joulukuuta 05, 2017

Suomi100 ajatuksia ja Marjon matkassa kuvia Suomesta

Wäinö Aaltosen museo, Turku 

Tänään vietetään Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan aattoiltaa ja etkotapahtumia huomisen viralliselle juhlalle. Luminous valotaideteokset syttyvät ympäri Suomea itsenäisyysjuhlan kunniaksi. Sosiaalisessa mediassa onkin jo näkynyt huippukaunis kuva sinisestä Saana-tunturista. Samaan kuvaan olivat onnistuneesti osuneet myös Lapin revontulet. Aivan huippu otos! Tämän olisin todellakin halunnut itse kokea ihan paikan päällä pohjoisessa. 

Haminan satama ja meri

Haltialan tila, Helsinki - luonto ja maatilan eläimet


Myös ympäri maailmaa 50 tunnettua kohdetta saa sinivalkoisen valaistuksen satavuotis juhlamme kunniaksi. Rio de Janeiron Kristus-patsas, Rooman Colosseum, Niagaran putoukset, Holmenkollen Norjassa ja monia muitakin. Tuntuu hyvältä suomalaisena, että meidän itsenäisyysjuhlamme huomioidaan näin laajasti! 

Kansallismuseo, Helsinki - historiaa 

Hanko, hiekkaranta vanhassa kylpyläkaupungissa

Suomalainen ruoka, ravintola Gösta Mänttä

Joimme tänään iltapäivällä töissä Suomi100 kahvit kakun ja kuohuvan kera. Siinä samalla juteltiin mitä itse kullekin merkitsee itsenäisyys tai suomalaisuus ylipäätänsä. Moni koki, että meidän itsenäisyysjuhlamme on aina kovin vakava ja harras verrattuna moniin muihin itsenäisyyttään juhliviin maihin. Suomesta puuttuu tico-tico meininki ja iloiset itsenäisyysjuhlat, sanoi kollegani. Näin se varmasti onkin mutta toisaalta itse kyllä ymmärrän sen. Itsenäisyys ei ole ollut Suomen kokoiselle maalle ihan itsestäänselvyys ajatellen mikä jättiläisnaapuri meillä on tuossa itärajan takana.

Juhannuskokko ja aattoilta - yötön yö

Vehkaniemi, kansallispuku - perinteet käsitöissä

Kaarteen sotamuseo, Lohja 

Varmasti toinen syy miksei itsenäisyyttä ole Suomessa juhlittu kovin riehakkaasti ovat ne kipeät muistot sekä talvi- että jatkosodasta. Jokaisessa suvussa on varmasti sodassa menetettyjä omaisia. Nuoria alle 18-vuotiaita poikia, jotka lähtivät vapaaehtoisesti rintamalle kun muut miehet olivat jo loppuneet. Tai sotaan kutsuttuja reserviläisiä, jotka eivät koskaan palanneet sieltä.

Toinen jo edesmennyt isoisäni oli ollut sodassa ja haavoittunut Kollaalla. Isoisä selvisi sieltä kuitenkin takaisin kotiin ja perheensä luo mutta hänen veljensä valitettavasti ei. Ehkä ne muistot, mieleen syöpyneet syvät arvet painavat vielä iäkkäämpiä sukupolvia. Sotaveteraanien määräkin vähenee vuosi vuodelta. Sodassa myös kuoli ja vammautui paljon sinne lähetettyjä suomenhevosia. Vie varmasti aikaa unohtaa sota ja siihen liittyvät menetykset...

Kettukallio, Karstua - luontoelämyksiä lähellä

Kesähäät entisessä mummolassa

Kasvitieteellinen puutarha, Töölölahti - kukkia koko vuoden

Minulle itsenäisyys merkitsee vapautta ilmaista itseäni omassa kotimaassani. Saan sanoa ääneen mitä ajattelen ja kirjoittaa myös ajatuksia vaikkapa tänne blogiin. Toki minun täytyy noudattaa lakia ja järjestystä kirjoituksissani ja sanomisissani. Saan itse vapaasti päättää missä päin Suomea haluan asua ja voin hakea työtä yrityksestä, josta ole kiinnostunut. Minulla on mahdollisuus opiskella ja saada peruskoulutusta omassa kotimaassani tiettyyn ikään saakka. Voin vapaasti myös matkustaa kotimaassani ja myös Suomen rajojen ulkopuolelle. 

