elokuuta 15, 2015

Eija's Garden

Pari viikkoa sitten vierailin todella ihanassa elämyspuutarhassa Ahvenkoskella. Tämä tarina sai oikeastaan alkunsa jo viime joulukuussa Loviisan Joulukodit tapahtumassa, jossa tutustuin puutarhan pitäjään Eijaan ja sain kutsun tulla vierailemaan hänen luona. Jos ihan täsmällisen tarkkoja ollaan niin ensikontaktin otin kyllä puutarhurin venäjänvinttikoiraan Alma-Orvokkiin Kuninkaanlammessa. Koiraihmisenä minä kun aina bongaan kaikki suloiset karvakaverit :) Siitä se juttu sitten Alma-Orvokin silittelyn ja upean turkin ihailun kautta meni englantilaistyyppiseen puutarhaan ja Ruotsinpyhtään maisemiin vaikka ulkona oli luminen joulumaisema. 

Eija's Garden on todellinen englantilaistyyppisiä puutarhoja rakastavan suosikkipaikka. Siellä on vielä 16.elokuuta saakka myös ITE-taiteilija Pentti Kuortisen näyttely. Hauskoja veistoksia ympäri puistoa. Pidin paljon tuosta lehmäveistoksesta, joka julisti maitontonkkaan kirjoitetulla tekstillä
"No milk today". Lehmällä coolisti aurinkolasit silmillään ja kukkahattu päässä. 


Puutarhaan mennessä saa mukaansa kartan, johon on merkitty kaikki puutarhan eri osat. Itse kasveissa ja puissa on vielä omat kyltit joten siinä voi sitten samalla opiskella kasvitiedettä kun kävelee puutarhan uumenissa. Puutarhan osiot ovat hyvin erilaisia. Osa on tiukan kurinalaisesti rakennettu kun taas toiset alueet ovat luonnonvaraisessa tilassa. Eija's Gardenissa on myös sisällä erilaisia pieniä teemapuutarhoja.


Muuripuutarhan näkymiä ja ITE-taidetta sulassa sovussa. Puutarhan yhteydessä on myös vanha viehättävä 1880 rakennettu hirsirunkoinen torppa. Torpan pihalla oli hauskasti vanhan ompelukonepöydän päällä kasveja ruukuissa. Ihanaa uusiokäyttöä vanhoille Singereille. Rakastan punamullalla maalattuja taloja yli kaiken. Niistä tulee aina nostalgisia muistoja lapsuudesta ja maaseudusta yleensä.Japanilaisessa puutarhassa on kiviä, lyhtyjä ja paljon ikivihreitä kasveja. Muun puutarhan kukkaloiston jälkeen täällä oli ihan kiva rauhoittua ja lepuuttaa silmiään kaikilta kukkivilta kasveilta. Pienistä simpukoista koottu lyhty heilui vienosti kesätuulessa toivottaen vierailijan tervetulleeksi tähän Eija's Gardenin osaan.


Puutarhan keskellä on iso lammikko, jossa elää ja talvehtii kuudentoista karpin parvi. En onnistunut näkemään kuin pari näistä veijareista koska polskivat lammen uumenissa kuumana kesäpäivänä. Sen sijaan rannalla köllöttelivät ITE-taiteilijan hauskat hyljepatsaat.Eija's Gardenissa on mahdollista nähdä muitakin eläimiä. Cottagegardenin kanalassa on Pan Pan kääpiökanoja ja kukko. Lisäksi luonnonvaraisella laitumella, jotka rajautuu puutarhaan käyskenteli kaksi uljasharjaista ponia. Ruskea poni tuli rohkeasti aidan viereen tervehtimään mutta vaalea poni vältteli paparazzia pystytellen puiden ja pensaiden takana piilossa.
Ihana ruusuportti köynnösruusuineen johti puutarhan osaan, jossa kasvoi mansikoita, karviaisia ja viinimarjoja. Mansikat kypsyivät kilpaa auringonsäteiden kanssa. Vierailuni aikana puutarhan päällä kävi myös hyvin tumma ukkospilvi, joka onneksi ei satanut alas vaan se jatkoi matkaa armeliaasti eteenpäin ja säästyimme sateelta.Puutarhassa on suunnattomasti erilaisia kukkivia kasveja. Kaikilla kukki ja kukoisti parhaassa väriloistossa. Olen aina miettinyt minkälaisen puutarhan itse laittaisin jos minulla olisi piha? Olisiko se yhtä runsas kuin parvekkeeni vai enemmän japanilaistyylinen pelkistetty puutarha?


Eija's Gardenin yhteydessä on myös puutarhamyymälä, pieni kahvio ja puoti. Minnie tuli oikein hyvin juttuun Alma-Orvokin kanssa vaikka näillä kahdella veijarilla olikin hieman tuota kokoeroa. Hyvin Eija sai koirat poseeraamaan ilman minkäänlaista makupalaa.


Eijalla oli myynnissä ihania puutarhatarvikkeita, ruukkuja, kastelukannuja, lintuhäkkejä, kynttilöitä ja kaikkea muutakin kivaa parvekkeelle sekä puutarhaan. En itse sortunut ostamaan mitään tällä kertaa parvekkeelleni mutta Eijan kirjoittaman puutarhakirjan "Elämyspuutarha - yksi piha, monta tunnelmaa" ostin ja sain siihen hänen omistuskirjoituksenkin.
Kiitos Eija mukavasta juttutuokiosta :) Rapsuja Alma-Orvokille.

Eija's Gardenin Torppa kuuluu myös parin viikon kuluttua olevaan Loviisan Wanhat Talot -tapahtumaan. Puutarhaan pääsee myös tutustumaan erillistä maksua vastaan. Ahvenkoskelle on lyhyt ajomatka Loviisasta joten ehkä nähdään silloin uudelleen....

2 kommenttia:

 1. Kaunista! Olisi mielenkiintoista nähdä puutarha pienen lumipeitteen alla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha on talvella suljettu ja se avaa ovensa 1.5. alkaen tai säiden salliessa jo huhtikuun viimeisellä viikolla joten sitä on mahdotonta nähdä talvella....
   Kaunis paikka ja sellainen "sielu ja mieli lepää" elämys :)

   Poista