötä. Kauppakorkeakoulun puoli on puolestaan n. 10 000 neliötä. Sari kertoi, että korttelikokonaisuudessa on kerrosneliöitä enemmän kuin Helsingin Kampin keskuksessa kaupallisia tiloja. Arkkitehtonisesti tilat koostuvat pienistä blokeista, joita yhdistävät korkeat valopihat. Kulkiessamme Väreen tiloissa siellä oli hyvin kylämäisiä pieniä kokonaisuuksia joten tilat tuntuivat avaruudesta huolimatta viihtyisiltä.


Väreen tiloissa väritys on hyvin vaaleaa ja Aaltomaista puusäleikköä näkyi mm. pääaulassa ja portaissa. Täällä ei minusta väriä tarvitakaan enempää jotta tiloissa olevat taideteokset pääsevät esille. Toisaalta myös luovat ihmiset ovat koko ajan tekemisissä värien kanssa joten ympäröivän tilan on hyvä on selkeä ja harmoninen väritykseltään. Itse pidin myös siitä, että avotilassa risteilevien portaiden kaiteet olivat "ihanan rouheat".


Väreen ravintola oli myös täynnä erilaisia istuinryhmiä hauskoista majoista puupölleihin. Täällä oli myös rohkeampaan värien käyttöä sekä paljon viherkasveja ja erilaisia valaisimia. Koska tapasimme myöhään iltapäivällä ei tehnyt mieli enää syödä mitään joten jatkoimme matkaa.

Kävimme kurkistamassa mitä löytyy Kauppakeskus A Blockin puolelta. Siellä näytti olevan iso kuntosalit, jonka edestä laskeuduttiin "Alvar Aallon" ohitse itse kauppatasanteelle, jonka läpi kuljetaan sitten myös metroon. Alepa, Booklyn Cafe, Alko, Clas Ohlson, Fafa's, Fazer, Jungle Juice Bar, Espresso House...olihan siellä vaikka mitä ja totta kai myös Aalto University Shop.


Ennen kuin siirryimme Kauppakorkeakoulun puolelle Sari vei minut katsomaan myös työpajoja. Työpajoissa on lasien läpi mahdollisista katsella opiskelijoiden työskentelyä. Täällä en luonnollisesti ottanut valokuvia ja pyrin muutenkin liikkumaan häiritsemättä opiskelijoita. Läpinäkyvyys ja kaikkien pajojen sijoittaminen pohjakerrokseen on varmaan suurin muutos Hämeentien tiloihin, jotka olivat ihan eri tyyppisiä. Ehkä uudessa Väreessä tulee myös enemmän vuorovaikutusta eri aloja opiskelevien välillä kun kaikki opintotoiminnat ovat yhdessä kerroksessa.


Koska Sari tietää minun kenkähulluuteni menimme katsomaan myös Mind The Shoes -kenkänäyttelyä. Aika huikeita kenkiä opiskelijat olivat luoneet. Valitsimme molemmat nuo kultaiset Pony Tails -kengät suosikiksemme. Myös kukalliset "gladiaattorisandaaleiksi" tuunatut kumisaappaat olivat jännät.


Jouduin lainaamaan alla olevan ulkokuvan rakennuksesta netistä koska pois lähtiessäni oli jo ihan pimeään. Vasemmalla kauppakeskus A Block, seuraavaksi Väre ja oikealla osittain näkymättömissä on Business 3.0 eli Kauppakorkeakoulun tilat.BUSINESS 3.0 - KauppakorkeakouluKauppakorkeakoulu muutti perinteisestä Runeberginkadun toimitalosta 15.helmikuuta Otaniemeen. Kun itse vierailin talossa oli tenttiviikko joten siellä oli melko tyhjää opiskelijoiden suhteen. Tällä puolella arkkitehtuuri on täsmälleen sama mutta väritys on täysin erilainen. Puuta on paljon enemmän ja myös ehkä värikkyyttä kalusteiden tekstiileissä. Kokonaisuus on harmoninen ja olihan meidän Sarin kanssa pakko kierroksen päätteeksi istahtaa nauttimaan oikein kunnon laskiaispullat hillolla ja kermavaahdolla tuohon yläkuvan kahvioon.


Pääenergialähteenä molemmissa rakennuksissa on geoenergia, joka kattaa 90 prosenttia lämmitystarpeesta ja jäähdytystarpeen kokonaan. Kiinteistön alla on 67 noin 320-metristä energiakaivoa. Rakennusten katolle on asennettu myös yli 1000 neliötä aurinkopaneeleita. Maalämpöjärjestelmän tehoa pystyttiin testaamaan jo viime kesän helteillä ja se toimi.


Mietin tiloissa kulkiessamme, että myös rakennusteknisesti kiinteistö on ollut melkoinen haaste. Rakennus on hyvin monimuotoinen ja se sisältää erilaisia kulmia paljon. Jos kiinteistössä on suorakaiteen muotoisia "huonekyliä" on siellä myös runsaasti suorakulmioita tai pitäisikö niitä nimittää salmiaikeiksi, jotka toimivat kohtaamistiloina. Näissä tiloissa voivat opiskelijat myös esillä töitään ja siellä voi vaikka halutessaan kahvitella.

Odotan jo innolla miltä Otaniemessä näyttää keväällä ja kesällä kun lehdet ovat puissa. Täytyy mennä uudelleen fiilistelemään tuohon aukiolle ja pistäytyä vaikka kahvilla A Blockissa.
Kiitos Sarille kattavasta esittelystä ja kahvihetkestä  6 kommenttia:

 1. Jestas miten upeat rakennukset! Muistan tuon alueen 70-luvulta jolloin käytiin discossa siellä, olikohan sen nimi TF (me puhuttiin täffästä) silloin...? Pitäisiköhän mennä verestämään muistoja ja ihmettelemään tätä uutta arkkitehtuuria :)
  Kiitos hyvästä katsauksesta ja upeista kuvista Marjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit :) Mene ihmeessä katselemaan Otaniemeä! Se on kyllä muuttunut ihan hurjasti ja parempaan suuntaan minusta. Liikennejärjestelytkin ovat vähän erilaiset näiden uusien rakennusten myötä. Uusi kauppakeskus sisälsi myös ruokapaikkoja mm. Konnichiwa ja Fafa's sekä kahviloita. Odotan itse siihen kun viimeisetkin lumenrippeet hävinneet ja menen sitten uudelleen tutkimusretkelle.

   Kivaa päivää Maarit :)

   Poista
 2. Nuo tilat on kyllä aivan huikeat. Minun ystäväni on tuolla töissä ja hänen kauttaan olen nähnyt tuolta eri paikkoja.
  Ihanaa torstaita sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä yhteensattuma, että sinun ystäväsi on täällä töissä. Minulla on itse asiassa kaksikin ystävää täällä. Maailma on pieni.
   Kivaa iltaa Outi <3

   Poista
 3. Poika aloitti opiskelut Kauppakorkeassa viime syksynä. On kuulemma hieno paikka. Helposti pääsee metrolla kulkemaan. Sinikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnittelut pojalle opiskelupaikasta ja teille vanhemmille myös. Upea juttu!
   Hienoihin puitteisiin pääsee opiskelemaan ja todella metro tulee suoraan
   rakennukseen. Hyvää viikonloppua Sinikka :)

   Poista