elokuuta 26, 2017

Mäntylinnan huoneistomajoitus - kodikas vaihtoehto Mäntässä


"Mänttään minulla ei ole ollut vuosikymmeniin mitään kosketuspintaa, koska vanhempanikin muuttivat täältä pois samoihin aikoihin kuin minä. Sitten, pikkuhiljaa noin viiden viime vuoden aikana kaupungista alkoi kantautua yhä positiivisempia ja yllättävämpiä uutisia. Serlachius-museot niittivät mainetta taiteellaan kuin arkkitehtuurillaankin, Mäntän kuvataideviikot kukoistivat, kansainväliset musiikki- ja ruokafestivaalit alkoivat saada jalansijaa. Ja mikä hämmästyttävintä: lapsuuden hiihtoretkieni levähdyspaikka Vuorenmaja oli muuttunut ykskaks keskieurooppalaiseksi Viinituvaksi." näin kuvailee Mäntylinnan huoneistomajoituksen emäntä Minna kakkoskotiaan.


Minun on pakko nyt tunnustaa etten koskaan aiemmin ole kotimaassa yöpynyt yhdessäkään huoneistomajoituksessa vaikka ulkomailla näin olenkin tehnyt muutamia kertoja. Olen aina päätynyt perinteisesti hotelliin matkojeni aikana. Kuluvana kesänä olen peräti kahdesti nukkunut Mäntylinnan huoneistomajoituksen pehmeässä parivuoteessa, puhtaiden valkeiden lakanoiden kera ja kohottanut kuohuvaa asunnon viihtyisässä keittiössä. Ja rehellisyyden nimissä on pakko todeta, että jos Mänttään tulee taas jatkossa matkustettua katsomaan taidetta ja kulttuuria niin ihan varmasti varaan taas Mäntylinnan. Sen verran kodikas, positiivinen ja viihtyisä kokemus tämä on ollut!


Huoneistomajoitus Mäntässä on siis ystäväni Minnan pitkäaikaisen haaveen toteutuminen. Minna etsi kakkoskotia ja kävin jopa kerran hänen kanssaan katsomassa remontoituja vanhoja, asuntoja merellisessä Hangossa. Kesämökki jossain syrjäisessä paikassa ei Minnaa houkuttanut mutta kakkosasunto kerrostalossa tuntui oikealta ratkaisulta asuntokuumeeseen. Lapsuuden/nuoruuden ajan Mänttä alkoi entistä enemmän houkuttamaan paikkakunnan muuttumisen ja kehittymisen myötä. Pienen etsiskelyn jälkeen loytyikin sitten 67m² kaksio 1951 rakennetusta Mäntylinna nimisestä talosta ja siinä se sitten oli! Täydellinen kakkosasunto ja upealla paikalla vielä.


Mäntylinnan huoneistomajoitus sijaitsee erittäin hyvien yhteyksien päässä. Se on suoraan Hotelli- ravintola Mäntän Klubin takana noin 200m päässä. Keurusselän rantaan asunnolta kävelee noin 6 minuutissa ja Mäntän kuvataideviikkojen pitopaikka Pekilo on muutamien satojen metrien etäisyydellä. Talo on ihanaa jälkifunkkista ja sen pihalle on mahdollista maksuttomasti pysäköidä auto melkein asunnon parvekkeen alle. Parvekkeelta avautuu puistomainen näkymä kauniille, hyvinhoidetulle pihalle, josta löytyy puutarhakeinukin. Täällä ei ole pelkoa, että joku katselisi sisälle 1.kerroksen päätyhuoneistoon. Taloyhtiö on erittäin rauhallinen eikä muita asukkaita juuri edes näy rappukäytävässä.


Minna on nähnyt vaivaa sisustaessaan huoneistomajoituksen tiloja. Asuntoa remontoitiin paikallisen yrittäjän kanssa ja sinne valittiin sellaisia materiaaleja, jotka sopivat tähän 50's henkeen. Keittiössä on ihana linoleum-laatoista tehty ruudullinen lattia, joka kestää hyvin myös eläinystävien kynnet. Huoneistomajoitukseen ovat siis karvakaverit tervetulleita ja heitä varten löytyy Cat-Dog ruokakupit sekä ruokailualustakin. Myös erilliset huovat eläimille löytyvät kaapista. Ihanaa huomaavaisuutta Lemmikeistä ei peritä lisämaksua. 


Huonekaluvalinnoissa on myös haluttu pitää tietynlainen retro/vintage ote, josta pidän kovasti. Minna itse kuvailee sisustustyyli "mid century modern" -tyyliksi. Osa kalusteista on päätynyt asuntoon kirppareilta tai sukulaisilta ja jotain "uuttakin vanhaa" tänne on ostettu. Olohuoneen kirjahyllystä minulle tulee takautumia omaan lapsuuteni koska muistan nähneeni tällaisen hyllyn sukulaistädeillä. Myös ihanat nojatuolit (joissa muuten on ihan älyttömän hyvä istua) ovat vanhoja ja ne on vain uudelleen verhoiltu ajan henkeen sopivilla kankailla. Kirjahyllyssä on muuten kattava valikoima kirjoja, joita voi halutessaan lukea vierailun aikana. Lapsille löytyy myös laatikollinen pehmoleluja, jonka nostin hyllyn päälle ettei russeliriiviöni Minnie ottanut pehmoja itselleen :) Myös lautapelejä löytyy. Tässä asunnossa saa ajan hyvin kulumaan muuallakin kuin tietokoneen ääressä.


