joulukuuta 20, 2016

Joulun aineettomat lahjat ja hyväntekeväisyys vinkkaus"Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn, että koko valtakunnassa oli toimitettava verollepano. Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Quiriniuksen ollessa Syyrian käskynhaltijana. 
Kaikki menivät kirjoittautumaan veroluetteloon, kukin omaan kaupunkiinsa."

Muistan elävästi koulusta alaluokilta Luukkaan evankeliumin toisen luvun ensimmäiset säkeet ja sen kuinka ne kaikuivat isossa, hämärässä voimistelusalissa koulun joulujuhlissa. Joulunäytelmä olisi juuri alkamassa ja jokainen siinä mukana oleva jännitti ihan hirveästi muistaisiko oman roolinsa tai mahdolliset vuorosanansa. Huomisiltana pääsen katsomaan kummitytön vastaavaa esitystä, jossa hän tanssii jouluevankeliumissa ja luulenpa, että siinä tulee kummitädin silmänurkka kyllä kostumaan liikutuksesta. Jouluevankeliumin sanoma itsessään jo tuo pintaan tunteita ja viimeistään herättää sen aidon joulunhengen ainakin minussa. 


"Niin myös Joosef lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista ja meni 
verollepanoa varten Juudeaan, Daavidin kaupunkiin Betlehemiin, sillä hän kuului 
Daavidin sukuun. Hän lähti sinne yhdessä kihlattunsa Marian kanssa, joka odotti lasta. 
Heidän siellä ollessaan tuli Marian synnyttämisen aika, ja hän synnytti pojan, esikoisensa. 
Hän kapaloi lapsen ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut tilaa majapaikassa."

Kaupalliseen jouluun kuuluu mielestäni paljon ihan turhaakin hössötystä kuten joulun aloittaminen jo lokakuun lopussa. Lukemattomat mainoslehtiset ja teevee sekä radio netistä nyt puhumattakaan suoltavat ulos mainoksia kaikista mahdollisista vimpaimista ja tavaroista, joita on ihan pakko hankkia joululahjaksi. Toisaalta meitä on viime aikoina opastettu japanilaisen Marie Kondon KonMari opein pääsemään eroon turhasta tavarasta ja samalla laittamaan kotimme lisäksi myös asiamme ja päämme järjestykseen sekä vapauttamaan energiaan muuhun kuin tavaran haalimiseen.


Yksi vaihtoehto läheisen joululahjaksi on aineeton, eettinen lahja, jolla saat hyvän mielen sekä itsellesi että läheisellesi. HelsinkiMission aikalahjat ovat minusta hyvä tapa "antaa hyvän kiertää". Ostamalla Aikalahjan annat jollekulle yksinäiselle elämyksen. 25 eurolla saa kävelyseuraa kotiin unohtuneelle tai 50€ keskustelutuokion ahdistuneelle. 

"Sillä seudulla oli paimenia yöllä ulkona vartioimassa laumaansa. Yhtäkkiä heidän 
edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus ympäröi heidät. Pelko valtasi 
paimenet, mutta enkeli sanoi heille: "Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille 
ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa 
syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus Herra. Tämä on merkkinä teille: te löydätte 
lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä." Ja samalla hetkellä oli enkelin 
ympärillä suuri taivaallinen sotajoukko, joka ylisti Jumalaa sanoen:
Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa."

Kirkon Ulkomaanavun kautta voit lahjoittaa 30€ ammattikoulutukseen kehitysmaiden nuorille. Ilman lukutaitoa ja ammattia on vaikea menestyä elämässään joten tässäkin oivallinen aineeton lahja ja lahjoituksen ehtii hyvin vielä tehdä ennen jouluaattoa ja kertoa siitä sitten kortilla läheiselle. 