Fiskars - karjaa laiduntamassa 

Minulle itsenäisyys merkitsee myös turvallisuutta omassa kotimaassani. Suomessa ei sodita tai kapinoida eivätkä olosuhteet muutenkaan ole mitenkään kaoottiset. Perusturvallisuus on taattua vaikkei Suomikaan enää mikä lintukoto olekaan. Suomen asema idän ja lännen välissä on varmasti muokannut meidän luonteestamme juuri sellaisen kuin se on. Vähän jääräpäisen ja itsepäisenkin.

Kesähäät ja luonnonkukat

Suomen maantieteelliset olosuhteet ovat vakaat. Meidän leveysasteilla eivät hurrikaanit tai tsunamit esiinny. Maamme ei sijaitse mannerlaattojen reunalla joten meidän ei tarvitse pelätä maanjäristyksiä tai muitakaan luonnonkatastrofeja. Luontoa ja metsää Suomessa riittää ja myös puhdasta ilmaakin kun muistamme pitää maastamme hyvää huolta jatkossakin.

Maikki Pekkala, Hiljaisten miesten laakso 2017, Greetings from Finland Fiskars

Omenapuut kukkivat Härkälän kartanossa

HAM, Modernia elämää näyttely, Marimekko - teollinen muotoilu ja taide

Itsenäisyys merkitsee minulle myös omaa suomalaista kulttuuria ja kaikkea siihen liittyvää. Suomalainen kulttuuri on nuorta verrattuna moniin maapallon todella vanhoihin kulttuureihin. Suomalainen kulttuuriperimä on silti rikasta ja monimuotoista. Suomalainen kirjallisuus, taide ja vaikkapa teollinen muotoilu ovat ihan maailman huippuluokkaa. Pienestä maastamme on saanut alkunsa jopa Nokian kokoinen yritys joten kyllä täällä potentiaalia on. Slush-tapahtuma oli taas täynnä innokkaita uusia, nuoria yrittäjiä. Meidän pitää vain muistaa uskoa itseemme.

Paola Suhonen, Ivana Helsinki

Muumit ja Moomin Cafe

Suomalainen mäntymetsä ja luonto, Porvoo

Itsenäisyys merkitsee minulle myös tasa-arvoisuutta omassa kotimaassani. Minua kohdellaan samanarvoisesti muiden ihmisten kanssa. Minulla on oikeus täysi-ikäisenä myös äänestää vaaleissa ja vaikuttaa sitä kautta myös asioihini. Toki minulla on myös velvollisuus kohdella muita kanssaihmisiäni tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti. Tätä tärkeää asiaa en saa enkä voi unohtaa! En voi vaatia muilta sellaista mitä itsekään en voi toteuttaa.

Joki ja kuohuva koski, Mänttä-Vilppula

Saariston Rengastie, Houtskär, Turun saaristo

Pannukahvit nuotiolla

Itsenäisyys merkitsee minulle myös onnellisuutta Suomessa. Vaikka pidän matkustamisesta todella paljon en välttämättä haluaisi asua missään toisessa maassa pysyvästi. Lähden mielelläni aina reissun päälle mutta kotiin tullessa mietin "Oma maa mansikka, muu maa mustikka." Pidän Suomen "kotikutoisuudesta" ja suomalaisuudesta. Vaikka meidän luonteemme on joskus vähän jöröä ja puhumattomuuskin vaivaa osaa meistä tänne minä olen syntynyt ja tänne minä kuulun.

