syyskuuta 23, 2018

Rummu Karjäär - mystinen louhos ja uponnut vankila Harjumaalla

 Yhteistyössä Visit Harju/Visit Tallinn ja Tallink Silja 

Seison puisella isolla ponttoonilautalla tekojärvellä. Lautta lipuu hitaasti eteenpäin takana puksuttavan perämoottorin voimalla. Ympärillä aukeaa kirkasvetinen kaunis järvimaisema. Ilmassa leijuu maagisen hiljaisuuden tuntua. Aurinkokin paistaa lähes pilvettömältä taivaalta vaikka on jo syyskuun loppu. Yhtään lintuakaan ei näy lentämässä sinitaivaalla. Matkaamme kohden mystistä isoa tuhkakivimäkeä, joka siintääkin jo horisontissa.

Tekisi mieli nipistää itseään käsivarresta jos tämä onkin vain unta. Mieleen tulvahtaa elokuvakohtauksia Mad Max ja Blade Runner leffoista. Mihin minä oikein olen matkalla... Ja miksi veden alta puskee siellä täällä esille puiden runkoja... Kirkkaasta vedestä erottaa myös rakennuksia... Aivan kohta ollaankin jo perillä paikassa Rummu Karjäär!


Vietin viime torstaina taas  yhden "kesälomapäivän" ja lähdin mukaan pressimatkalle Viron Harjumaalle. Harjumaa eli Harjun maakunta on pohjoisin Viron maakunnista ja sen pääkaupunki on Tallinna. Harjumaa on Viron runsasväkisin ja tiheimmin asuttu maakunta. Yli 45% virolaisista asuukin Harjumaalla. Kävimme päivän aikana myös Turbassa hieman etelämpänä mutta siihen palataan myöhemmin.


Lähdimme ajamaan Tallinnasta Haapsaluun päin pikkubussilla. Matka kesti noin 45 minuuttia ja lähestyessämme kohdetta tie tuntui kapenevan kapenemistaan. Saavuimme perille Paekaldan Lomakeskukseen ja kävelimme suoraan tekojärven rannalle. Matkaohjelmassamme kerrottiin, että jatkaisimme retkeämme veneellä Rummun louhokseen. Laskeuduin siihen "laiturille" muiden mukana miettien, että koskahan meidän veneemme mahtaisi tulla...


Kunnes havaitsin, että tämä "ponttoonilaituri" olisikin meidän "veneemme", jolla huristelisimme tekojärveä varsinaiseen kohteeseen Rummun louhokseen. Kurkkasin myöhemmin lomakeskuksen nettisivuilta, että seilauslauttamme oli kooltaan 5x12m. Niin vain taitava kuljettajamme sai sen irtautumaan rannasta ja Mercuryn voimalla mentiin. Lautalla oli jopa pirtinpöytä penkkeineen joten siinä sitten matkan aikana juotiin kaffetta ja nautittiin pientä huikopalaa. Täytyy sanoa, että "eksoottinen" venematka ja taisi olla ensimmäinen kerta kun matkasin lautalla.


Miksi me sitten seilasimme tekojärvellä ja mikä ihme on Rummu Karjäär? Kaikki on saanut alkunsa vuoden 1938 alussa kun tälle alueelle perustettiin Murrun vankila. Lähellä sijaitseva kalkkikivilouhos Rummu Karjäär tarvitsi kipeästi työvoimaa, jota saatiinkin jatkossa Murrun vangeista. Viro on kuuluisa kalkkikivestään ja vuonna 1992 kalkkikivi julistettiinkin Viron kansalliskiveksi. Kalkkikivi muodostaa mahtavia rantatörmäitä Viron pohjoisrannikolle sekä maan länsiosiin. Juuri täältä Vasalemman kunnasta on louhittu vuosikausia kalkkikiveä eli Vasalemman marmoria.


Kuva Wikiwand: Vangid Vasalemmas marmorit murdmas, 1938Lähestyessämme Rummun louhosta oikealla puolella tekojärveä alkoi silmä hahmottamaan sekä vankilamuuria sekä piikkilanka-aitoja. Noista korkeista tähystystorneista on valvottu etteivät vangit ole paenneet vankilasta. Murrun vankilan viereen rakennettiin neuvostovallan aikana uusi Rummun vankila, jota nyt katselimme lautaltamme. Tuolla kiven sisällä olivat kaidalta tieltä poikkenneet henkilöt viettäneet vuosia ehkä vuosikymmeniäkin lukien tiilenpäitä.

