elokuuta 02, 2015

Asuntoni lisähuoneessa kukkii taas

Elokuun toinen päivä ja parvekkeeni alkaa olla parhaimmillaan. Kuten täällä blogissa olen aiemminkin jo paljastanut kesäkuukausien aikana parveke toimii meillä yhtenä lisähuoneena vaikkei se lasitettu olekaan. Parvekkeella syödään aamiaista vaikka se fleecetäkki harteille kuten Arttu Wiskarin kesäbiisissä. Viherhuoneessa syödään lounasta viikonloppuisin ja illallista työpäivien päätteeksi. Vaikka sataisi on mukava istua lukemassa lehtiä tai kirjaa kuunnellen sateen ropinaa. Kahvi- ja teekupposten nauttiminen sopii myös viherhuoneeseen ja siellä kuunnella sitä pääskysten kirkumista kesäillan taivaalla.Viherhuonettani kohtasi pieni takaisku alkukesästä kun taloyhtiömme julkisivun pikkukorjauksen myötä parvekkeen etuseinän yläosaan kiinnitettiin metallinen suojalevy. Ymmärrän, että levy suojaa parvekkeen etureunaa kosteudelta mutta nyt ei enää ole mahdollista kiinnittää metallikukkalaatikoitani siihen kuten tuossa ao. kuvassa kesältä 2013. Indiskan ihanat, mustat laatikostot ovat olleet vuosia suosikkejani ja nyt jouduin sitten viemään kaksi niistä kellarikomeroon odottamaan uutta parveketta. Vähän tylsää....


Kaksi metallilaatikko mahtui sovittamisen jälkeen parvekkeeni puiseen ritelikkö osaa, jossa sitten nyt kasvaa niitä mummokukkia - hieman oranssiin vivahtavia pelargonioita tänä vuonna ja kestosuosikkiani sinistä lobeliaa. Roikkuu siinä sitten myös muratti ja talvinen parvekelyhty on vaihdettu kesäkukka-amppeliin, jossa valtava sininen kellokukka.


Muita parvekkeeni kestosuosikkeja ovat marketat pitkässä rivissä puuritelikön edessä lattiatasolla. Ja onhan noita markettoja vähän siellä ja täällä viherhuoneessani. Minä rakastan tehdä runsaan parvekkeen joka vuosi. Joskus kun raahaan ostoksiani kotiin Plantagenista - tosin tänä vuonna suurimman osan kukista hankin Kodin Ykkösen puutarhapihalta - mietin olenko todella ostanut nämä kaikki? Taimi- ja kesäkukkamyymälässä vain iskee sellainen "lapsi karkkikaupassa fiilis" eli kaikkea haluaisi ostaa kun kaikki ovat kauniita. 


Marketoista osa hieman kärsii kun mustavalkoinen kerrostalokyttääjä talloo niitä etutassuillaan päivystäessään liikehdintään pihamaalla ja lähiparvekkeilla. Pienkerrostalomme ensimmäisen kerroksen asukkailla on aidatut omat pihat ja parvekkeeltamme näkyy suoraan koiria kahdessa eri huoneistossa. Tämä on paha rasti! 

Ensimmäisen kerroksen springerspanielin seuraksi tuli pari viikkoa sitten dreeverin pentu ja kakkoskerroksen parvekkeella on lapinkoira satunnaisesti. Kyllähän hyvän jackrusselin tehtäviin kuuluu vartioida laumaansa joten kerrostalokyttääminen on ihan pakollinen juttu. Jos siinä sitten omistajan rehut kärsivät on se toki ikävää mutta turvallisuus ja valvonta ennen kaikkea joten kukista viis. 


Sunnuntai aamun koiralenkiltä sain poimittu kourallisen villivadelmia. Pieniä olivat mutta makeita. Onneksi oli mukana pieniä, mustia "muovipusseja", joille tuli sitten vähän erilaistakin käyttöä loppureissulle. Viikko sitten samaiset pussit olivat hyödyllisiä tämän kesän ensimmäisten kanttarellien kotiin kuljettamisessa. Kuluva kesä on ollut ilmojen suhteen vähän epävakainen mutta parvekkeeni kasvit kukoistavat ja voivat erittäin hyvin. Ei kirvoja, ei ruskettumista liiasta auringosta ja paahteesta vaan rehevyyttä ja hyvää kukintaa ihan kaikissa lajeissa. Viikolla muuten avauduin yhtenä iltana Facebookissa kun alkoi ahdistamaan säätilasta nariseminen somessa ihan hirveästi. Kirjoitin näin:

"Avaudun nyt huomattavasti pienemmästä asiasta mitä viime päivinä on ollut esillä sekä mediassa että somessa mutta haluan silti murmuttaa tästä. Miksi ihmeessä lehdissä on vuoropäivin otsikoita "Nyt on lupaavia merkkejä: helle saapuu ensi viikolla" ja seuraavana päivänä "Komento seis: ei helteitä ensi viikolla"? Säätä on mahdotonta ennustaa 100% varmuudella ja täytyisi aina muistaa, että ennusteet ovat vain parhaita mahdollisia arvioita tulevasta. 

Suomessa on kuitenkin valoisat kesäkuukaudet menossa ja kaunis kukkiva luonto ympärillä, kesäloma-ajat käynnissä ja ihmiset jaksavat vouhota siitä päästäänkö hellelukemiin vai ei? Carpe diem - tartu hetkeen - poimi päivä eli jos enemmän keskityttäisiin olevaan hetkeen niin onko sillä nyt niin hirveästi väliä meneekö se helleraja rikki vai ei? Tänäänkin oli ihana, aurinkoinen ja lämmin keskiviikko päivä, josta oli hyvä nauttia. Tulevasta et tiedä eli nauti siis tästä hetkestä. UGH, olen puhunut!"


Ponnekas päivitykseni sai aikaan reaktioita ihmisissä ja niinhän se oli tarkoituskin tehdä. Moni ystäväni kiitteli, että olin osunut naulankantaan. Olen ehkä ennenkin täällä kirjoittanut, että kesä on mielestäni myös asenne eli pienen sateen tai harmaan taivaan ei tarvitse pilata koko päivää. Mahdollisuuksia viettää kesäpäivää on lukuisia ja sateen jälkeen tulee aina poutasäätä.


Mukavaa lomaa tai alkavaa työviikkoa kaikille tasapuolisesti. Kesää on vielä jäljellä ja elokuu on virallinen kesäkuukausi :)

2 kommenttia:

 1. Voi miten rehevältä parvekkeesi näyttää, vaikka ei ilmeisesti ole suuren suuri. Kukkia tulee varmaan kasteltua helpommin, kun siellä parvekkeella viettää myös aikaa. Se huono puoli kaksikerroksisessa omakotitalossa on, etten aina illalla jaksa tai edes muista mennä kastelemaan "miljoonia" kukkiani. Minä jos kuka tunnen tuon "karkkikauppa-fiiliksen" ;-) Marketat oli ennen lemppareitani, mutta niiden kuivuneiden kukkien nyppiminen alkoi rassaamaan ja yritänkin valita mahdollisimman vaivattomia kesäkukkia. Laventelit on ihan parhaita minun hoidossani, koska ovat vähään tyytyväisiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos :) Ei parveke todellakaan ole hulppea - ehkä 4x3m pinta-alaltaan. Parvekekukat pystyvät hallinnassa kun ne näkee kaikki yhdellä silmäyksellä :)
   Uskon, että teidän plantaasilla voi olla ettei aina muista käydä kastelemassa kaikkia
   nurkkia....laventeleja minullakin on....taisin unohtaa mainita niistä tässä.

   Poista