elokuuta 09, 2017

Keppana Kellari - rentoa ruokaa, olutta ja viskejä erämaaravintolassa


"Arvoisa asiakkaamme TERVETULOA! Jo uskaltautumalla sisään omintakeiseen paikkaamme olet osoittanut omaavasi normaalia suuremman määrän ennakkoluulottomuutta, rohkeutta ja seikkailunhalua. Luultavasti kuulut niihin, jotka pieni huumorin pilke silmäkulmassa etsivät erilaisuutta, yksilöllisyyttä ja luonnonmukaisuutta ja joille harmittomat ristiriitaisuudet ovat väriä antavia yksityiskohtia meidän muuten niin harmaassa, sääntöjä ja muodollisuuksia noudattavassa kulttuurissamme." Nyt ollaan Keppana Kellarissa, jonka esittelyteksti lupaa erilaisen kokemuksen...


Matkatessaan ihan toiseen matkailukohteeseen voi joutua reissun varrella erämaaravintolaan, johon ei välttämättä eksyisi ilman suositusta tästä erittäin eksoottisesta paikasta "keskellä ei mitään". Ravintola kun sijaitsee syrjässä valtateistä Tammelan kunnassa, Liesjärven kylässä. Tarkka osoite tänne "in the middle of nowhere" paikkaan on Koivulantie 6 ja navigaattori löytää kyllä perille helposti. Tosin tienviitassa, josta käännytään lopulta vasemmalle lukee Keppana Gatan mutta tienpätkän valtaisa viitoitus pitää kyllä huolen siitä, että pääset perille. Keppana Kellarille on myös omat liikennevalot, joita harvemmin näkee keskellä metsää :)


Keppana Kellari rakastaa selkeästi opasteita ja kyltitystä löytyy nopeusrajoituksista kapenevaan tiehen. Tällä reilu viikko sitten tehdyllä reissulla ei onneksi ollut pelkoa törmätä hiihtäjiin mutta heistäkin on varoituskyltti! Kivaa huumoria ja vetää suun väkisin hymyyn. Jo matka Keppana Kellariin lupaa ettei nyt olla menossa todellakaan mihinkään tusina paikkaan. Pieni yksityiskohta ennen ravintolan pihalle saapumista on vielä tunneli.


Keppana Kellari on perustettu jo vuonna 1992 joten neljännes vuosisadan tämä paikka on ollut olemassa. Miten ihmeessä minä kuulen tästä vasta nyt ensimmäistä kertaa? Ja miksi en ole tänne eksynyt aiemmin, mietin kun ajoimme ravintolan pihaan. Ravintolan päärakennus on aiemmin ollut pienviljelystila ja siinä on myöhemmin asunut mm. Armas Puolimatkan talonmies. Nyt talo on yksityisomistuksessa.


Keppana Kellari näyttää olevan melko rehevän puutarhan ympäröimä ja katolla hymyilevä tonttu toivottaa meidät tervetulleiksi "Korven kauneuteen, erämaan eksotiikkaan". Tässä vaiheessa en oikein osaa odottaa yhtään mitään miltä ravintola tulee näyttämään sisältä. Kaikki voi olla mahdollista :) Ennen ravintolaan sisälle astumista kannattaa kuitenkin tarkistaa ruokalistasta mitä haluaa syödä ja sitten tilata, minua opastetaan.

Keppana Kellarin nettisivuilla ei ruokalistaa sen kummemmin ole esitelty kuin muutamien annoskuvien kera. Ravintola lupaa, että listalta löytyy "possua, nautaa, kalaa kuin kanaakin. Sisäfilettä, ulkofilettä, kastikkeella ja ilman, runsaalla ja vähemmän runsaalla kattauksella." 

Itse menu Keppana Kellarsin ulkopuolella on hauska vai mitä sanotte näiden annosten nimistä? Löytölautanen, Pikkulöytö, Jättilöytö, Hermannin leike, Hippi Possua, Örömökö, Maahisen matoja, Oskarin pintaa, Humpuuki härkää, Hullu lehmää ja Murena livö. 


