tammikuuta 03, 2016

Tallinnan Püha Piparkook

Jos satut eksymään Tallinnaan vielä ensi viikon aikana kannattaa ehdottomasti käydä piipahtamassa Design- ja arkkitehtuurigalleriassa, Pärnu mnt 6. Viistosti Tallinnan ooppera- ja balettiteatteria vastapäätä katutasosta löytyy piparkakkufanin taivas. Näyttely nimi on PiparkoogiMaania eli Piparkakkumania ja tapahtuma viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhliaan. Tapahtuma on ainutlaatuinen ja omalla tavallaan hauskan leikkimielinen taide- ja designtapahtuma. 300kg piparkakkutaikinaa
ja noin satakunta virolaista taiteilijaa, suunnittelijaa ja muotoilijaa on antanut oman panoksensa näyttelyyn. 
Vuoden 2015 teema on Püha Piparkook eli Pyhä Piparkakku. Meille nykyään hyvinkin tavallinen piparkakku on ollut keskiaikainen pyhä leivonnainen. Piparkakkujen leipominen sekä koristelu on ollut suurta taidetta. Siksi nämä taivaalliset kakkuset maustettiin kaukomaiden mausteilla - neilikalla, kanelilla, makeutettiin kallisarvoisella hunajalla ja pyöriteltiin hienoimmista jauhoista. Koristeena on käytetty jopa aitoa kultaa aikoinaan. Piparkakkuja on tehty jo Egyptissä Faaraoiden aikana ja Eurooppaan piparit ovat rantautuneet Kreikan kautta. Tämän vuoden näyttely on omistettu satoja vuosia vanhalle piparkakkutaiteelle.  
Näyttely on avattu 18.12.2015 ja 9.1.2016 PiparkoogiMaania sulkeutuu. Pääsylippu näyttelytilaan on 2€ ja siellä saa vapaasti katsella ja kuvailla näitä taidonnäytteitä. Myynnissä on myös taidokkaasti koristeltuja piparkakkuja. Näyttelyssä äänestetään myös suosituinta teosta ja sitä ei ainakaan meidän mielestä tänään ollut vaikea valita. Elefantit "Armastus - Rakkaus" veivät kirkkaasti voiton ja numero 20 kirjoitettiin paperilapulle ja nyt vain peukutetaan, että se on suosituin. 
Käsittämätöntä miten piparkakkutaikinasta on pystytty tekemään siivet, ikonostaasi ja ikoni, oikean kokoinen pöytä, lapaset, aasi, nuottipaperi, kartta, unisieppari, toteemi ja vaikka mitä muuta. Oli siellä joukossa toki niitä perinteisiä talorakennelmiakin mutta vain kaksi kappaletta. 

Ihana hyvänmielen näyttelyssä, jossa viihtyvät sekä aikuiset että lapset!
Marjon matkassa suosittelee :)10 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Harmitti vähän kun osa näistä oli ehtinyt jo mennä rikki :( Itselläkin yhtenä vuotena oli keittiönikkunassa sellainen piparkakkunauha ja heräsin yöllä - ja minähän en koskaan herää yöllä vaikka talo sortuisi ympäriltä - siihen, että kuuluu sellaista outoa ropinaa. Piparkakut putosivat yksi kerrallaan nauhasta ja arvaa kuka oli odottamassa niitä lattianrajassa... :D

   Poista
 2. Mielenkiintoinen näyttely.
  Tulin toivottamaan sinulle oikein hyvää alkanutta uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mielenkiintoinen ja ihailin (LUE=olin kateellinen) näille taidonnäytteille. Vaikka itsekin väkertelen piparkakkutaloja näitä en saisi kyllä aikaiseksi tai ainakaan noita kolmiulotteisia :D
   Hyvää alkanutta uutta vuotta myös sinulle Satu :)

   Poista
 3. Tuoksuiko siellä näyttelyssä myös hyvältä?
  Aivan mahtavia piparijuttuja, wau.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin vieno piparkakun tuoksu kyllä tuntui Outi :)
   Huomasin myös kotona kun tein sen piparkakku kalenterin roikkumaan kattokruunuuni, että aluksi piparin tuoksu oli ihanan voimakas mutta laimeni melko nopeasti. Tai siten nenä vain tottui tuoksuun.
   Oli kyllä melko käsittämättömiä juttuja saatu aikaan taikinasta :D

   Poista
 4. Aivan uskomattomia, en ole kyllä ikinä vastaavia nähnyt. Mukavaa alkanutta viikkoa Marjo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itse ole kertaakaan aiemmin päässyt näyttelyyn sisälle mutta ikkunan takaa olen parina vuonna ihaillut kyllä. Näyttelyhän oli nyt 10.kertaa.
   Mukavaa pakkasviikkoa sinullekin Tiia <3

   Poista
 5. Voi miten kivaa, kun satuin löytämään nämä kuvat. Huomasin lehdestä, että tällainen näyttely on Tallinnassa ja heti selvitin mihin asti se on auki ja olen harmitellut, kun ei ole enää 12.1. jolloin minä menen muissa asioissa Tallinnaan. Kiitos kuvien jakamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi ettet ehdi vierailla tässä näyttelyssä. Todella kiva tapahtuma ja ihmeellisiä juttuja sitä piparkakkutaikinasta on saatu aikaiseksi. Ensi vuonna sitten laitat kalenteriin hyvissä ajon ja käyt vierailulla. Mukavaa Tallinnan reissua 12.1. joka tapaukessa :)

   Poista