toukokuuta 26, 2014

Vähän erilainen aamiainen

Seuraava aamu Ruotsin Kinnassa näytti jo huomattavasti kirkkaammalta ja heräsin ensimmäisen kerran jo viiden aikoihin järveltä kantautuviin lintujen ääniin. Maltoin maata sängyssä lähes kuuteen ja sitten rivitalonasunnon parveekkelle nauttimaan aamuhetken hiljaisuuden äänistä ennen suihkua ja aamiaiselle menoa.

Olin ennen nukkumaanmenoa pyytänyt illalliselta mukaan pullollisen kivennäisvettä huoneeseen ja nyt aamutuimaan vasta huomasin katsoa tätä erikoista pulloa vähän tarkemmin.  Tämä olisikin sitä Thoreau -vesijärjestelmällä tehtyä tavallista, paikallista hanavettä, josta olin lukenut mutta en vielä koskaan maistanut. Aika mielenkiintoinen designkonsepti kaiken kaikkiaan.


Muutenkin ehdin nyt aamulla katsella illallispaikkaamme vähän eri silmin.
Voi miten kaunis kuisti ravintolarakennuksella olikaan. Entäs sitten nämä aulatilan kukkatapeetit!
Jos minulla olisi kesähuvila laittaisin sinne heti yhden huoneen tälläisella kauniilla kukkaisella kuosilla tai ainakin edes yhden seinän :)Ja sitten runsaan ja kauniisti esillelaitetun aamiaispöydän kimppuun. Meillä olisi tiedossa pitkä päivä Kasthallin tehtaalla ja lounasta vasta puolilta päivin joten aamiaista ei sovi jättää syömättä.
Työmatkoilla aamiaishetken ovat speciaaleja kun ei ole koiranlenkitystä eikä kiirettä muutenkaan samalla tavalla kuin tavallisina arkiaamuina. Voi vain astella valmiiseen pöytään ja nauttia!Näitä marjoja ja luonnonjurgurttia en voinut vastustaa. Två Skyttlarin keittiö rakasti selkeästi lakritsan käyttö. Illalla sitä oli jälkiruuassa ja aamulla nyt tässä aamiaismyslissä tekstillä "För dem som vågar" ja minähän uskalsin. Lakritsi toi muuten todella pikantin maun :)


Sillilautasen jätin tällä kertaa väliin koska viininmaisteluista huolimatta ei todellakaan ollut tarvetta silliaamiaiselle :) Samoin tuolla aiemmassa kuvassa taka-alalla vilahtaneen Kallen mätitahnan vaikka se kuuluukin herkkuihini. Lapsena veljeni kanssa olimme niin hullaantuneita "Kallen kaviaariin" - kuten tätä herkkua nimitimme, että joskus imimme sitä suoraan tuubista. Näin vanhempana se kuulostaa ällöttävältä tavalta mutta me kaksihan sitä vain perheessä söimme (puolustelua....). Ostan tätä legendaarista jo 1930-luvulla kehitettyä savustetusta turskan mädistä ja kasvisölystä tehtyä tahnaa leivän päälle vieläkin toisinaan. Pidän myös siitä uudesta raidallisesta Kallesta,
jossa on mukana tuorejuustoa. MUMS!
Hotelliaamiaisilla sorrun lähes aina munakokkeliin ja paistettuun pekoniin. Kotona niitä tulee laitettua niin äärimmäisen harvoin aamiaisella. Mutta otin myös kasviksia.... (taas puolustelua...)


Jo illallisella olimme saaneet maistaa tätä kuvassa näkyvää herkkunäkkäriä ja sitä olisin halunnut tuoda mukanani myös kotiin. Näkkäri oli tehty Två Skyttlarin keittiössä tai itse asiassa jos oikein ymmärsin he olivat voidelleet valmiin näkkärin öljyllä ja laittaneet sen päälle sitten erilaisia mausteita - sormisuolaan, anista, kuminaa ja lakritsia - antamaan lisämakua. Juu, luitte ihan oikein eli tässä leivässäkin oli lakritsia. Leipä vei kyllä kielen mennessään mutta en enää kehdannut hakea sitä kolmatta kertaa. Näkkäri tarjoiltiin juurikin sen maulle sopivasta asiasta - taivaallista!


Oli aika käydä pakkaamassa vähäiset tavaransa laukkuun ja lähteä Sophien kyydissä kohden Kasthallin tehdasta. Beneluxit menivät etukäteen jo omalla bussillaan.


Kiitos Två Skyttlarille vieraanvaraisuudesta ja maukkaasta ruuasta!


3 kommenttia:

 1. Syön aika yksinkertaisia arkiaamiaisia, mutta välillä on kiva päästä tuollaiselle runsaalle aamiaiselle.

  VastaaPoista
 2. Ja lakunäkkäri kuulostaa tosi mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu....ajattelin laittaa sinne vielä mailia ja tiedustella reseptiä ..... se oli vaan NIIN hyvää!

   Poista