syyskuuta 22, 2017

Nurme luonnonkosmetiikkaa ja bloggaajamatka Viroon


Elokuun lopussa toisella lomajaksollani pääsin ilokseni osallistumaan NHS Nordic Health Systemsin järjestämällä bloggaajamatkalle Viroon. Tulisimme vierailemaan Nurme Cosmeticsin tehtaalla Viron maaseudulla noin 45 minuutin ajomatkan päässä Tallinnasta. Vaikka aamulla pitikin herätä jo kukonlaulun aikaan pomppasin pirteänä sängystä koska olisi tiedossa mukava päivä. Tunsin entuudestaan Nurmen tuotteista vain saippuat ja odotin innoissani mitä muuta luonnonkosmetiikkaa mahtaisimmekaan nähdä päivän aikana. Vaikka säätiedotus lupaili vähän harmaata säätä ja sadettakin lahden toiselle puolelle ei se latistanut matkaintoani. Tästä olisi tulossa mielenkiintoinen päivä, mietin ajaessani kohden laivaterminaalia.


Matkasimme Eckerö Linen laivalla Tallinnaan ja menomatkalla nautittiin totta kai aamiaisbuffetin antimista. Olin kotona ehtinyt syödä vain yhden banaanin ja juoda kupillisen kahvia joten aamiainen kyllä maistui. Laivalla samoin kuin hotellissakin tulee ehdottomasti syödä aamiaisella pekonia ja munakokkelia, joita löytyi myös Eckerön tarjoiluista. Ja totta kai jälkiruoaksi lämpimiä lettuja hillon kera. Buffet aamiaispöytä ihan notkui erilaisia herkkuja. Omnomnom!

Laivan kannella käynti paljasti sen mikä oli todettu jo ikkunan läpi. Meren yllä leijui jännä merisumu tai usva. Aikainen aamu oli kauniin sininen ja muutamia laivojakin näkyi horisontissa. Yksinäisiä lokkeja lentelemässä peilityynen merenpinnan yllä. Kaunis maisema!


Laivaterminaalista siirryimme sitten bussiin, joka kuljettaisi meidät Harjumaan maakuntaan. Nurme Cosmeticsin tuotanto sijaitsee Kose Vald nimisessä pikku kunnassa. Jonkin matkaa mielestäni ajoimme Via Balticaa mutta sitten käännyimme peltojen keskelle ja maisemat muuttuivat entistä idyllisemmiksi. NHS Nordicsin Liisa Torenius kertoi päivämme kulusta tarkemmin vielä bussimatkan aikana. Täsmällisesti kolmen vartin kuluttua olimmekin sitten perillä.


Keskellä niittyä oli todella vanha, kaunis hirsinen rakennus ja kyltti Nurme! Nurme Cosmeticsin perustaja Marit Tiits toivotti meidät iloisesti tervetulleiksi ja pääsimme nauttimaan hedelmiä, vihanneksia, mehuja, kahvia ja teetä yhdessä. Istuimme muuten jännällä ulkoterassilla, johon oli tehty istuimet kuormalavoista. Lyhdyissä paloivat kynttilät ja upean iso hortensia kukki. Terassilta aukesi näkymä kauniille niitylle, jossa seisoi vanha kaunis piharakennus. Äärimmäisen idyllinen paikka!


Nurme Cosmetics on perustettu jo yli 10 vuotta sitten. Marit Tiits oli äitiyslomalla ja kaipaisi jotain omaa tekemistä kotona vauva-arjen vastapainoksi. Hän sai ajatuksen tehdä joululahjaksi saippuoita ystävilleen ja sukulaisilleen. Vähitellen saippuoista tuli kuitenkin niin kuuluisia, että niitä alettiin kyselemään Maritilta laajemminkin. Marit päätti perustaa lopulta yrityksen perheensä tukemana valmistaakseen luonnonkosmetiikkaa isompia määriä. Tuotantolaitos haluttiin perustaa vanhaan, idylliseen virolaiseen hirsitaloon, josta vanhaa enää oikeastaan on vain ulkokuori. Kaikki tehtaan sisällä on rakennettu uudelleen. Rakennusprojektissa on pyritty hyödyntämään mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja. Marit kertoi, että jossain rakennusvaiheessa meinasi hänen uskonsa jo loppua kesken saadaanko hylätystä pitkään tyhjillään olleesta talosta mitään.


