joulukuuta 18, 2017

PiparkoogiMaania - Piparkakkumania on piparitaikinasta tehty taidenäyttely

Raekoja veesuliti - Marianne Reinsoo, Annika Kvelstein, Maarja-Liisa Pikkkmaa, Katre Kevad

Piparkakkumania on erilaisen hauska taidenäyttely, jossa on vain yksi kriteeri: kaiken taiteen täytyy olla valmistettua piparkakkutaikinasta. Kyllä, luitte ihan oikein! Tässä näyttelyssä esitellään voista, siirapista, sokerista, munista, vehnä- ja leivinjauheesta, kardemummasta, kanelista, inkivääristä, neilikoista ja pomeranssista tehtyjä taiteellisia luomuksia. Siitä ihanasta taikinasta, jota en itse leipoessani joulupiparkakkuja pysty vastustamaan ja osa taikinasta katoaa kitusiini jo leivontavaiheessa. Tänä kuluvana vuonna Piparkoogimaania -taiteen tulee esittää Tallinnan vanhaa kaupunki Vana Tallinnaa .Notsu - Anne Saarniit, Diana Taalfeld, Kristi Siibak, Ulle Maiste, Ralf Oskar Siim

Piparkakkumania tai eestiksi PiparkoogiMaania löytyy osoitteesta Pärnu mnt 6, Disaini Ja Arhitektuurigalerii. Galleria sijaitsee katutasossa ja on helppo löytää: Muurivahe/Valli katujen välissä noin 500m Viru-hotellista vanhaan kaupunkiin päin. Piparkakkumania on vuosittain järjestettävä tapahtuma ja itse ole käynyt siellä kerran aiemmin katsomassa joulun 2015 näyttelyä. Tätä näyttely varten tarvitaan 300 kg piparkakkutaikinaa sekä joukko innostuneita taiteilijoita, suunnittelijoita, muotoilijoita ja luovien alojen ihmisiä. Näyttely on nyt jo 12.kerran esillä 9.12.2016 - 7.12.2018 klo 11-18. Näyttelyn sisäänpääsymaksu on 2€ ja näyttelyssä saa vapaasti valokuvata taidonnäytteitä.

Joodud Vanas Tallinnas - Mona, Piia, Mia, Toomas


Katku mask - Maija-Liisa Kruus

Vana Toomas - Jaana Nou, Pelle Kalmo ja Mari-Liis Laanemaa

"Piparkakkujen leipominen sekä koristelu on ollut suurta taidetta. Siksi nämä taivaalliset kakkuset maustettiin kaukomaiden mausteilla - neilikalla, kanelilla, makeutettiin kallisarvoisella hunajalla ja pyöriteltiin hienoimmista jauhoista. Koristeena on käytetty jopa aitoa kultaa aikoinaan. Piparkakkuja on tehty jo Egyptissä Faaraoiden aikana ja Eurooppaan piparit ovat rantautuneet Kreikan kautta." kirjoitin jo ensimmäistä kertaa Piparkoogimaaniassa käytyäni. Meille hyvinkin arkipäiväiset piparkakut ovat alkuperältään siis todella vanhoja ja niitä on arvostettu ennen myös paljon enemmän. Yhdenkin piparkakun saaminen jouluna on ollut suuri juttu aikoinaan!Näyttelyssä on hauskasti aina valokuva suunnittelijasta ja usein kuvan yhteydessä on myös piparkakun aito Tallinnasta vanhankaupungista löytyvä esikuva. Tallinna on muuten kaupunki missä ei voi kulkea vain katsomalla eteensä ja välillä myös jalkoihinsa mukulakivikadulla. Tässä Baltian pittoreskissa Eestin pääkaupungissa kannattaa ehdottomasti myös kurkistaa ylöspäin koska silloin voi nähdä huikeita yksityiskohtia vanhasta kaupungista. Taloissa on mitä erikoisempia koristeita, parvekkeita, ulokkeita, torneja jne.

Raatihuoneen gargoili eli vedensyöksijä on päässyt piparkakun muotoon Piparkoogimaaniassa. Gargoili eli vedensyöksijähän on rakennusten, varsinkin goottilaisten kirkkojen räystäissä käytetty kaiverrettu hahmo, jonka tarkoituksena on johtaa katolle satanut vesi pois rakennusten läheltä. Nimitys tulee vanhasta ranskan kielen sanasta gargouille eli kurkku. Tästä samasta sanasta tulee suomenkielenkin kurlata verbi. Helsingin Johanneksen kirkon seinissä on myös komeat gargoilit.


