syyskuuta 17, 2018

Ahvenanmaa tutuksi: matkustus-, majoitus- ja ruokailuvinkkejä

Yhteistyössä Ålandshotels, Silja Line ja Visit Åland

Nyt teen teille paljastuksen! Vaikka olen kolunnut Suomea ristiin rastiin on minulla ollut Ahvenanmaan kohdalla "musta aukko". Kouluaikoina emme koskaan tehneet sinne luokkaretkeä vaikka sitä aina hartaasti toivoin. Jostain syystä myöskään lapsuudessa perheemme kesäiset kotimaan matkat eivät vieneet minua Myrskyluodon Maijan maisemiin. Toki Maarianhaminan satamassa on pysähdytty lukuisia kertoja matkalla Tukholmaan ja luotu kaihoisia katseita idylliseen saariryhmään Itämeressä. 

Viikko sitten minun unelmani vihdoin toteutui ja rantauduin Ahvenanmaalle. Pääsin viettämään kaksi mahtavaa päivää aurinkoisen kesäisessä Ålandissa. Pressimatka sisälsi todella runsaasti upeita makuelämyksiä, veneilyä merellä, "saarihyppelyä", panimovierailun, tutustumista paikallisiin käsitöihin, shoppailua, hypistelyä ja vaikka mitä muuta kivaa. Koska valokuvia ja elämyksiä kertyi paljon ajattelin pilkkoa kahta reissupäivää vähän teemoittain osiin ja säästää teitä "lukuähkyltä"

SILJA LINE GALAXY


Matkasimme Ahvenanmaalle Turusta Silja Linen aamulaivalla kello 8. Seisoessani "Ikean pysäkillä" Turun moottoritien varrella Espoossa ei unihiekasta silmissä ollut tietoakaan vaikka kello oli vähän yli 5! Matka Turkuun sujui yllättävän nopeasti ja kun lähtee aikaisin liikkeelle on myös hyvissä ajoin perillä. Kun saavuimme Ahvenanmaalle 14:30 oli meillä vielä runsaasti aikaa ottaa haltuun sekä Maarianhaminaa että myös sen lähiympäristöä. 


Nautimme erikoisaamiaista Galaxyn Grill House -ravintolassa. Galaxyn kylkiä koristavat hauskat virolaistaitelija Navitrollan maalaukset. Kylläpä pekoni ja munakokkeli maistuvatkin aina niin hyviltä reissussa kun niitä ei tule kotona juurikaan kokkailtua. Paahtoleipääkin syön erittäin harvoin kotioloissa mutta nyt otin oikein juustolla ja appelsiinimarmeladin kera. Höyryävä kahvikupponen, tuoremehua, jugurttia myslillä sekä hedelmillä ja lasi kuohuvaa! Cincin - nyt alkaa #ahvenanmaatutuksi - risteily!


Aamiaisen jälkeen oli mahdollista vetäytyä hyttiin vaikka ottamaan pienet nokoset. Itse en malttanut vaan katselin ohi lipuvaa Turun saaristoa ja käsittämättömän kauniita, vanhoja puuhuviloita rannoilla. Tänä kesänä en ehtinyt ottaa haltuun loppuja Saariston Rengastien saarista mutta vuoden kuluttua jatketaan. Vähitellen horisontista tuli näkyville entistä enemmän aavaa merta ja vain pieniä luotoja näkyi enää siellä täällä.


Meille pressimatkalaisille tarjottiin mahdollisuus kokeilla uutta Galaxylla käyttöön otettua "virtuaalimatkailua" Turun saaristossa. Rohkeasti vain VR-lasit (Virtual Reality) nenälle, käsiohjain hyppysiin ja sitten menoksi. Seikkailin ensin Lågskärin majakkasaarella, sitten Vrouw Marian hylyssä merenpohjalla ja lopulta päädyin Seilin saarelle.