 Itse kävin viemässä jo joulupaketin Kauppakeskus Selloon Joulupuu keräykseen joulukuun alkupuolella. Espoon Joulupuu keräyksessä saatiin kasaan yli 2000 pakettia vähävaraisille lapsille. Joulupuu keräyksiin ei tänä jouluna ehdi mukaan mutta kannattaa laittaa muistiin ensi vuotta varten. Voit itse valita minkä ikäiselle nuorelle tai lapselle annat lahjan ja viet sitten sen keräykseen hankittuasi sen. 

"Kun enkelit olivat menneet takaisin taivaaseen, paimenet sanoivat toisilleen: 
"Nyt Betlehemiin! Siellä me näemme sen, mitä on tapahtunut, sen, minkä 
Herra meille ilmoitti." He lähtivät kiireesti ja löysivät Marian ja Joosefin ja lapsen, 
joka makasi seimessä. Tämän nähdessään he kertoivat, mitä heille oli 
lapsesta sanottu. Kaikki, jotka kuulivat paimenten sanat, olivat ihmeissään. 
Mutta Maria kätki sydämeensä kaiken, mitä oli tapahtunut, ja tutkisteli sitä."


Brother Christmas TRE Joulumarketin joulukeräykseen voi viedä oman pakettinsa vielä 22.12. saakka. Osoite on Aleksanterinkatu 17 ja sieltä voi myös paikan päältä ostaa lahjoja kodittomille. Oman pakettini vein sinne tänään. Brother Christmas on melkoinen hyväntekijä!

"Paimenet palasivat kiittäen ja ylistäen Jumalaa siitä, mitä olivat kuulleet ja nähneet. 
Kaikki oli juuri niin kuin heille oli sanottu."


Koulun joulujuhlissa laulettiin aikoinaan myös virttä, josta on jäänyt mieleen "rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto". Uskoisin, että hyvää tahtoa meistä kaikista löytyy näin joulun alla. Toivottavasti sitä maailmanrauhaakin joskus...

12 kommenttia:

 1. Sekä Joulupuu- että Brother Christmas-keräyksiin olen vienyt paketit. Ajattelin vielä osallistua UNICEFin keräykseenkin. Pieni ele voi olla iso asia vastaanottajalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä sinä :) Pieniä juttuja mutta ne merkitsevät isoja asioita vastapuolelle. Kiitos kun annat hyvän kiertää.

   Poista
 2. Mielestäni lahjoja voi antaa harkiten,tarpeellista ja hyödyllistä.Lapset tietysti haluavat jonkun tietyn lelun,ja jos se määrä pysyy kohtuudessa niin hyvä.Hyväntekeväisyys on myös tärkeää näin joulun aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täsmälleen samaa mieltä Aikku! Itsekin olen myös ostanut lahjoja mutta lisäksi hyväntekeväisyys on iso juttu minun joulua. Mukavaa joulunikaa sinulle :)

   Poista
 3. Minä ostin taas kukkasen vanhukselle, hän on se tällä viikolla saanut. Jotenkin pieni juttu, mutta tietää, että se on saajalle iso asia. Jokainen pystyy vähän auttamaan, se on minun mielipiteeni.
  Ihanaa tiistai-iltaa Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upea juttu Outi! Kukkanen ilahduttaa vanhusta ja tekee joulua kotiin. Kiitos kun annat hyvän kiertää. Mukavaa tiistai iltaa myös sinne.

   Poista
 4. Minun korttirahat ja lahjarahat menee Shanghain orpokodin lapsille. Länsimaisille ihmisillä on kaikkea, heillä ei mitään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä Sari! Ihan varmasti orpokodin lapset ovat iloisia saamastaan avusta :)

   Poista
 5. Ihana postaus ♥ Tunnelmallista ja rauhaisaa joulun aikaa Sinullekin, Marjo ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krisse :) Kiireisiä joulunvalmistuja tässä vielä pari päivää mutta sitten... ♥

   Poista
 6. Joulupuuhun täältäkin lähtenyt paketteja. <3 Ihanaa joulun aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulupuu on hyvä kohde! Hyvää joulunaikaa Jonna :)

   Poista