Kevään ensimmäiset sinivuokot

Suomalainen arkkitehtuuri, Vanha Porvoo 

Huomenna itsenäisyyspäivän vastaanotolla presidentinlinnassa esitetään taas tämä kysymys "Mitä itsenäisyys merkitsee sinulle suomalaisena?" Minusta tämä on kysymys, johon ei ole yhtä oikeaa vastausta vaan jokainen meistä varmasti nostaa esille omia tärkeitä asioitaan.

Vanhan maalaistalon pihapiiri, Vehkaniemi

Punamultainen talo ja pihapiiri


Mitä sinulle merkitsee itsenäisyys? Tai se, että saat elää itsenäisessä Suomessa? 
Miten aioit juhlistaa 100-vuotiaan Suomen itsenäisyyttä? 
Itse aioin syödä hyvin ja nauttia läheisten kanssa perinteisesti 
linnanjuhlista television välityksellä. Ja olla onnellinen!

Hyvää itsenäisyyspäivää teille kaikille ♥

Sänkipelto tammikuun talviaamuna


20 kommenttia:

 1. Hyvää itsenäisyyspäivää!

  Katselin illalla kesäisiä otoksiani ja nyt sinun kuviasi, kuinka kaunis onkaan kotimaa! Tiistaina keskustelin latvialaisen ja eestiläisen asiakkaani kanssa, he onnittelivat lämpimästi erkkipäivän johdosta. He molemmat muistavat omakohtaisesti millaista on, kun ei ollut vapautta. Meidänkin tulisi muistaa arvostaa vapauttame ja sen tuomia oikeuksia kuten kirjoitit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää itsenäisyyspäivää!

   Suomen luonto on kaunista ja meillä on paljon hienoja asioita ympärillämme. Kun olin lapsi/nuori ajattelin, että Suomessa kaikki on kauhean pientä ja mitätöntä verrattuna muihin maihin. Aikuisuus sai ymmärtämään mitä hyvää tuossa "pienuudessa" on ja avasi silmät ihan eri tavalla.

   Olen itse jutellut Suomessa asuvien eestiläisten kanssa itsenäisyydestä ja siitä miten elämä Baltiassa muuttui kun ei oltukaan enää itsenäisiä. Onneksi meidän kävi toisin...

   Poista
 2. Olipas kauniita kuvia suomalaisuudesta. Minäkin ymmärrän sen, että juhla on meillä vakavampi kuin monissa muissa maissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja kommentistasi! Ehkä aika parantaa haavat ja juhlan luonne muuttuu tai ehkä tämä on meidän suomalaisten tapa juhlistaa itsenäisyyttä.

   Hyvää itsenäisyyspäivää!

   Poista
 3. Tässä kyllä kiteytyi niin hyvin Suomi ja suomalaisuus. Vakavamielisyys varmasti johtuu paljolti juurikin siitä, koska itsenäisyyden eteen on tehty niin valtavat uhraukset ja haavat eivät ole täysin vielä parantuneet. Vaikka ehkä joskus meidän tulevat sukupolvet alkavat viettämään itsenäisyyspäivää riehakkaammin niin tuskin meistä suomalaisista ihan kokonaan vakavuus ja herkkyys tätä päivää kohtaan katoaa. Kaunista ja rauhallista itsenäisyyspävää kaikille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää itsenäisyyspäivää Tinsku!

   Muistan joskus isoisän sanoneen ettei sotamuistoja voi unohtaa koska itsenäisyyden menetys oli todella lähellä. Suomi oli valtiona nuori ja sitä oli repinyt kahtia jo oma kansalaissota. Onhan se myös pienoinen ihme, että Suomi säilyi itsenäisenä vaikka alueitaan joutuukin luovuttamaan.

   Poista
 4. Hyvää itsenäisyyspäivää. Minulle itsenäisyys merkitsee turvallisuutta. Veikkaan että meilla on vakavat juhlat myös siksi että ollaan aika vakavaa kansaa. Iloisuus ei muutenkaan näy katukuvassa. Toki historia vaikuttaa varmasti mutta eniten ehkä pimeys ja sää. Kambodzassa vieraillessa ilo on ihmisissä tarttuvaa vaikka sisällissota on paljon lähempänä ja sodan rampauttamia näkee kaikkialla. Valo tekee ihmeitä ihmisen mielelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää itsenäisyyspäivää Maiju!

