joulukuuta 26, 2017

Hyvää tapaninpäivää ja vähän perinteistäTänään vietetään toista joulupäivää eli tapaninpäivää. 26.joulukuuta on Pyhän Stefanoksen eli siis Pyhän Tapanin kunniaksi vietettävä päivä. Pyhä Tapani koki kristinuskon ensimmäisen marttyyrikuoleman, jota on kunnioitettu useimmissa kristillisissä kirkkokunnissa jo 300-luvulta lähtien. Pyhän Tapanin lisäksi tänään vietetään kaikkien marttyyrien muistopäivää. Ortodoksit juhlistavat Pyhää Stefanosta vasta huomenna 27.12.


Tapaninpäivä on aina ollut hevosten ja hevosmiesten päivä. Perinteisesti tapaninpäivänä on entisaikana saanut jo lähteä kotipiiristä kylille ja ajelemaan hevosella kylänraitilla. Mikä olisikaan sen mukavaan kuin istahtaa nyt hevosrekeen ja ajaa lumista kylätietä liinaharjan laukatessa sekä lumen pöllytessä. Ennen myös hevosia oikein opetettiin juoksemaan tapanina ja samalla oli myös erilaisia tapaninkulkueita sekä myös laulajia liikkeellä eri puolilla kyliä. Tapanina myös nuoret varsat on valjastettu ensimmäistä kertaa ja niitä on koulutettu. Juuri nyt vain täällä pääkaupunkiseudulla ei lumesta ole tietoakaan joten rekiretkestä täytyy tyytyä vain haaveilemaan.


Etelä-Pohjanmaalla Kyröjoen varrella on nuorilla miehillä ollut aiemmin tapana vierailla tapaninpäivänä nuorten naisten luona pyytämässä "syli tapaninlankaa". Mieluisille pojille ovat tytöt antaneet säkeen itse keräämäänsä rihmaa tai peräti lankakerän. Pojat ovat kiinnittäneet saamansa langat lakkiinsa ja näin on selvinnyt, kuka on oli pidetyin ja kenestä kukaties tulisi myös pätevin emäntä. Aika jänniä tapaninpäivän tapoja on aiemmin ollut...


Tapaninpäivä on entisaikaan ollut myös todella suosittu hääpäivä. Koska seurakunnat ovat olleet suuria on kirkkoon saattanut kerääntyä useita hääpareja samaan aikaan vihittäväksi vielä 1800-luvulla. Alttarilla on saattanut olla kerrallaan peräti 20 hääparia vaihtamassa sormuksia tapaninpäivän messussa/jumalanpalveluksessa. Jollain paikkakunnilla on tapanina ollut vihittävinä enemmän pariskuntia kuin minään muuna vuodenaikana. Siinä on mahtanut olla papilla vilskettä ja vaikeutta pitää vihkisormukset oikeassa järjestyksessä tällaisen väkimäärän kanssa.


Ennen vanhaan myös sauna on lämmitetty tapaninpäivän aamuna. Naapurin isäntä on hiippaillut naapurinsa saunaan ja lämmittänyt sen. Perinteen mukaan tämä on tapahtunut kun isäntäväki on ollut vielä nukkumassa. Tämä vanha perinne kumpuaa kekrin perinteestä, jolloin sauna lämmitettiin aina myös pyhille miehille. Oletettiin, että pyhät miehet kylpevät saunassa aina ennen isänväkeä. Myös pirttiin on katettu pöytä pyhille miehille ja isänväki on saapunut syömään vasta kun pyhien miesten on uskottu syöneen.


Tapaninpäivän aamulla ennen vanhaan oli tapana nousta varhain ja kulkea iloiten sekä karkeloiden naapureissa. Jos talon uuniin ei ole ehditty vielä tehdä valkeaa ovat vieraat uhanneet kaataa uuniin. "Onks Tahvana kotona vai säretäänkös uuni?" Kiperästä tilanteesta - jos valkeaa ei uuniin ole vielä ehditty sytyttää - on talo selvinnyt tarjoamalla ryypyn saapuneelle miehelle. Näitä Tahvanoita tai siis tapaninpukkeja on saattanut kuljeskella kylänraitilla lammasturkit väärinpäin käännettyinä laulamassa. Tästä syystä kaikissa vanhoissa postikorteissa joulupukit näyttävät "ihan lampaita" eikä heillä todellakaan ole mitään punanuttua päällä. Myös meidän sanamme "joulupukki" viittaa juurikin tähän turkilliseen eläinhahmoon.


