huhtikuuta 22, 2015

Metropolin kansallisaarre

Ihan ensimmäiseksi ei tulisi mieleen, että täällä vilkkaalla pääkaupunkiseudulla on todella mahdollista päästä ihka oikeaan kansallispuistoon retkeilemään. Vaikka työpäivän jälkeen voi siis lähteä patikoimaan merkittyjä polkuja aidossa retkiympäristössä tai vetää vaikka isomman repun selkään patikoidakseen viikonloppuna vaikka kaveriporukalla suo-, järvi- ja metsämaisemissa. Ja mikä parasta kansallispuistoon pääsee myös julkisella kulkuneuvolla. Nuuksion kansallispuisto on varsinainen aarre ja antaa oivat mahdollisuudet meille kiireisille metropolin asukkaille saada aitoa kosketus luontoon. Itselleni metsässä kävely ja verkkainen samoilu on ihan välttämättömyys hektisen elämänmenon keskellä. Luonnon kiertokulun seuraaminen antaa perspektiiviä kaikkeen muuhun hössöttämiseen ja luonnosta voi oppia myös paljon hyödyllisiä asioita. Muistella niitä koulun biologian tunnilla käsiteltyjä asioita ja tarkkailla kasveja, eläimiä ja lintuja aidossa ympäristössä. Olen varmaan perinyt rakkauteni metsään ja luontoon verenperintönä isältäni, joka viimeksi eilen kertoi minulle puhelimessa havainnoistaan pihapiirissään. Nuuksiosta löytyy useita erimittaisia kävelyreittejä paljon ja todella suositeltavia ovat Haukkalammelta luontotuvalta lähtevät rengasreitit, joiden pituudet ovat 2-7km. Reitit lähtevät ja palaavat luontotuvalle.  Myös lapsille löytyy omia reittejä ja hauskoja rasteja etsittäväksi vaihtelevasta maastosta. Maastopyöräily on sallittua merkityillä reiteillä. Kansallispuistossa saa ulkoiluttaa koiria mutta ne on toki pidettävä kytkettynä. Luontoa tulee kunnioittaa puiston alueella joten varmaan on hyvä lukaista ohjeet mitä saa ja mitä ei saa tehdä ennen retkeilyä.
Retkeilypolkujen yksi anti on liikunnan ja ulkoilun lisäksi upeiden maisemien ihailu. Korkeiden kallioiden päältä avautuu aivan upea näköala alhaalla näkyvään Myllypuron laaksoon. Maisemasta voisi ajatella olevansa oikeasti jossain kaukana korvessa eikä parinkymmen kilometrin päässä Suomen pääkaupungista. Alueen luonto vaihtelee aarniometsistä lehtoihin ja suomaisemiin. Alueella on myös mielenkiintoisia hiidenkirnuja. 

Nuuksiossa on mahdollista nähdä myös liito-oravia. Itse en ole koskaan onnistunut niitä Nuuksiossa näkemään mutta papanoita olen nähnyt kansallispuistossa. Yhden ainoan kerran olen nähnyt liito-oravan luonnossa ja sekin oli linturetkellä Pohjanmaalla. Nämä liito-oravat löytyvät pöllöpöntöstä ja tulivat ihan yllätetyiksi kuvanottohetkellä.
Laskettelukeskus Solvalla-Swinghill on sulkeutunut maaliskuun lopussa ja aukeaa sitten taas loppuvuodesta uusien lumien myötä. Huipulla vähän tuuli kuten russeliriiviön korvista näkyy. Nuuksion retkille kannattaa pakata omat eväät ja juomat reppuun mukaan niin jaksaa pidemmänkin reitin. Nyt on hyvä aika myös bongailla lintuja ja tästä linkistä voi käydä kurkkimassa mitä lintuja Nuuksiossa on havaittu. Kevät tulee kohisten ja luonnossa sen huomaa :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti