syyskuuta 13, 2018

Habitare 2018 sisustuksen helmiä ja "must to see" -osastot


Habitare 2018 pyörähti perinteisesti käyntiin eilen Helsingin Messukeskuksessa. Ovet avautuivat ammattilaisille ja medialle jo kello 9. Itse ehdin paikan päällä vasta 10.30 mutta hyvin oli aikaa kiertää osastoja ennen virallista avaamista puolilta päivin. Vilinää ja vilskettä riitti mutta melko väljästi sai eilen vielä kuitenkin liikkua ja ihastella osastoja tuotteineen. Päiväni venähti ihan iltapäivään kun aina tapaa myös tuttuja ja vaihdetaan kuulumisia :)

"Habitaren 2018 teema Roots - Pintaa syvemmälle nostaa esiin 
ja korostaa asioiden alkuperää, aitoutta ja persoonallisuutta."

Ajattelin tähän ensimmäiseen Habitare postaukseeni kerätä sisustuksen helmiä ja totta kai myös vinkata omista "must to see" -osasto vinkeistäni. Mukana taitaa olla monia jo aiemminkin esittelemiäni yrityksiä mutta joukossa on kyllä myös uusia helmiä. Ota mukava asento ja lähde Marjon matkassa messukierrokselle sisustuksen maailmaan.

Anno Collection, 6d48


Vuosi sitten Habitaressa Annon osasto niitti mainetta ja kunniaa yhtenä messujen parhaista kokonaisuuksista Sisutustoimittajat ry:n äänestyksessä. Tämän syksyn osasto ei pettänyt odotuksiani vaan se oli tyylikkään eleetön, harmoninen ja vaalea. Myös esittelijöiden valkoiset vaatteet saivat aikaan rauhallisen fiiliksen kaiken messuhälinän keskellä.

Kuivia heiniä lasimaljakossa kuin muistuttamassa menneestä kesästä ja lämmöstä. Käsinkosketeltavia pehmeitä materiaaleja ja erittäin hyvä kokonaisuus tuotteita esillä. Jännä yksityiskohta oli myös seinälle nostetut matot, jotka näyttivät jättiläiskokoisilta kylpypyyhkeiltä. 
Marimekko. 6d88


Marimekon osasto toimii hyvänä maamerkkinä hallissa sillä katosta roikkuvat Unikko ja muutkin Marimekon kankaat näkyvät jo pitkälle. Osaston väritys oli sesongin mukaisesti hyvin syksyinen. Ruskea Unikko kuosi näyttää pirteän erilaiselta. Mietin pitkään olenko koskaan ennen edes nähnyt tämän väristä Unikkoa? Vai onko ruskea väri Unikossa uusi? Ihastuin myös tummansinisen ja ruskean liittoon kankaissa. Osaston sydän oli pitkä, jännästi laatoilla päällystetty pöytä, jonka ääressä saattoi istua isoilla raheilla. Myös makuuhuoneen japanilaisvaikutteinen sisustus puhutteli minua. Kodikasta ja turvallista sekä muistoja herättävä osasto. 
Asun, osasto 6c48


Asun-lehden osasto jakautui tänä vuonna erilaisiin kokonaisuuksiin: Nikari, Iittala, Skanno, Rintala. Taitava Ulla Koskinen oli jälleen kerran onnistunut tekemään mielenkiintoisia kokonaisuuksia unohtamatta niitä pieniä yksityiskohtia sisustuksessa, joihin Asun-osastolla aina koukutun. Tällä kertaa mieleeni jäi kummittelemaan hopeaa hohtava kala, jonka näkyy osittain tuossa puukauhojen vieressä valokuvassani. Oliko kala sisustusesine, koru vai kattauksen osa? Kiinnostava se joka tapauksessa oli. Asun + Nikari

Asun + Iittala

Asun + Skanno

Asun + Skanno

Asun + Skanno

MATRI, 6c18


Matrin sängyille olen menettänyt sydämeni muutamia vuosia sitten. Haaveissa on joskus tulevaisuudessa ehkä omistaa oma Matri sänky. Koska nukuimme elinajastamme kolmanneksen on tärkeää panostaa hyvään sänkyyn. Kuinkahan moni herää aamulla huonosti nukutun yön jälkeen ja ehkä vaun vaihtamalla sänkyä olisivat yöunet parempia... Osaston tyylikäs sisustus puhutteli minua myös. Lapuan Kankurit, osasto 6b48


Lapuan Kankurien osastolla on myös kaunis kattaus, jonka päällä roikkuu kerättyjä heiniä koristeena. Haaveilen joskus pääseväni Lapuan Kankureiden omaan kutomoon katsomaan kuinka ammattilaiset kutovat näitä tuotteita. Pellava on materiaali, joka kestää äidiltä tyttärelle ja se on kaiken lisäksi luonnonmateriaali, joka tuntuu miellyttävältä, imee tehokkaasti kosteutta ja kuivuu nopeasti. Pellava on myös antibakteerinen ja allergiasoimaton materiaali. Itselläni on isoäitini jäämistöstä upeita pellavaliinoja, jotka silittäessä muuttuvat hohtavan sileiksi. 
Himmee, osasto 6f10


Himmee on suomalainen Vallilassa toimiva perheyritys, joka on perustettu 2014. Himmeen valikoimissa on korkealaatuisia design valaisimia. Valaisimet ovat funktionaalisia ja laadukkaista materiaaleista valmistettuja. Himmeen tuotteissa on ajatonta designia ja reilua liiketoimintaa, joka puhuttelee minua. 