Aika erilaista on tapaninpäivän vietto ollut entisaikaan ja siihen on liittynyt paljon kummallisia elementtejä. Nyt monista tavoista on jo luovuttu ja eikös sitä taas perinteisesti keräännytä perheen, ystävien ja läheisten kanssa vielä kerran nauttimaan jouluruokaa ennen joulun välipäiviin siirtymistä.

♥ Oikein hyvää tapaninpäivää teille kaikille 


18 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Melissa❤ Joulu ja punainen tekevät niistä söpöjä...

   Poista
 2. Eipä ole Tapanin perinteitä tänään noudatettu, ollaan vain nukuttu ja syöty. Hyvä niin, ihana olla rennosti. Mukavaa Tapanin iltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei näitä tapaninpäivän perinteitä taideta enää noudattaa kuin tuon hevosajelun suhteen. Reen kyytiin haluaisin talvella kun se on niin kivaa. Hauskaa tapaninpäivän iltaa.

   Poista
 3. Ihanaa joulunaikaa ja iva kuulla noista Tapaninpäivän perinteistä :) Kirkossa on ollut ruuhkaa ku vihille on menty :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina ❤ Tiedän yhden tutun vuosien takaa, joka halusi ehdottomasti mennä vihille tapaninpäivänä. Hänen ystävistään todella monet olivat vain matkoilla vuodenvaihteessa ja sukuloimassa joten häihin ei sitten tullutkaan niitä ystäviä juuri ollenkaan. Sukulaisia kyllä ja läheisiä mutta meille ystäville oli juhlat sitten loppiaisena :D

   Poista
 4. Ihan mahtavia perinteita on kuulunut Tapaninpäivään. Täälläkin on taas sauna lämpenemässä.
  Mukavaa Tapaninpäivää sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Te olette kovia saunomaan ❤ ja sehän lämmittää kivasti tällaisena iltana. Minusta nuo miesten saamat langat olivat jotenkin liikuttavia. Mitä jos joku ei saanut yhtään lankaa? Ja toisella oli taas hirveä iso tupsu...? Aika julmaakin...
   Mukavaa tapaninpäivän iltaa Outi ❤

   Poista
 5. Tämäpäs tuli hyvän saumaan, sillä en rehellisesti edes tiennyt Tapaninpäivän historiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä Ida ❤ nyt tiedät! Kivaa joulujatkoa sinulle!

   Poista
 6. Ooh ja jäin jumiin, että sieltä löytyy tuo suuresti himoamani ihana jouluinen Muumimuki <3 Mukavaa keskiviikkoa Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä jouluisesta Muumimukista olemme taineet keskustella joskus aiemmin... :D Olen itse aikoinaan saannut tuon lahjaksi - ikuisuus sitten - ja se on kyllä yksi joulun ajan lempparimukini.
   Mukavaa keskiviikkoa Tiia ❤

   Poista
 7. On kyllä ollut hyvin erilaista ennen!! Nykyään perinteenä lienee ne Tapsantanssit?

  -Vilma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin kun olin tehnyt tämän postauksen, että tapanintanssit olisi pitänyt mainita :D Unohtui kiireessä. Vai järjestetäänkö niitäkään enää? Hyvää joulun jatkoa Vilma ❤

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiitos Hannamaria ❤ Ennen somea ja nettiaikaa on viestitty langanpätkillä.
   Kivaa joulun jatkoa!

   Poista
 9. Nämä perinteet olivatkin itselleni ihan uusia! En ole ennen kuullutkaan että Tapaninpäivä on ollut suosittu vihkimispäivä. Ihania kuvia :)

  Ihanaa tulevaa uutta vuotta! :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mama Lina❤ Ihanaa alkavaa vuotta myös sinulle!

   Poista