Tunnen jotain kummallista vetoa hylättyihin rakennuksiin ja sellaisiin "ehkä vähän kiellettyihinkin kohteisiin". Ehdin vierailla Tallinnan Patarein vankilassakin kahdesti ennen sen sulkeutumista 2016 lokakuussa. Tästä pääsee kurkistamaan reissuuni Patarein viimeisen vankilanjohtajan Nikolai Kaskin opastuksella vankilassa. Toisella kerralla olin Patereissa ominpäin ja silloin pääsin näkemään myös sairaalaosaston. Myös Kakolan vankilaan ehdin ennen sen sulkeutumista vuosi sitten.

Tällä Rummu Karjäär reissulla ei aikaa valitettavasti riittänyt kurkistaa miltä tässä hylästyssä Rummu vankilassa olisi näyttänyt. Toisaalta vankila-aluekin on suljettu ja sinne pääsy myös estetty. Ainahan sitä voi kuitenkin päästä luikahtamaan jostain aidanrakosesta sisälle...en silti kehota ketään tekemään näin...Mutta entäs tämä tekojärvi sitten - miten se on syntynyt? Kun Neuvostoliitto romahti 1991 ja Viro itsenäistyi myös Murrun vankila suljettiin samalla. Kiven tuotannolle ei ollut enää kysyntää samassa mittakaavassa kuin aiemmin. Viron tasavallan lainmuutosten myötä vankien työ sekä koko työjärjestely muuttuivat totaalisesti ja pohjavettä aiemmin pumpanneet pumput seisahtuivat.

Vesi alkoi nousta jopa 30cm päivässä haudaten vähitellen alleen koko avolouhoksen ja Murrun vankilan. Syntyi upea kirkasvetinen tekojärvi, jonka pohjalla ovat entiset vankilarakennukset, louhos ja jopa louhoksen työkalujakin. Tekojärven pohja muuttui "historialliseksi museoksi" kertomaan entisestä ajasta. Myös Rummun vankila suljettiin vuonna 2012.
On jotenkin ihan käsittämätöntä miten trooppisen kirkasta ja upean turkoosinsinistä tuo tekojärven vesi onkaan! Ollaan kuitenkin Pohjois-Euroopassa, jossa veden ei olettaisi olevan tämän väristä. Ei ihme, että virolaiset kutsuvat tätä "vaaleansiniseksi laguuniksi". Laguuni tunnelmaa lisää vielä hieno hiekkaranta, joka tekee paikasta todella kuvauksellisen. Tältä reissulta tulikin napsittua valokuvia luvattoman paljon. Paikan ainutlaatuisuus vei ihan mukanaan...
Rummu Karjäär on sukeltajien suosiossa enkä yhtään ihmettele miksi. Lautta, jolla me matkasimme oli juuri sukelluslautta, josta voi sukellusoppaan kanssa pulahtaa tutkimaan mitä mielenkiintoista tuolta tekojärven uumenista oikein löytyy. Raunioiden lisäksi järvessä on kuulemma myös kaloja joten täällä voi nähdä ahvenen tai hauen lipuvan ohitseen veden alla. En ole koskaan elämässäni sukeltanut enkä tiedä edes pystyisinkö siihen. Kurkin netistä sukellusvideoita tuolta tekojärven syvyyksistä ja äärimmäisen mystisiä maisemia siellä näyttää olevan.Rummun Karjäärin rakennukset ovat osittain sortuneet ja niitä oli purkamassa myös kaivinkone rantaviivan lähettyvillä. Värikkäät graffitit peittivät jäljellä olevien talojen seiniä. Varmasti täällä on sortumisvaara enkä itse lähtisi seikkailemaan näihin vaarallisuuden takia. Rakennuksiin voi kurkistaa toki aukkojen kautta ja nähdä samalla myös mereenkin sortuneen lattiarakenteen läpi.

Youtubessa näkyy videoita, joista nuoret hyppivät alas laguuniin näistä taloista mutta se eí missään tapauksessa ole suositeltavaa. Tekojärven pinnan alla on vanhojen rakennusten jäänteitä, betoninkappaleita, metallirautoja, puurunkoja jne. Näyttää siistiltä videoissa mutta muuten ihan "pöllönpuuhaa".

Rummun Karjäär on erittäin kuvauksellinen paikka. Uuden suomalaisen Karppi -sarjan (pääosassa Pihla Viitala) yhdessä jaksossa oltiin juuri Rummussa. Myös norjalaisen tuottaja Alan Walkerin Faded musiikkivideo on osittain kuvattu juuri täällä. Täällä on ilmeisesti järjestetty myös Into The Valley musiikkifestarit 2017.Rummun erikoisuus on myös tuhkamäki, joka kohoaa 70m korkeuteen laguunin toisella laidalla. Mäki on syntynyt louhimisen tuloksena ja se koostuu lähinnä kalkkikivijäänteistä. Sen huipulta avautuu huikeat näkymät koko louhosjärven ylle ja sitä ympäröivään luontoon. Myös entisen Rummun vankila-alueen näkee täältä hyvin. Jos aikaa olisi ollut enemmän olisin kivunnut mäelle mutta nyt tyydyin vain katselemaan sitä maan tasalta.