Kylpyhuone on myös aika namu! Se on nimittäin ikkunallinen ja siellä voi jopa kylpiessään ihanassa, ovaalissa ammeessa vaikka sytyttää kynttilän ikkunalaudalle palamaan ja tunnelmoida. Myös söpöjä kylpyankkoja löytyy rekvisiitaksi ja saa niitä varmaan käyttääkin tarvittaessa :) Löytyy toki myös suihku mahdollisuus erillisessä suihkunurkkauksessa jos ei ole kylpyamme ihmisiä. Huoneistomajoitus tarjoaa lakanoiden ja pyyheliinojen lisäksi myös suihkusaippuaa ja shampoota. Totta kai hiustenkuivaaja löytyy ja jos vaatteet ovat rypistyneet reissussa saa nekin sileäksi silitysraudan avulla. Erillinen kylpyhuone ja wc-tila mahdollistavat sen, että isompikin joukko voi majoittua hyvin asunnossa. Lisävuoteita löytyy kahdelle ja lastensänky myös.


Entäs sitten aurinkoinen keittiö, jossa pöydälle Erik Bruunin klasikkokuosiset Jaffa-tabletit. Keltaiset Teema-astiat ja kirppikseltä löydetyt aurinkoiset juomalasit saavat hymyilemään. Ihan luksusta on myös pöytään katetut puristekristallilasit varustettuna lapulla "Jääkaapista löytyy kuohuvaa, nauttikaa olostanne Mäntylinnassa." Ihanaa huomioimista ja saa hyvälle tuulelle. Kuohuva maistuu vaikka kesäisten mansikoiden kanssa ja sillä voi kilistää onnistuneelle reissulle!


Keittiöstä löytyy moni hauskoja yksityiskohtia kuten nämä ikivanhat keittokirjat. Keittiössä on mahdollista valmistaa itse myös ruokaa eli varustuksena on kahvinkeitin, keittotaso, uuni, jääkaappi, vedenkeitin, astianpesukone ja mikroaaltouuni. Syöttötuoli pienempiä lapsia varten ja aikuisille ihanat Ilmari Tapiovaaran vanhat, mustat Domus -tuolit. Keittiön seinällä on kyltti, jossa se sanotaan hyvin selkeästi "We don't have Wi-Fi, we talk to each other". Keittiöstä löytyy kyllä retroradio ja olohuoneen puolelta taulutelevisio. Selailin vähän tuota Kotiruokaa, uusi laitos -keittokirjaa ja täytyy sanoa, että siellä oli ihan mielenkiintoisia ruokia.


Mäntylinnan huoneistomajoituksessa on paljon hauskoja yksityiskohtia kuten wc-tilan huoneentaulu, joka valistaa "elämän ei tarvitse olla täydellistä ollakseen ihanaa". Voiko tuota paremmin kiteyttää! Tässä asunnossa ja sen sisustuksessa on juuri onnistuttu siinä ihanuus-aspektissa. Fiilis ajalta, jolloin elämä on ollut aika erilaista kuin nykyään mutta tunnelma todella kotoisen lämminhenkinen. Olohuoneen matot tuntuvat ihanilta paljaiden varpaiden alla ja aito parkettilattia antaa myös kodikkuuden tuntua. Valaisimista lähtien sisustus on uskollista 50-luvun tyylille. Tiedän, että Minna hakee uutta lattiavalaisinta mutta vielä ei täydellistä ole löytynyt. Metsästys jatkuu!


Kiva lisä asunnossa on myös aidot viherkasvit ikkunalaudoilla sekä koriste-esineet. Täällä melkein voisi ajatella olevansa oikeasti kylässä jonkun kotona ja niinhän täällä itse asiassa ollaankin :) Minna käyttää asuntoa kun se on vapaana matkustavaisilta. Nyt kesällä asunto on ollut varattuna Mäntän tapahtumien ajan mutta tilaa löytyy kyllä paremmin kun kesä loppuu. Mäntän kuvataideviikot ovat avoinna vielä 31.8. saakka ja tästä pääset postaukseeni aiheesta. Nyt viikonloppuna 24.-27.8. Mäntässä on Food & Art ruoka- ja taidetapahtuma. josta voi lukea lisää tästä. Mäntän Serlachius museoissa taidenäyttelyt ovat avoinna ympäri vuoden.




