syyskuuta 29, 2017

Elvarin vaaleanpunaista energiaa, englanninlakuja ja Hömelöpöllönen


Olipa kerran menestynyt ja ahkerasti ravintola-alalla töitä tekevä nuori nainen. Hän oli keskellä isoa työprojektia kun vakava sairaus ikävästi ilmoitti itsestään. Työt ravintolassa jäivät, alkoi pitkä sairausloma ja käynnistyi prosessi sairauden voittamiseksi. Nuori nainen sai äidiltään lahjaksi kaksi pakettia ihan tavallista Fimo-massaa. Siis sellaista, jota me kaikki olemme jossain elämämme vaiheessa saaneet askarrella päiväkodissa tai koulussa. Tulisi muuta ajateltavaa, ajatteli ehkä äiti.


Äidin viisas ajatus antaa tyttärensä elämään jotain konkreettista käsillä tekemistä on oikeastaan se perimmäinen syy miksi Elvari syntyi. Tai oikeastaan Elvari oli tämän nuoren naisen kissa, joka aina seurasi vierestä kun lahjaksi saadusta massasta alkoi syntyä koruja taitavan tekijän käsissä. Vähitellen massaa hankittiin aina vain lisää ja valmistui niin paljon koruja, että harrastus muuttui työksi. Jo edesmennyt Elvari kissa lahjoitti nimensä vaaleanpunaiselle Elvarin korutehtaalle Vihdissä. Tämän nuoren naisen nimi on Sanna Leinonen ja yritys on Elvarin korut. Sen pituinen se! 


Sain kutsun osallistua Elvarin korupajalle Vihtiin järjestettävään bloggaajapäivään nyt syyskuussa. Ohitin itselleni tutun Vihdin kirkonkylän ja käännyin pienemmälle kylätielle. Pelloilla puitiin aurinkoisessa syyssäässä viljaa ja mietin miten ihmeessä täällä voisi olla joku korutehdas? Ja samalla tupsahdinkin ihanaan vaaleanpunaiseen pihapiiriin. Idyllinen maalaismaisema muuttui syksyn jo alkavista ruskaväreistä sadunomaiseen hattaran ja vaahtokarkkien värimaailmaan. Kuin olisi hypännyt sisälle johonkin ihan eri maailmaan. Olin selkeästi tullut perille!


Taisin saapua ensimmäisten joukossa paikalle ja ihana Sanna lainasi minulle vaaleanpunaiset (kuinkas muutenkaan) villasukat jalkaan tänne korutehtaalle. Koruja valmistetaan neljässä entisessä työmaaparakissa, jotka ovat saaneet hyvin naisellisen silauksen. Odotellessani muun ryhmän saapumista yhteiskuljetuksella ehdin silmäillä jo tätä vaaleanpunaista unelmaa tarkemmin. Minulle tuli jännä flashback omaan nuoruuteeni. Kun muutin lapsuudenkodistani opiskelija-asuntoon oli minulla "vaaleanpunainen kausi". Suurin osa tavaroistani on päätynyt kirppikselle mutta mittojen mukaan teetettyä vaaleanpunaista sälekaihdinta en ole raaskinut myydä vaan se on edelleen tallella. 


Kun koko iloinen bloggaajajoukko oli koolla niin kohotimme maljan vaaleanpunaisella totta kai. Saimme kuulla Elvarin syntytarinan Sannan kertomana. Elvari on ollut Sannan selviytymistarinassa todella tärkeässä roolissa.  Ei jäänyt epäselväksi Sannan motto sisustuksen suhteen "kun on alettu käyttää pinkkiä/vaaleanpunaista väriä on sitä laitettu runsaasti". Täältä löytyi vaaleanpunainen jääkaappi ja mikro. Roskapussit, kumikäsineet, nitojat, sakset, kynät, wc-paperi, verhot, astiat, työkalut - kaikki vaaleanpunaista/pinkkiä. Sanna oli jopa nettikirppikseltä huutanut vaaleanpunaisen mainoskyltin "KUNTOSALI" joten ehkä seuraavaksi tulee vielä tehtaan jatkoksi viides kontti kuntoilulle. Ihan mieletön idea! Tässä korupajassa vallitsi muuten äärimmäisen lämminhenkinen ja toisia kunnioittava iloinen ilmapiiri. Se myös tarttui vierailijoihin ja tuli hyvä fiilis!


