elokuuta 02, 2017

Viinitupa Vuorenmaja - "huvimatkatupa Mäntänvuorella" ja winetasting


Mäntässä on muutakin kuin taidetta ja paperitehdas. Mäntässä on korkea kukkula nimeltään Mäntänvuori ja sinne on pystytetty Viinitupa Vuorenmaja. Tämä viinitupa on aikoinaan ollut arkkitehti W.G. Palmqvist suunnittelema "huvimatkatupa Mäntänvuorelle hiihtäjiä varten". Hauska nimi tuo huvimatkatupa! Vuorenmaja valmistui vuonna 1928 G.A.Serlachius Oy:n 60-vuotisjuhlia varten. Mäntänvuori kohoaa aina 190 metrin korkeuteen merenpinnasta ja sen huipulla oli ollut näköalatorni jo ennen Vuorenmajan rakentamista.


Mäntänvuorelta on varmasti ollut upeat näkymät kun puusto on ollut matalampaa. Nyt Vuorenmajan portailta näki etäisesti tehtaanpiipun mutta kaikki muu Mäntän keskustasta jää valitettavasti korkeiden puiden latvojen taakse. Näissä maastoissa on myös aikoinaan ratsastanut Ratsupolkua kaunis Miss Eurooppa 1934 Ester Toivanen, joka oli usein kesävieraana Serlachiusten luona Mäntässä. Luonnonsuojelualueeksi Mäntänvuori julistettiin 1945. Sen verran jyrkkä mäki ylös Vuorenmajalle oli, että talvella sinne ei niin vaan ajettaisinkaan. Nyt Audilla selvittiin sinne kyllä kepeästi!


Vuorenmaja on ehtinyt historiansa aikana toimia myös kahviona. Löysin Vuorenmajan nettisivuilta hauskan maininnan siitä, että täällä olivat lähialueen lapset saaneet katsella teeveetä mehulasillisen hinnalla :) Näihin aikoihin nimittäin Mäntän toinen televisio oli sijainnut Vuorenmajalla. Sitten tulikin aika, että majalla oli ollut 30 vuoteen mitään toimintaan ja se oli ihan tyhjillään. Kahvio toiminta aloitettiin uudelleen mutta vuonna 2015 sveitsiläistaustainen pariskunta osti Vuorenmajan ja perusti sinne Viinituvan.


Vuorenmajan rakennus on vähän tirorilaishenkinen valkoisine ikkunapuitteineen. Punaiset päivänvarjot terassilla toivat siihen vielä hauskasti väriä vähän harmaan sateisena päivänä. Olimme Lumon kanssa vierailemassa täällä kesäkuussa ja pääsimme myös nauttimaan Vuorenmajan tarjoamasta viinimaistelu iltapäivästä suolaisen kera. Minusta on upeaa, että paikan hauskan värikäs kalustus on alkuperäistä arkkitehti Palmqvistin suunnnitelmaa ja piirtämää. Kalusteet on aikoinaan valmistettu Serlachius konserniin kuuluneessa Kolho Oy:n uudella puusepäntehtaalla. Erittäin hyvin säilyneet kalusteet lisäsivät vielä paikan autenttisuutta ja olivat viehättävän värisiä.Vuorenmajasta tullut nyt uudenlainen kohtaamispaikka, jossa tarjoillaan eurooppalaisten pientilojen viinejä, kotimaisia pienpanimotuotteita, Sveitsin ja Saksan makuja sekä suussasulavia omia leivonnaisia. Viinitupa tuo itse maahan viinejä neljä pieneltä saksalaistilalta ja muut listalta löytyvät viinit ovat Jyväskylän Vesilinnna ja Tampereen viinitukun maahantuomia. Vuorenmajan viinivalikoima kattaa yli 60 viiniä, joista peräti 50 on lasimyynnissä.


Viinitupa Vuorenmajan omat tuottajat ovat:

1. Weingut Frieden-Berg sijaitsee Moselilla Luxemburgin rajalla ja Viinituvan valikoimissa on sekä valkoisia burgundilaisviinejä että punaista pinot noiria, joita löytyy Vuorenmajan Värisuora-maistelussa. Tilaa pyörittää isänsä kanssa nuori viljelijä Max Frieden, joka on jo voittanut useampia palkintoja viineillään.