Voilill - Dan Boss

Koputajete takasitulek - Kristi Lehari, Kersti Keskula, Pekka Paavo Keskula 

Tämän vuoden näyttelyssä oli runsaasti ihmisiä juuri avaamisajankohdan jälkeen joten jos haluat käydä siellä rauhassa älä mene heti aamuruuhkaan. Galleriatila ei ole kovin suuri ja liikkuminen katosta roikkuvien piparkakkuteosten joukossa on hieman haastavaa ison olkalaukun kanssa. Piparkakkutöihin ei saa koskea ja liikkuessaan kannattaa olla varovainen ettei vaikkapa juuri iso käsilaukku osu esillä oleviin töihin. PiparkoogiManian omat Facebook-sivut kertovat aina mitä tilassa tapahtuu. Galleriatilassa on järjestetty myös piparkakkukursseja ja työpajojakin.

Bernt Notke "Surmatants" - Piret Veigel & Pia Inger Sepman

Loppiaisena meillä kotona aina saa ottaa ensimmäisen palan omasta piparkakkutalosta ja kauaahan siinä ei sitten mene kun talo on nakerrettu kokonaan. Mitä mahtaa tapahtua PiparkoogiMaanian - Piparkakkumanian piparitaiteelle... :)

20 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Eikö olekin! Olen itse joskus väsännyt piparkakkutalon, joka oli intialainen temppeli. Ostin Indiskasta sellaisen piparkakkumuotin, joka oli temppelin profiilikuva. Neljä em. muodosti temppelin. Tarvittiin myös neljä talouspaperirullaan, jonka päälle paiston piparkakkutaikinasta kuoret. Marengit olivat tornien huiput. Piparkakkutaikinasta on moneksi :D

   Poista
 2. Jeps, onpa jännä kisa tuo piparkakkumania. Siis ilmeisesti alkujaan eestiäinen. Uskomattoman upeita - oikeastaan taideteoksia - piparitaikinasta. Oli ilo katsella hienoja kuviasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja :)

   Piparkakkumania ei oikeastaa ole kisa vaaan sinne tehdään töitä kuten taidetta näyttelyyn. Kävijöiden kesken on äänestys käynnissä "yleisön suosikista".

   Kun tein tätä postaus kahlasin netissä ja löysin aika yllättävää tieto liittyen piparkakkuihin. Jos aikoinaan on pitänyt piparkakku taskussa kirkonmenojen ajan on välttynyt sairauksilta. Possupipari on ollut symboli viikinkiajan uhrileivästä. Ukko ja akka piparit puolestaan ikivanhaan elämänpuuaiheeseen, joka on pitkän ja onnellisen elämän symboli.

   Poista
 3. Ihania <3. Harmi ettei ole nyt menoja tuolle suunnalle, olisi ollut kiva nähdä nämä livenä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ehdit Sari :) näyttely päättyy vasta loppiaisena. Eihän lahden yli mene kuin 2 tuntia ... ja siellä oli jo kivasti alennusmyyntejäkin ;)

   Poista
 4. Ooh hyvä tavaton miten hienoja, mahtava näyttely <3 Ihanaa jouluviikkoa Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia❤ Oli kiva käydä ihailemassa piparitaidonnäytteitä.
   Ihanaa jouluviikkoa myös sinulle!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Ei voi kuin ihailla taitoa ja kärsivällisyyttä näiden tekemiseen.

   Poista
 6. Voi miten upeita ja taidolla tehtyjä. Ihanaa joulun odotusta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara❤ mukavaa joulun odotusta myös sinulle.

   Poista
 7. Siis wau! Aikas herkullinen näyttely <3
  Ihanaa viikkoa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika herkullinen oli myös piparin tuoksu näyttelytilassa. Töitä ei juuri tuoksun takia ole haluttu laittaa vitriineihin. Kivaa joulus alusviikkoa Outi ❤

   Poista
 8. Hauska idea! Piparit on kyllä ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi :) Pipareissa on myös se aito joulun tuoksu!

   Poista
 9. Upeita taideteoksia! Onpa kiva näyttely, kun ilmassa on pipareitten tuoksua, jouluinen näyttely. Taikina on mainio rakennusaine. Vaikka oma taito piparien kanssa riittää vain muottien kanssa taiteiluun.
  Kiitos kivasta piparkakkunäyttelystä!
  Mukavaa viikkoa Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula❤ Osa oli kyllä niin vaikeita toteuttaa ainakin minun mielestäni, että olisi varmaan mennyt sormi suuhun jo alkumetreillä.
   Mukavaa jouluviikkoa!

   Poista
 10. Wau, onpa hienoja :)!!!! vähän toisenlaisia kuin omat tekeleeni :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin Niina :) Ei minäkään osaa tällaisia piparkakkuja tehdä mutta nämähän ovat enemmän taidetta kun hyvää syötävää. Kivaa joulua ❤

   Poista