Seikkailun on käsikirjoittanut ja toteuttanut suomalainen virtuaalitodellisuusstudio Zoan. Melkoisen hauska kokemus virtuaalimatkaajalle ja varmasti myös niille, jotka katselivat "heilumistani siellä virtuaalitodellisuudessa". Seilin saarella olen vieraillut ihan oikeastikin ja tästä pääset kurkistamaan miltä siellä näyttää. Valokuvat tähän lainaisin juuri tuosta postauksestani parin vuoden takaa.



Virtuaalimatkaillessa tuli nälkä joten siirryimme syömään lounasta Galaxyn Grande Buffet -pöytään. Herkkua oli tarjolla monenlaista niin kala-, liha- kuin kasvisruoankin ystäville. Tällä kertaa jätin katkarapujen kuorimisen väliin ja keskityin muihin kalapöydän antimiin. Jälleen kerran kävi niin, että kalapöytä vei voiton ja sieltä jopa santsattiin. Totta kai myös buffetin jälkiruokatarjonnalle pitää jättää tilaa vai voiko joku väittää voivansa vastustaa pavlovaa tai juustopöydän antimia... :)



Ensikosketus Maarianhaminaan toi mieleeni Etelä-Ruotsin pienet kaupungit. Itse kaupunki on hyvin pittoreski ja idyllinen kokonaisuus, jossa elämä soljuu verkkaisesti. Ihmiset hymyilivät enemmän kuin pääkaupunkiseudulla ja kaikki turha poukkoilu sekä kiire tuntui puuttuvan täältä tyystin. Meren läheisyyden aistii ja minusta sen myös haistoi. Ilma oli lämmin kuin linnunmaito ja kaikkialla kukki vielä kesäisesti. 


HOTELLI  POMMERN


Lauttarannasta siirryimme seuraavaksi Hotelli Pommerniin Maarianhaminan keskustassa. Hotelli on palvellut matkailijoita Ahvenanmaalla jo 1960-luvun lopusta lähtien joten perinteikäs paikka. Ålandshotels aloitti entisen hotellin mittavat laajennus- ja peruskorjaustyöt joulukuussa 2013. Uudisrakennuksen ja peruskorjattavan osan arkkitehtisuunnittelusta vastasi helsinkiläinen Arkkitehtitoimisto AVARC Oy. Uudistettu Hotelli Pommern avasi ovensa maaliskuussa 2015.  


Hotelli Pommernin lounge on ihanan valoisa ja korkea. Minulle on tärkeää, että hotellin aulassa on väljyyttä ja tilan tuntua riittävästi. Jos sisääntulossa on ahdasta laskee se heti tunnelmaa koko hotellista mielestäni. Tässä aulassa on todella paljon luonnonvaloa sillä sekä vastaanottotiskin, baarin että keittiön yläpuolelle on tehty jännät "yläikkunat". Hieno arkkitehtoninen oivallus! Muutenkin seinissä on "hauskoja aukkoja" eri tilojen välillä.


Hotelli Pommernin sisustus miellytti myös. Sisustus on modernin tyylikäs mutta silti kotoinen ja kutsuva. Ihania sinipunaisen eri sävyjä yhdistettynä harmaaseen ja beigeenkin kirjastotilassa. Loungen aulabaari kutsuu istahtamaan ja vaikka nauttimaan aperitiivin ennen siirtymistä hotellin ravintolaan. Oikeat, kauniisti sidotut kukkakimput maljakoissa viimeistelevät kokonaisuuden.


Yövyin kahden hengen huoneessa, joka tarvittaessa majoittaa myös kolmannen. Tuo seinän vieressä "oleva taso" avautuu nimittäin yhdeksi lisävuoteeksi. Pakkohan se oli avata ja kyllä sieltä paljastui ihan kunnon vuode. Huoneen sisustuksessa jatkui sama moderni ilme ja rauhallisen tyylikäs värimaailma. Ikkunaverhotkin olivat jännän läpikuultavat mutta toki pimennysverhotkin löytyivät. Myös lemmikit ovat tervetulleita hotelliin 10€ lisämaksusta - plussaa tästä!

