joulukuuta 12, 2016

Fiskarsin Ruukin joulu


Fiskarsin Ruukki on yksi lempipaikkojani ♥ Tämä Fiskarsjoen laaksoon rakennettu kylä on hyvin idyllinen ja kokemisen arvoinen paikka. Keltainen Stenhuset seisoo ylvään arvokkaasti yksin mäen päällä katsellen kylänraittia kun taas kuonatiilinen uusi mylly on jauhanut viljaa 50-luvulle saakka. Peltorivin punamultainen talorivistö on tarjonnut kodin ruukin asukkaille jo 1800-luvun alkupuolelta. Fiskarsin luonto on vehmaan rehevää kesällä ja karja laiduntaa jokivarren pelloilla. 

Viime lauantaina Lumomatkailun järjestelmällä mukavalla päiväretkellämme pääsin taas piipahtamaan rakkaassa Fiskarsissa, joka tarjoaa ihan kaikkina vuodenaikoina katsottavaa ja koettavaa kaikille aisteille ja koko perheelle. 

Fiskarsin Ruukin Joulu on avoinna vielä 18.12. saakka. Joulubussi on liikennöinnyt Helsingistä Kiasman edestä jo neljänä lauantaina ja nyt 17.12. on vielä mahdollista hypätä bussin kyytiin ja huristella kokemaan ja aistimaan ruukin joulutunnelmia. Tarkemmat tiedot bussista tästä
Fiskarsiin pääsee toki omallakin autolla. Helsingistä sinne ajaa reilussa tunnissa, Lohjalta 40 minuutissa ja Turustakin noin vajaassa puolessatoista tunnissa.


Lauantaina 17.12. on myös mahdollista vielä osallistua joulukuusisafarille! Kerrankin voit luvan kanssa matkata traktorikärryssä metsään, valita sieltä itsellesi mieluisan joulukuusen ja kuusi vielä pakataan kotimatkaasi varten. Ja mikä parasta saat ikimuistoisen elämyksen! Kuulostaa ihan lapsuuden jouluiltani kun oman isän kanssa on haettu joulukuusta lumisesta metsästä paitsi, että meidän hakureissu tapahtui jalkaisin :)


Fiskarsjoen rannalla sijaitsevassa vanhassa pajarakennuksessa, jossa aikoinaan on ollut kuparivasaratoimintaa on nykyään ravintola Kuparipaja. "Ravintola Kuparipajassa tiivistyy Fiskarsin Ruukin henki: perinteiset käsityötaidot yhdistettynä moderniin ajatteluun ja designiin. Ruokalistalta löytyy makuja ja värejä vuodenajat huomioiden." Ravintolan kalusteet ovat paikallisen Nikari puusepänverstaan tuotantoa ja klassisen kauniita. 


Ravintola Kuparipaja tarjoili meille herkullisen ja runsaan lounaan. Aloitimme jouluisella noutopöydällä, josta löytyi mm. jääkellarin lohta, sinappi- ja chilisilakoita, marinoituja hiilisilakoita, savusärkeä, piparjuurirosollia, Kolatun Ruskajuustoa ja paahdettuja juureksia. Täytyy sanoa, että kaikki oli erittäin maistuvaa mutta tuo savusärki hiveli makuhermojani ja sitä oli pakko santsata. Maistoin ruuan kanssa paikallisen Rekolan Panimon Metsän Henki olutta.

"Fiskarsissa puhdas, maukas ja reilusti tuotettu lähiruoka on lähellä sydäntä. 
Kauden antimia ja jännittäviä makuja."


Pääruoka vaihtoehdoista valitsin todella mureaa ja suussa melkein sulavaa possunposkea sinappikastikkeen ja lantun kera. Tarjolla olisi ollut myös pintasavustettua lohta muhennetuilla metsäsienillä tai kik-hernepinaattirulla Inkoon puurolla. Inkoon puuro on Länsi-Uudenmaan perinneherkku ja sen reseptin voit kurkata tästä