Elvarin korutehtaassa työskennellään myös melko erikoisilla ammattinimikkeillä. Sannan täti (kuva alla) on Sipe Pipariporaaja. Sipen tehtävä on vaativa ja vaatii selkeää tarkkuutta. Sipe on tuonut tehtaalla oman poransakin. Disa Ruuvausvastaava ja Anna Porausvastaava hoitavat omia vastuualueitaan istuen jopa vastakkaisissa työpisteissä. Sanna itse on Korupäällikkö tehtaalla. Säännöllisen epäsäännöllisesti korupajassa piipahtaa myös Hilma Kummitus pudotellen tavaroita hyllyistä :) Hilma on ystävällinen kummitus eikä häntä tarvitse pelätä. Tässä poppoossa olisi positiivista energiaa vaikka muille jakaa!


Sanna on tehnyt hurjan työn muuttaessaan nämä kontit tehtaaksi. Usko meinasi kuulemma loppua kun rapaisia työmaaparakkien vuosien kuraa keränneitä lattioita pestiin puhtaaksi, muisteli Sanna. Mutta hienoa jälkeä on tehty ja kaikki näyttää juuri niin vaaleanpunaiselta/pinkiltä kun sen pitääkin näyttää. Jopa pihalla seisova pakettiauto on vaaleanpunainen kuten asiaan kuuluu.

Sanna kertoi, että ihan koru-uransa alussa hän oli kiertänyt pakettiautolla erilaisia kesätapahtumia myyden tekemiään Elvari koruja. Pakettiauto oli toiminut myös yösijana näillä myyntireissuilla ja turvana myyjällä oli yöllä hiuslakkapullo.

Elvarin kaikki korut ovat edelleen Sannan valmistamia joten leikkisästi voisi sanoa, että kaikissa Elvarin karkkikoruissa on Sannan sormenjäljet. Korut myös paistetaan pihapiirissä sijaitsevassa Sannan kotitalon uunissa 110C asteessa tunnin ajan. Toiminta on alkuajoista laajentunut hurjasti ja koruja on nyt myynnissä ympäri Suomea jälleenmyynti pisteissä. Lisäksi mm. laivoilta ja nettikaupasta voi koruja ostaa. Sanna on siirtynyt myyntimatkoillaan yöpymään hotelleissa pakettiauton sijaan mutta veri vetää edelleen tapahtumiin. 


Elvari kissa oli saanut nimensä rocklegenda Elviksen mukaan joten ihan loogista, että wc-tilan seinät oli päällystetty nuoteilla ja Elviksen kuvilla. Totta kai toilettitilassa oli kristallinen kattokruunu valaisemassa ja paksut kullanväriset peilinkehykset. Ja se wc-paperi oli todella vaaleanpunaista vaikka unohdin sen ikuistaa kameraani!


Seuraavaksi Sanna näytti meille miten Fimo-massaa käsitellään koska bloggaajapäivän tarkoitus oli opettaa meidät tekemään vierailun aikana omat valitsemamme korut. Työpöydät olivat lasisia ja ne helpottivat kyllä massan käsittelyä. Sanna aloitti vaahtokarkkien valmistamisen ja työvälineinä käytettiin terävää leikkuuterää ja sukkapuikkoa narun pujotusreikiä varten. Sannan kädet liikkuivat tottuneesti massan kanssa. Hän kertoi usein työn lomassa katselevansa läheiselle pellolle. Toinen vaihtoehto olisi valmistaa oma korunsa englantilaisista lakritseista. Näitä neliömakeiskoruja varten käytettiin ihan tavallista kaulinta ja pastakonetta. Koska eri värit tarttuivat pastakoneeseen herkästi saimme ohjeet missä järjestyksessä massat syötettäisiin pastakoneen kitusiin. Ja sitten vain painettiin levyt yhteen, trimmattiin reunat ja leikattiin palaset. Näin Sannan tekemänä näytti niin helpolta mutta itse näitä tehdessäni en saanut aikaan yhtään näin kauniita palasia. Myös sukkapuikon kanssa sai olla melko tarkkana ettei koko korupala mennyt rikki. Pakko myöntää, että käsillä tekeminen on kyllä rentouttavaa vaikka siinä täytyykin olla tarkkana. 