   Turvallisuus on tärkeä asia mutta sitä oppii arvostamaan monasti vasta sen menetettyään. Varmasti myös ilmastolla ja pimeydellä on vaikutusta meidän mielenlaatuun. Ehkä myös perusluonteemme on melankolinen. Onneksi tänään paistaa aurinko kauniisti merkkipäivän kunniaksi🙂

   Poista
 5. Meillä vietetään aikaa yhdessä perheen kanssa, syödään hyvin ja katsellaan linnan juhlia.
  Ihania kuvia Suomesta ❤️
  Hyvää Itsenäisyyspäivää sinulle Marjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi ❤️
   Linnan juhlat taitava monessa perheessä olla sellainen perinne, josta ei hevillä luovuta.
   Hauskahan niitä on seurta.
   Hyvää itsenäisyyspäivää Outi!

   Poista
 6. Hieno postaus. Suomi on moninainen ja moniulotteinen, taitoa ja osaamista löytyy sekä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Melissa ❤️ Suomi on pienuudesta huolimatta aika pitkä maa ja juurikin moninainen sekä moniulotteinen. Yllättävästi sodan jälkeen melkein hävinnyt maa nousi maailmankartalle monilla osaamisalueilla vaikka maksoimme valtavia sotakorvauksia. Olisiko se sisun ansiota..
   Hyvää itsenäisyyspäivää!

   Poista
 7. Upea postaus! Meille itsenäisyys merkitsee vapautta olla juuri sellainen kuin on ilman pelkoa. Suomi on kaunis ja erilainen maa kaikkine ominaispiirteineen, melankolisena ja iloisena. Ja kaksikielisenä.
  Ihanaa itsenäisyyspäivää Marjo! Terveisin Kimmo & Miki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kimmo ❤️
   Vapauden ymmärtää vasta kun sen menettää ja sitten se onkin jo liian myöhäistä. Lapsen myös ne sotaan liittyvät jutut tuntuivat "väsyneitä ja loppuun puhutuilta". Aikuisena toivoo, että asioista olisi puhuttu vielä enemmän ja nyt ei ole enää isovanhempia, joilta kysyä. Hyvää itsenäisyyspäivää teille Mikin kanssa!

   Poista
 8. Hyvää itsenäisyyspäivä myös sinulle! Kauniita kuvia olet valinnut tähän kirjoitukseen. En tiedä oletko itse ne ottanut mutta Suomea parhaimmillaan. Minulle itsenäisyyspäivä merkitsee hiljentymistä. Sinikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sinikka kommentistasi ja hyvää itsenäisyyspäivää! Kuvat olen ottanut nyt kuluvan vuoden aikana kun olen liikkunut Suomessa eri paikoissa ja tapahtumissa. Meillä on myös käyty itsenäisyyspäivänä hautausmaalla hiljentymässä.

   Poista
 9. Hieno ja kattava postaus :)

  Ihailen aina sinun paneutumista asiaan ja siksi tämäkin postaus oli upea!

  Meillä on hieno maa asua ja elää. Ihanaa Itsenäisyyspäivää sinulle ihanuus <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulanneli❤ sanasi lämmittävät.
   Suomi on upea maa. Hyvää itsenäisyyspäivää ihanuus!

   Poista
 10. Suomi on monimuotoinen ja upea maa, ennen kaikkea mieleen tulee, puhtaus, upea luonto ja suomalainen sisu ja rehtiys. <3 Omassa blogissa kirjoittelinkin aiheesta enemmän.

  Sydämellistä torstaita Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin postauksesi ja oli hyvä kuvaus siitä mitä itsenäisyys on! Juuri tuo sisu, sauna, puhdas luonto, aitous ja se puhumattomuuskin ovat aidointa suomalaisuutta.

   Hyvää loppuviikkoa myös sinulle Tiia ❤

   Poista