tammikuuta 09, 2016

Kesäinen kartanokierros

Näin vuodenvaihteessa tulee aina seikkailtua vanhojen valokuvien parissa kun siivoaa ja perkaa loputtomia valokuva-arkistojaan. Huh huh! Itselläni kuvat menevät "pilveen" ja yritän sieltä vielä siirtää niitä ulkoiselle kovalevylle aika ajoin koska en luota 100% siihen, että pilvipalvelun pitäjä on hengissä ikuisesti. Epäluuloinen kuvaaja löysikin sitten ihan sattumalta kuvistaan mielenkiintoisen kesäseikkailun viime kesältä. 

Tähän lumiseen talvimaisemaan ja melko kipakkaan pakkaspäivään ajattelin jakaa kuvien muodossa teille ihan pienen palan viime kesää. Itselleni tuli sellainen fiilis, että tästä heinäkuun seikkailusta ei ole aikaa kun muutama päivä kun katselin näitä maisemia ja kartanoita. Kovin pitkälle Suomessa ei tässä postauksessa mennä vaan pyöritään ihan tässä Etelä-Suomessa ja lähialueen kartanoissa. Let's mennään! 
Alikartano, Mäntsälä

Frugårdin eli Alikartanon tilaa on asuttanut aikoinaan Nordenskiöldin suku. Monille tuttu Nordenskiöldinkatu Töölössä on saanut nimensä juuri tämän saman suvun tunnetuimman henkilön mukaan. Alikartano on suomalaisen maailmankuulun tutkimusmatkailijan ja Koillisväylän ensimmäisen purjehtijan Adolf Erik Nordenskiöldin lapsuudenkoti. 


Ei pidä antaa Alikartanon melko vaatimattoman punamultaisen ulkokuoren hämätä sillä sisältä löytyy hyvinkin pramea kartanomiljöö ja melko erikoinen keskisali, Täytyy todeta tässä vaiheessa, että kartano sulkeutui viime vuoden elokuun lopussa restaurointitöiden takia ja avaa ovensa parin vuoden kuluttua uudelleen entistä ehompana.


Alikartanossa näkyi upeita vanhoja tapettikerrostumia eri aikakausilta...ihanan utuisia värejä ja kauniita kuoseja vuosien varrelta...osasta tapeteista oli muuten oikeasti seinään maalattuja... 

Alikartanon huoneilla oli hauskoja nimiä: pieni ja iso förmaagi, piian kamari, herran työhuone, sininen kamari, iso sali, keltainen rouvan kamari. 


Erikoisia esineitäkin talosta löytyy meille nykyajassa eläville. Kirjailtu uuninvarjostin kehystettynä, jota siis käytettiin avoimen uunin edessä ikäänkuin kuumman takkatulen varjostimena. Omana aikanaan tämä on ollut todella moderni ja haluttu esine herraskodeissa.


Lehteriltä oli upea näköala alakerran iso saliin. Lehterillä on ollut kartanon valtaisa kirjakokoelma, joka pääosin sisältää 1800-luvun teoksia. Lehterillä kuuli hauskasti vanhan puutalon jokaisen narahduksen ja nirahduksen astuessaan yhdenkin askeleen.


Kartanon barokkiklassisesta pihapiiristä löytyy myös pieni kahvio ja pihapiiri rajautuu alipytinkiin ja alipytinkiin. Kartanolta lähtee historia- ja luontopolku, josta voi poiketa katsomaan myös Nordenskiöldien sukuhautaa, johon on haudattu 22 suvun jäsentä.

Hirvihaaran kartano, Mäntsälä

Hirvihaaran kartano saattaakin olla tutumpi monelle sillä siellä vietetään usein häitä ja paikka tarjoaa myös oivalliset tilat erilaisten koulutusten järjestämiseen. Olen itse menossa tänne kahden päivän koulutussessiooon helmikuun alussa ja on hauska nähdä miltä paikka näyttää talvella. Tiloissa toimii hotelli, joka kuuluu Next Hotel-ketjuun.  Tiloissa on toiminut yksityinen hotelli jo vuoden 2015 alusta, kertoi Hirvihaaran myyntipalvelu - joten nyt tieto korjattu. 