"Himmee Unplugged on kannanotto nykypäivän hektisessä teknologiakeskeisyydessä elämiseen: se kannustaa unohtamaan häiritsevät laitteet, sytyttämään kynttilän ja nauttimaan hetkestä ilman johtoja, latureita tai käyttöohjeita."
Lundia, osasto 6c43


Lundian mustat säilytyskalusteet ovat todella tyylikkäitä. En ole koskaan itse omistanut yhtään Lundiaa mutta minulla on siihen liittyviä muistoja koulu- ja opiskeluajoilta. Lundia on osa suomalaista sisustuskulttuuria ja jokaisella on ihan varmasti jotain muistijälkiä näistä hyllyköistä. Olen itse alkanut lämmitä Lundialle kun niihin on tullut väriä. Ja onhan musta aina tyylikäs! 


Tikau, osasto 6h8


Tikaun tuotteet suunnitellaan Suomessa ja valmistetaan käsityönä Intian kehittymättömissä maaseutukylissä. Paikalliset ihmiset työllistyvät näin omalla kotiseudullaan eikä heidän tarvitse jättää perhettään muuttaakseen työn takia jonnekin kauas. 


Tikau on hindiä ja tarkoittaa pysyvyyttä, ympäristöä säästävää ja kestävyyttä. Tikaun perusperiaate ei ole vain valmistaa kauniita esineitä vaan samalla tehdä maailmasta vähän parempi paikka elää. 

Iskin silmäni paperimassasta tehtyyn koiraan, joka ei ole vielä tuotannossa. Toivottavasti saan kotiin tällaisen jossain vaiheissa....siitä tuli nimittäin mieleen jotenkin oma russeliriiviö vaikka Minnien jalat ovatkin paljon pidemmät. Sera Helsinki, osasto 6m9


Sera Helsinki on syntynyt rakkaudesta käsitöihin ja designiin. Sera on amharaa ja tarkoittaa työtä. Seran sydän on voimaannuttaa Etiopian haavoittuvia ryhmiä - yksinhuoltajaäitejä ja vammaisia.

Kaikki Seran tuotteet on valmistettu Etiopiassa puhtaista ekologisista raaka-aineista käsin. Villamatoissa ja puuvillapyyhkeissä yhdistyy satoja vuosia vanhat etiopialaiset käsityöperinteet yhdistettynä skandinaaviseen suunnitteluun.

Jokaisella Seran tuotteen tekijällä on oma kädenjälkensä joten tuotteet ovat uniikkeja. Jokaisella tuotteella on myös tarina ja tekijä. Bloun, osasto 6f11


Bloun on suomalainen Sastamalassa toimiva lasinpuhaltamo, joka valmistaa persoonallisia ja uniikkeja valaisimia ja sisustustuotteita kierrätyslasista. Kiinnitin huomioni roikkuviin tyylikkäisiin pallovalaisimiin sekä niiden ympärillä oleviin värillisiin lasipalloihin ohi mennessäni. 

Emmi Santa ja Antti Torstensson valmistavat vapaasti puhallettuja lasisia valaisimia. Lasinpuhaltamisen taito ja kiinnostus lasiin kulkee ilmeisesti suvussa sillä Habitare osastolla tapasin myös Antin isä, joka oli aikoinaan ollut myös itse lasinpuhaltaja.

Valaisimet puhalletaan ilman muottia mutta niissä on silti huolellisesti suunniteltu muoto sekä taito käsitellä yhtä vaativimmista materiaaleista. Lasin puhaltaminen ei todellakaan ole helppoa ja taito käsitellä kuumaa lasimassaa jo kuulostaa minusta vähän vaaralliselta. Miiko design, osasto 6c8


Miiko on tuusulalainen yritys, jonka takana on joukko sisaruksia. Tästä voi käydä lukemassa tarinan yrityksen perustamisen tarkemmin. Miikon tuotteet ovat maanläheisiä, tyylipuhtaita ja ne on valmistettu aidoista luonnonmateriaaleista. Itse osasto oli tyylikäs ja siellä jaettiin ainakin eilen Miikon postikortteja. Jos nykyään lähettää ystävälle tai läheiselle postikortin saa kyllä vuolaat kiitokset. Korttien lähettäminen pitää mielestäni elvyttää uudelleen henkiin. Katsotaan kuka saa minun Miiko korttini... :)


Hakola, osasto 6c10


Hakolan perheen pitkät pohjalaiset perinteet ja puusepän taitoa luovat kestäviä ja ajattomia tuotteita. Hakolan sohvat ovat klassikkoja! Habitare osasto oli todella energisen keltainen ja siellä tuntui "aurinko paistavan" vaikka sisätilassa oltiinkin. Yllättävän hyvältä näytti myös vaaleanpunaisen ja vaaleansinisen sohvan yhdistäminen tähän keltaiseen. Ihan heti en itse olisi osannut näitä värejä yhdistää mutta toimivat.

