huhtikuuta 09, 2015

Mustavalkoisia kuvia menneisyydestä

Kotiuduin hetki sitten Ateneumin kutsuvierasavajaisista, joissa saimme kurkistaa mustavalkoiseen Suomeen kuusikymmentä luvulla. Ateneumin kevätnäyttely on valokuvaaja Ismo Höltön upeista valokuvista koottu näyttely, joka mahdollistaa todellisen aikahypyn 50 vuotta taaksepäin. Ihania ajankuvia Helsingistä sekä muualtakin Suomesta ja todella paljon kertovia ilmeitä kuvattavilla.
Kuusikymmentä luvulla Suomi alkoi voimakkaasti kaupungistua ja maaseudulta muutti väkeä Helsinkiin, jossa alettiin rakentaa uusia lähiöitä. Näyttelyssä olikin kuvia lapsista leikkimässä uuden Myllypuroon rakennetun talon pihamaalla. Kuva vähän totisesta pojasta Batman asussa oli liikuttava myös. Toisaalta Kampin Sadan Markan villojen pihamaalla kaksi iloista tyttö nauraa kun toisen kenkä on lentänyt jalasta pois - kuvasta on aistittavissa kikattava nauru :D

Ismo Höltön kuviin on tallentunut arjen pieniä hetkiä, välillä vähän totisiakin ilmeitä kuten pikku pojalla Herättäjäjuhlilla tai hyvinkin flirttailevia nuoria neitoa hienoissa pörhökampauksissaan. Vanhempi pariskunta juhlavaatteissaan seisomassa takanaan Suurkirkko ja kuvakulma vähän alhaalta. Tai tyttö Leppäsuon kentällä sylissään koira - herkkä kuva. Myös monet maaseudulla otetut kuvat puhuttelivat kuten tämä neulova tyttö maitolaiturilla isänsä/setänsä/isoisänsä kanssa. Itselläni mielikuvitus alkaa aina punoa tarinaa kuvassa näkyvistä ihmistä ja tilanteesta. Tässä kuvassa selkeästi odotellaan jotain ehkä linja-autolta tulevaa tai sitä maitoautoa hakemaan tuo tonkka. Kudin on hyvää ajankulua ja samalla odottaessa valmistuu selvästi uusi kaulaliina. 
Voiko vesileikeissä olla hauskempaa sateella kuin tässä Ismo Höltön otoksessa. Päässä sydwest, kunnon sadetakkia niskassa ja kumisaappaat jalassa. Riemukas kuva!


Tämä kuva kahdesta eri ikäisestä naisesta - ehkä äiti ja tytär ehkä vain kaksi toisilleen tuntematonta naista odottaa kadulla bussia tai raitiovaunua. Kuvan tietynlainen symmetrisyys ja käsilaukut - ihan älyttömän hieno! Kuva on kuitenkin varmaan otettu ihan sattumalta...upea!


Ateneumin Ismo Hölttö näyttely on avoinna 10.4.-31.5.2015.
Puhutteleva näyttely ja Marjon matkassa suosittelee piipahtamaan.

Kaikki bloggauksen kuvat on lainattu netistä osa Ateneumin omilta sivuilta, osa muilta sivuilta. Valokuvaaminen Ateneumissa on kiellettyä.

4 kommenttia:

 1. Tämä täytyy nähdä! Rakastan juuri tällaisia mustavalkoisia arjen kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämmöllä - tulin hyvälle tuulelle ja upeaa nähdä tilaisuudessa myös itse valokuvaaja!

   Poista
 2. Mä niin rakastan näitä vanhoja kuvia, erityisesti Helsingissä otettuja! Päätin ehdottomasti mennä katsomaan, kun näyttelystä eilen uutisissa kerrottiin. Niissä Myllypuron kuvissahan saattaa näkyä tuttuja kasvoja, kun appivanhempani olivat rakentuvan alueen ihan ensimmäisiä asukkaita ;)

  Kunpa tuosta ensimmäisestä kuvasta saisi kortin, sopisi tällaiselle neulojalle niin hyvin :) Pitääpä katsastaa museokaupan valikoimat samalla käynnillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ateneumin puodissa oli myynnissä postikortteja ja itsekin ostin niitä. En muista nähneeni tuota ensimmäistä korttia kyllä mutta kannattaa katsoa kun menet. Lisäksi myynnissä on upea, iso valokuvakirjasta ja siitä on näyttelykappale selattavaksi. Jospa siellä olisi tuttuja :)

   Poista