huhtikuuta 05, 2015

Pääsiäissunnuntai perhepiirissä

Tänään nautimme ihan perhepiirissä omien vanhempieni luona ensimmäisen pääsiäispäivän lounasta. Alkuruuaksi oli erilaisia mätejä smetanan ja sipulin kera, kylmäsavustettua lohta, täytettyjä kanamunan puolikkaita, vihersalaattia, katkarapuja sekä keitettyjä perunoita. Olin ajatellut tehdä niitä Lumon blogissa esiteltyjä munia, mutta sitten mietin ettei ainakaan veljentyttöni varmaan pitäisi niistä joten palasin tähän perinteisempään malliin. Lumon pestomunanpuolikkaita aion kyllä kokeilla sillä vaikuttivat niin herkullisilta. 

Häärätessäni vanhempieni keittiössä minulla oli ylläni ihana retroesiliina. Tämä on sellainen vyötärölle kietaistava malli ja hurmaavasta kankaasta ja mikä parasta se sopi niin hyvin keltaisiin pääsiäiskynsiini. Esiliinaa pitäisi muistaa kotonakin käyttää niin vaatteissa ei aina olisi jotain roiskeita ruuanlaiton jäljiltä...myönnän olevani vähän laiska essun kanssa mutta tänään oli päälläni keltainen silkkitunika joten päätin hieman varoa sitä kokkaillessa.
Tämä pääsiäiskoriste muuten on edesmenneen isoäitini ideasta aikoinaan syntynyt. Kuvan muorin sekä itselläni olevan vastaavan koristeen on oma äitini tehnyt isoäidin mallien mukaan. Pääsiäismuorin runkona on vaaleanpunaista, ohutta superlonia kietaistuna kartioksi. Muorin pääosa on saatu aikaan laittamalla kaulan ympärille narua, joka jää sitten huivin alle piiloon. Pääsiäismuorin silmät, suu ja nenä ovat nuppineuloja ja hiukset purettua pakettinarua. Mekko on tehty isoäidin vanhoista vahakankaan mallipaloista. Myös muoreissa käytetty superlon on isoäidin jäämistöistä. 

Pääsiäismuorille voi sitten lisätä rekvisiittaa mielensä mukaan. Tällä muorilla on cocktail sateenvarjo mukana toimittamassa luudan virkaa näin pääsiäisenä. Omalla muorillani on iso kukkanen kuivissaan. Hauska idea isoäidiltä ja kiva, että perinne on säilynyt meillä ♥♥
Kirjoittelin muutamia päiviä sitten Wetterhoffin bloggauksessa vanhoista käsitöistä ja siitä kuinka ihailen niitä. Pääsiäispöydässämme oli tämä ihana käsinkirjottu vanha pöytäliina. Silläkin uhalla, että siihen putoaa jotain ruokailun yhteydessä otimme sen esille. Kyllä vanhat käsityönä tehdyt kodintekstiilit ovat kauniita ja nostavat juhlakattauksen ihan erilaiselle tasolle.
Pääruuan oli valmistanut veljeni ja saimme uunissa pitkään haudutettuja lampaanreisiä sipulin ja mausteiden kera. Itsehän en koskaan ole ollut mikään lampaan ystävä mutta totta kai maistoin tätä ja pidin sen mausta. Liha oli ihanan mureaa vaikka kokin mielestä hän oli pitänyt sitä liian vähän aikaa uunissa. Ehkä opin vähitellen syömään myös lammasta ainakin näin pääsiäisenä. Toivotaan....Vanhemmilla on muuten valtaisa nippu virpomisvitsoja säästettynä. Osa niistä taitaa olla peräti meidän tekemiä veljeni kanssa mutta kummityttöni, veljeni tytön oksia on suurin osa. Ehkäpä meidän virpomisvitsat ovat jo hajonneet ajan saatossa ja näiden säilyttäminen aina seuraavaan pääsiäiseen on hieman haastavaa. Olen itse yrittänyt kietoa saamiani oksia erilaisiin "kukkabuketteihin" jotta säästyisivät edes joten kuten ehjinä seuraavaan pääsiäiseen.


Jälkiruuaksi sitten kahviteltiin ja syötiin sitä perinteistä rahkapiirakkaa tai piimäpiirakkaa kuten meillä sitä on aina kotona kutsuttu. Laiska emäntä ei taaskaan tehnyt sitä pullataikinaan vaan perinteisellä piirakkapohjalla mentiin. Rahkaseokseeni tulle aineksia seuraavasti 2dl maitorahkaa, 2dl kermaa, 1 kananmuna, 2dl sokeria ja vaniljasokeria maun mukaan. Eilen tein kolme rahkapiirakkaa joten tuplasin em. annoksen. Riippuu toki siitä kuinka paljon rahkaa haluaa piirakkansa päälle laittaa mutta minusta sitä voi olla ihan reilusti. Resepti on äitini peruja ja meillähän ei siis laiteta niitä rusinoita enkä ole tottunut niitä tässä piirakassa siis syömään.  Tämän pääsiäisen parhaimmiksi pääsiäismuniksi äänestettiin tänään nämä Fazerin Pupuneidin hedelmärakeet meidän lounaan jälkeen. Veljentyttö metsästi pääsiäismunia ympäri vanhempieni kotia löytäen lopulta sen viimeisenkin, joka oli piilotettu icecooleriin :) Tosin kummitäti joutui ihan pikkaisen vihjailemaan paikasta. Pääsiäismunat avataan ja lelut kootaan mutta kummityttö ei välitä itse suklaasta joten kuoret jäävät sitten muiden syötäväksi.


Mukava pääsiäispäivä.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti