syyskuuta 10, 2017

Vinkkejä alkavaan syksyyn - näe, koe, aisti ja nauti sekä Habitare lippuvoittajat


Syyskuu ja syksy taitaa nyt olla virallisesti alkanut. Ajattelin listata nyt sellaisia kivoja juttuja, joista voisi olla apua pimeneviin iltoihin ja kylmenevään säähänkin. Itselleni kesä on kyllä sellainen asennekysymys ja edelleenkin sinnittelen ilman sukkia vaikka aamuisin tuntuu jo hieman viileältä. Ikuinen optimisti minussa kirjoittaa jopa tämän postauksen otsikkoon "alkavaan syksyyn".

Syksyllä moni meistä aloittaa innolla uuden harrastuksen ja työväenopistot/kansalaisopistot ja kuntosalit pursuavat innokkaita aloittajia. Osa jatkaa, osa lopettaa alkuinnostuksen laannuttua. Minusta siinä ei ole mitään pahaa jos ei sitten tunnekaan harrastusta omakseen tai aika ei vain riitä. Kaikkea voi kokeilla ja tässä muutama uusi vinkki syksyä piristämään.

Superwood Festival 2017 

Ivana Helsinki järjestää 22.-23.10. ensimmäistä kertaa Vuosaaren Rantapuistossa Superwood Festivaalin. Tämä festivaali on uudentyyppinen "sleep over" festivaali meille aikuisille täynnä taidetta, musiikkia ja akateemisia puheenvuoroja. Rantapuisto itsessään on jo ihan huikea paikka järjestää tapahtuma. Tämä 1963 rakennettu Martta ja Ragnar Ypyän rakennuskompleksi on säilynyt hyvin retrohenkisenä ja se vetää kyllä arkkitehtonisesti vertoja Tanskan Lousiana-taidemuseolle.
Rantapuisto on alunperin rakennettu pankin koulutuskeskukseksi mäntymetsään merenrannalle, johon se uppoaa edelleenkin todella hyvin ja huomaamattomasti.


Festareilla tullaan Paola Suhosen mukaan järjestämään myös metsärastisuunnitus taskulamppujen kanssa pimeässä metsässä. "Yhtäkkiä valot syttyvät ja Maritta Kuula pitkässä puvussa alkaa laulamaan kun samalla "ahmat" tulevat esille puiden takaa." Kuulostaa eksoottiselta ja todella mielenkiintoiselta suunnistukselta. Festivaali levittäytyy hotellin lisäksi sitä ympäröivään luontoon. "Näillä festareilla voi myös spontaanisti alkaa joku keikka vaikka hotellin aulassa klo 5.00 aamulla", jatkoi Paola. Entistä mielenkiintoisempaa...hotellissa ollaan vähän Twin Peaks tai Hohto leffan tunnelmissa...ja siellä voi siis myös kätevästi yöpyä.

Esiintyjälistalla mm. Uusi Fantasia, Mikko Joensuu, Jonna Tervomaa, Eevil Stööd & Kube, Jurek, Anssi Kasitonninen ja Kovat piipussa ja paljon muita. Jopa Rumba on kirjoittanut tästä otsikolla "esiintyjäkatras todellinen suomalaisen katu-uskottavan musiikin kuka kukin on -listaus"Akateemisissa puheenvuoroissa mm. Timo Airaksinen ja Reetta Kivelä. Laura Köönikkä kuratoi nuorten taiteilijoiden näyttelyn tapahtumaa. Festareilla tarjoillaan vain kasvisruokaa. Liput hankittavissa Tiketin kautta. Itse olen Superwoodissa lauantaina mukana :)