Kuva: Hotelli Pommern

KVARTER5  RAVINTOLA

Hotellin oma ravintola Kvarter5 koostuu erilaisista osista, joista voi istahtaa itselleen mieluisaan nauttimaan keittiön tarjoamista herkuista. Keittiömestari Dennis Lindqvist valitsee niin pitkälle kuin mahdollista raaka-aineet paikallisilta ahvenanmaalaisilta tuottajilta. Puolivalmisteita ravintolassa ei käytetä ja ruoan valmistaminen on ruokailijan nähtävissä avokeittiön kautta. 

Ruokatarjonnassa huomioidaan satokauden vaihtelut ja raaka-aineiden tulee aina olla korkealaatuisia. Totta kai menu sisältää myös kalaherkkuja koska olemme Ahvenanmaalla ja täällä on aina kalastettu meren antimia ruokapöytään.

Kvarter5 on tunnettu myös siitä, että täällä ideoidaan ja kehitetään uusia reseptejä koko ajan. Ravintola pääsi myös mukaan pohjoismaiseen White Guide Nordic 2017 listaukseen, jossa valitaan parhaita suomalaisia ravintoloita. Upea saavutus hotelliravintolalta!


Nautimme illallisella alkupalaksi ahvenanmaanlammasta aasialaisella twistillä valmistettuna.



Pääruokamme oli taimenta, joka aivan suli suuhun. Ja sen kanssa taivaallista Ahvenanmaan perunoista valmistettua perunamuusia, johon oli käytetty sitä kuuluisaa saaristolaisvoita. Ei ihme, että monet ravintolat manner-Suomessakin käyttävät tätä voita. Onneksi pöydässä oli vielä leipää jäljellä niin sain sen avulla "puhdistettua lautasen".


Hyvän aterian päättää aina herkullinen jälkiruoka, joka koostui Kvarter5 ravintolassa viettelevästä vadelmasorbetista ja suklaakakusta. Koko ateria oli erittäin onnistunut kokonaisuus ja sen maut tukivat toisiaan. Ryhmämenumme hinta per ruokailija oli vain 36€!


Aamiainen tarjoillaan myös Kvarter5 ravintolassa. Pääsin ensimmäistä kertaa maistamaan ja hyväksi toteamaan Ahvenanmaan oman Ålands Meijeriet -tuotteet. Luonnonjugurtti oli erinomaista myslin ja marjojen kera. Aamiaistarjoilu oli runsas ja tarjolla oli myös lapsuudesta niin rakasta Kallen mätitahnaa. Olimme veljeni kanssa aivan hulluina tähän ja pakko myöntää, että näitä "Kallen kaviaari" -putkiloita ostan vieläkin kaupasta ja levitän näkkärin päälle.


BAGARSTUGAN CAFE & VIN


Bagarstugan on viehättävä punamultainen vanha "mummonmökki" Maarianhaminan keskustassa (Ekonomiegatan 2). Kun astuu kahvilaan sisään aistii heti tulleensa ihanan tunnelmalliseen paikkaan. Seinällä on hyllyllinen ruusukuvioisia kahvikuppeja ja vanhasta kuparipannusta tehty valaisin roikkuu kahvilapöydän yllä. Kaikissa huoneissa on jotain vanhaa ja mielenkiintoista. 


Ahvenanmaan pannukakku on perinneruoka ja sitä me pääsimmekin maistelemaan täällä Bagarstuganissa. Ahvenanmaan pannukakkua olen syönyt manner-Suomessakin mutta koska raaka-aineet eivät ole paikallisia odotin kuin kuuta nousevaksi taivaalle miltä pannukakku maistuisi nyt Ahvenanmaalla mistä se on kotoisin. Bagarstuganin pannukakku olikin ihan taivaallista!