Hirvihaaran kartano on rakennettu vuonna 1918 ja sen rakennutti tulitikkutehtailija Frans Holmberg. Itse päärakennus on arkkitehti Jarl Eklundin käsialaa. Hotellin myötä tilat on korjattu pieteetillä mutta kaikkiin tiloihin ei tietenkään ole enää mahdollista tutustua.


Rakennuksen historiasta löytyy sellainen mielenkiintoinen tapahtuma, että Helsingin kaupunki on vuonna 1952 asuttanut sinne väliaikaisesti kaupungin laitapuolen kulkijoita olympialaisten takia siistiäkseen katukuvaa. Melko hulppeissa tiloissa ollaan oltu "evakossa". Myös Mäntsälän kapinan johtomiehiin kuuluva mies on haettu tästä kartanosta aikoinaan 60 poliisimiehen voimin vankilaan.


Emme kesällä ehtineet ruokailla Hirvihaarassa mutta kahvisalongin noutopöytä näytti kyllä melko herkullisen kutsuvalta. Raportoin teille tarkemmin muutaman viikon kuluttua kun olen kouluttautunut täällä ja nauttinut myös paikan antimista ravintolan puolella. MUMS!



Hirvihaaran kartanon puisto on kaunis ja vieressä virtaa pieni Mustijoki. Pääsimme kesällä tutustumaan myös Lasipaviljongin majoitustiloihin, mutta niistä sitten lisää siinä seuraavassa postauksessa täällä. Ihan jo jännittää minkälaisessa huoneessa mahdan yöpyä...tuskin kuitenkaan morsiussviitissä :D


Sälinkään kartano, Mäntsälä

Sälinkään kartanoon satuimme pääsemme ihan tuurilla sisälle. Kartanorakennus näytti ihan suljetulta mutta kävimmepä kuitenkin kolkuttelemassa ovea ja Kartanoyhdistyksen ystävällinen rouva avasi meille oven. Tällä kartanolla on ollut myös värikäs ja pitkä historia. Torpparilakon aikana 1909 Sälinkään kartanossakin lakkoiltiin ja sen seurauksena useita torppareita häädettiin torpistaan. Kartanossa on toiminut myös lastenkoti useita vuosia sotien jälkeen. 


Nykyään sisältä melko vaatimaton Sälinkään kartano toimii tilausravintolana. Ympäröivä puutarha on kaunis vaikka ihan suoraa näkymään rehevien puiden takia ei enää olekaan lähijärvelle. Pionit ja orvokit kukkivat vierailumme aikana ja kaikkialla oli ihanan vihreää.



Sälinkään kartanon pihalla on erikoinen vuonna 1983 paljastettu Torpparimuistomerkki, johon on kerätty kaikkien niiden 124 torpan pihalta kiviä, jotka kuuluivat kartanoon. Kartanonherrat ovat antaneet torpille aikoinaan todella mielenkiintoisia nimiä vai mitä miltä olette näistä:
Batavia, Riika, Morsiussilta, Marokko, Egypti, Brasilia, Lontoo, Betlehem, Karhunpelätys, 
Frankrike, Sadinsuo, Kiina, Kajaani tai Halkaro? Nimet olivat varmaan napattu paikoista, joissa kartanonherrat olivat maailmanmatkoillaan reissanneet...



Saaren kartano, Mäntsälä

Kartanokierroksemme päättyi Saaren kartanoon, jossa nykyään toimii Keuda, Keski-Uudenmaan ammattikoulu. Kartanorakennus pääsi vuonna 2009 Museoviraston valtakunnallisesti merkittävien rakennusten listalle Suomessa, joka on hyvä juttu!




Saaren kartano on myös arkkitehti Jarl Eklundin kynästä lähtöisin ja vuodelta 1930. Valkoinen rapattu päärakennus korkella mäellä edustaa klassismia parhaimmillaan. Talossa on nykyisestä käyttötarkoituksesta huolimatta säilynyt hyvin vanhan kartanon huonejako ja kalusteitakin. Kartanon ympärillä on Paul Olssonin muotopuutarha, jonka kautta itse asiassa nousimme kartanoon vähän kuin takakautta. 

Ylipäätänsä pääsimme tuosta avoimesta ovesta tänne sisälle ja kuljeskelemaan täysin vapaasti talossa. En tiedä olisiko tänne edes saanut mennä ja poistuimme siinä vaiheessa kun havaitsimme yhdessä huoneessa istuvan henkilön, joka kyllä ei tainut nähdä meitä. Vähän aavemaista mutta ihanaa oli päästä näkemään upeaa sisäinteriööriäkin.