Teemu Järven uusi luontosarja

Luontoaiheisiin erikoistunut taiteilija ja muotoilija Teemu Järvi on julkaissut sarjan korkealaatuisia käyttöesineitä, joiden inspiraationa on toiminut luontoretkeily ja metsän parantava voima. Pääsin TRE Helsingin aamiaistilaisuudessa juttelemaan Teemun kanssa hänen ajatuksistaan uutta mallistoa tehdessä. "Japanissa metsäkävelyä kutsutaan "metsäkylvyksi" Shirin-yoku ja sitä pidetään tärkeänä ennaltaehkäisevän terveydenhoidon muotona." kertoi Teemu. Teemun uudessa 100% Shirin-yoku villahuovassa on nahkaremmi helpottamassa sen kantamista metsäreissulle. Jos et pääse metsään voit kietoutua havuiseen huopaan kotisohvalla, laittaa silmät kiinni ja rentoutua. "Metsä on mielentila." jatkoi Teemu. Mallistosta löytyy myös puisia tulitikkurasioita tutuilla Teemun eläinhahmoilla ja taskumatti. Uusia julisteitakin oli tullut muutamia. Teemun eläinkuvissa ei ole maalattuna eläimiä vaan kohtaamisia itse luonnosta. Pidän hänen grafiikkansa tummasta sävystä ja teoksiin on hyvin vangittuna luonnon syvin villi olemus. 


Sieni- ja marjaretkeily


Jos metsään haluat mennä nyt sä takuulla yllätyt! Kanttarelleja on metsä ihan keltaisenaan. Itse olen ehtinyt käydä poimimassa vain muutaman kerran mutta on niistä jo saanut hyvää sienikastiketta ja sienipiirakkaa. Suppilovahveroita en ole vielä löytänyt kuin ihan pieniä alkuja, jotka jätin vielä suosiolla kasvamaan vähän enemmän kokoa. Puolukoitakin löytyy vielä ihan kivasti metsästä. 


TRE Helsingin aamiaistilaisuudessa tarjoiltiin muuten luonnonantimia, jotka Teemu Järvi oli sinne poiminut ja Michelin-kokki Jouni Toivasen WILD loihtinut herkuksi pöytään. Tarjolla oli metsäsienipiirakkaa, mansikka-pihasaunio smoothieta, munakokkelia ketunleipähöystöllä ja kuusipullaa kamomilla sokerilla. Omnomnom....! 


Helsinki Design Week 

Syyskuun 7. starttasi joka syksyinen HDW ja kaupunki on täynnä tapahtumia, joista monet ovat ilmaisia. Keskuskadulle on noussut viherhuone The Growroom, joka demonstroi tulevaisuuden kaupunkiviljelyn mahdollisuuksia. Tämä tanskalaisen muotoilustudio SPACE10:n ja arkkitehtien Sine Lindholmin ja Mads-Ulrik Husumin on myös ihana kohtaamispaikka. Viherhuoneen sisälle pääsee myös istumaan. Hurmaava paikka - kävin nimittäin jo kokeilemassa!Keskuskadulta löytyy toinenkin mielenkiintoinen HDW kohde Tikku, joka on arkkitehti Marco Casagranden suunnittelema yhden parkkiruudun kokoinen yhdessä yössä rakennettu mikrokerrostalo. Tällä työllä otetaan kantaa kaupunkien tiivistymiseen ja ketteriin asumismuotoihin.

Osa haluaa katsella Helsinkiä jalkaisin HDW:n aikana voi tehdä kävelykierroksen Clarion X HDW. Itse asiassa näitä kävelykierroksia on kolme erilaista: shoppailukierros, museot ja galleriat sekä arkkitehtuurikierros. Clarion hotellista löytyy myös Kalevala Korun Rohkea. Ajassa. Aito. Suomen rakastetuin koru 80 vuotta -näyttely, joka on myös osa Suomi 100-ohjelmaa. 

Ja Clarionion ulkopuolelle ovat kerääntyneet myös Hej Hylje! patsaat koko Helsinki Design Weekin ajaksi. Korkeasaari on muuten antanut kodin kolmelle hylkeelle eli sieltä voimme ne sitten jatkossa löytää. Ihana juttu ja hylkeet pääsevät hyvää seuraan!