Ahvenanmaan pannukakun maun salaisuus piilee siinä, että siihen laitetaan mannasuurimoita. Mannasuurimot myös lisätään kiehautettuun maitoon. Koostumukseltaan perinteinen Ahvenanmaan pannukakku on myös "tahmeampaa"  mutta syntisen hyvää. Se voidaan valmistaa myös riisipuuroon. Päätin, että tätä minä jonain herkutteluhetkenä teen myös kotona ja ehdottomasti nautin sen myös luumuhillon kera.



Bagarstugan tarjoaa myös ihania leivonnaisia, joita lasivitriini oli pullollaan. Tarjolla näytti olevan myös herkullisia suolaisia piirakoita ja salaattiannoksia. Bagarstuganissa voi myös viettää hetken viinilasillisen ääressä. Jos aikaa olisi ollut enemmän olisin varmasti istunut tuolla salissa valkoisella rokokootuolilla kristallikruunun alla vielä pidempäänkin ja vain nautiskellut.



SMAKBYN RAVINTOLA


Smakbyn on varsinainen ruokakeidas Kastelholman linnan lähellä Ahvenanmaan Sundissa. Ahvenanmaan matkaansa kannattaa ehdottomasti sisällyttää vierailu myös tässä jännässä "Makujenkylässä", josta löytyy ravintola "krouvi", puoti ja tislaamo. Tämä paikka on elämys.

Meidän pressimatkamme huipentui tänne ja se oli erittäin hyvä päätös onnistuneelle reissulle ja olinhan haaveillut Smakbyn herkkujen maistelusta jo pitkään. Michael "Micke" Björklund on "teeveestä tuttu" ja hänen ruokakirjojaan olen selaillut kirjakaupassa. Micken PUB Niska ravintoloissa olen nauttinut peltileipiä sekä Nauvossa ja Turussa. Mutta nyt pääsin tapaamaan miehen ihan livenä! 



Smakbyn ravintolasali on suuri ja vaikuttava. Vaikka tila on uusi se henkii jotenkin vanhaa tunnelmaa. Erilaisia pöytäryhmiä on monia ja täälläkin riittää sekä valoa että tilan tuntua. Ahvenanmaalla osataan selkeästi rakentaa "ilmavasti". Puupöydillä valkoiset astiat, puristekristallilasit ja tummat aterimet sekä vain vähän vihreää maljakossa.


Iso avokeittiö on tämänkin ravintolan sydän. Kävinkin vähän kurkistelemassa kuinka ruokaa valmistettiin. Paikallisia sesongin raaka-aineita käytetään täälläkin ja innoituksen lähteenä on rakkaus pohjoismaiseen ruokaan. Ravintola käsittelee myös raaka-aineita "suurella rakkaudella".


Micke Björklund on varsinainen monitaituri. Hän on tehnyt tunnetuksi ahvenanmaalaista ruokaa, raaka-aineita ja tuottajia. Meriittejäkin mies on ehtinyt hankkia lukuisia: Vuoden kokki sekä Suomessa että Ruotsissa, Bocuse d'Or -kilpailun viides sija sekä nimitys Uuden pohjoismaisen ruoan suomalaiseksi lähettilääksi. Totta kai hän on meille kaikille tuttu teeveestä ja lukuisista ruokakirjoista. Ja luonnossa tavattuna myös varsinainen veijari ja todella hauska mies!


Alkupalaksi nautimme ahvenanmaanlammasta kanttarellien kera. Aivan suussa sulavaa ja kutkutteli kivasti makunystyröitä alkajaisiksi. En ole kovin suuri lampaanlihan ystävä mutta tämä paikallinen lammas maistui kyllä makoisalle eikä liikaa "lampaalle".


Pääruokana Smakbyssa oli valkoista kalaa, turskaa lisukkeiden kera. Vaikka molemmat illalliskokemukset olivat hyvin samankaltaisia - lammasta ja kalaa - olivat ne täysin erilaisia.