"Niityllä ("nurm" viroksi) on erityinen paikka sydämessäni. Se on taianomainen maa lapsuudessani. Se on paikka, joka on aina tuonut minulle iloa, ollut täynnä yllätyksiä ja tarjonnut lohtua tarvittaessa. Joka vuosi niitty oli täynnä kukkia ja joka vuosi kukat olivat hieman erilaisia" kertoi Marit. Katsoessani ympäröivää niittyä pystyin hyvin samaistumaan Maritin lapsuuden niittyyn. Vehreä vihreys ja lukuisat kukat niityillä olivat ihan sadunomaisia ja muistin samalla kuinka itsekin olen aina viihtynyt niityillä keräämässä kukkia. Luonto!"Vielä nykyäänkin niitty symboloi minulle rauhaa. Se kuvaa koskematonta luontoa, muuttumatonta taivasta ja suloista kukkien tuoksuista ilmaa. Niitty on paikka, jossa voi kerätä voimia ja rentoutua - jotta voit saada uuden alun täynnä uutta voimaa ja energiaa" jatkoi Marit kauniisti. En muistanutkaan miten ainutlaatuinen Viron maaseutu on ja omalla tavalla hyvin koskematon vielä.


Nurmen tuotteissa ei tehdä kompromisseja - ei laadussa eikä raaka-aineissa. Nurmen luonnonkosmetiikka on käsintehtyä ja virolaisten kukkien sekä kasvien lisäksi tuotteissa käytetään kallisarvoisia öljykasveja. Pohjoisen pallonpuoliskon melko ankarat olosuhteet laittavat ihomme todella koville talven aikana. Vaikka talvet ovat leudompia kuin aiemmin ihoa täytyy ravita kestämään viimaa ja kylmyyttä. Nurme Cosmetics käyttää tuotteissaan avokadoa, oliivia, kookosta ja sheapuuta.


"Nurme Cosmeticsin tuotteilla on myös kaikilla omanlaisensa luonne kuten niitynkin kasveilla ja kukilla. Kamomilla on herkkää, kataja puolestaan voimakasta, laventeli romanttista ja kookos villiä. Nurmen luonnonkosmetiikka on hellävaraista, mietoa, puhdasta ja aineet ovat juuri oikeassa suhteessa pitämään huolta ihosta ja aisteista" kertoi Marit.


Seuraavaksi pääsimmekin siirtymään itse tuotantotiloihin. Maritin äiti näytti meille miten hunajasaippuaa valmistetaan. Tuotantotiloissa oltiin ilman ulkojalkineita ja päähämme hiuksia peittämään saimme samanlaiset myssyt kuin työntekijöillä. Nesteitä kaadettiin valmistusastiaan oikeissa mittasuhteissa ja sitten iso, vähän järeämpi "sauvasekoitin" alkoi surisemaan. En voi sille mitään mutta tuosta hunajasaippua liuoksesta tuli etäinen mielikuva kinuskikastikkeeseen...


Juokseva saippuamassa kaadettiin muotteihin ja jos oikein muistan se sai kovettua niissä vuorokauden. Näimme myös miten näitä pitkiä saippuatankoja sitten leikkurilla leikattiin saippuan kokoisiin paloihin. Ennen leikkuuta tuota muotista tullutta saippuatankoa vielä vähän "trimmattiin" parempaan muotoon veitsellä. Leikkuussa oleva tangot ovat antibakteerista Pine Tar Soap mäntytervasaippuaa kuivalle iholle.