2. Weingut Rolf Simon on puolestaan Nahe-joen laaksossa ja he viljelevät vain 5 hehtaarin alueella 8 eri rypälettä. Tämän tuottajan viinejä löytyy Riesling-tastingeissä ja talon valkoinen on heidän puolikuiva Riesling. Valikoimissa myös rosee ja punaviinejä tältä tuottajalta.

3. Weingut Trenz Rheingausta eli Reinin rannalta. Heidän viininsä tulevat kuuluisasta Johannisbergin viinikylästä ja ovat huippulaadukkaita. Tältä tuottajalta Viinituvalta löytyy Rieslingiä, Sauvignon blanc, weissburgunder ja rosee.

4. Vuorenmajalla löytyy myös Mittelrheinin alueeltaan kuohuviinejä.


Aloitimme viininmaistelun ja samalla nautimme juustolautasen herkkupaloista. Saimme myös maistella lähiseudun satolautasesta, joka sisälsi kylmäsavulohta, marinoitua kuhaa, metsäsienisalaattia, hirvenlihapullia, leipäjuustoa tyrnihyytelöllä sekä ruisleipää ja voita. Omnomnom! Suussasulavia makuja viinien kyytipoikana.Ja totta kai meille tarjottiin myös Flammkuchenia eli liekkipiirasta, joka alunperin on ollut elsassilainen erikoisuus. Tästä tulee vähän mieleen italialainen pizza mutta Flammkuchen on ohuen ohutta ja rapeaa. Flammkuchenin päällä on aina ranskankermaa ja me valitsimme täytteiksi savupekonin ja punasipulin. Tästäkin on pakko todeta, että suussa sulavan herkullista! Saimme lisäksi maistella kermaista korvasienikeittoa viinien kanssa. Aivan täydellinen ateria ja viinit!Hyvän aterian viinien kera kruunasi vielä kupillinen kahvia. Vaikka kuvissa näyttää ehkä siltä, että viinilaseja on todella paljon niitä oli kummallekin meistä kuusi. Jokaisessa lasissa oli vain 4cl verran joten 12cl viinilaseiksi muutettuna tämä oli vain kaksi lasia viiniä.


Viinitupa Vuorenmajan kesäsesonki jatkuu vielä 13.8. saakka ja viinejä pääsee maistelemaan ma-la 12-22 ja su 12-20. Aukioajat 14.8. - 3.9. to-la 14-22 ja su 12-20. Ehdottomasti suosittelen pistäytymään Vuorenmajalla ja nauttimaan lasillisen viiniä tai ottamaan peräti winetastingin hyvän aterian tai pikku napostelun kera. Historiallinen miljöö ja viihtyisä sisustus takaavat myös onnistuneen nautintohetken! "Huvimatkatupa Mäntävuorella" on viihtyisä paikka :)

Viinimaistelun ja aterian tarjosi Viinitupa Vuorenmaja.

8 kommenttia:

 1. Upean näköinen paikka ja ihanasti sopii tarjoilijankim vaatetus koko paikan tyyliin.
  Ihanaa keskiviikkoiltaa Marjo ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko paikka on kyllä hyvin autenttinen jopa tarjoilijoiden asuja myöden. Ja ne viinit sekä herkut. Mukavaa perjantaita Outi ❤️

   Poista
 2. Oli hauska ja maukas vierailu. Tastingissa pääsi kivasti tutustumaan moniin eri viineihin tosiaan aika pienellä kokonaismäärällä.

  Flammkuchenia eli tarte flambeta tuli Alsacessa maisteltua useaan otteeseen ja samalla todettua Vuorenmajalla tarjottavan autenttista versiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli sinulle hyvää "harjoittelua" Ranskan ja Saksan viiniteitä varten.
   Onnistunut retki meillä ja hauskan makoisa sekä viinien että tarjoilujenkin takia.
   Harmi kun emme ehtineet käydä siellä näköalatornissa...

   Poista
 3. Voi tolla on tullut käytyä monesti, kouluaikana on tullut kesken hiihtopäivän juotua monet mehut tuossa kohdin myös. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Jonna, sinä olet pääsyt siis hiihtämään näissä maastoissa. WAU! Kuumat mehut tässä majassa talvella...oi oi oi....ihania lapsuusmuistoja ❤️

   Poista
 4. Oi kun kiva paikka ja minä haluaisin meille nuo maalatut tuolit <3 Ihanaa viikkoa Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia :) tuolit olivat kyllä kauniit! Mukavaa perjantainta sateesta huolimatta ❤️ sateen jälkeen on AINA poutasää!

   Poista