Ateneum - Alvar Aalto - näyttely

Ateneumissa on vielä 24.9. saakka avoinna Alvar Aalto - Taide ja moderni muoto -näyttely. Alvar Aalto on kiistatta Suomen tunnetuin arkkitehti ja muotoilija. Olin pari viikkoa sitten kesän viimeisellä Paimion parantolan arkkitehtuurikierroksella ja meitä suomalaisia siellä oli vain kourallinen. Muut arkkitehtuurista ja talosta kiinnostuneet ryhmässä olivat ympäri maailmaa. Tästä on tulossa jossain vaiheessa ihan omaankin postausta - sen verran kiinnostava kohde Paimio on!Ateneumin näyttely on erittäin kattava kokonaisuus Alvar Aallosta ja hänen tuotannostaan. Näyttely havainnollistaa äärimmäisen hyvin miten Aallon orgaaninen muotokieli kehittyi vuorovaikutuksessa ajan kuvataiteilijoiden kanssa. Totta kai Ateneumissa on paljon Aallon klassikkohuonekaluja esillä. Myös pienoismallit ja arkkitehtuuripiirustukset ovat kiinnostavia. Näyttelyssä on nähtävillä myös taidetta Galleria Artekin kokoelmista. Erittäin mielenkiintoinen ja kattava näyttelykokonaisuus. KUT - Mechelin näytelmä


Sain kutsun tulla katsomaan Keski-Uudenmaan Teatterin KUT:in näytelmää Mechelin ensi-iltaan 8.9 Keravalle. Pakko myöntää, että sen verran kiireellä lähdin Keravalle päin ajelemaan etten edes kovin tarkkaan ottanut selvää kuka oli Mechelin - mies, josta illan näytelmä kertoisi? Muistin, että Helsingissä on Mechelininkatu joten arvelin hänen olleen jotenkin tekemisissä politiikan/valtion?kanssa joskus muinoin. Oikeastaan oli parempikin etten tiennyt tarkasti kenestä puhuttaisiin koska näytelmä kertoi sen historiallisen humoristisesti seuraavan tunnin aikana. 

Kuva: KUT teatteri


Mechelinin on näytelmä, jossa otetaan selvää siitä miksei Leo Mechelin (1839-1914) ollut YLE:n vuonna 2004 järjestämässä äänestyksessä merkittävimmästä suomalaisesta. Moni historian harrastaja ja tutkija olisi mielellään nähnyt hänet tuolla listalla ja peräti ihan kärkikolmikossa. Äänestyksen muuten voitti Carl-Gustaf Mannerheim ja hänetkin näytelmässä nähdään pariinkin otteeseen näyttämöllä. Mechelin on näytelmäkirjailija Heikki Lundin kirjoittama näytelmä unohdetusta valtiomiehestä ja tämä tarina on tärkeää kertoa juuri nyt Suomen 100-vuotis juhlavuonna.

Kuva: KUT teatteri


Itse Mecheliniä ei näytelmässä nähdä mutta hänen aikalaisensa Tekla Hultin kertoo Mechelinin sukulaisena ja aikalaisena asioita menneisyydestä. Tekla Hultin oli muuten aikanaan kovanluokan nainen. Hän oli Suomen toinen naistohtori, ensimmäinen filosofian tohtori, kansanedustaja, toimittaja, tutkija ja naisasia-aktivisti. Melkoinen nainen, joka ei pelkästään rauhanomaisesti ajanut asiaansa toisin kuin Mechelin, joka oli pasifisti. 

Kuva: KUT teatteri


Mechelin tuntuu olleen myös äärimmäisen aikaansaava valtiomies. Hän oli lisäksi oikeustieteilijä, talouselämän vaikuttaja ja kansallisen oikeustaistelun johtaja Suomen autonomian ajalla. Mechelin oli myös perustamassa Nokiaa - juu, luitte ihan oikein - meidän kansallista ylpeydenaihettamme! 