Rummu Karjäär on ehdottomasti kokemisen arvoinen paikka. Se on jännä yhdistelmä Viron historiaa, rouheaa vankilamiljöötä, tuskaturismia piikkilankojen varjossa, luonnonkauneutta, huikeita näköaloja, graffiteja, villiä luontoa ja pakko myöntää tässä on mukana myös ripaus "urban exploring -henkeä". Itseäni tällainen kiinnostaa ja paikka myös osoittaa sen, että Virosta löytyy hyvinkin läheltä Tallinnaan "uutta ja ihmeellistä katsottavaa".


Kuva: Paekalda puhkekeskuses


Miten tänne Rummu Karjääriin sitten pääsee? Varmasti omalla autolla ja jollakin bussivuorollakin Tallinnasta mutta varmasti paras tapa on ottaa yhteyttä Paekaldan Lomakeskukseen saadakseen lisätietoa. Lomakeskus tarjoaa sukelluksen lisäksi myös snorklausta, kanootin vuokrausta, kanoottiretkiä, veneen ja lautan vuokraustakin. Järvelle pääsee myös kalastamaan kesällä ja pilkkimään talvella. Myös retkiluistelua täällä harrastetaan talvisaikaan.
Paekaldan lomakeskuksessa voi myös halutessaan yöpyä. Majoitus voi tapahtua Järven Talossa, Metsästäjän Talossa tai Kalastajain Taloissa, jotka näyttivät hyvin idyllisiltä ulkopäin. Sisälle emme voineet kurkistaa mutta netistä löytyy hyviä kuvia. Lisäksi alueella on jänniä "junavaunuja muistuttavia mökkejä pyörien päällä". Lisäksi löysin netistä, että lomakeskuksessa olisi nyt loppukesästä otettu käyttöön tuollaiset erikoiset ponttooneilla kelluvat tynnyrimökit. Aika romanttisen näköisiä mökkejä!

Kuva: Paekalda puhkekeskuses


Jos olet etsimässä Virosta uusia elämyksiä läheltä Tallinnaa vaikka parin päivän matkalla niin Rummu Karjäär on ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka. Minä kävin kuvailemassa vielä ennen poistlähtöämme näitä ihania hevosia ja riehakkaita lampaita läheisellä niityllä. Kyllä Viron maaseutu on myös kaunis ja pittoreski!

♥ Kiitos Harjumaa tästä elämyspäivästä 18 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Heidi kommentistasi :) Mahtava on juuri oikea sana kuvaamaan tätä paikkaa.
   Kivaa alkavaa viikkoa teille!Q

   Poista
 2. Upean näköinen paikka! Ja mielenkiintoinen historia. Mua niin harmitti, kun en päässyt mukaan blogimatkalle. Harmi, kun kutsut tulee aina viikolle kun päivätyöt estää osallistumisen.

  Me yritettiin kesällä mahduttaa Rummu omaan matkaohjelmaan, mutta koska oltiin reissussa Ida-Virumaassa, keikaus Rummulle olisi ollut liian pitkä. Narva ja Narva-Jõesuukin oli näkemisen arvoisia: ihan kivenheitto Venäjältä.

  Mutta tämän jutun innostamana sitten ensi kesälle uusi yritys Rummulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati kommentistasi! Minun piti jättää edellisen päivän osuus Tallinnassa väliin ja matkustaa vasta torstaina Tallinnaan myös työkiireiden takia. Onneksi pystyin pitämään kesälomapäivän edes torstaina. Ymmärrän hyvin tuskasi kun pressireissut ovat poikkeauksetta viikolla.

   Narva on poltellut minua jo pitkään. Ja yleensä kiertäminen Viron kartanoita katsomassa. Virossa on niin mielenkiintoista nähtävää kun malttaa lähteä pois Tallinnasta vain rohkeasti. Tosin myös Tallinnaan tulee paljon kaikkea uutta ja kivaa koko ajan.