Tässä minun taidonnäytteeni odottamassa uuniin pääsyä ja paistamista. Käytin luovaa vapautta ja tein tuollaisia "sekavärisiä lakuja" joukkoon ja yhden monivärisen sydämen myös. En halunnut tuhlata massaa vaan käyttää kaiken. Kestävätkö nämä paistamisen ja mitähän tästä mahtaa tulla, mietin mielessäni. Taisimme tehdä aika tasan vaahtokarkkeja ja englanninlakuja bloggaajakollegoiden kesken! 


Kun korut oli paistumassa meille tarjottiin Elvarin lounasta. Keittiön herkut oli loihtinut paikallinen SB Bakery ja tarjolla oli vaikka mitä. Suolaisia piirakoita, salaatteja ja entäs ne makeat herkut sitten. Valtava HömelöPöllönen kakku, jota oli sääli edes rikkoa ottaakseen siitä palasen. Kuppikakut ja koristellut donitsit olivat ihan samanlaisia kuin Elvarin omat korut. Ja herkkutikkareitakin oli tarjolla. Jopa juustokakkupalaset olivat kuin suuria englanninlakritseja. Vaaleanpunaisia ruusuja totta kai! OMNOMNOM, muuta en pysty sanomaan - kertakaikkisen herkullisia. Herkkuhetken jälkeen me pääsimme kokoamaan omat "paistoksemme". Olin päättänyt tehdä pitkän kaulanauhan omista lakuistani ja aika tarkasti ne kaikki käytinkin (vain kolme huonointa jätin pois korustani). Kaulakoruni on upea ja olen jo kahdesti pitänyt sitä. Lakut eivät olet yhtä hienoja kuin Sannan tekemissä korussa. Mutta Elvarin motton sanoin "ihan itte oon tehny kaikki". Sannan ja tyttöjen opastuksella sain korun tehtyä ja olen ylpeä itsestäni! 


Muut jäivät vielä kasailemaan omia korujaan kun minun piti lähteä tilaisuudesta. En valitettavasti päässyt tähän Elvarin koruoppilaiden luokkakuvaan.

♥  Kiitos Sanna ja tytöt ihanasta päivästä ♥ Olette ihan supertyyppejä kaikki. 
Ja kiitos myös kaikille mukana olleille bloggaajille ♥

Kuva Sanna Leinonen 

28 kommenttia:

 1. Nuo Elvarin karkkikorut ovat ihania - ainoa haitta on, että nytkin alkoi tehdä mieli enkkulakuja;)
  Ihanaa viikonloppua, Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselleni tuli jo näitä tehdässä mieleen "Nyt haluaisin englanninlakuja" :) Niin aion näköisiä ovat Sannan tekeminä.
   Mukavaa viikonloppua Ladylle ♥

   Poista
 2. Onpas ihana tarina, omanlaisensa tässä maailamassa. Ei ole pitkä aika kun luin kahden meidän paikallisen yrittäjätytön tarinan ja hetkeä myöhemmin törmäsin kauppaan. Tosin taitaa meillä olla isommat markkinat ja helpompi pärjätä. Mut noi englanninlakut - eihän niitä voi kuin rakastaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna kommentistasi! Tarina on tosi ja osoitus siitä miten elämä voi heitellä ihan erilaiseen suuntaan mitä sitä on itse ajatellut tapahtuvaksi. Elvarissa oli niin älyttömän hyvä energia ja iloisuus. Siellä osattiin elää hetkessä ja nauraa.
   Kivaa viikonloppua :)