Örömököä kuvaillaan seuraavasti "Kahdenkertainen pannulla paistettu...niin turha kertoa, kyllähän jokainen tietää mikä Örömökö on. Liesjärvellä se elää perinteisesti ja luonnonvaraisesti Tervalammen saaressa, harvat ovat sen nähneet ja vielä harvemmat pyydystäneet, josta johtunee sen heikko saatavuus ravintoloissa. Meidän omista salaisista hankintakanavista johtuen voimme sitä silloin tällöin tarjota, tosin valitettavan korkeaan hintaan. Kattauksessa näet vilahduksen sen naamasta." Rohkelikot tilaavat ihan varmasti Örömököä :) Minulla on kyllä omat aavistukseni mitä tuota Örömökö on...


Tilaukset jätetään suoraan kassalle ja samalla maksetaan. Tiskiltä ostetaan myös ruokajuomat ja siirrytään sitten pöytään odottamaan tilausten saapumista. Annoksia odotellessa on aikaa vähän katsella ympärilleen Keppana Kellarissa. Kellarin sisustus on vähän "sitä ja tätä suloisesti yhdessä ja erikseen". En osaa verrata paikkaa mihinkään missä olen aiemmin vieraillut. Ihanaa kitschiä kaikkialla mihin silmä vain osuu. Katto on vuorattu käyntikorteilla. Jos en olisi täällä kesälomamatkalla ja minulla olisi mukanani käyntikortteja olisi jättänyt myös omani tänne. Vähän kuin seinäkirjoitus tai tagi "Hei, minäkin olen käynyt täällä." Pikainen silmäys osoittaa, että paikka on myös turistien suosiossa. Katosta roikkuu myös lukemattomia seteleitä eri maailman kolkista.


Yhdessä nurkkauksessa on täytetty riikinkukko tähyilemässä ravintolasalin ruokailijoita pyrstösulat pörhöllään. Mainoskylttejä totta kai ja monta :) Yhdelle seinälle on kiinnitetty lukolla ja ketjuilla kiinni kirjat Suomen Laki ja Raamattu. Vilkkuvia valoja, vanhoja saappaita, maataloustyökaluja, puisia kapustoja, viljavasuja, pyykkilauta jne. jne. jne. Yksityiskohtia on paljon vai pitäisikö sanoa RUNSAASTI. Unohdinko jo sanoa, että pöydän kantta peittävät tippikolikot - tosin ne ovat lasin alla.

Mutta sitten kannetaankin pöytään jo meidän annoksemme ja pääsemme maistelemaan minkälaisia herkkuja Keppana Kellari tarjoaa. Annokset ovat kookkaita ja mietin tulikohan tilattua vähän liian suuri annos? Ei pelkoa - se upposi kyllä ihan heittämällä. Keppana Kellarin annoksissa on siis kokoa ja retronäköä. Nämä ovat rehellistä "äijäruokaa" - anteeksi ilmaisu mutta se on ihan positiivinen tässä tapauksessa. Keppana Kellarissa ei olla syömässä "fine dining periaatteella" vaan täällä on kaikki on ronskia. Näissä annoksissa ei ole kermaa ja voita säästetty ja tämä mainitaan jo ihan Keppana Kellarin nettisivuilla. Pihvien koot vaihtelevat 100-500g ja nettisivujen mukaan "voithan ostaa pihviannoksesi myös tuplana". OMG! Voisiko joku syödä kerralla kilon lihaa???


Päädyn tilamaan Lieslehden, jota kuvaillaan "Niin ohueksi nuijittu, ettei edes lihota." Annos pitää sisällään noin 200g possun ulkofilettä nuijittuna grillimaustevoi kera. Kattauksessa salaatinlehti, persikkaa, tomaattia, punasipulia ja kananmunaa. Perunoiksi tähän annokseen valitsin ehdottomasti ranskalaiset. Ja pakko myöntää, että hyväähän tämä oli!


Seuralaiseni päätyi tilaamaan kala-annoksen Meirän muikut. Rapeaksi paistettuja muikkuja totta kai perunamuussin, purjo-tomaatti-kurkku-salaatin kera ja perunasalaattia. Vähän naisellisempi tämä annos verrattuna minun Lieslehteen :)

Keppana Kellarin listoilta löytyvä ruoka on yhtä mutkatonta kuin paikan palvelukin. Täällä ei turhaan hienostella ja eikä lasketa kaloreita. Menun alkupuheessa todetaan hyvin "Meillä voit unohtaa dieetit sun muut kommervenkit, niitä voit jatkaa myöhemmin muualla, nyt nautitaan elämästä." 