   Ensi kesä sitten Rummuun seikkailemaan - ihan huikea paikka nimittäin!
   Kivaa alkavaa viikkoa :)

   Poista
 3. Onpa kyllä mielenkiintoisen näköinen ja kuuloinen paikka. Upean väristä vettä ja mikä kokemus päästä tuota vajonnutta vankilaa kuvaamaan.
  Kyllä sitä tuollaisessa romanttisessa mökissä voisi yötä viettää oman kullan kanssa <3
  Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka on sekoitus kauneutta ja karuutta yhdessi! Tämä tekee siitä juuri mielenkiintoisen koska täällä on varmasti vuosien saatossa myös nähty monia ihmiskohtaloita. Rummun historiaan mahtuu niin Viron tasavalta-aikaa kuin neuvostovallan aikaa. Jos olen ymmärtänyt oikein niin Murru oli aika pitkälle avovankila mutta Rummu puolestaan vähän "kovempien tekijöiden paikka".

   Tuollainen tynnyrimpökki oli tosi romanttinen <3
   Ihanaa alkavaa viikoa Outi!

   Poista
 4. Wau mikä paikka! Lukiessani juttuasi ja kuvailujasi, ajattelinkin, että tuolla olisi varmaan hienoja paikkoja elokuviin tai tv-sarjoihin ja kiva oli lukea, että niihin paikkaa onkin jo käytetty. Hieno nähtävyys, jossa olisi kiva päästä käymään. Päivällä - sillä yöaikaan tuo on varmasti aika pelottava;)
  Ihanaa syyskauden jatkoa sinulle, Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lady :) Muistan lukeneeni jostain, että myös Rammstein olisi tehnyt täällä musiikkivideo. Paikka luo kyllä ihan huikeat puitteet tietynlaiseen elokuvaan, kohtaukseen jne. Kaunista mutta samalla vähän pelottavaakin. Itse mietin, että täällä voisi olla myös mystisen kaunista yöllä. Siis ei tietenkään ihan pilkkopimeässä mutta vaikka valaistuna lyhdyillä.
   Kivaa syyskuun loppu Ladylle <3

   Poista
 5. Rummu on jännän näköinen paikka. Harmi, etten tuonne(kaan) ehtinyt mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rummu oli jännä paikka :) Harmi joo kun olit Pariisissa silloin juuri...

   Poista
 6. Upea paikka! Miten en ole aiemmin kuulutkaan tästä, vaikka on noin lähellä? Ehdottomasti laitan tämän paikan must visit-listalleni. Kiitos tästä postauksesta siis! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu :) Luulen ettei paikka ole vielä kovin pitkään ollut edes olemassa tai siis tuota yritystä, joka tekee tänne reissuja. Ominpäin täällä on käyty varmaan pitkään mutta "salaisesti ja luvatta". Tosin Rummun vankila lopetettiin vasta 2012 mutta onhan siitäkin toki jo kuusi vuotta. Suosittelen - sopivasta extremeä mutta samalla myös kaunista laguunimaisemaa.

   Poista
 7. Apua miten mahtavan näköinen paikka! On varmasti ollut ikimuistoinen reissu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiito LIlli :) Reissu oli todella ikimuistoinen. Näin viime yönä unta, jossa olin sukeltamassa täällä Rummussa ja uponneen talon sisältä löysin unessa vielä aarteenkin. Hassu uni :)

   Poista
 8. Onpa jännittävä paikka. Ja mielenkiintoinen historia. Ja loistava paikka käyttää elokuvissa. Tuo sukeltaminen minua kauhistuttaa. Yksi tuttumme on sukeltaessaan osunut päällään kiveen ja on halvaantunut.
  Moneen olet päässyt mukaan. Tämä oli taas yksi kirkas helmi kokemusten joukkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuula, paikka oli juurikin sekä jännittävä, mielenkiintoinen että myös omalla tavallaan kaunis. En yhtään ihmettele, että täällä kuvataan koska kuvauksellisuus on niin mahtava. Hyppääminen tuntemattomaan veteen on aina vaarallista. Täällä sukelletaan siinä laitteiden kanssa ja ohjatusti joten se on turvallista. Jos itse luvattomasti hyppii veteen täällä on kyllä tyhmä ja voi sattua juuri kuten tutullesi. Kauhea kohtalo!
   Tuo on niin totta, että moniin mielenkiintoisiin paikkoihin on kyllä elämän varrella päästy. Jo työni puolesta olen vieraillut jäänmurtajalla, laivojen konehuoneissa, "salaisissa paikoissa maan alla" jne. mutta on näitä tullut myös bloggaamise myötä myös lisää. Minussa muuten on pieni "Indiana Jones" sisälläni eli tunnen vetoa tutkia kaikkea eteen tulee (hylättyjä rakennuksia, vankiloita, luolia jne.).

   Poista
 9. Hienoja kuvia olet ottanut ja hienon näköinen paikka. Varmasti oli ikimuistoinen reissu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tia :) Täältä tuli kyllä kuvia melkoisesti napsittu. Olen jo yhdessä unessani ollut Rumma Karjäär maisemissa joten oli todella ikimuistoinen.

   Poista