syyskuuta 08, 2017

Tallink Silja tarjoilee ravintola Juuren suomalaisia syysmakuja


Alkavan syksyn merkkejä on selkeästi nyt ilmassa sillä 6.9. Tallink Siljan Silja Serenade ja Silja Symphony laivojen Bon Vivant -ravintoloihin rantautuivat uudet syksyiset maut ruokalistoille. Helsinkiläisravintola Juuren keittiömestari Jukka Nykäsen Menu Nordic by Juuri tarjoiltiin ensimmäistä kertaa iltalähdöllä Tukholmaan. Pääsin maistelemaan menun, johon oli poimittu satavuotiaan Suomen ruokaperinteestä upeita makuja mukaan. Tervetuloa makumatkalle kanssani!

Kuva: Pekka Kastari

"Syksy antaa meille kaikkein laajimman kirjon erilaisia raaka-aineita, joiden ominaisuudet ovat parhaimmillaan juuri tuona aikana. Syksy näkyy menun yhteydessä raaka-aineina, makuina, väreinä ja mielikuvina. Siinä on kesän loppumisen ja vähenevien lämpimien aikojen tunnelmaa, kuulasta kirpeyttä, hämärtyvää maisemaa ja sen keskeltä löytyvää kutsuvaa lämpöä." kiteyttää ravintola Juuren keittiömestari Jukka Nykänen osuvasti alkaneen vuodenajan.

"Laivalle suunniteltu menu heijastaa Juuren ja samalla myös koko yrityksemme toimintakulttuuria ja arvomaailmaa" jatkaa Juuren toinen perustaja Ilja Björs. Yhteistyössä Tallink Siljan ravintolatoiminnan johtaja Matti Jämsenin kanssa on laivojen à la carte ravintoloihin siirtynyt juuri se "juurimaisuus", joka sisältää lähiruokaa ja uusyksinkertaisuutta.


Aloitimme viiden ruokalajin illallisen olutliemessä suolatulla naudalla. Annoksessa oli mukana maa-artisokkaa friteerattuina lastuina, kreeminä ja marinoituna. Filee tarjottiin kylmänä ja siihen antoi syksyisen kirpeää pirteyttä pihjalanmarja. Erittäin toimiva yhdistelmä!

Viininä Savagnin Ouillé Arbois, Domaine de la Pinte, Jura, France 10 cl.

Kuva: Pekka Kastari

Ravintola Juuren sommerlier Pilvi Auvinen oli valinnut jokaiselle annokselle omat viinit Vindirekt maahantuojan valikoimista. Viinit noudattavat samaa filosofiaa kuin Juuren käyttämät ruoan raaka-aineet eli niissä suositaan pienten tuottajien personallisia viinejä, joissa maistuu ja näkyy käsityö. 


Seuraavaksi saimme maistella paistettua kuhaa, joka oli suussasulavaa. Kuha oli kypsennetty vakuumissa ja sen pinnalla oli pähkinävoita antamassa väriä ja rapeutta. Annoksessa oli myös uunissa paahdettuja ja murskattuja perunoita, jotka oli kosteutettu savukuhakalaliemellä. Herakastike ja tilli lisäsivät vielä suomalaista makua tässä kala-annoksessa. 

Viininä Laumersheimer Riesling vom Kalksteinfels, Philipp Kuhn, Pfalz, Germany 10 cl.


Kolmas annoksemme sisälsi täytetyn sipulin, jonka täytteenä oli kypsennettyä sipulia, vuohengruyére-juustoa, leipää ja yrttejä seoksena. Myös lisukkeet tässä annoksessa olivat sipulia, joka oli marinoitu karviaisetikassa ja paahdettu hunaja-valkosipulivoissa. Miten sipuli voikaan maistua näín maukkaalle! Pakko taas tunnustaa, että tälla aterialla olisi jokaisen annoksen jälkeen "tehnyt mieli nuolla lautanen puhtaaksi koska niin hyvää kaikki oli"

Viininä Gau-Odernheim Spätburgunder, Becker Landgraf, Rheinhessen, Germany 12 cl.Seuraavaksi eteemme kannettiin hirveä sekä fileenä että murekepihvinä. Filee oli kypsytetty pannulla voissa ja sen jälkeen uunissa - omnomnom! Murekepihvi puolestaan oli maustettu punajuurella. Molemmat lihat ihan sulivat suuhun! Punajuurta annoksessa oli mukana myös haudutettuna, pyreenä, kuivattuna ja hillona. Onnistuin pitämään punajuuret haarukassa ja vältyin ikäviltä tahroilta vaatteillani, jotka lähes aina tätä herkkua syödessä värittävät asuani. Punajuuresta tuli mieleen annoksessa vähän itäisen makumaailman borssi vivahteet.

Viininä Cornas Brise Cailloux, Domaine du Coulet, Rhone, France 12 cl.

Kuva: Pekka Kastari


Kuva: Pekka Kastari

Hyvän aterian kruunaa aina jälkiruoka ja niin on myös Menu Nordic by Juuri menun kohdalla. Tässä jälkiruoassa on mustikkaa monessa eri muodossa: pyreenä, kermaviilisorbettina, hillottuna ja jauheena. Erittäin mustikkainen jälkkäri siis. Annoksen ehdoton highlight on mielestäni Länsi-Suomen erikoisuus talkkuna, jota on mukana sekä keksinä että vaahtona. Jännä yhdistelmä makeaa ja hapanta mutta toimi ihan älyttömän hyvin yhteen.

Viininä Maury Vintage, Mas Amiel, Languedoc-Roussillon, France 8 cl.

Menun tarjosi Tallink Silja. 

Kokonaisuus erinomainen mielestäni ja maut juuri sellaisia kuin ravintolassa Juuressa on tottunut saamaan. Menu Nordic by Juuri on tarjolla Silja Serenaden ja Silja Symphonyn Bon Vivant -ravintoloissa sekä Baltic Queenin ja Victoria I:n Gourmet -ravintoloissa 6.9.2017 - 10.1.2018. 
Hinta viineineen Club One -jäsenille 109€ ja muille 118€.


6 kommenttia:

 1. Saanko nyt vaan huokaista ja sanoa nami nami ja onneksi kamujen kanssa Tallink pian kutsuu <3

  Ihanaa viikkistä Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saat huokaista :) Niin minäkin tein kun näitä herkkuja kannettiin pöytään lautanen toisensa jälkeen. Ihanaa kun menet laivalle ystäviesi kanssa niin pääset sitten herkuttelemaan.
   Ihanaa ja aurinkoista viikonloppua Tiia <3

   Poista
 2. Näyttääpä herkulliselta. Harmittaa, että jouduin perumaan tuloni työkiireiden takia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi kun et ehtinyt maistelemaan näitä herkkuja. Olit kyllä suussa sulavia.

   Poista
 3. Voi apua miten hyvännäköisiä ruokia, nam!
  Olisikin pitkästä aikaa kiva päästä laivalle herkuttelemaan.
  Mukavaa viikonloppua Marjo ❤️

  VastaaPoista
 4. Makuyhdistelmät olivat taivaallisia ja varsinkin tuo kala-annos nostaa veden nytkin kielelle.
  Mukavaa ja rentouttavaa viikonloppua Outi ❤️ ja toivotaan, että pääset pian laivalle herkuttelemaan.

  VastaaPoista