Yksi Nurmen eniten myydyistä saippuoista on funktionaalinen Foot Scrub Soap. Tässä saippuassa on maahohkakiveä ja mantelinkuorijauhetta, joka poistaa helposti vaikka ruohotahrat jalkapohjista. Olen kokeillut tätä kuorivaa saippuaa nyt muutaman viikon ajan. Vaikka käyn kerran kuussa pedikyyrissä on jalkapohjat siinä välissäkin hyvä pitää pehmeinä Foot Scrub saippuan avulla.

Toinen erittäin mielenkiintoinen tuote on huovutetut saippuat. Käsitehtyjen saippuoiden päälle on huovutettu pinta saarenmaalaisesta lampaanvillasta. Jännää! Huopa toimii sienen tapaan ja näin saippua voidaan käyttää ihan loppuun saakka. Saippuoita on neljää eri väriä ja tuon mustan sisällä Nurmen tervasaippua. Muiden värien sisällä on oliivisaippuaa. 


Nurmen valikoimista löytyy myös käsitehtyjä shampoopaloja, jotka pesevät hiukset ekologisesti ja hellävaraisesti. Tätä en ole vielä ehtinyt kokeilla mutta olisi varmaan oivallinen ottaa mukaan matkalle niin ei tarvitsisi aina säätää lentokoneessa nestemäisten shampoiden kanssa.


Nurmen vartalonkuorinta-aineet ja vartalovoit tuoksuivat todella ihanalle. Seuraavaksi haluan kokeilla Nurmen ihoa kuorivia tuotteita koska näin kesän jälkeen on hyvä saada kuollut ihoa pois vaikka samalla viimeisetkin päivetyksen rippeet häviävät. Vartalovoi valikoimasta haluaisin ehdottomasti kokeilla Softening Mango Body Butteria, jonka tuoksu oli erittäin miellyttävä.


Nurmen valikoimissa on monia iho- ja pohjaöljyjä, jotka eivät sisällä säilöntäaineita. Reissussa mukana olleet bloggaaja kollegat kehuivat erityisesti Nurmen 100% risiiniöljyä, joka edistää hiusten kasvua ja sopii myös hiuspohjan tuotteeksi. Risiiniöljyä voi sipaista myös ripsiinsä.

Nurmen luonnonkosmetiikan valikoimista löytyy eteerisiä öljyjä, shampoita, hoitoaineita, vartalovoiteita, kylpytuotteita, kasvovesiä, huulivoiteita, miesten tuotteita ja magnesiumvalmisteita. Rentouttavaan jalkakylpyyn tarkoitetut Magnesiumhiutaleet tuntuivan hyvin mielenkiintoisilta. Myös soijavahakynttilöitä on muutamia Nurme brändin alta.

Olen nyt muutaman viikon ajan käyttänyt laventelin tuoksuista vartalovoidetta. Säärieni iho oli vähän kuiva ja ärtynyt hyttystenpuremien jälkeen mutta laventelin eteerinen öljy on silottanut ja elvyttänyt ihoani. Ja entäs se hurmaava laventelin tuoksu sitten - aivan ihana!


Nurmen tuotteiden pakkaukset ovat eleettömän kauniita ja ne tukevat hyvin luonnonkosmetiikka brändin imagoa. Mattaisia, vähän murrettuja värejä ja vaaleita sävyjä pullotuotteissa. Ei mitään liikaa eikä turhaa - periaatteena "Less is more". Toimii erittäin hyvin!


Lopuksi meistä kaikista otettiin vielä yhteinen kuva Nurmen tehtaan ulkopuolella. 
Mukana reissussa olivat seuraavat hurmaavat naiset:

Turkooseja unelmia

"Laitan päähäni seppeleen, joka on tehty itse poimimistani kukista. Kuulen ahkerien mehiläisten surinaa. Poimin kasvit koriini ja iltaan mennessä ne ovat jo kuivumassa saippuahyllyillä. Jokaisessa pullossa ja laatikossa on hieman kedon sielua ja tunnelmaa."  Marit Tiits. 