Löysitkö omaa suosikkiosastoasi minun "must to see" -osastoista? 
Oletko jo vieraillut Habitaressa vai oletko vasta menossa messuille?
Mitä odotat Habitarelta tänä vuonna?

Habitare on avoinna 12.-16.9.2018 Messukeskuksessa. 

18 kommenttia:

 1. Bloun oli kiva ja uusi tuttavuus! Lapuan Kankurit on myös yksi suosikkini, koska olen itse Lapualta lähtöisin. :) Itse en messuille päässyt, mutta blogien kautta on päässyt hiukan kurkistamaan messuille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä Maria😊 oli ilo löytää näin mielenkiintoinen osasto tuotteineen. Upea juttu, että olet Lapualta. Täytyy kyllä päästä käymään siellä ja katsomaan myös kutomoa. Onneksi on blogit ja messupostauksia jaetaan niin useampi pääsee "osallistumaan".

   Poista
 2. Ihanan kutsuvia tekstiileitä. Lämmittää kivasti jo kuvien katselu näin syksyllä. -Katta /Arki(paska)ruokaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse arvostan myös lämpimiä tekstiilejä kun illat alkavat viilenemään. Annon pehmeisiin mattoihin olisi kiva uppottaa myös varpaat.

   Poista
 3. Tuolla olisi kyllä ollut kiva päästä käymään ja saada uusia sisustusideoita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että saat blogeista ideoita ja pääset ensi vuonna vaikka käymään Habitaressa.

   Poista
 4. Olet valinnut tähän just mun suosikkeja, joissa yhdistyy luonnonmateriaalit , -värit ja yksi ehdoton lempivärini eri sävyissään, nimittäin terracotta/ruosteenruskea/poltettu oranssi vai miksi tuota upeaa väriä nyt kutsuisi. Lundian musta ja Hakolan väriyhdistelmät eivät puhuttele, mutta kodistani ja mökiltäni löytyy niin Miikon kuin Annonkin tuotteita.
  Oli kiva treffata messuilla, toivottavasti ystäväni ei puhunut sinua pyörryksiin :D Hän on aitona karjalaisena minuakin puheliaampi - voitko uskoa ;)
  PS. Minäkin muuten kiinnitin huomioni siihen kalaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli todella ihana treffata ❤ Ei ystäväsi puhunut minua pyörryksiin vaikka puhelias olikin. Nämä osastot eivät kyllä petätä koskaan. En ehkä itse ottaisi kotiini keltaista sohvaa mutta Hakolan osastolla se toimi.
   Täytyykö meidän selvittää kalan alkuperä vielä...😁

   Poista
 5. Ihana tuo Annon pyöreä matto <3 Kivasti näkyy lämpimiä sävyjä ja puuta sisustuksessa, me like it :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annon matot olivat ihania ja olisin voinut valita siitä heti pari kotiin. Lämpimyys ja puu näyttivät kivalta.

   Poista
 6. Aika samoja on ihailtu! Oman alan jutuista ihastutti tietty Grafia/Vuoden huiput, se oli hieno ja inspiroiva! Kauniita käyntikortteja tarttui myös matkaan vino pino ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on samanlaiset makumieltymykset😊 Minulla ei aika valitettavasti riittänyt käydä katsomassa sisustuspuoli ja Pro. Tekisi mieli piipahtaa ehkä vielä toistamiseen...

   Poista
 7. Minun on vaikea nimetä jotain tiettyä osastoa, josta pitäisin. Monessa osastossa on jotain, mistä pidän. Marimekolta esim nuo maljakot ja astiat. Pöydällä oleva Marimekon valkoinen vati nahkakahvalla on hieno ja huolisin sen kyllä kotiini koska vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin on vaikea nimetä vain yhtä osastoa mutta näissä kaikissa oli paljon puhuttelevia yksityiskohtia. Tosin Annon osasto oli kyllä eteerisen kaunis ja Asun-lehden myös. Minua kaivelee se Asun-lehden kala....täytyy ottaa selvää mistä oli :)

   Poista
 8. Uppouduin täysin noihin kuviin. Ihania sisustuksia. Ihastuin tuohon Annon mattoon ja se sopisi hyvä meidän kotiin. Kiitos kattavasta postauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun pidit :) Annon matto jäi minullekin polttelemaan ja olen jo vähän netistä niitä katsellutkin. Kivaa viikonloppua sinulle :)

   Poista
 9. Hyvä messukatsaus. Nyt ei tarvitse laiskan raahautua lainkaan messuille ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen :) Tässä oli ensimmäinen osa eli toinen olisi vielä tulossa. Harmi kun et ehdi messuille mutta kiva jos tästä saa apua fiilistelyyn.

   Poista