Läheltä pöytää, jossa me istuimme löytyi myös mielenkiintoinen olutbaarinurkkaus. Seinillä olevien olutpullojen/-tölkkien määrä oli valtaisa. Nämä taisivat vain olla tässä näytillä kuin museoesineet. Keppana Kellarin omista valikoimista löytyy kyllä 280 erilaista olutta ja viskejä 470 merkkiä!


Huomasin tiskillä annoksia maksaessani, että ravintolasta voisi ostaa myös kotiin viemisiksi Keppana Kellarin Raavas säilykepurkin. Näitä Someron lihasavustamon tuotteita ei muualla ole myynnissä. Tästä purkista olisivat naisetkin voineet syödä tekstin mukaan ainakin :)


Paikalla oli lauantai päivänä perheitä, pariskuntia, pöytäseurueellisia eri ikäisiä ihmisiä sekä aika paljon motoristeja. Keppana Kellariin ei voi tehdä pöytävarausta mutta yläkerran tila on vuokrattavissa vaikka johonkin tilaisuuteen. Keppana Kellarissa annokset saapuvat pöytään tilausjärjestyksessä ja joskus voi olla ruuhkaakin.


Ehdottomasti kokemisen, näkemisen ja syömisen arvoinen paikka!

"Nautintoja navan täydeltä" Keppana Kellari :)

10 kommenttia:

 1. No jopa on erikoinen paikka! Onko auki ympäri vuoden?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minusta on avoinna ympäri vuoden. Paikka on aikoinaan avattukin itsenäisyyspäivänä 1992. Rohkeasti kokeilemaan Örömököä😉

   Poista
  2. http://www.keppana.com/avoinna-joka-paiva/

   Heidän kotisivulla lukee näin:

   "SYYSKUUSTA 2017 ALKAEN PALVELEMME SEURAAVASTI:

   MAANANTAISIN SULJETTU

   TIISTAISIN SULJETTU

   KESKIVIIKKOISIN SULJETTU

   TORSTAISIN SULJETTU

   PERJANTAISIN 12 – 22 (keittiö 21)

   LAUANTAISIN 12 – 22 (keittiö 21)

   SUNNUNTAISIN 12 – 20 (keittiö 19)

   TILAUKSESTA PALVELEMME MYÖS MUINA AJANKOHTINA, KUTEN:

   …Tällä hetkellä ei tiedossa olevia poikkeusaukioloja :o)

   NÄILLÄ NÄKYMIN KAUSI 2017 PÄÄTTYY ISÄNPÄIVÄVIIKONLOPPUUN eli sunnuntai 12.11.17 olisi viimeinen aukiolopäivä."

   Poista
 2. Olipas raflaava esittelyteksti. Kyllähän tuommoinen paikka alkoi heti kiinnostamaan.
  Ihanaa loppuviikkoa Marjo ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esittelyteksti on lainattu suoraan Keppana Kellarin omilta nettisivuilta ja minusta se on kyllä aika hauskasti laajittu myös vaikka onkin raflaava.
   Ihanaa loppuviikkoa Outi ❤️

   Poista
 3. On kyllä näkemisen arvoinen paikka! Muutaman kerran olen vieraillut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että joku toinenkin tuttu on käynyt täällä. Taitaa sinulla on vähän "kotikenttä etua" paikan sijainnin vuoksi. Aurinkoista loppuviikkoa Marita ❤️

   Poista
 4. Mahtava paikka ja omaan silmään vetosi hyvin moni elementti, todella hauskalta saatu oluttölkitkin näyttämään vierekkäin ja hyvä olisi muistaa, että joku on nekin suunnitellut ja on oman alansa taidetta. Me like.

  Ihanaa päivää Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keppana Kellarissa on NIIN paljon yksityiskohtia, että käynti paikan päällä avaa silmät vielä eri tavalla. Katsottavaa on sen verran paljon.
   Kivaa loppuviikkoa Tiia :)

   Poista
 5. Juomat yli hintaisia, yks erikoisolut 19,50 eivät mainninneet etukäteen, missään maailmassa en oo kohdannut samaa

  VastaaPoista