Kuva: Nurme Cosmetics 

Ajoimme bussilla takaisin Tallinnaan ja jäimme viettämään vapaa-aikaa Telliskiven alueella. Tässä vaiheessa alkoi vähän satamaan joten laajempi kävely tällä mielenkiintoisella entisellä teollisuusalueella jäi väliin. Vietin itse aikaa Telliskiven Loomelinnak rakennuksessa, jossa katsottavaa kyllä riittää useammaksikin tunniksi. Yhden rakennuksen sisältä löytyy niin designkauppoja kuin luontokauppoja sekä kahviloita. Tästä pääset kurkistamaan tarkemmin Telliskiven alueeseen ja F-Hooneen myös yhdellä aiemmalla Tallinnan matkallani jos kiinnostaa. 


Pakkohan sitä oli taas pistäytyä myös yhdessä Tallinnan ihanimmista sisustusliikkeistä HomeArtissa. Olen joskus täällä blogin puolella esitellyt sitä laajemminkin ja siihen postaukseen pääset tästä. Kaikkea kivaa uutta oli tullut kesän jälkeen ja ihastuin tuohon Love-valokylttiin. HomeArtin kahvilassa tuli nautittua myös capuccinot ja sain samalla ladattua vähän virtaa puhelimeen. Käsittämätöntä miten akkua kuluu kun pyörii somessa tai ottaa videoita InstaStoryyn... :D


Näitä ihania hahmoja näkyi myös Nurmen tehtaalla tarroina mutta minulle jäi hämärän peittoon miten mahtavat liittyä Nurmeen? Jos joku tietää niin vinkatkoon. Olisi nimittäin kiinnostavaa tietää. Hahmo varustettuna nupeilla oli myynnissä HomeArtia vastapäätä olevassa liikkeessä. Olisivatko ne kuitenkin olleet pieniä naulakoita...?Näitä My Suzani kirjailtuja kenkiä ja saappaita olen monesti kuolannut Tallinnassa. En tiedä mikä näissä viehättää mutta jotain sadunomaista tai sellaista Saapasjalkakissamaista näissä kyllä on.
Edelleen jäivät kauppaan mutta mieleen taas kummittelemaan...


Eckerö Linen buffetpöytä odottikin meitä jo laivalla ja aloitimme ruokailun jo ennen laivan irtaantumista laiturista. Kyllä sitä olikin jo nälkä ja kaiken maailman herkkuja tuli taas maisteltua. Mätiä, smetanaa, sipulia, lohta, erilaisia sillejä ja kaloja, katkarapuja, kalahyytelöitä jne. Taisin taas viettää kylmässä kalapöydässä eniten aikaa ruokailussa. Lämpimän ruoan voisin ihan hyvin jättää väliin mutta halusin maistaa paahtopaistia, jonka ympärille sitten kertyi muutakin hyvää ja tuo kanttarellikastike oli herkullista. Ja totta kai vielä pikapyrähdys jälkiruokapöytään. Omnomnom...Pitkä päivä oli kääntymässä jo iltaan kun saavuimme Länsisatamaan.
Kiitos NHS Nordic ja Nurme Cosmetics. Matka toteutettu yhteistyönä.

22 kommenttia:

 1. Taas hyvä juttu! Kiitos sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä ja hauskaa perjantai päivää sateesta huolimatta.

   Poista
 2. Kyllä harmitti kun en töistä saanut vapaata tätä reissua varten... Ihanaa teillä on ollut.
  Mukavaa perjantaita ja tulevaa viikonloppua sinulle Marjo ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten harmi Outi ettet päässyt mukaan. En minäkään mutta kun tapahtuma sattui juuri sopivasti lomaviikolle. Ihana reissu oli ja Nurmen tuotteet ovat ihan huippuja.
   Mukavaa viikonloppua sateesta huolimatta Outi ❤️

   Poista
 3. Olipa teillä ihana matka,ja aivan ihana paikka tuolla yrityksellä:) Tuotteetkin niin houkuttelevia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täsmälleen samaa mieltä kanssasi :) Matka onnistui ihan nappiin kaikin puolin ja Marit Tiits oli todella herttainen. Tehtaalla oli myös ihana fiilis johtuen juuri maaseudusta ja siitä vanhasta ulkokuoresta.
   Kivaa viikonloppua Jael!