Vaikka elokuu kääntyy uhkaavasti syyskuuksi viikon kuluttua ei se tarkoita sitä, että Mäntässä tapahtumat loppuvat. Vuorenmajan Viinituvalla pidetään 22.-23.9. Oktoberfest juhlat. Mäntässä juhlitaa Oktoberia perinteisesti kuukautta aikaisemmin :) Viinituvalla virtaa olut ja buffet-pöydästä löytyy possua, kanaa, naudanpaistia, bratwurstia ja currykastiketta kera saksalaisten lisukkeiden. Musiikista vastaava sveitsiläinen livebändi Ergolztaler & Traveling Wirtaset :) Ein Prosit und hertzlich Willkommen! Alkoi vähän polttelemaan Oktoberfestiin meno. Tästä pääset aiempaan Vuorenmaja vierailuuni kurkkimaan miltä paikassa näyttää.


Jos Mäntylinnassa ei halua kokata omaa aamiaista voi läheisellä Mäntän Klubilla sopimushinnalla 10€/ruokailija nauttia aamiaisen. Klubin aamiaisbuffet on runsas ja siitä löytyy kyllä jokaiselle jotain. Puuroa, jugurttia, myslejä, hilloja. kananmunia, leikkeleitä, vihanneksia, kahvia, teetä, tuoremehua, hedelmiä ja makeitakin herkkuja. En taida edes muistaa kaikkia herkkuja mutta tällä aamiaisbuffalla pärjäsi hyvin pitkälle päivään. Toinen vaihtoehto on toki ostaa itse aamiaistarvikkeet ja valmistaa vaikka sieltä 50's keittokirjasta joku omeletti :)



Varaukset voi tehdä suoraan soittamalla Minnalle 0449943600 ja tiedustelemalla vapaita päiviä.
Marjon matkassa suosittelee lämmöllä ja luulenpa, että minut näkee tuolla ensi kesänä ellei jo aikaisemmin... Oktoberfest alkoi kutkuttamaan :)

Mäntylinnan huoneistomajoitus tarjosi ensimmäisen matkan majoituksen, toisen maksoin itse.


12 kommenttia:

  1. Mäntylinnan huoneistomajoitus kyllä kiva ja tyylikäs. goo.gl/bJG2Vt

    Majoitustarkastaja Minnie on taas touhukkaana💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli kiva viikonloppu ja minähän vielä majoituin toisenkin kerran heinäkuussa.
      Nyt polttelisi tuo Oktoberfest ja Vuorenmajan Viinitupa uudestaan...
      Minnie valppaana mukana :)

      Poista
  2. Nyt on paikka minun makuun, niin harvoin uskalletaan Suomessa käyttää värejä ja persoonallisuutta. Tuon Kelim-maton huolisin jetsulleen meille ja paljon muutakin. Tuolla silmä lepää ja sydän nauraa. <3

    Ihanaa viikonloppua Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kelim-matto oli minunkin makuuni ja nuo upeat plus erittäin hyvin istuttavat 50's nojatuolit. Iloinen mutta tyylikäs sisustus ja paljon hauskoja yksityiskohtia.
      Kivaa alkanutta viikkoa Tiia :)

      Poista
  3. Onpa kaunis majapaikka ♥ Ihania oivalluksia, värien käyttö ja vintagehenki - tiesit, että tykkään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aavistin jostain kumman syystä, että juuri sinä pitäisit tästä majapaikasta :) Värien käyttö ihan omalla tasolla. Kivaa alkanutta viikkoa Kati.

      Poista
  4. Aivan ihana! Talon ohi tuli mentyä usein, kun elämäni ensimmäiset 19 vuotta asuin Mäntässä. <3 Itsellä on käynyt niin, että olen oikeastaan ihan viime vuosina rakastanut syntymäpaikkaani uudestaan, poismuuton jälkeen ensimmäiset kymmenen vuotta olivat sellaista aikaa, etten todellakaan haikaillut takaisin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika jännää, että entinen kotikaupunki ja olet tämän talon ohi kulkenut. Sinulle on sitten käynyt kuten Minnallekin, että pieni etäisyys ja ajankuluminen on saanut mielenkiinnon heräämään uudelleen synnyinkaupunkiin. Ja onhan Mäntässä tapahtunut todella paljon.
      Mukavaa alkanutta viikoa Jonna :)

      Poista
  5. Aivan ihanan näköinen paikka. 50 luvussa on sitä jotain, ei pelätty värejä ja huonekalujen muotikieli oli niin kaunis.
    Tuolla olisi kiva viettää vaikka koko viikonloppu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 50's kalusteet puhuttelevat minuakin. Onko se sitten jotain nostalgian kaipuuta vai tuo värien käyttöä - vaikea sanoa. Monet tämän ajan kalusteet ovat kyllä todella ajattomia.
      Mukavaa alkanutta viikkoa Outi :)

      Poista
  6. Siis näyttää ja kuulostaa viihtyisäältä paikata ja nuo yksityiskohdat on viehättäviä.

    Mukavaa sunnuntai-iltaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Souliina :) Hurmaava oli ja suosittelen.
      Mukavaa viikkoa ja aurinkoa.

      Poista