Jälkiruoka oli tajunnan räjäyttävä. Jäädytetty valkosuklaamousse vadelmasorbetin ja paahdetun valkosuklaan kanssa. Omnomnom!



Micke esitteli meille ruokailun jälkeen jännän laatikollisen kuivattua sianlihaa. Tämä kotiin mukaan ostettava herkku oli pakattu vanhahtavaan puulaatikkoon, joka pitää vielä ruuvata auki päästäkseen käsiksi tähän herkkuun. Ihan varmasti hyvä gourmet herkku vaikkapa lahjaksi!


Ruokailun jälkeen teimme vielä pienen Micken vetämän kierroksen Smakbyssa. Ravintolan - tai krouvin kuten he itse paikkaa kutsuvat - lisäksi saman katon alta löytyy muutakin mielenkiintoista.
Tislaamossa valmistetaan viiniä, liköörejä sekä erilaisia hedelmäviinoja. Useimpia Smakbyn tuotteita voi saada Alkon tilausvalikoiman kautta. Smakby järjestää myös opastettuja juomamaistajaisia.

Keraamikko Mia Englundin sydämenmuotoisesta mukista "muggen med handet på hjärtat" joimme kahvia ravintolasalissa ja Smakbyn pienessä shopissa niitä oli myös myynnissä. Kauniin herkkää keramiikkaa.




Tässä iloinen pressimatkaajien ryhmä Smakbyssa Micken ympärillä todella kylläisinä!



Pysy kuulolla sillä #ahvenanmaatutuksi postauksia tulee lisääkin kun ehdin purkaa kamerasta valokuvia ja jäsenellä tätä ikimuistoista reissua. 

28 kommenttia:

  1. Teillä on ollut niin kiva ja kiinnostava matka. Harmi, ettei aika antanut myöten lähteä mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella harmi ettet ehtinyt mukaan tälle reissulle. Ahvenanmaa näytti todella parhaat puolensa ensikertalaiselle ja sääkin vielä suosi. Itse kyllä olen sitä mieltä, että uudelleen tuonne seikkailemaan. Vaikka reissu kesti vain reilut kaksi päivää tuntui kuin olisin ollut viikon mittaisella turneella. Näimme ja ennen kaikkea koimme niin paljon :)

      Poista
  2. Kauniita kuvia. Oon kerran käyny Ahvenanmaalla, joka jäi kyllä paikkana mieleeni hyvin. Jos jälleen ens kesänä mentäis uudelleen. Kiitos kattavasta Ahvenanmaan esittelystä, joka sai mutkin innostumaan käymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ihanaa jos sain sinut innostumaan ja ehkä vierailemaan Ahvenanmaalla ensi kesänä. Olen kolunnut sen verran paljon jo Turun saaristoa, että tämä Ahvenanmaa oli juuri oikea jatkumo tälle "saaristoteemalla". Saaret ja itse luonto ovat äärimmäisen kauniita.

      Poista
  3. Yhden kerran olen käynyt. Se oli lapsena omien vanhempien kanssa monta vuotta sitten.
    Kauniita kuvia olet ottanut. Pitäisi ehkä tehdä uusi matka. Vaikka ensi kesänä.
    Sinikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti hauskoja muistoja Ahvenanmaalta lapsuudesta :) mikäli olit sen ikäinen, että muistat niitä vielä. Ehkä nyt aikuisena voisi tehdä uuden matkan ja katsoa ovatko paikat muuttuneet.
      Kivaa alkanutta viikkoa Sinikka :)

      Poista
  4. Mieletön postaus! Ihana nähdä, miten paljon vaivaa oot nähnyt tämän tekemiseen :) Ja tulipa sopivaan saumaan, just miettinyt tulevia reissuja ihan jo ensi kesääkin myöden kun loma-ajankohdat pitää aina suunnitella hyvissä ajoin, että Ahvenanmaalla olis huippua käydä. En nimittäin koskaan aikaisemmin ole siellä käynyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Henna :) Mielenkiintoisesta aiheesta ja omasta reissukokemuksesta oli helppo kirjoittaa. Kuvia Ahvenanmaalta kertyi melkein tuhat :D kahdelta päivältä! Lämpimästi suosittelen Ahvenanmaata matkakohteeksi ja pysyhän kuulolla nyt esittelen jossain vaiheessa saaristoa, shoppailupaikkoja ja vähän nähtävyksiäkin.