   Poista
 4. Sain lahjaksi Nurmen saippuan. Oli tuollainen keltainen huopasaippua ja olen pitänyt sen koostumuksesta. Kiva kuulla, että saippuaa valmistaa ihan luonnonkosmetiikka firma. Täytyy ostaa kun menee Tallinnaan.
  Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Sari, että olet pitänyt huopasaippuasta. Voit ostaa tuotteita nykyään myös Suomesta. Tässä lista jälleenmyyjistä http://nurme.fi/jalleenmyyjat/
   Listalla Helsingissä mm. Ruohonjuuri, Stockmann, NaturaZone jne. Lisäksi Nurmea saa myös verkkokaupasta mm. hobbyhall.fi, ecobella.fi, terveysteekki.fi
   Hyvää alkanutta syksyä sinulle :)

   Poista
 5. Harmi, etten ehtinyt matkaan mukaan, mutta toisaalta taisin sillä(kin) viikolla olla työmatkailemassa Eestissä. Muutamat Nurmen tuotteet ovat tuttuja jo ennestään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella harmi ettet ehtinyt matkalle. Kiva päivä ja ihanaa oli nähdä miten tuotteita tehdään. Matkajärjestelyt hyvin järjestettyjä ja vapaa-aikaakin jäi Tallinassa.

   Poista
 6. Nurme on ihana brändi ja lemppareita on soijavahakynttilät. Ihania kuvia teidän reissusta. <3 Sydämellistä viikonloppua Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin juuri, että tuollainen soijavahakynttilä voisi olla tuoksultaan minulle riittävän mieto. Saan helposti nimittäin päänsärkyä jos tuoksu on yhtään liian voimakas.
   Aurinkoista sunnuntaita Tiia ❤️

   Poista
 7. Ihanasti kerroit reissusta, oli mielenkiintoista ja sujuvaa lukea! :) Reissussa tuli tutustuttua moneen uuteen tyyppiin, ihana oli viettää aikaa bloggaajien kesken matkan aikana ja tietty käydä tutustumassa tehtaaseen. ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Milla ❤️ Oli erittäin mukava tavata ja sun nahkahame oli superihana. Minusta tapaamiset, joissa on ihmisiä vähän ympäriä Suomea ovat todella antoisia ja erilaisia.

   Poista
 8. Aivan ihanan näköisiä tuotteita; varsinkin nuo shampoot ja saippuat kyllä herättivät kiinnostuksen tämän perusteella :) JA ihanasti kerroit reissustasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina :) Reissusta oli helppo kertoa kun meillä oli koko ajan niin mielenkiintoista ohjelmaa ja hauskaa. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 9. Oi mikä reissu, tosi mielenkiintoinen ja olisi itseäkin kiinnostanut varmasti paljon :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli erittäin mielenkiintoinen :) Minusta parasta oli nähdä tuotantotilat, valmistus ja kuulla itse yrityksen tarina. Mukavaa alkavaa viikkoa.

   Poista
 10. Vaikuttipa mukavalta matkalta! Nurme-kosmetiikka onkin minulle uusi tuttavuus. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Outi! Suosittelen lämmöllä kokeilemaan. Mukavaa alkavaa viikkoa.

   Poista
 11. Ihanan oloisia tuotteita! :) Varmasti mielenkiintoinen reissu :)

  http://lifewithhannamari.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna-Mari ja tsemppiä synnytykseen :) Pidän sulle peukkuja!

   Poista