Yritin niska kenossa etsiä aulan kattokoristelusta omaa horoskooppimerkkiäni kaatumatta samalla selälleni rappusissa....ja onnistuihan minä vihdoin löytämään ravunkin tuosta kaksosten oikealta puolelta - hyvä minä - enkä edes kaatunut!


Koska olimme ikäänkuin "luvatta" täällä en ottanut kuvia kuin tästä sisääntulosta. Ja sitten takaisin ulos ja tutkimaan muita kartanon maita ja rakennuksia, jotka olivatkin sitten pääsääntöisesti punatiilisiä. Löysimme aivan hurmaavan puutarhan, joka osittain oli vielä keskeneräinen mutta ilmeisimmin puutarhaoppilaiden tekemä. Näitä kuvia katsoessa kaipaan vieläkin enemmän kesää...





Sitten alkoi taivaalle kerääntyä mustia pilviä ja sadekuuro yllätti joten tämä oli merkki kyllä lopettaa tämä kartanokierros Mäntsälässä tähän. Kiva nelituntinen takana!


Siirryn nyt näistä kesäisistä kartanotunnelmista heiluttamaan pölynimurin vartta ja taistelemaan villakoiria ja koirankarvoja vastaan. Have a nice Saturday folks!


10 kommenttia:

  1. Tätä maaseutumatkailua pitäisi todella harrastaa enemmän, koska suomesta löytyy niin paljon kivoja paikkoja, joissa vierailla:) Kiitos tästä kartanokierroksesta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä Mysterious M :) Suomessa on kyllä paljon kivoja paikkoja tehdä päiväretkiä ja ihan tässä pääkaupunkiseudullakin. Kartanot ovat lähellä sydäntäni ja siksi niissä tulee pyörittyä ja fiilisteltyä "menneen maailman" -henkeä :) Hauskaa sunnuntaita!

      Poista
  2. Hulppaita rakennuksia ja ihanaa historian havinaa <3
    Kauniita nuo vanhat tapettikerrokset, tuo sinikukkainen ihastuttaa erityisesti.
    Ihanaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Historia on aika jännää... :) Haaveilen aina omasta "kartanosta" tai edes omasta puutalosta....ja taas lottoamaan :D

      Kävin joskus vuosia sitten parilla luennolla Taideteollisuusmuseolla ja vanhat tapetit kyllä ovat olleet melkoisia mertarinäytteitä aikanaan. Kuolaan aina Birger Kaipiaisen Kiurujen yö -tapettia....

      Mukavaa viikonloppua Outi!

      Poista
  3. Wau mitä kartanoita ja puutarhoja. Hirvivaara näytti parhaimmalta...minun mieleeni...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hirvihaara on tyylikäs paikka ja tästä sitten lisää kun olen yöpynyt siellä.

      Poista
  4. Wau mitä paikkoja ja vitsi nuo tapettikerrostumat jotenkin niin vaikuttavia, kunpa seinät osaisi puhua. <3

    Latviassa tuli rampattua kartanoissa, ehkä myös siksi, että etsimme hääpaikaksi sellaista. Lopuksi valikoimme sellaisen vähemmän krumeluurin ja enemmän meidän näköisen kartanon.

    Pirtsakkaa sunnuntaita Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä Tiia .... jos seinät osaisivat puhua voisi kuulla varmaan melkoisia tarinoita.

      Latviassa olen nähnyt kartanoita vain ulkopäin mutta yhdessäkään en ole valitettavasti päässyt käymään sisällä. Pitäisikin joskus tehdä Latviaan kartanokierros...täytyypä lähteä tuumailemaan. Itse pidän myös näistä vähemmän krumeluureista kuten vaikka tämä Alikartano.

      Rapsakkaa sunnuntaita Tiia :)

      Poista
  5. Ihana kartanokierros !Noissa on kyllä mielenkiintoista vierailla,ja kiva että pääsi nyt blogisi kautta niihin:)Mukavaa alkavaa viikkoa Marjo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael :) Olen vähän sellainen kartanofriikki ja kivahan noissa on käydä. Mukavaa viikkoa sinnekin. Meillä jatkuu ilmeisimmin vielä pakkanen...hrrr....hrrrr....

      Poista