   Poista
 3. Olen monesti ihaillut noita koruja. Ne on niin hauskoja ja sopisivat hyvin tälläiselle kotileipurille. Teillä on varmasti ollut kiva päivä. uolla olisi ollut kiva olla mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli mukana reissussa ainakin yksi leivontablogia pitäjä Annis. Uskon sinun Krisse olevan tämän massan pyörittelyssä ja työstämisessä myös hyvä kun leivot/koristelet kakkuja niin paljon.
   Mukavaa viikonloppua ja tsemppiä opintoihin ♥

   Poista
 4. Ihana postaus :) Aina kiva lukea erinäkökulmasta samaa reissua. Oli kiva tavata! Nähdään taas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annis :) Oli todella kiva tavata ja luettuani sinun postauksen huomasin miten eri tavalla samasta tilaisuudesta voi kirjoittaa. Jokainen oman persoonansa näkökulmasta.
   Näkemisiin ♥

   Poista
 5. Hauskoja koruja ja erikoinen, kiva tehdas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Englanninlaku kaulakoru on makea ja magee yhtä aikaa :) Tehdas on niin ihana paikka...

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos Johanna kommentistasi :) Maailmassa tapahtuu asioita, joita ei osaa odottaa!

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos Jenni kommmentitasi :) Tarina oli minuakin koskettava mutta voimaannuttava.

   Poista
 8. Tää oli teillä niin huippureissu, jonne Maijun kanssa ei päästy mukaan. Ihana pinkki asu. 💖💖💖ihanaa päivää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi kun ette ehtineet Maijun kanssa mukaan. Kiitos ♥ ajattelin pukeutua pinkkiin kun Elvarin väri on pinkki/vaaleanpunainen. Hauskaa viikonloppua Tiia ♥

   Poista
 9. Mä olisin varmaan seonnut tuolla. Ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siinä omakin sekoaminen oli hiuskarvan varassa😉 Ympärillä niin paljon kaunista ja värikästä. Olisi tehnyt mieli vain hullaantua ympäristöstä ja samalla keskittyä siihen oman korun tekemiseen.
   Hyvää sunnuntaita!

   Poista
 10. Hieno päivä ainutlaatuisessa paikassa ainutlaatuisen emännän luona. Upea Tarina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Annemi☺ Sannan tarina on upea selviytymistarina❤ Mukavaa sunnuntai päivää!

   Poista
 11. Apua! Olisin lukioaikoina (pinkki-kaudella) varmaan pyörtynyt tuolla onnesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä :) Jos opiskeluaikainen minäni olisi ollut tuolla karkkimaassa niin huonosti olisi käyhyt! Kiitos kommentistassi MouMou!

   Poista
 12. Kaunis tarina korujen takana. Kyllä on herkullisen näköisiä ;)

  Rentoa sunnuntai iltaa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara :) Sannan tarina on koskettava! Näitä herkkuja tekisi kyllä mieli popsia.
   Mukavaa sunnuntai iltaa sinullekin.

   Poista
 13. Välittyi jotenkin todella aito ja ihana fiilis postauksen kautta firmasta, sen tarinasta ja henkilökunasta. Ja upeita nuo korut tosiaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Juulia kommentistasi :) Elvari on todella positiivinen paikka joten kiva jos postaukseni välitti sitä myös teille lukijoille. Korut ovat kuin karkkeja - paitsi ettei niitä kannata syödä :D

   Poista
 14. Upea tarina upeiden korujen syntymisestä :) Nuo korut on niin ihania ja suorastaan maukkaan näköisiä :D Paikka on oikea vaaleanpunainen unelma!

  https://lifewithhannamari.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna-Mari kommentistasi :) Elvari on vaan niin ihana ja syötävän näköinen. Ettei kukaan vanhingossa maistaisi/söisis koruja on nyt 1.9. julkaistu niistä Turvallisuusohje
   http://www.elvari.fi/yleinen/turvallisuusohjeet/

   Poista