Näytelmä etenee kronologisesti sivuten koko ajan Suomen historiaa ja värikkäitä tapahtumia. Luulenpa, että moni koulussa historiaa inhonnut saisi näytelmän avulla ihan erilaisen käsityksen tuon ajan tapahtumista. Näytelmä on myös viiltävän hyvin kantaaottava nykypäivän poliittiseen ja erityisesti ulkopoliittiseen tilanteeseen. On se jännä juttu miten yli sadan vuoden takaiset asiat tuntuvat hyvinkin tutuilta tässä ajassa. Erittäin viihdyttävä tunnin tiivistelmä historiaa ja hyvää huumoria mukana!

Näytelmän rooleissa ovat Seppo Halttunen (mm. Me Stallarit ja Akkaa päälle tv-sarjoista tuttu), Anna-Leena Sipilä (2000 ehdolla Jussi-palkinnon saajaksi Mirjan roolista elokuvassa Pikkusisar) ja Jari Hämäläinen (vetää näytelmässä useita rooleja - ja hauskasti). Näytelmä esitetään 10.12. saakka.

Ja lopuksi sitten onnelliset Habitare-arvonnassa itselleen messuliput voittaneet ovat Elise H. ja Sanna P. Voittajille lähetetään Habitaren sähköinen messulippu ilmoitettuun email osoitteeseen huomisen päivän aikana. Kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille ♥

Kolmella arvalla mukana :) Tykkäsin nyt Facebookissa, Blogger-lukijaksi olen liittynyt jo aiemmin.
netteri@gmail.com

Neljällä arvalla mukana. Ihania kuvia jälleen kerran <3
kaljukeiju@gmail.com
8 kommenttia:

 1. Hyviä menovinkkejä olet koonnut. Tuo Alvar Aalto näyttely kyllä vetää jotenkin puoleensa. Tavaroiden muotokieli puhuttelee.
  Onnea arvonnan voittajille ja ihanaa sunnuntai-iltaa sinulle Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi :) Alvar Aalto ja Artekin kalusteet puhuttelevat minua aina. Jos suinkin vain ehdit niin mene ihmeessä piipahtamaan.
   Mukavaa päivää sateisen harmaasta säästä huolimatta!

   Poista
 2. Olipa läjä infoa, menin ihan pyörryksiin! :D Katsoin että nähdään torstaina, kiva juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritä toipua äläkä pyörry! Nyt syyskuussa kun tapahtuu niin paljon kesän jälkeen ja HDW näkyy kaikkialla Helsingissä.
   Kiva nähdä torstaina :) odotan jo innolla!

   Poista
 3. Teemu Järven luontosarja kolahti, metsä todellaki on mielentila ja metsässä sielu lepää. Tuo Rantapuisto on kyllä mieletön paikka ja siellä oli kiva viime talvena nauttia ja yöpyöä ja aikoinaan kurssitella peräti kokonaisen viikonkin ajan joskus. Oi niitä pankkiajan muistoja.

  Mukavaa viikkoa Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teemu Järven eläinhahmot ovat valloittavia ja niin aidonoloisia.
   Rantapuistossa olin nyt ensimmäistä kertaa ja tykästyin kovasti. Nyt on liput myös SuperWoodiin joten lokakuuta odotellaan...
   Jännää, että sinä olet päässyt täällä joskus kursseilemaan viikon verran.

   Mukavaa päivää Tiia sateesta huolimatta <3

   Poista
 4. Olen ollut tuolla kursseilla pankkiurani aikana. Täytyypä mmennä katsomaan tuttuja paikkoja uudelleen. Mäntymetsä ympärillä on minusta kaunis. Meri oli ihan liki myös.
  Terveisin Sirpa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa kommentistasi :) Paikka on minusta aika ainutlaatuinen ja se meren läheisyys viehätti minuakin.

   Poista