      Poista
  5. Ihan mahtireissu teillä on ollut. Tosi seesteinen sisustus tuolla hotellihuoneessa ja wautsi mitä ruokia <3
    Ihanaa maanantaita Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matka oli erittäin hyvin järjestetty ja äärimmäisen onnistunut. Meitä vielä suosivat säätkin. Hotellihuone on juuri minun makuuni ja siellä nukkui hyvin. Tosin minähän nukun mihin pääni vain kallistan :D
      Kivaa alkanutta viikkoa Outi <3

      Poista
  6. Oli oikea elämysmatka kaikille aisteille ja ihan varmasti tulen menemään uudestaan Ahvenenmaalle perheenkin kanssa lomailemaan! Pommern oli hotelli makuuni, värimaailma, laadukkaat materiaalit ja valinnat sekä tietysti ruoka niin illallisella kuin aamupalakin. Minut saa oikein tyytyväiseksi, jos pöydästä löytyy mätitahnaa : ) Kiitos hersyvästä seurastasi reissussa, meitä oli taas kiva tiimi koossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matka oli niin elämyksellinen, että olen nähnyt siitä jo untakin. Istuin veneessä - pipo päässä totta kai - ja viiletin pitkin aurinkoista saaristoa! Niin sitä hyvät kokemukset kantavat uniinkin. Ehdottomasti haluan myös itse mennä uudelleen Ahvenanmaalle ja käydä laajemmin vielä katsomassa eri osia Ahvenanmaasta. Paljonhan me ehdimme kahdessa päivässä nähdä ja kokea.
      Kiitos mukavasta seurastasi ja koko meidän ryhmä oli superhauska ja naurua riitti :D

      Poista
  7. Jos tuo on sama hotelli Pommeri, jossa yövyin 2000-luvun alussa niin muuttunut on. Ja paljon. Työmatkalla olin kaksi yötä silloin. Arja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Arja kommentistasi. Todella Hotelli Pommern on toiminut tuolla samalla paikalla 1960-luvun loppupuolelta saakka. Kun sitä alettiin saneerata purettiin vanhasta todella paljon ja rakennettiin myös uudisrakennus. Fyysinen sijainti on sama mutta nyt kaikki uutta ja modernia. Suosittelen jos olet menossa taas Maarianhaminaan.

      Poista
  8. Täällä myös yksi, jolla on Ahvenanmaan kohdalla musta aukko! Kylläpä se näyttääkin herkulliselta ja ihanalta paikalta! En olisi arvannutkaan, miten kaunis paikka on kyseessä.
    Nyt iski matkakuume!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lohduttavaa kuulla, että löytyy toinen Ahvenanmaalla vierailematon :) Minuun paikka teki kyllä vaikutuksen joten ihan varmasti uudelleen. Lisää postauksia nimenomaan luonnosta ja pienistä saarista joten pysyhän kuulolla :)

      Poista
  9. Tulipas nälkä näitä kuvia katsellessa! Ahvenanmaa teki myös minuun vaikutuksen viime kesän reisulla. Sinne täytyy ehdottomasti suunnata uudelleenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko myöntää Virpi, että kun tein tätä postausta jääkaapin ovi kävi tiheään :D
      Täytyykin käydä kurkkimassa blogistasi viime kesän tunnelmia Ahvenanmaasta.
      Kahdessa päivässä ehdittiin tällä reissulla paljon mutta halu nähdä lisää polttee minuakin.