Jälkiruokapöydässä oli tarjolla riisivanukasta ja rommiluumuja, johon itse päädyin ja vein kyllä kielen mennessään. Mietin jopa vähän tämän tyyppisen pikkujälkiruuan valmistamista omaan joulupöytään kaiken herkuttelun kruunuksi. Vierustoverini kehui karpalo pannacottaa kinuskin kera ja vastapäätä ihasteltiin passion-suklaakakun makua. 
Fiskarsin Ruukissa toimii myös Rekolan panimo, jonka pikkupuodissa vierailimme seuraavaksi. Meille esiteltiin ensimmäinen - ehkä vielä vähän lämminkin - erä Rekolan panimon olutviinietikkaa, jonka käyttämiseen on käytetty Fiskarsjoen jokivarren penkereelta eristettyä bakteeria. Mielenkiintoista vai mitä? Tätä voisi vaikka ostaa joululahjaksi hyvän ruuan ystävälle. Tai sitten Rekolan panimon artesaanioluita tai Fiskarsin Juustolan juustoja, joita täällä myös oli myynnissä. Juustolan sielukkaiden artesaanijuustojen takana on Savoijista, Ranskan Alpeilta lähtöisin oleva Thierry Jung. 
Piipahdimme myös seinän takana olevassa Ägräs Tap Roomissa. Ihanan rouheasti sisustettu paikka, jossa myös Nikarin puusepän kalusteita sekä muiden paikallisten puuseppien ja lasin takana suora näkymä tislaamon puolelle. Saimme myös maistaa perjantaina pullotettua ja tällä viikolla lanseerattavaa akvaviittia, josta enemmän tietoa on jaettavissa vähän myöhemmin virallisen lanseerauksen yhteydessä. Palataan siis...
Fiskars luo myös hyvät puitteet valotaiteelle. Viime vuonna tein postauksen LUX Helsingin vierailusta Fiskarsissa. Tänä vuonna Fiskarsjoen olivat vallanneet hauskat CulturaMobilan valoteokset. Ison valojoutsenen siipien suojaan olivat kerääntyneet kaikki paikalliset sorsat kuin turvaan. Iso orava ja variskin seisoivat keskellä jokea sekä hieman villiintyneen näköinen hevonen. Pieni hämärä olisi saanut teokset näyttämään vielä kauniimmilta.Onoma shopissa kannattaa ehdottomasti pistäytyä Fiskarsissa käydessään. Tässä Tornikellorakennuksessa sijaitsevassa liikkeessä on myynnissä upeita töitä eri käsityön, taiteen ja muotoilun alalta. Osa on käyttöesineitä osa puolestaan taide-esineitä. Tuotteet ovat uniikkeja tai pienissä sarjoissa valmistettuja joten täältä voi hankkia yksilöllisiä joululahjoja. 
Onoma Shopissa on myynnissä myös Desicon-kynttilöitä. Fiskarsin vanhassa navetassa toimii Desicon oma kynttilätehdas ja sen yhteydessä on isompi valikoima Desicon kotimaisia kynttilöitä. Kannattaa siis ehdottomasti pistäytyä myös siellä, osoite: Isidorintie 4.
Vuoden loppuun saakka on esillä Onoma Shopin pinkissä minigalleriassa Lulu Laineen kolmiulotteisia tekstiiliveistoksia ja valokuvia teeman Punainen ympärillä. 


Fiskars Ruukin alueelta löytyy paljon muitakin mielenkiintoisia shoppeja, joissa kannattaa piipahtaa.
Haltijatonttu, Kantti Design Shop, Fiskars Shop, Bianco Blu muutamia mainitakseni. 

Jos joululahjat ja joulukuusi on vielä hankkimatta niin ensi viikonloppuna kannattaa ehdottomasti ottaa suunnaksi Fiskarsin Ruukki ja hankkia samalla erilainen jouluelämys. 


Muita aiempia postauksiani Fiskarsista löydät blogiarkistosta tunnisteella Fiskars. 

4 kommenttia:

 1. Fiskars näyttää olevan kaunis paikka myös talvella <3
  Nuo ruoat saavat makunystyrät valmiustilaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fiskars näyttää aina parhaat puolensa vaikka sataisi vettä ja olisi pimeä syksy. Tässä paikassa on mielestäni jotain eurooppalaisuutta...
   Maut olivat kohillaan ja kaikki suussasulavaa :)

   Poista
 2. Minä tykkään myös paljon Fiskarsista. Ihanasti olit saanut tallennettua päivän fiilikset kuviin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rva Kepponen :) ja kiva oli tavata sinut ihan ilmielävänä.

   Poista