      Poista
  10. Onpa teillä ollut ihana matka! Ja vitsi mitä herkkuja kuvissa, tuli nälkä. Ahvenanmaalla ei ole tullut käytyä kertaakaan aikuisiällä, vaikka olisi varmasti tosi kiva kesä/alkusyksyn vierailukohde. Täytyykin muistaa ensi vuonna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lucky you kun olet silti käynyt joskus lapsuudessa täällä :) Minä pääsin vasta näin aikuisena mutta tänne kyllä palataan - se on varma. Kivaa päivää Mari!

      Poista
  11. Maarianhamina on minullakin kokematta. Ekerössä olen kerran käynyt. Paljon olen miettinyt, että pitäisi lähteä kiertämään Ahvenanmaata pyörällä. Se nyt jää kesää odottamaan, sillä Ahvenanmaakin taitaa olla enemmän sellainen kesäpaikka kuin talvikohde. Monipuolinen reissu teillä on ollut, olette kokeneet ja nähneet vaikka mitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämmöllä Annukka :) Minä en ehtinyt tällä reissulla Eckeröhön mutta ehkä ensi kerralla. Siellä näkyi todella paljon pyöräilijöitä vielä näin syyskuussakin. Ja tasaista helppoa tietä ajettavana. Oli erittäin mukava reissu ja lisää postauksia siis tulossa!

      Poista
  12. Ahvenanmaa on meillä vielä kokematta. Ehkäpä lähdemme sinne tulevina kesinä golfmatkalle. Aika näyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta - laivalla näkyikin ihmisiä golfbagien kanssa. Näissä maisemissa voisi olla mukavaa golfata.

      Poista
  13. Ahvenanmaa on siintänyt mielessäni jo useimpinakin kesinä, mutta vielä on kokematta -toivottavasti tulevaisuudessa tulee koettua! Tämä olikin sitä ajatellen mielenkiintoinen artikkeli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mira :) Itse olin pyöritellyt Ahvenanmaa reissua mielessäni jo varmaan kymmenen vuotta. Nyt sitten tarjoutui tilaisuus ja onneksi pystyin kesälomapäivien turvin tarttumaan siihen. Ihan huikea paikka!

      Poista
  14. Teillä on ollut ihana matka Ahvenanmaalle. Ja upea tuo hotelli Pommern. Ja nuo ruuat! Ahvenanmaa on huippukohde. Siellä on tullut käytyä jokunen kerta. Veneemme on ollut kiinnitettynä joko Itä- tai Länsisatamassa. No tänä kesänä ei mökkirempan vuoksi ollut vesillä lainkaan. Mutta omalla virtuaalimatkalla Ahvenanmaalla kävin. Luin nimittäin Juha Hurmeen uuden suomennoksen Sally Salmisen Katrina -kirjasta. Kirja teki vaikutuksen. Hurmeen teksti on upeaa, onhan mies voittanut Finlandia -palkinnon edellisellä kirjallaan. Kirjaa on luonnehdittu yhtä merkittäväksi kirjaksi kuin Täällä Pohjantähden alla. Se kertoo Katrinasta ja Ahvenanmaasta 1900 -luvun alussa.
    Kiitos sinulle upeasta postauksestasi, jospa taasen ensi kesänä pääsisi Ahvenanmaalle.
    Aurinkoista ja innostavaa viikkoa sinulle Marjoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuula - matka oli kaikinpuolin erittäin antoisa ja mukava.
      Arvasinkin teidän veneellä käyneen Ahvenanmaalla ja nyt sitten minäkin vihdoin otin edes palan siitä haltuuni. Kurjaa, että mökkiremppa ei päästänyt teitä merelle tänä vuonna. Ensi kevättä ja kesää nyt sitten odotellen ja hyviä purjehdystuulia.
      Katrina -kirja kuulostaa erittäin mielenkiihtoiselta. Täytyypä hankkia se käsiin ja lukaista.
      Mukavaa alkanutta viikkoa ja toivottavasti törmätään jossain vaiheessa Tuula <3

      Poista